Αρθροσκόπηση γόνατος


Τις τελευταίες δεκαετίες παγκοσμίως η αρθροσκόπηση έχει καθιερωθεί ως η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος διαγνωστικής και χειρουργικής αντιμετώπισης κακώσεων σε πολλές από τις αρθρώσεις του ανθρωπίνου σώματος. Η αρθροσκόπηση του γόνατος αποτελεί μία χειρουργική τεχνική κατά την οποία μέσα από 2 μικρές τομές μεγέθους 2-3 mm εισάγεται το αρθροσκόπιο (ενδοσκόπιο) που προσφέρει τη δυνατότητα να εξετάσουμε λεπτομερώς την άρθρωση και στη συνέχεια με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των τραυματισμών.

 

Σε ποιες παθήσεις χρησιμοποιείται η αρθροσκόπηση γόνατος?


Η αρθροσκόπηση αποτελεί πια μέθοδο ρουτίνας κυρίως σε αθλητικές κακώσεις του γόνατος, αλλά και για την αντιμετώπιση εκφυλιστικών παθήσεων σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ειδικότερα:

-Ρήξη μηνίσκου (έσω – έξω) - Συρραφή
-Ρήξη προσθίου - οπισθίου χιαστού - Συνδεσμοπλαστική
-Χόνδρινες βλάβες – Οστεοχόνδρινα κατάγματα γόνατος
-Αστάθεια επιγονατίδας
-Σύνδρομο υμενικής πτυχής
-Ελεύθερα σώματα γόνατος
-Αρχικά στάδια οστεοαρθρίτιδας γόνατος
-Σηπτική αρθρίτιδα γόνατος

Τι προετοιμασία απαιτείται πρίν την αρθροσκόπηση γόνατος?


Ο ασθενής που προγραμματίζεται για αρθροσκόπηση γόνατος υποβάλλεται 2-3 ημέρες πριν το χειρουργείο σε ένα απλό προεγχειρητικό έλεγχο (αιματολογικές εξετάσεις – ακτινογραφία θώρακος-ηλεκτοκαρδιογράφημα) και εκτίμηση από τον αναισθησιολόγο μιας και θα λάβει περιοχική ή γενική αναισθησία. Την ημέρα της επέμβασης κάνει εισαγωγή στην κλινική 2 ώρες πριν την έναρξη της επέμβασης και 12 ώρες μετά το πέρας αυτής δύναται να λάβει εξιτήριο. Μετεγχειρητικά, χορηγούνται ήπια παυσίπονα για 5 ημέρες και σε κάποιες περιπτώσεις προληπτική αντιθρομβωτική αγωγή. Ανάλογα με το είδος της αρθροσκοπικής αποκατάστασης ο ασθενής βαδίζει με βακτηρίες μασχάλης (πατερίτσες) για μερικές ημέρες, το γόνατο ακινητοποιείται σε κάποιες περιπτώσεις με ειδικό κηδεμόνα (συρραφή μηνίσκου, αποκατάσταση χιαστών συνδέσμων), γίνεται κοπή των 2 ραμμάτων σε 10 ημέρες και έναρξη πρωτοκόλλου φυσικοθεραπείας.


Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκοπικής έναντι της ανοιχτής επέμβασης?


Είναι πια αποδεκτό σε παγκόσμιο επίπεδο πώς η αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος έχει αντικαταστήσει τις ανοιχτές επεμβάσεις μιας και συνοδεύεται από σημαντικά πλεονεκτήματα:

-Καλύτερη και άμεση όραση της άρθρωσης από το χειρουργό
-Μικρές τομές, χωρίς ουλές με μικρότερη βλάβη των ιστών
-Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
-Ελάχιστη αιμορραγία των ιστών
-Ταχύτερη κινητοποίηση στην αποκατάσταση
-Γρηγορότερη επιστροφή σε αθλητικές δραστηριότητες