Επικονδυλίτιδα αγκώνος


Η επικονδυλίτιδα του αγκώνος αποτελεί μια παθολογική κατάσταση λόγω φλεγμονής των τενόντων που καταφύονται στον επικόνδυλο


Ποιοι είναι οι τύποι επικονδυλίτιδας?


Έξω επικονδυλίτιδα που είναι και η πιο συνήθης λόγω οιδήματος στην έκφυση των εκτεινόντων από τον έξω επικόνδυλο. Αποτελεί την πιο συνήθη αιτία πόνου στον αγκώνα και προσβάλλει κυρίως το επικρατές χέρι. Αν και ονομάζεται “αγκώνας του τενίστα”, μιας και προσβάλλει πάνω από το 50% των αθλητών τένις εκδηλώνεται και σε πλειάδα άλλων ασθενών κυρίως χειρωνάκτες (π.χ. κομμώτριες, οικοδόμοι). Εκδηλώνεται με πόνο στην έξω πλευρά του αγκώνος στην ψηλάφηση και έντονο πόνο στο αντιβράχιο όταν κάμπτεται ο καρπός με τον αγκώνα σε έκταση ιδίως σε κινήσεις όπως το σήκωμα βαλίτσας, το άνοιγμα βάζου ή η χρήση κατσαβιδιού.. .


Έσω επικονδυλίτιδα που εντοπίζεται στην έσω πλευρά του αγκώνα λόγω φλεγμονής και υπέρχρησης της έκφυσης των καμπτήρων τενόντων. Είναι 10 φορές πιο σπάνια από την έξω επικονδυλίτιδα, εντοπίζεται σε αθλητές του γκόλφ, μπέιζμπολ και άρσης βαρών και συχνά συνυπάρχει συμπτωματολογία ωλένιας νευρίτιδας.

Πώς γίνεται η διάγνωση της επικονδυλίτιδας?


Η διάγνωση της παθολογίας είναι κλινική και βασίζεται στη λεπτομερή εξέταση του ασθενούς. Επιπρόσθετα, είναι αναγκαίος ο απεικονιστικός έλεγχος (απλή ακτινογραφία αγκώνος, υπέρηχος, μαγνητική τομογραφία) για τη διερεύνηση των πιθανών αιτίων.

Υπάρχει τρόπος οριστικής θεραπείας?


Στα αρχικά στάδια της νόσου συστήνεται συντηρητική θεραπεία με χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, παγοθεραπείας και συστηματικού πρωτοκόλλου φυσικοθεραπείας με τροποποίηση των καθημερινών δραστηριοτήτων. Καθοριστικής σημασίας είναι η συμβολή του PRP, του πλάσματος δηλαδή από τον ίδιο ασθενή πλούσιο σε αιμοπετάλια

Σε εμμένουσες περιπτώσεις που ταλαιπωρείται ο ασθενής για διάστημα μεγαλύτερο από 3 μήνες οριστική λύση δίνεται μόνο με χειρουργική αντιμετώπιση. Ειδικότερα, μέσω μιας μικρής τομής στην περιοχή του αγκώνα διατέμνεται η έκφυση των εκτεινόντων τενόντων στην έξω επικονδυλίτιδα, είτε των καμπτήρων και του πρηνυστή στην έσω επικονδυλίτιδα. Πρόκειται για μια επέμβαση ασφαλή, που δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά, χωρίς να απαιτείται νοσηλεία και εξασφαλίζεται πλήρης απαλλαγή από τον πόνο στις καθημερινές δραστηριότητες.