Αρθρίτιδα του ώμου

Η αρθρίτιδα του ώμου αποτελεί μια εκφυλιστική πάθηση που χαρακτηρίζεται από καταστροφή του αρθρικού χόνδρου της ωμογλήνης και της κεφαλής του βραχιονίου οστού. Είναι συχνότερη σε γυναίκες και ασθενείς πάνω από τα 60 έτη.

Ποιες είναι οι κυριότερες αιτίες?


Υπάρχουν 2 τύποι αρθρίτιδας του ώμου, η πρωτοπαθής που η αιτιολογία της είναι άγνωστη και η δευτεροπάθής που είναι αποτέλεσμα κάποιας φλεγμονώδους νόσου (πχ ρευματοειδής αρθρίτιδα), τραυματισμού (π.χ. κάταγμα ή εξάρθρημα ώμου) ή συχνότερα βλάβης του τενόντιου πετάλου του ώμου .

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα?


Η αρθρίτιδα του ώμου εκδηλώνεται με πόνο που στα αρχικά στάδια εμφανίζεται μόνο στις κινήσεις, ενώ όσο εξελίσσεται γίνεται συνεχής και έντονος. Επίσης, στα πιο προχωρημένα στάδια εκδηλώνεται δυσκαμψία, δηλαδή επώδυνο περιορισμό κατά τις καθημερινές κινήσεις. Η συμπτωματολογία παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις. .

Ποιες εξετάσεις απαιτούνται για τη διάγνωση της αρθρίτιδας?


Η διάγνωση της αρθρίτιδας του ώμου γίνεται με την απλή ακτινογραφία ώμου. Επιπρόθετα, ο ασθενής υποβάλλεται σε αξονική ή μαγνητική τομογραφία για μια πιο λεπτομερή εκτίμηση, ειδικά στις περιπτώσεις που θα χειρουργηθούν.

 

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές?


Στα αρχικά στάδια όπου τα συμπτώματα δεν είναι ιδιαίτερα έντονα η τροποποίηση των δραστηριοτήτων, η αντιφλεγμονώδης φαρμακευτική αγωγή και η έγχυση υαλουρονικού οξέος μπορούν να ανακουφίσουν σημαντικά τον ασθενή. Εδώ αξίζει να αναφερθεί η συμβολή του PRP, δηλαδή πλάσματος από τον ίδιο τον ασθενή πλούσιο σε αιμοπετάλια το οποίο σε πρωίμα στάδια, ιδίως σε νέους ασθενείς προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Αντιθέτως, στις περιπτώσεις που ο πόνος και η δυσκαμψία είναι έντονα και επηρεάζουν καθοριστικά την ποιότητα ζωής του ασθενή η μοναδική λύση είναι η αρθροπλαστική ώμου. Η ολική αρθροπλαστική αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ορθοπαιδικής και συνισταται στην αντικατάσταση των φθαρμένων τμημάτων του ώμου από εμφυτεύματα προσφέροντας σημαντική ανακούφιση τόσο στον πόνο όσο και στη κίνηση της άρθρωσης.