Ασβεστοποιός τενοντίτιδα


Η ασβεστοποιός τενοντίιτιδα του ώμου είναι μία παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση και συσσώρευση ασβεστίου (κρυστάλλων υδροξυαπατίτη) στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου.

Ποιοι ασθενείς είναι σε κίνδυνο?


Προσβάλλει περισσότερο το γυναικείο πληθυσμό και εκδηλώνεται συχνότερα μεταξύ των ηλικιών 30 - 60 ετών. Ο υπερακάνθιος τένοντας εμπλέκεται με μεγαλύτερη συχνότητα , ενώ οι κυριότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και ο υποθυρεοειδισμός. Η ακριβής αιτία της δημιουργίας των κρυστάλλων είναι άγνωστη, ωστόσο φαίνεται πως μηχανικά αίτια (π.χ. σύνδρομο πρόσκρουσης) αποτελεί τον πιο καθοριστικό παράγοντα.

Τι εξετάσεις απαιτούνται για τη διάγνωση?


Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα του ώμου μπορεί εύκολα να διαγνωστεί με απλή προσθιοπίσθια ακτινογραφία της περιοχής όπου απεικονίζεται η ακριβής θέση των ασβεστωμάτων. Ειδικότερες εξετάσεις χρησιμεύουν στον έλεγχο των υπόλοιπων δομών της άρθρωσης όπως για παράδειγμα πιθανή ρήξη του τένοντα στον οποίο βρίσκονται οι κρύσταλλοι.

Υπάρχει οριστική θεραπεία?


Η πλειοψηφία των ασθενών αντιμετωπίζεται συντηρητικά. Στην οξεία φάση του πόνου γίνεται ανάρτηση του άνω άκρου, χορηγούνται αντιφλεγμονώδη παυσίπονα και συστήνεται έναρξη φυσικοθεραπείας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται έγχυση στην περιοχή της επασβέστωσης κορτικοστεροιδούς (κορτιζόνη) σε συνδυασμό με αναισθηστικό για την ανακούφιση του ασθενούς.Σε ασθενείς με υποτροπιάζοντα συμπτώματα που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική θεραπεία έχει απόλυτη ένδειξη η χειρουργική αντιμετώπιση των επασβεστώσεων. Η επέμβαση διενεργείται αρθροσκοπικά όπου υπό άμεση όραση αναγνωρίζονται και αφαιρούνται οι επασβεστώσεις, ελέγχεται η ποιότητα του τένοντος και σε περίπτωση ρήξης γίνεται συρραφή και διενεργείται υπακρωμιακή αποσυμπίεση για οριστική ανακούφιση των συμπτωμάτων.