Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η αρθρίτιδα ώμου;

Η αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα ώμου είναι μια ορθοπαιδική παθολογία που συνοδεύεται από φλεγμονή και προοδευτική φθορά στην περιοχή του ώμου. Με ιατρικούς όρους αποτελεί μια εκφυλιστική πάθηση που χαρακτηρίζεται από καταστροφή του αρθρικού χόνδρου τόσο της ωμογλήνης, όσο και της κεφαλής του βραχιονίου οστού. Εμφανίζεται συχνότερα στο γυναικείο φύλο και ασθενείς άνω των 60 ετών. Συνήθη συμπτώματα είναι ο πόνος στην περιοχή του ώμου και μεγάλη δυσκολία σε καθημερινές κινήσεις.

Τι είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα ώμου;

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα συστηματικό αυτοάνοσο νόσημα που χαρακτηρίζεται από πολυαρθρίτιδα, δηλαδή επηρρεάζει περισσότερες από μία αρθρώσεις των ασθενών. Κύριο γνώρισμά της είναι η φλεγμονή του αρθρικού υμένα, γεγονός που προκαλεί προοδευτική καταστροφή της άρθρωσης. Η περιοχή του ώμου προσβάλλεται σε μεγάλο ποσοστό ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα και συνήθως η προσβολή είναι συμμετρική, δηλαδή αφορά και τους δύο ώμους. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι η νεαρότερη ηλικία των ασθενών σε σχέση με το μέσο όρο ηλικίας των ατόμων που προσβάλλονται από αρθρίτιδα του ώμου, ενώ τα  συμπτώματα που καταγράφονται είναι συνήθη όπως πόνος και μεγάλη δυσκολία σε βασικές δραστηριότητες αυτοεξυπηρέτησης. Τέλος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα του ώμου εμφανίζεται πιο σπάνια σε σύγκριση με τις άλλες μορφές αρθρίτιδας.

Ποια τα βασικά αίτια εμφάνισης αρθρίτιδας του ώμου;

Η αρθρίτιδα του ώμου μπορεί να αναπτυχθεί σε έναν ασθενή από διάφορους αιτιολογικούς παράγοντες.

Υπάρχουν δύο (2) τύποι αρθροπάθειας του ώμου. Ειδικότερα: 

Ά παθής οστεοαρθρίτιδα

Στην περίπτωση της ‘Α παθούς οστεοαρθρίτιδας η ακριβής αιτιολογία παραμένει άγνωστη. Συχνότερες αιτίες εμφάνισης της θεωρούνται η κληρονομική προδιάθεση και η χρόνια σωματική καταπόνηση σε βαριές χειρωνακτικές εργασίες.

'Β παθής οστεοαρθρίτιδα

Στη ΄Β παθή οστεοαρθρίτιδα οι συχνότεροι αιτιολογικοί παράγοντες είναι:

  • Ρήξη των τενόντων του ώμου (κυρίως του υπερακανθίου) η οποία προκαλεί πρός τα άνω μετανάστευση της βραχιόνιας κεφαλής και απώλεια της αρθρικής επαλληλίας.
  • Μετατραυματική αρθρίτιδα σε έδαφος κατάγματος κεφαλής του βραχιονίου ή της ωμογλήνης ή σε εξαρθρήμα του ώμου που συνοδεύεται από διαταραχή της φυσιολογικής ανατομίας ης άρθρωσης και καταστροφή του αρθρικού χόνδρου.
  • Άσηπτη νέκρωση της κεφαλής του βραχιονίου σε έδαφος τραυματικών κακώσεων, συστηματικής λήψης κορτιζόνης, κατάχρησης αλκοολ, σε αιμοσφαιρινοπάθειες ή σε συστηματικά μεταβολικών νοσημάτων (π.χ. νόσος Gaucher’s).
  • Φλεγμονώδη χρόνια νοσήματα (π.χ. ρευματοειδής, ουρική αρθρίτιδα).
  • Σηπτική αρθρίτιδα ώμου (σπάνιες περιπτώσεις).
  • Νευροπάθειες π.χ. νόσος Charcot.

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα αρθρίτιδας του ώμου;

Τα αρχικά σύμπτωματα που παρατηρηρούν οι ασθενείς ειναι ήπιος πόνος, που αυξάνεται κατά την εκτέλεση των ενεργητικών κινήσεων και προοδευτική δυσχέρεια σε επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες αυτοεξυπηρέτησης.

Τα κύρια συμπτώματα που παρατηρούνται κατά την ανάπτυξη αρθρίτιδας του ώμου:

  • Οξύς – διάχυτος πόνος στον ώμο. Στα πρώιμα στάδια είναι ήπιος, ενώ κατά την εξέλιξη της παθήσης γίνεται συνεχής, εντονότερος, ακόμη και κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου γεγονός που ταλαιπωρεί τους ασθενείς στην εκτέλεση αθλητικών ή επαγγελματικών δραστηριοτήτων.
  • Δυσκαμψία – προοδευτική αγκύλωση λόγω φθοράς του αρθρικού χόνδρου και διαταραχής της αρχιτεκτονικής της άρθρωσης, συχνότερα κατά τις κίνησεις απαγωγής και πρόσθυιας ανύψωσης του μέλους.
  • Πόνος κατά την προσπάθεια ανύψωσης του σκέλους πάνω από το επίπεδο της κεφαλής.
  • Κριγμός κατά την διάρκεια κίνησης του ώμου.
  • Επώδυνος περιορισμός των καθημερινών δραστηριοτήτων.
  • Εξάρσεις – Υφέσεις των συμπτωμάτων.

Ποιες εξετάσεις απαιτούνται για τη διάγνωση της αρθρίτιδας ώμου;

Η διερεύνηση και διάγνωση της αρθρίτιδας του ώμου πραγματοποιείται από Ορθοπεδικό Χειρουργό, ειδικό στην παθολογία του ώμου. Συγκεκριμένα, σε πρώτο στάδιο πραγματοποιείται απλή ακτινογραφία ώμου σε διάφορες λήψεις η οποία είναι επαρκής για να θέσει τη διάγνωση και συνήθως προσδιορίζει και την αιτία φθοράς της άρθρωσης. Σε μεταγενέστερο στάδιο για να υπάρχει μια πιο λεπτομερή εκτίμηση, ο ασθενής υποβάλλεται σε αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να καθορίσει το στάδιο βαρύτητας της αρθρίτιδας, να εντοπίσει συνοδές παθολογικές καταστάσεις (π.χ. ρήξη τενόντων, παλαιά κατάγματα), καθώς και να πραγματοποιήσει με ακρίβεια το προεγχειρητικό πλάνο του ασθενούς. Η διερεύνηση πρέπει πάντοτε να είναι εξατομικευμένη ώστε να καθοριστεί το ιδανικό θεραπευτικό πλάνο για κάθε ασθενή.

Γιατί η αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ώμου είναι απαραίτητη;

Η αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση της αρθρίτιδας του ώμου είναι απαραίτητη, καθώς ο ασθενής θα απαλλαγεί οριστικά από τον πόνο και τη δυσκαμψία και θα επιστρέψει στις καθημερινές του συνήθειες. Κατα συνέπεια του προσφέρεται η δυνατότητα για εξαιρετική ποιότητα ζωής και επάνοδο τόσο στις αγαπημένες αθλητικές του δραστηριότητες όσο και στις επαγγελματικές του ενασχολήσεις.

Πως αντιμετωπίζεται η αρθρίτιδα ώμου; Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για σωστή αντιμετώπιση;

Η αρθρίτιδα ώμου μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορες θεραπευτικές μεθόδους. Ωστόσο, το θεραπευτικό πλάνο εξατομικεύεται ανάλογα με τη βαρύτητα της πάθησης, την ηλικία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς.  

Στα αρχικά στάδια, όπου τα συμπτώματα είναι ήπια η τροποποίηση των βαριών χειρωνακτικών δραστηριοτήτων, η αντιφλεγμονώδης φαρμακευτική αγωγή και η ενδαρθρική έγχυση υαλουρονικού οξέος μπορούν να ανακουφίσουν τον ασθενή σε σημαντικό βαθμό. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ο ρόλος του PRP, δηλαδή πλάσματος από τον ίδιο τον ασθενή πλούσιο σε αιμοπετάλια το οποίο συνίσταται κυρίως για νέους ασθενείς ή σε πρωίμα στάδια αρθρίτιδας. Η συμβολή του PRP συνιστάται σε ανακούφιση από τον πόνο και βελτίωση της λειτουργικότητας του ώμου για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Σε προχωρημένου βαθμού αρθρίτιδα του ώμου, όπου ο πόνος είναι συνεχής και έντονος και έχει εγκατασταθεί αγκύλωση της άρθρωσης  μοναδική λύση αποτελεί η ολική αρθροπλαστική του ώμου. Η ολική αρθροπλαστική αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ορθοπαιδικής χειρουργικής και συνίσταται στην αντικατάσταση των φθαρμένων τμημάτων της άρθρωσης. Συγκεκριμένα, με τη χρήση ειδικών εμφυτευμάτων  για την αλλαγή των αρθριτικών τμημάτων του ώμου, προσφέρεται σημαντική ανακούφιση τόσο στον πόνο όσο και στο εύρος κίνηση της άρθρωσης.

Για να αποφασιστεί η καταλληλότερη θεραπεία σε κάθε περίπτωση είναι ουσιώδους σημασίας η λεπτομερής εξέταση και διερεύνηση κάθε ασθενούς ξεχωριστά. Εν συνέχεια σύμφωνα με το στάδιο βαρύτητας και τις ανάγκες του καθορίζεται ποιά από τις παραπάνω θεραπευτικές μεθόδους είναι η ενδεικνυόμενη.

Πονάει η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ώμου;

Στις περιπτώσεις σοβαρού βαθμού αρθρίτιδας του ώμου η οριστική θεραπευτική λύση είναι η χειρουργική αντιμετώπιση. Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς καθορίζεται και η χειρουργική τεχνική που θα απαιτηθεί, ωστόσο σε κάθε περίπτωση είναι ελάχιστα τα επίπεδα πόνου και δυσφορίας του ασθενούς .

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης ο ασθενής υποβάλλεται σε γενική αναισθησία, ενώ στις πιο πολύπλοκες περιπτώσεις συνδυάζεται και με περιοχική αναισθησία που εξασφαλίζει ικανοποιητική ανακούφιση του πόνου τις πρώτες ημέρες μετεγχειρητικά.

Με το πέρας του εξιτηρίου χορηγούνται ήπια αναλγητικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τις πρώτες ημέρες και συστήνεται πογοθεραπεία για την υποχώρηση του οιδήματος. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς αναφέρουν ελάχιστα επίπεδα ενόχλησης που δεν τους επηρεάζουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Πόσος είναι ο χρόνος αποθεραπείας και αποκατάστασης μετά από επέμβαση για αρθρίτιδα ώμου;

Ο χρόνος αποθεραπείας και αποκατάστασης μετά από επέμβαση για αρθρίτιδα του ώμου διαφέρει ανάλογα το είδος της χειρουργικής τεχνικής, την ηλικία και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς. Ο χρόνος επιστροφής στις απλές καθημερινές δραστηριότητες, την οδήγηση και την εργασία του είναι σύντομος, ωστόσο η επάνοδος σε αθλητικές δραστηριότητες και βαριές χειρωνακτικές εργασίες καθυστερεί σύμφωνα με τις οδηγίες του Ορθοπαδικού Χειρουργού.

Ποιο είναι το κόστος μίας επέμβασης αρθρίτιδας ώμου; Είναι προσιτές οι τιμές;

Το κόστος του χειρουργείου είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από την χειρουργική τεχνική που θα επιλεγεί ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς και το είδος των εμφυτευμάτων που θα χρησιμοποιηθούν. Στους ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτεται ανάλογα με το ασφαλιστήριο τους. Αν ενδιαφέρεστε να ενημερωθείτε σχετικά με το κόστος της επέμβασης μπορείτε να μας στείλετε  μήνυμα ή να τηλεφωνήσετε στο τηλέφωνο επικοινωνίας που μπορείτε να βρείτε εδώ. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση χρειάζεστε

Συμπερασματικά

Η αρθρίτιδα του ώμου είναι μια σοβαρή ορθοπαιδική πάθηση που ταλαιπωρεί μεγάλο τμήμα του πληθυσμού παγκοσμίως και συνοδεύεται από πόνο και σημαντικό περιορισμό της λειτουργικότητας στην καθημερινότητα του ασθενούς. Ωστόσο, είναι σημαντικό ο ασθενής να κινητοποιηθεί άμεσα μόλις παρατηρήσει τα παραπάνω συμπτώματα. Ο γιατρός θα κάνει την κατάλληλη διάγνωση και θα καθοδηγήσει τον ασθενή στην απαραίτητη θεραπεία.

Η παραπομπή του ασθενούς σε εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό, η λεπτομερής κλινικοεργαστηριακή διερεύνηση και ο καθορισμός εξατομικευμένου θεραπευτικού πρωτοκόλλου αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για γρήγορη και αποτελεσματική ανακούφιση από τα ενοχλήματα και εξασφάλιση εξαιρετικής ποιότητας ζωής.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Sofia Eu
Sofia Eu
5. Μάρτιος, 2024.
Εξαιρετικός γιατρός.Φιλικος και αξιόπιστος με μεγάλη εμπειρία. Ο καλύτερος γιατρός για δύσκολες περιπτώσεις και δύσκολους ασθενείς. Σ ευχαριστώ γιατρέ.
Marianna S
Marianna S
20. Φεβρουάριος, 2024.
Ο κ.Ράπτης χειρούργησε τη μητέρα μου πριν 3 εβδομάδες! Από την πρώτη στιγμή που τον γνωρίσαμε μας ενέπνευσε εμπιστοσύνη! Είναι πολύ γλυκός και προσιτός. Πήρε ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, πράγμα το οποίο συναντώ πρώτη φορά σε ορθοπεδικό και μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε ολική αρθροπλαστική ισχύου. Όλα έχουν πάει εξαιρετικά και ο γιατρός ακόμα και που λείπει σε συνέδριο στο εξωτερικό είναι πάντα προσιτός για τυχόν απορίες μας! Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!! Εξαιρετικός άνθρωπος και γιατρός!!
Arios13 ghjkkyf
Arios13 ghjkkyf
14. Φεβρουάριος, 2024.
Ο Κώστας είναι εξαιρετικός από κάθε άποψη. Σαν γιατρό τον κρίνω ως προς την αποτελεσματικότητά του καθώς τον περασμένο Οκτώβριο μου αποκατέστησε με χειρουργική επέμβαση ρήξη στον υπακρωμιακό τένοντα και ήδη κοντευω να αναρρώσω πολύ συντομότερα του αναμενόμενου.
Έλενα Χριστοδουλάκη
Έλενα Χριστοδουλάκη
8. Φεβρουάριος, 2024.
Από την πρώτη στιγμή που γνώρισα τον κύριο Ράπτη (είχα ήδη επισκεφθεί για το πρόβλημά μου άλλους τέσσερις ορθοπεδικούς) κέρδισε την εμπιστοσύνη μου. Ήρεμος, ξεκάθαρος και κατατοπιστικός, μου εξήγησε το πρόβλημα που έχω και τι πρέπει να κάνει για να διορθώσει το ισχίο μου, το οποίο πονούσε ήδη χρόνια. Ότι μου είπε, έτσι κι έγινε. Από την πρώτη στιγμή που έφτασα στο νοσοκομείο, με κατατόπισε με ακρίβεια. Με χειρούργησε με απόλυτη επιτυχία, κάνοντάς μου ολική αρθροπλαστική αριστερού ισχίου. Μάλιστα όταν νεαρός συνάδελφός του, μου έκανε την αλλαγή στο τραύμα, νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτής που την ίδια στιγμή βρίσκονταν στο δωμάτιο με ρώτησαν ποιος με χειρούργησε, στην ερώτησή μου "γιατί", μου απάντησαν με θαυμασμό, ότι ο κύριος Ράπτης " ζωγράφισε". Η αποθεραπεία μου πηγαίνει πάρα πολύ καλά, βρίσκομαι στο στάδιο της φυσικοθεραπείας και ότι χρειάζομαι είναι πάντα δίπλα μου. Θέλω λοιπόν και δημόσια να τον ευχαριστήσω. Γιατρέ μου σας οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ από καρδιάς!!! Τιμή μου να γνωρίσω έναν εξαιρετικό επιστήμονα και υπέροχο άνθρωπο!!!!
Maria Kosma
Maria Kosma
1. Φεβρουάριος, 2024.
Μετά από συντριπτικό κάταγμα κνήμης, περόνης Ο κύριος Ράπτης με χειρουργήσε με απόλυτη επιτυχία ήταν πάντα διαθέσιμος για οποιαδήποτε απορία για το τραυματισμό μου είναι ένα εξαιρετικός επιστήμονας και προπαντός παρά πολύ καλός άνθρωπος.
stavros stamatopoulos
stavros stamatopoulos
25. Iανουάριος, 2024.
Ο κύριος Ράπτης με χειρουργούσε στο 251Γνα μου έκανε ολική αθροπλαστικη ισχύου. Είναι άριστος γιατρός και άνω από όλα Άνθρωπος
Mark Kostelos (Laptop Parts)
Mark Kostelos (Laptop Parts)
11. Δεκέμβριος, 2023.
Καί Εγώ Με τη σειρά μου θα σας διηγηθώ την δική μου ιστορία, Πρόβλημα στο ισχίο 15 έτη είχε φαγωθεί τελείως μετά από έρευνα βρήκα τον γιατρό τον κύριο Κωσταντίνο Ράπτη ο οποίος έκανε εξαιρετική δουλειά , Θεωρώ πως είναι Είναι ότι καλύτερο υπάρχει για αυτές τις περιπτώσεις γιατρέ μου σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ που μπορώ και περπατάω και δεν έχω πόνο Στο ισχίο μου και έτσι δεν μπορούσα να κοιμηθώ τρία χρόνια περίπου να κάνω ύπνο καλό, Η σημερινή μου κατάσταση είναι άψογη με την βοήθεια Της γυμναστικής. Παρακαλώ πολύ διαδώστε το γιατί εκεί έξω είναι πολύς κόσμος που έχει πρόβλημα στο ισχίο και πονάει και δεν μπορεί να περπατήσει καλά είναι κρίμα ένα μεγάλο μεγάλο ευχαριστώ γιατρέ μου στην ομάδα σου σε ευχαριστώ για όλα MARK.
Πασιφλορα Λουπους
Πασιφλορα Λουπους
10. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός επιστήμων,με ανθρωπιά, ευγένεια,και ύψιλον ιατρικό φρόνημα.Σας ευχαριστούμε πολύ για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που μας προσφέρετε και ευχόμαστε κάθε τι καλό σε εσάς και την οικογένειά σας .Επί ευκαιρία των ημερών ευχομεθα Χρόνια Πολλά και καλά Χριστούγεννα! Με εκτίμηση Ευαγγελία Μπεκιάρη
Μπάμπης Σαμαρτζής
Μπάμπης Σαμαρτζής
8. Δεκέμβριος, 2023.
Είναι από τις περιπτώσεις γιατρου που λες δεν τον αλλάζω με τίποτα!!! Φοβερός γνώστης, φοβερός γιατρός και φοβερός άνθρωπος Τον θεωρώ πρότυπο γιατρου
Evangelos Maratsolas
Evangelos Maratsolas
8. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός ιατρός και πάνω από όλα Άνθρωπος