Αρθροσκόπηση Γόνατος

Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η Αρθροσκόπηση γόνατος;

Τις τελευταίες δεκαετίες παγκοσμίως η αρθροσκόπηση έχει καθιερωθεί ως η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος διαγνωστικής και χειρουργικής αντιμετώπισης κακώσεων σε πολλές από τις αρθρώσεις του ανθρωπίνου σώματος. Η αρθροσκόπηση του γόνατος αποτελεί μία χειρουργική τεχνική κατά την οποία μέσα από 2 μικρές τομές μεγέθους 2-3 mm εισάγεται το αρθροσκόπιο (ενδοσκόπιο) που προσφέρει τη δυνατότητα να εξετάσουμε λεπτομερώς την άρθρωση και στη συνέχεια με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των τραυματισμών.

Σε ποιες παθήσεις χρησιμοποιείται η αρθροσκόπηση γόνατος;

Η αρθροσκόπηση αποτελεί πια μέθοδο ρουτίνας κυρίως σε αθλητικές κακώσεις του γόνατος, αλλά και για την αντιμετώπιση εκφυλιστικών παθήσεων σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ειδικότερα:
-Ρήξη μηνίσκου (έσω – έξω) - Συρραφή
-Ρήξη προσθίου - οπισθίου χιαστού - Συνδεσμοπλαστική
-Χόνδρινες βλάβες – Οστεοχόνδρινα κατάγματα γόνατος
-Αστάθεια επιγονατίδας
-Σύνδρομο υμενικής πτυχής
-Ελεύθερα σώματα γόνατος
-Αρχικά στάδια οστεοαρθρίτιδας γόνατος
-Σηπτική αρθρίτιδα γόνατος

Τι προετοιμασία απαιτείται πρίν την αρθροσκόπηση γόνατος;

Ο ασθενής που προγραμματίζεται για αρθροσκόπηση γόνατος υποβάλλεται 2-3 ημέρες πριν το χειρουργείο σε ένα απλό προεγχειρητικό έλεγχο (αιματολογικές εξετάσεις – ακτινογραφία θώρακος-ηλεκτοκαρδιογράφημα) και εκτίμηση από τον αναισθησιολόγο μιας και θα λάβει περιοχική ή γενική αναισθησία. Την ημέρα της επέμβασης κάνει εισαγωγή στην κλινική 2 ώρες πριν την έναρξη της επέμβασης και 12 ώρες μετά το πέρας αυτής δύναται να λάβει εξιτήριο. Μετεγχειρητικά, χορηγούνται ήπια παυσίπονα για 5 ημέρες και σε κάποιες περιπτώσεις προληπτική αντιθρομβωτική αγωγή.
Ανάλογα με το είδος της αρθροσκοπικής αποκατάστασης ο ασθενής βαδίζει με βακτηρίες μασχάλης (πατερίτσες) για μερικές ημέρες, το γόνατο ακινητοποιείται σε κάποιες περιπτώσεις με ειδικό κηδεμόνα (συρραφή μηνίσκου, αποκατάσταση χιαστών συνδέσμων), γίνεται κοπή των 2 ραμμάτων σε 10 ημέρες και έναρξη πρωτοκόλλου φυσικοθεραπείας.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκοπικής έναντι της ανοιχτής επέμβασης;

Είναι πια αποδεκτό σε παγκόσμιο επίπεδο πώς η αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος έχει αντικαταστήσει τις ανοιχτές επεμβάσεις μιας και συνοδεύεται από σημαντικά πλεονεκτήματα:
- Καλύτερη και άμεση όραση της άρθρωσης από το χειρουργό
- Μικρές τομές, χωρίς ουλές με μικρότερη βλάβη των ιστών
- Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
- Ελάχιστη αιμορραγία των ιστών
- Ταχύτερη κινητοποίηση στην αποκατάσταση
- Γρηγορότερη επιστροφή σε αθλητικές δραστηριότητες

Πόσο κοστίζει η επέμβαση; Είναι προσιτές οι τιμές;

Το κόστος του χειρουργείου είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από την τεχνική που θα επιλεγεί ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς και το είδος των εμφυτευμάτων που θα χρησιμοποιηθούν. Στους ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτεται ανάλογα με το ασφαλιστήριο τους.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Επικοινωνία Εδώ!