Τι είναι η Αρθροσκόπηση γόνατος;
Την τελευταία δεκαετία η μέθοδος της αρθροσκόπησης έχει κυριαρχήσει στην αντιμετώπιση των παθήσεων του γόνατος. Συγκεκριμένα, αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική πράξη κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ορθοπαιδικός Χειρούργος έχει τη δυνατότητα μέσα μέσα από 2 πολύ μικρές τομές του δέρματος, μεγέθους 2-3 mm, να δει με μεγάλη ακρίβεια και να επανορθώσει την πλειοψηφία των ενδοαρθριών βλαβών της άρθρωσης του γόνατος.
Πως επιτυγχάνεται όμως αυτό; Με τη χρήση του αρθροσκόπιου. Ειδικότερα, το αρθοσκόπιο είναι μια χειρουργική κάμερα που επιτρέπει στο χειρούργο να δει, σε μεγέθυνση και εξαιρετική ευκρίνεια τις δομές στο εσωτερικό της άρθρωσης και να αναγνωρίσει πλήρως το είδεος και τα βαρύτητα της ορθοπαιδικής πάθησης. Επιπλέον, μέσω μιας δεύτερης μικρής οπής εισάγονται ειδικά μικροεργαλεία με απώτερο σκοπό την οριστική αντιμετώπιση του ορθοπαιδικού προβλήματος.
Η εφαρμογή της αρθροσκόπησης στην Ορθοπαιδική κοινότητα είναι καθολική για να αντιμετωπιστούν τραυματισμοί που αφορούν τον αρθρικό χόνδρο, τους μηνίσκους, τους συνδέσμους και τις οστικές δομές. Τέλος, τις τελευταίες δεκαετίες παγκοσμίως η αρθροσκόπηση έχει καθιερωθεί ως η επικρατούσα ελάχιστα επεμβατική μέθοδος διαγνωστικής και χειρουργικής αντιμετώπισης κακώσεων σε όλες τις αρθρώσεις του ανθρωπίνου σώματος.
Σε ποιες παθήσεις χρησιμοποιείται η αρθροσκόπηση γόνατος;
Η αρθροσκόπηση πλέον αποτελεί τη διαγνωστική και θεραπευτική μέθοδο εκλογής. Εφαρμόζεται τόσο σε αθλητικούς τραυματισμούς του γόνατος, όσο και για την αντιμετώπιση εκφυλιστικών παθήσεων σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Ειδικότερα, η αρθροσκόπηση γόνατος εφαρμόζεται στις παθήσεις:
- Ρήξη των μηνίσκων (έσω – έξω), όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί συρραφή με ειδικά μηνισκοράμματα ή μερική μηνισκεκτομή.
- Ρήξη των χιαστών συνδέσμων (προσθίου – οπίσθιου) για ανατομική αποκατάσταση της σταθερότητας του γόνατος με τεχνική συνδεσμοπλαστικής.
- Βλάβες του αρθρικού χόνδρου και οστεοχόνδρινα κατάγματα του γόνατος μέσω διαφορετικών αρθροσκοπικών χειρουργικών τεχνικών ανάλογα με την έκταση της βλάβης και την ηλικία του ασθενιούς (τρυπανισμοί, τοποθέτηση αυτομοσχευμάτων ή αλλομοχευμάτων).
- Τραυματική ρήξη των καθεκτικών συνδέσμων της επιγονατίδας με συνοδό αστάθεια μετά από εξάρθρημα.
- Αφαίρεση ελεύθερων σωμάτων ή λύση ιστών (π.χ υμενική πτυχή) που παρεμποδίζουν την ομαλή κίνηση του γόνατος.
- Aρχικά στάδια της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος μέσω έκπλυσης της άρθρωσης και αφαίρεσης οστεοφύτων.
- Σηπτική αρθρίτιδα του γόνατος για έκπλυση της φλεγμαίνουσας άρθρωσης.
Επιδημιολογικά, η πλειοψηφία των ασθενών που υποβάλλονται σε αρθροσκόπηση γόνατος πάσχουν από ρήξη των μηνίσκων (έσω – έξω) ή των χιαστών συνδέσμων (προσθίου – οπίσθιου).
Τι προετοιμασία απαιτείται πριν την αρθροσκόπηση γόνατος;
Η προετοιμασία πριν τη διενέργεια αρθροσκόπησης γόνατος χωρίζεται σε δύο φάσεις, (α) λίγες μέρες πριν το χειρουργείο και (β) την ημέρα του χειρουργείου.
Ειδικότερα:
Λίγες μέρες πριν το χειρουργείο
Ο ασθενής που προγραμματίζεται για αρθροσκόπηση γόνατος υποβάλλεται 2-3 ημέρες πριν το χειρουργείο σε ένα απλό τυπικό προεγχειρητικό έλεγχο. Συγκεκριμένα, απαιτούνται αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος, ηλεκτροκαρδιογράφημα και η εκτίμηση από τον αναισθησιολόγο της χειρουργικής ομάδας μιας και θα υποβληθεί σε περιοχική ή γενική αναισθησία. Επιπλέον, σε ηλικιωμένους ασθενείς γίνεται έλεγχος του οστικού μεταβολισμού και της βιταμίνης D και σε περιπτώσεις που απαιτείται χρήση ορθοπαιδικών εμφυτευμάτων χορηγείται συμπλήρωμα επί ενδείξεων ανεπάρκειας.
Ημέρα του χειρουργείου
Την ημέρα της επέμβασης ο ασθενής κάνει εισαγωγή στην κλινική μια (1) ώρα πριν την έναρξη της έχοντας λάβει οδηγίες για περιορισμούς στη δίαιτά του τις τελευταίες 6 ώρες. Επίσης, σε μόλις 3 ώρες μετά το πέρας αυτής η πλειοψηφία των ασθενών δύναται να λάβει εξιτήριο.
Πόσος είναι ο χρόνος αποθεραπείας και αποκατάστασης μετά από την αρθροσκόπηση γόνατος;
Ο χρόνος αποθεραπείας και αποκατάστασης μετά από αρθροσκόπηση γόνατος διαφέρει ανάλογα το είδος της χειρουργικής τεχνικής, την ηλικία και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς. Ο χρόνος επιστροφής στις απλές καθημερινές δραστηριότητες, την οδήγηση και την εργασία του είναι σύντομος, ωστόσο η επάνοδος σε αθλητικές δραστηριότητες και βαριές χειρωνακτικές εργασίες καθυστερεί σύμφωνα με τις οδηγίες του Ορθοπαδικού Χειρουργού.
Όσον αφορά την άμεση μετεγχειρητική φάση χορηγούνται ήπια παυσίπονα και συστήνεται τακτικά παγοθεραπεία για πέντε (5) ημέρες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται σύσταση για προληπτική αντιπηκτική αγωγή. Ο ασθενής βαδίζει με βακτηρίες μασχάλης τις λεγόμενες πατερίτσες, για μερικές ημέρες ώστε να επιτύχει αποφόρτιση της πάσχουσας περιοχής. Σπάνια το γόνατο ακινητοποιείται με ειδικό κηδεμόνα όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις συρραφής μηνίσκου ή αποκατάστασης χόνδρινων βλαβών.
Μετά το πέρας 10 ημερών γίνεται κοπή των δύο (2) ραμμάτων και ο ασθενής άμεσα ξεκινά εξατομικευμένο πρωτοκόλλο κινησιοθεραπείας – φυσικοθεραπείας για μυϊκή ενδυνάμωση, υποχώρηση του οιδήματος και ταχεία αποκατάσταση της λειτουργικότητας της άρθρωσης. Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως ο χρόνος αποκατάστασης και πλήρους επανόδου σε αθλήτικές δραστηριότητες εξαρτάται σημαντικά από τη συμμόρφωση του ασθενούς στο πρόγραμμα αποθεραπείας.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκοπικής έναντι της ανοιχτής επέμβασης;
Στη παγκόσμια Ορθοπαιδική κοινότητα η αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος έχει αντικαταστήσει πλήρως τις ανοιχτές επεμβάσεις για τη θεραπεία του συνόλου των παθήσεων μιας και συνοδεύεται από σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Ποια είναι τα κυριότερα πλεονεκτήματα;
- Καλύτερη και άμεση τρισδιάστατη όραση από το χειρουργό. Η εισαγωγή της αρθροσκοπικής κάμερας, δηλαδή του ενδοσκοπίου στην άρθρωση εξασφαλίζει εξαιρετική εικόνα και αναγνώριση όλων των παθολογικών ευρημάτων, ακόμη και αυτών που δεν αναδεικνύονται με σαφήνεια στη μαγνητική τομογραφία.
- Ελάχιστος χρόνος νοσηλείας. Ο ασθενής στη πλειοψηφία των πριπτώσεων μπορεί να εξέλθει την κλινική λίγες ώρες μετά το πέρας της χειρουργικής επέμβασης, χωρίς να χρειαστεί νοσηλεία.
- Ταχύτερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες. Η αρθροσκόπηση συνοδεύεται από ελάχιστη βλάβη των ιστών του γόνατος γεγονός που επιτρέπει άμεση έναρξη του πρωτοκόλλου κινησιοθεραπείας – φυσικοθεραπείας με συνέπεια εξαιρετικά λειτουργικά αποτελέσματα και γρηγορότερη επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες συγκριτικά με τις παλιές κλασικές τεχνικές.
- Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος. Η αρθροσκόπηση του γόνατος γίνεται με πολύ μικρές τομές στο δέρμα χωρίς κάκωση των μυών με αποτέλεσμα οι μετεγχειρητικές ενοχλήσεις να είναι ήπιες, απαιτούνται ελαφρά παυσίπονα για 4-5 ημέρες και εξασφαλίζεται γρηγορότερη αποκατάσταση του ασθενούς.
- Ελάχιστη διεγχειρητική αιμορραγία των ιστών γεγονός που εξασφαλίζει ελάχιστα ποσοστά λοίμωξης και άμεση κινητοποίηση της άρθρωσης στην αποκατάσταση.
- Εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα μιας και αποφεύγεται η ύπαρξη μεγάλων ουλών και συμφύσεων στο δέρμα του ασθενούς.
- Ταχύτερη επιστροφή σε υψηλό επίπεδο στα σπόρ. Η απουσία κάκωσης των μαλακών μορίων και η άμεση έναρξη του προγράμματος φυσικοθεραπείας δημιουργούν τις καλύτερες προυποθέσεις για την επάνοδο του ασθενούς στα πολύ υψηλά προ της κάκωσης επίπεδα απόδοσης.
Ποιο είναι το κόστος μίας επέμβασης για αρθροσκόπηση γόνατος; Είναι προσιτές οι τιμές;
Το κόστος του χειρουργείου είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από την χειρουργική τεχνική που θα επιλεγεί ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς και το είδος των αρθροσκοπικών ορθοπαιδικών εμφυτευμάτων που θα χρησιμοποιηθούν. Στους ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτεται ανάλογα με το ασφαλιστήριο τους.
Αν ενδιαφέρεστε να ενημερωθείτε σχετικά με το κόστος της επέμβασης μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα ή να τηλεφωνήσετε στο τηλέφωνο επικοινωνίας που μπορείτε να βρείτε εδώ. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση χρειάζεστε.
Συμπερασματικά
Η άρθρωση του γόνατος είναι αυτή που υφίσταται συχνότερα κακώσεις συγκριτικά με τις υπόλοιπες αρθρώσεις του σώματος. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων παρατηρείται τραυματισμός και ρήξη χιαστού (πρόσθιου ή οπίσθιου) συνδέσμου, ρήξη μηνίσκου (έσω - έξω μηνίσκου) ή ακόμη και συνδυασμός τους. Ανεξάρτητα από την αιτιολογία του εκάστοτε τραυματισμού ο ασθενής θα πρέπει να παραπέμπεται σε ειδικό Ορθοπεδικό Χειρουργό για λεπτομερή εξέταση, εξατομικευμένη διάγνωση και χειρουργική αποκατάσταση με τις πιο σύγχρονες χειορυργικές μεθόδους.
Όπως αναφέρθηκε η αρθροσκόπηση του γόνατος είναι μια από τις πιο δημοφιλείς χειρουργικές μεθόδους η οποία εφαρμόζεται σε εκατομύρια ασθενών παγκοσμίως. Τα συγκριτικά οφέλη σε σχέση με τις παλιές κλασικές τεχνικές, τόσο για το χειρουργό όσο και για τον ασθενή είναι πολλαπλάσια και προσφέρουν ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, άμεση βάδιση του ασθενούς και γρήγορη επιστροφή στην εργασία του καθώς και στις αγαπημένες του αθλητικές δραστηριότητες. Τέλος, η κατάλληλη εκπαίδευση και η εμπειρία του Ορθοπαιδικού Χειρουργού στην αρθροσκόπηση του γόνατος αποτελούς καθοριστικούς παράγοντες για ένα άριστο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα.