Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η Αρθροσκόπηση γόνατος;

Τις τελευταίες δεκαετίες παγκοσμίως η αρθροσκόπηση έχει καθιερωθεί ως η επικρατούσα ελάχιστα επεμβατική μέθοδος διαγνωστικής και χειρουργικής αντιμετώπισης κακώσεων σε πολλές από τις αρθρώσεις του ανθρωπίνου σώματος. Η αρθροσκόπηση του γόνατος αποτελεί μία χειρουργική τεχνική κατά την οποία μέσα από 2 μικρές τομές του δέρματος μεγέθους 2-3 mm εισάγεται η κάμερα, δηλαδή το αρθροσκόπιο (ενδοσκόπιο) που προσφέρει τη δυνατότητα να εξετάσουμε λεπτομερώς με τρισδιάσταη εικόνα την άρθρωση και στη συνέχεια με τη βοήθεια ειδικών μικροεργαλείων επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των τραυματισμών που αφορούν τον αρθρικό χόνδρο, τους μηνίσκους, τους συνδέσμους και τις οστικές δομές.

Σε ποιες παθήσεις χρησιμοποιείται η αρθροσκόπηση γόνατος;

Η αρθροσκόπηση αποτελεί πια διαγνωστική και θερπευτική μέθοδο ρουτίνας κυρίως σε αθλητικές κακώσεις του γόνατος, αλλά και για την αντιμετώπιση εκφυλιστικών παθήσεων σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Ειδικότερα οι συχνότερες κακώσεις που εφαρμόζεται είναι στην αντιμετώπιση της ρήξης τόσο των μηνίσκων (έσω – έξω), είτε για συρραφή ή για μηνισκεκτομή, όσο και των χιαστών συνδέσμων (προσθίου – οπισθίου) για αποκατάστσή τους με συνδεσμοπλαστική. Επίσης, προσφέρει σημαντικές λύσεις στις βλάβες του αρθρικού χόνδρου και στα οστεοχόνδρινα κατάγματα του γόνατος μέσω τεχνικών τρυπανισμών ή τοποθέτησης αυτό –άλλο μοχευμάτων. Παράλληλα, έχει ένδειξη για οριστική θεραπεία σε τραυματική ρήξη των συνδέσμων της επιγονατίδας σε αστάθεια μετά από εξάρθρημα, καθώς και για την αφαίρεση ελεύθερων σωμάτων ή λύση ιστών (π.χ υμενική πτυχή) που παρεμποδίζουν την κίνηση του γόνατος. Τέλος, η αρθροσκοπική τεχνική μπορεί να προσφέρει ανακούφιση στα αρχικά στάδια της οστεοαρθρίτιδας γόνατος (αφαίρεση υμένα - οστεοφύτων), καθώς και σε λοιμώξεις όπως η σηπτική αρθρίτιδα γόνατος για έκπλυση της φλεγμαίνουσας άρθρωσης.

Τι προετοιμασία απαιτείται πρίν την αρθροσκόπηση γόνατος;

Ο ασθενής που προγραμματίζεται για αρθροσκόπηση γόνατος υποβάλλεται 2-3 ημέρες πριν το χειρουργείο σε ένα απλό τυπικό προεγχειρητικό έλεγχο (αιματολογικές εξετάσεις – ακτινογραφία θώρακος-ηλεκτοκαρδιογράφημα) και εκτίμηση από τον αναισθησιολόγο μιας και θα λάβει περιοχική ή γενική αναισθησία. Επίσης, γίνεται έλεγχος του οστικού εταβολισμού και της βιταμίνης D και χορηγείται συμπλήρωμα επί ενδείξεων ανεπάρκειας σε περιπτώσεις που απαιτείται χρήση ορθοπαιδικών εμφυτευμάτων. Την ημέρα της επέμβασης ο ασθενής κάνει εισαγωγή στην κλινική 1 ώρα πριν την έναρξη της επέμβασης και 12 ώρες μετά το πέρας αυτής δύναται να λάβει εξιτήριο. Μετεγχειρητικά, χορηγούνται ήπια παυσίπονα και παγοθεραπεία για 5 ημέρες και σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται σύσταση για προληπτική αντιθρομβωτική αγωγή.

Ανάλογα με το είδος της αρθροσκοπικής αποκατάστασης ο ασθενής βαδίζει με βακτηρίες μασχάλης (πατερίτσες) για μερικές ημέρες για αποφόρτιση της πάσχουσας περιοχής, το γόνατο ακινητοποιείται σε κάποιες περιπτώσεις με ειδικό κηδεμόνα (π.χ. συρραφή μηνίσκου, αποκατάσταση χιαστών συνδέσμων), γίνεται κοπή των 2 ραμμάτων σε 10 ημέρες και άμεσα έναρξη εξατομικευμένου πρωτοκόλλου κινησιοθεραπείας – φυσικοθεραπείας για μυική ενδυνάμωση, υποχώρηση του οιδήματος και ταχεία αποκατάσταση της λειτουργικότητας.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκοπικής έναντι της ανοιχτής επέμβασης;

Είναι πια αποδεκτό σε παγκόσμιο επίπεδο πώς η αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος έχει αντικαταστήσει τις ανοιχτές επεμβάσεις για τη θεραπεία του συνόλου των παθήσεων μιας και συνοδεύεται από σημαντικά συγκρτιτικά πλεονεκτήματα. Ειδικότερα, η εισαγωγή της κάμερας, δηλαδή του ενδοσκοπίου στην άρθρωση εξασφαλίζει καλύτερη και άμεση τρισδιάσταη όραση από το χειρουργό όλων των παθολογικών ευρημάτων ακόμη και αυτών που δεν αναδεικνύονται από τη μαγνητική τομογραφία. Παράλληλα, η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται χωρίς ουλές ή συμφύσεις με μικρότερη βλάβη των ιστών μέσω τομών δέρματος λίγων χιλιοστών. Κατά συνέπεια οι ασθενείς αναφέρουν ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και καταγράφεται μικρότερη διεγχειρητική αιμορραγία των ιστών γεγονός που εξασφαλίζει ελάχιστα ποσοστά λοίμωξης και ταχύτερη κινητοποίηση στην αποκατάσταση. Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω είναι η ταχύτερη ανάρρωση, η επιτάγχυνση έναρξης του πρωτοκόλλου κινησιοθεραπείας – φυσικοθεραπείας με συνέπεια εξαιρετικά λειτουργικά αποτελέσματα και γρηγορότερη επάνοδος στις αθλητικές δραστηριότητες συγκριτικά με τις παλιές κλασικές τεχνικές.

Πόσο κοστίζει η επέμβαση; Είναι προσιτές οι τιμές;

Το κόστος του χειρουργείου είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από την τεχνική που θα επιλεγεί ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς και το είδος των εμφυτευμάτων που θα χρησιμοποιηθούν. Στους ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτεται ανάλογα με το ασφαλιστήριο τους.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Julia Vasil
Julia Vasil
17. Iούνιος, 2022.
Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα. Εξαιρετικός επιστημων, με βαθειά γνώση του αντικειμένου του και εμπειρία. Υποστηρικτικός, εξηγεί με λεπτομέρεια και με τρόπο κατανοητό στον ασθενή, εύστοχη διάγνωση και θεραπεία
Ευτυχία Φίλιου
Ευτυχία Φίλιου
7. Iούνιος, 2022.
Καταπληκτικός γιατρός που είναι δίπλα στον ασθενή, πολύ συνεπής, καταρτισμενος και υποστηρικτικος.
Mario Bego
Mario Bego
11. Aρίλιος, 2022.
Doktor ΡΑΠΤΗΣ Është një nga specialistët më të mirë, një problem që pata me këmbën mbi 2 muaj vajta në shumë Doktor dhe nuk u shërova ,derisa gjeta Doktor Raptis e falënderoj shumë për shërbimet e tij,,,,,,
vivi magra
vivi magra
6. Aρίλιος, 2022.
Ικανότατος ,ευγενικός ,άρτια καταρτισμένος και μπορείς να τον εμπιστευτείς απόλυτα σε οποιοδήποτε ορθοπεδικό πρόβλημα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΕΣΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΕΣΟΣ
21. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός και ως γιατρός και ως άνθρωπος. Διεξοδικός στην εξέταση και στην επεξήγηση του προβλήματος με αναλυτική προσέγγιση για κάθε πάθηση. Με κατανόηση και υπομονή με βοήθησε σε χρόνιο πρόβλημα, στοχεύοντας στην αιτία και όχι απλώς με αναλγητικά φάρμακα προσφεύγοντας στην εύκολη λύση του χειρουργείου. Ευχαριστώ πολύ!!!
Yiannis Saltas
Yiannis Saltas
19. Μάρτιος, 2022.
Όσον αφορά τον κύριο Ράπτη έχω να πω ότι, για τους παρακάτω λόγους αποφάσισα να χειρουργηθώ στον δεξιό ώμο και δεξιό καρπό, με απόλυτη επιτυχία. Εξαιρετικός επιστήμονας με μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας, εξαντλώντας πρώτα όλες τις εκδοχές βελτίωσης και αποκατάστασης του προβλήματος μου. Ζεστός άνθρωπος με καλή διάθεση, επικοινωνία και ενδιαφέρον για τον ασθενή του μέχρι την επαναφορά στην κανονικότητα του. Ευχαριστώ πολύ γιατρέ για όλα! Τον προτείνω ανεπιφύλακτα!
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΟΥΒΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΟΥΒΑΣ
18. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός ιατρος. Αριστη επιστημονική καταρτιση και συγχρόνως κατατοπιστικος και φιλικός. Μου ενεπευσε απόλυτη εμπιστοσύνη. Πραγματικά τον θεωρώ κορυφαιο στον τομέα του. Τον συστηνω ανεπιφυλακτα
Ηλίας Καραστατήρας
Ηλίας Καραστατήρας
15. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός επιστήμονας με μεγάλη γνώση και εμπειρία στο αντικείμενό του και πάνω από όλα εξαίρετος άνθρωπος. Κύριε Ράπτη σας ευχαριστώ πολύ για την άψογη συνεργασία μας....!!!