Αρθροσκόπηση Ώμου

Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η Αρθροσκόπηση ώμου;

Η χρήση της αρθροσκόπησης έχει φέρει επανάσταση στην ορθοπεδική χειρουργική. Η αρθροσκόπηση του ώμου αποτελεί μία χειρουργική τεχνική ελάχιστης παρεμβατικότητας κατά την οποία μέσα από μικρές τομές μεγέθους περίπου ενός εκατοστού με τη χρήση του αρθροσκοπίου (ενδοσκόπιο) έχουμε τη δυνατότητα να εξετάσουμε λεπτομερώς την άρθρωση. Στη συνέχεια με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων. Η χειρουργική αυτή τεχνική μας δίνει τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουμε τη διάγνωση και μας επιτρέπει να παρέμβουμε άμεσα θεραπευτικά σε μία ολοένα και μεγαλύτερη γκάμα προβλημάτων των αρθρώσεων.

Ποιες παθήσεις του ώμου μπορούν να αντιμετωπιστούν αρθροσκοπικά;

Η αρθροσκοπική τεχνική δίνει τη δυνατότητα να επιλυθούν η πλειάδα των παθήσεων του ώμου. Ειδικότερα:
- Παθήσεις του τενόντιου πετάλου
- Τενοντίτιδα του δικεφάλου βραχιονίου
- Ασβεστοποιός τενοντίτιδα
- Σύνδρομο πρόσκρουσης
- Αστάθεια του ώμου
- Παγωμένος ώμος (Frozen shoulder)
- Αρθρίτιδα του ώμου – ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης
- Σηπτική αρθρίτιδα ώμου

Τι προετοιμασία απαιτείται πρίν την αρθροσκόπηση;

Ο ασθενής που προγραμματίζεται για αρθροσκόπηση ώμου υποβάλλεται 2-3 ημέρες πριν το χειρουργείο σε ένα απλό προεγχειρητικό έλεγχο (αιματολογικές εξετάσεις – ακτινογραφία θώρακος-ηλεκτοκαρδιογράφημα) και εκτίμηση από τον αναισθησίολόγο μιας και θα λάβει γενική αναισθησία. Την ημέρα της επέμβασης κάνει εισαγωγή στην κλινική 2 ώρες πριν την έναρξη της επέμβασης και 12 ώρες μετά το πέρας αυτής δύναται να λάβει εξιτήριο. Μετεγχειρητικά, χορηγούνται ήπια παυσίπονα για 5 ημέρες. Ανάλογα με το είδος της αρθροσκοπικής αποκατάστασης το άκρο ακινητοποιείται σε απλή ανάρτηση ή ειδικό κηδεμόνα, γίνεται κοπή των 2-3 ραμμάτων σε 10 ημέρες και έναρξη πρωτοκόλλου φυσικοθεραπείας.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκοπικής έναντι της ανοιχτής επέμβασης;

Είναι πια αποδεκτό σε παγκόσμιο επίπεδο πώς η αρθροσκοπική χειρουργική έχει αντικαταστήσει πλήρως τις ανοιχτές επεμβάσεις μιας και συνοδεύεται από σημαντικά πλεονεκτήματα:
-Καλύτερη και άμεση όραση της άρθρωσης από το χειρουργό
-Μικρές τομές, χωρίς ουλές με μικρότερη βλάβη των ιστών
-Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
-Ελάχιστη αιμορραγία των ιστών
-Ταχύτερη κινητοποίηση στην αποκατάσταση

Πόσο κοστίζει η επέμβαση; Είναι προσιτές οι τιμές;

Το κόστος του χειρουργείου είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από την τεχνική που θα επιλεγεί ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς και το είδος των εμφυτευμάτων που θα χρησιμοποιηθούν. Στους ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτεται ανάλογα με το ασφαλιστήριο τους.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Επικοινωνία Εδώ!