Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η Αρθροσκόπηση ώμου;

Η χρήση της αρθροσκόπησης ως ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική έχει φέρει επανάσταση στην ορθοπεδική χειρουργική. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο Ορθοπαιδικός χειρούργος έχει τη δυνατότητα μέσα μέσα από 2 μικρές τομές του δέρματος, μεγέθους περίπου ενός εκατοστού, να δει με μεγάλη ακρίβεια κάθε ενδοαρθρική βλάβη που έχει προκληθεί στον ασθενή.

Πως επιτυγχάνεται όμως αυτό; Με τη χρήση του αρθροσκόπιου. Συγκεκριμένα το αρθοσκόπιο είναι μια μικροκάμερα που επιτρέπει στο χειρούργο να δει, σε μεγέθυνση το εσωτερικό της άρθρωσης. Η εισαγωγή των απαραίτητων  αρθροσκοπικών εργαλείων επιτυγχάνεται από μια δεύτερη παρόμοια οπή του δέρματος με απώτερο σκοπό την αποκατάσταση των περισσότερων προβλημάτων του αρθρικού χόνδρου, των συνδέσμων, του θυλάκου και των τενόντων.

Η χειρουργική αυτή τεχνική μας δίνει τη δυνατότητα χωρίς εκτεταμένες χειρουργικές τομές και μείζονα τραυματισμό των ιστών να επιβεβαιώσουμε τη διάγνωση και να παρέμβουμε άμεσα θεραπευτικά σε μία ολοένα και μεγαλύτερη γκάμα προβλημάτων της γληνοβραχιόνιας άρθρωσης.

Ποιες παθήσεις του ώμου μπορούν να αντιμετωπιστούν αρθροσκοπικά;

Η αρθροσκόπηση του ώμου είναι μια διαδικασία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της πλειοψηφίας των παθήσεων του ώμου.

Ειδικότερα έχει εφαρμογή σε:

 • Ρήξεις (μερικές – πλήρεις) του τενόντιου πετάλου (υπερακάνθιος, υπακάνθιος ή υποπλάτιος).
 • Τενοντίτιδα της μακράς κεφαλής στην αύλακα του δικεφάλου βραχιονίου (τενοντόδεση ή τενοντοτομή).
 • Εκτομή θυλάκων ασβεστίου σε περιπτώσεις ασβεστοποιού τενοντίτιδας.
 • Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής μέσω της ακρωμιοπλαστικής και περιπτώσεων “παγωμένου ώμου” (συμφυτικής θυλακίτιδας) με έντονη δυσκαμψία για συμφυσιόλυση.
 • Αρθρίτιδα (αρχικά στάδια) της γληνοβραχιόνιας ή της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης.
 • Αστάθεια ώμου.
 • Σηπτική αρθρίτιδα.

Τι προετοιμασία απαιτείται πριν την αρθροσκόπηση;

Ο ασθενής που θα υποβληθεί σε αρθροσκόπηση ώμου θα πρέπει να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη διαδικασία πριν την πραγματοποίηση του χειρουργείου.

Λίγες ημέρες πριν το χειρουργείο

Δύο (2) με τρείς (3) ημέρες πριν το χειρουργείο ο ασθενής υποβάλλεται σε ένα απλό προεγχειρητικό έλεγχο με αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος και ηλεκτοκαρδιογράφημα. Επίσης, γίνεται μια εκτίμηση από τον αναισθησιολόγο της κλινικής μιας και θα λάβει γενική αναισθησία.

Σε ασθενείς πάνω από 50 έτη γίνεται συμπληρωματικά έλεγχος του οστικού μεταβολισμού και της βιταμίνης D με χορήγηση συμπληρωμάτων επί ενδείξεων έλλειψης στις περιπτώσεις που έχει ένδειξη η χρήση ορθοπαιδικών εμφυτευμάτων (διοστικές άγκυρες ραμμάτων).

Ημέρα του χειρουργείου

Την ημέρα της επέμβασης γίνεται εισαγωγή στην κλινική μια (1) ώρα πριν την έναρξη της, ενώ 4 ώρες μετά το πέρας αυτής ο ασθενής έχει την δυνατότητα να λάβει εξιτήριο όπου χορηγούνται ήπια παυσίπονα για τις πρώτες ημέρες μετεγχειρητικά.

Πόσος είναι ο χρόνος αποθεραπείας και αποκατάστασης μετά από την αρθροσκόπηση ώμου;

Μετεγχειρητικά, χορηγούνται ήπια παυσίπονα, ορίζεται παγοθεραπεία για πέντε (5) ημέρες και ο ώμος ακινητοποιείται συνήθως με την βοήθεια κάποιου κηδεμόνα για τις επόμενες ημέρες. Στη συνέχεια γίνεται κοπή των δύο (2) ή τριών (3) ραμμάτων σε διάστημα δέκα (10) ημερών.

Επίσης, ο ασθενής θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει εξατομικευμένο πρωτόκολλο κινησιοθεραπείας – φυσικοθεραπείας για μυϊκή ενδυνάμωση, υποχώρηση του οιδήματος και ταχεία αποκατάσταση της λειτουργικότητας. Είναι σημαντικό για την σωστή και ταχεία αποθεραπεία η συμμόρφωση του ασθενούς με τις οδηγίες του ορθοπαιδικού του.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκοπικής έναντι της ανοιχτής επέμβασης;

Στη παγκόσμια Ορθοπαιδική κοινότητα η αρθροσκοπική χειρουργική του ώμου έχει αντικαταστήσει πλήρως τις ανοιχτές επεμβάσεις για τη θεραπεία του συνόλου των παθήσεων μιας και συνοδεύεται από σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Ποιά είναι τα κυριότερα πλεονεκτήματα;

 • Καλύτερη και άμεση τρισδιάστατη όραση από το χειρουργό. Η εισαγωγή της αρθροσκοπικής κάμερας, δηλαδή του ενδοσκοπίου στην άρθρωση εξασφαλίζει εξαιρετική εικόνα και αναγνώριση όλων των παθολογικών ευρημάτων, ακόμη και αυτών που δεν αναδεικνύονται με σαφήνεια στη μαγνητική τομογραφία.
 • Ελάχιστος χρόνος νοσηλείας. Ο ασθενής στη πλειοψηφία των περιπτώσεων μπορεί να εξέλθει την κλινική λίγες ώρες μετά το πέρας της χειρουργικής επέμβασης, χωρίς να χρειαστεί νοσηλεία.
 • Ταχύτερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες. Η αρθροσκόπηση συνοδεύεται από ελάχιστη βλάβη των ιστών του ώμου γεγονός που επιτρέπει άμεση έναρξη του πρωτοκόλλου κινησιοθεραπείας – φυσικοθεραπείας με συνέπεια εξαιρετικά λειτουργικά αποτελέσματα και γρηγορότερη επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες συγκριτικά με τις παλιές κλασικές τεχνικές.
 • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος. Η αρθροσκόπηση του ώμου γίνεται με πολύ μικρές τομές στο δέρμα χωρίς κάκωση των μυών με αποτέλεσμα οι μετεγχειρητικές ενοχλήσεις να είναι ήπιες, απαιτούνται ελαφρά παυσίπονα για 4-5 ημέρες και εξασφαλίζεται γρηγορότερη αποκατάσταση του ασθενούς.
 • Ελάχιστη διεγχειρητική αιμορραγία των ιστών γεγονός που εξασφαλίζει ελάχιστα ποσοστά λοίμωξης και άμεση κινητοποίηση της άρθρωσης στην αποκατάσταση.
 • Εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα μιας και αποφεύγεται η ύπαρξη μεγάλων ουλών και συμφύσεων στο δέρμα του ασθενούς.
 • Ταχύτερη επιστροφή σε υψηλό επίπεδο στα σπόρ. Η απουσία κάκωσης των μαλακών μορίων και η άμεση έναρξη του προγράμματος φυσικοθεραπείας δημιουργούν τις καλύτερες προυποθέσεις για την επάνοδο του ασθενούς στα πολύ υψηλά προ της κάκωσης επίπεδα απόδοσης.

Ποιο είναι το κόστος μίας επέμβασης για αρθροσκόπηση ώμου; Είναι προσιτές οι τιμές;

Το κόστος του χειρουργείου είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από την χειρουργική τεχνική που θα επιλεγεί ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς και το είδος των αρθροσκοπικών ορθοπαιδικών εμφυτευμάτων που θα χρησιμοποιηθούν. Στους ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτεται ανάλογα με το ασφαλιστήριο τους.

Αν ενδιαφέρεστε να ενημερωθείτε σχετικά με το κόστος της επέμβασης μπορείτε να μας στείλετε  μήνυμα ή να τηλεφωνήσετε στο τηλέφωνο επικοινωνίας που μπορείτε να βρείτε εδώ. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση χρειάζεστε.

Συμπερασματικά

Η αρθροσκόπηση του ώμου αποτελεί μια προηγμένη ελάχιστα επεμβατική ιατρική διαδικασία για τη διάγνωση και τη θεραπεία ποικίλων παθήσεων της άρθρωσης του ώμου. Η χρήση του μικρου μεγέθους του αρθροσκοπίου και η δυνατότητα εκτέλεσης της επέμβασης μέσω πολύ μικρών δερματικών τομών επιτρέπει στον Ορθοπαιδικό Χειρουργό να αποκαταστήσει τις κακώσεις του ώμου με ελάχιστη επιβάρυνση για τον ασθενή.

Τι οφέλη προσφέρει στο γιατρό και τον ασθενή; Πολλαπλά! Μικρότερη χειρουργική τομή, μείωση του κινδύνου λοίμωξης, ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος  και γρηγορότερος χρόνος ανάρρωσης αποτελούν τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της τεχνικής αυτής σε σχέση με τις παλιές κλασικές προσπελάσεις.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Sofia Eu
Sofia Eu
5. Μάρτιος, 2024.
Εξαιρετικός γιατρός.Φιλικος και αξιόπιστος με μεγάλη εμπειρία. Ο καλύτερος γιατρός για δύσκολες περιπτώσεις και δύσκολους ασθενείς. Σ ευχαριστώ γιατρέ.
Marianna S
Marianna S
20. Φεβρουάριος, 2024.
Ο κ.Ράπτης χειρούργησε τη μητέρα μου πριν 3 εβδομάδες! Από την πρώτη στιγμή που τον γνωρίσαμε μας ενέπνευσε εμπιστοσύνη! Είναι πολύ γλυκός και προσιτός. Πήρε ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, πράγμα το οποίο συναντώ πρώτη φορά σε ορθοπεδικό και μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε ολική αρθροπλαστική ισχύου. Όλα έχουν πάει εξαιρετικά και ο γιατρός ακόμα και που λείπει σε συνέδριο στο εξωτερικό είναι πάντα προσιτός για τυχόν απορίες μας! Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!! Εξαιρετικός άνθρωπος και γιατρός!!
Arios13 ghjkkyf
Arios13 ghjkkyf
14. Φεβρουάριος, 2024.
Ο Κώστας είναι εξαιρετικός από κάθε άποψη. Σαν γιατρό τον κρίνω ως προς την αποτελεσματικότητά του καθώς τον περασμένο Οκτώβριο μου αποκατέστησε με χειρουργική επέμβαση ρήξη στον υπακρωμιακό τένοντα και ήδη κοντευω να αναρρώσω πολύ συντομότερα του αναμενόμενου.
Έλενα Χριστοδουλάκη
Έλενα Χριστοδουλάκη
8. Φεβρουάριος, 2024.
Από την πρώτη στιγμή που γνώρισα τον κύριο Ράπτη (είχα ήδη επισκεφθεί για το πρόβλημά μου άλλους τέσσερις ορθοπεδικούς) κέρδισε την εμπιστοσύνη μου. Ήρεμος, ξεκάθαρος και κατατοπιστικός, μου εξήγησε το πρόβλημα που έχω και τι πρέπει να κάνει για να διορθώσει το ισχίο μου, το οποίο πονούσε ήδη χρόνια. Ότι μου είπε, έτσι κι έγινε. Από την πρώτη στιγμή που έφτασα στο νοσοκομείο, με κατατόπισε με ακρίβεια. Με χειρούργησε με απόλυτη επιτυχία, κάνοντάς μου ολική αρθροπλαστική αριστερού ισχίου. Μάλιστα όταν νεαρός συνάδελφός του, μου έκανε την αλλαγή στο τραύμα, νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτής που την ίδια στιγμή βρίσκονταν στο δωμάτιο με ρώτησαν ποιος με χειρούργησε, στην ερώτησή μου "γιατί", μου απάντησαν με θαυμασμό, ότι ο κύριος Ράπτης " ζωγράφισε". Η αποθεραπεία μου πηγαίνει πάρα πολύ καλά, βρίσκομαι στο στάδιο της φυσικοθεραπείας και ότι χρειάζομαι είναι πάντα δίπλα μου. Θέλω λοιπόν και δημόσια να τον ευχαριστήσω. Γιατρέ μου σας οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ από καρδιάς!!! Τιμή μου να γνωρίσω έναν εξαιρετικό επιστήμονα και υπέροχο άνθρωπο!!!!
Maria Kosma
Maria Kosma
1. Φεβρουάριος, 2024.
Μετά από συντριπτικό κάταγμα κνήμης, περόνης Ο κύριος Ράπτης με χειρουργήσε με απόλυτη επιτυχία ήταν πάντα διαθέσιμος για οποιαδήποτε απορία για το τραυματισμό μου είναι ένα εξαιρετικός επιστήμονας και προπαντός παρά πολύ καλός άνθρωπος.
stavros stamatopoulos
stavros stamatopoulos
25. Iανουάριος, 2024.
Ο κύριος Ράπτης με χειρουργούσε στο 251Γνα μου έκανε ολική αθροπλαστικη ισχύου. Είναι άριστος γιατρός και άνω από όλα Άνθρωπος
Mark Kostelos (Laptop Parts)
Mark Kostelos (Laptop Parts)
11. Δεκέμβριος, 2023.
Καί Εγώ Με τη σειρά μου θα σας διηγηθώ την δική μου ιστορία, Πρόβλημα στο ισχίο 15 έτη είχε φαγωθεί τελείως μετά από έρευνα βρήκα τον γιατρό τον κύριο Κωσταντίνο Ράπτη ο οποίος έκανε εξαιρετική δουλειά , Θεωρώ πως είναι Είναι ότι καλύτερο υπάρχει για αυτές τις περιπτώσεις γιατρέ μου σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ που μπορώ και περπατάω και δεν έχω πόνο Στο ισχίο μου και έτσι δεν μπορούσα να κοιμηθώ τρία χρόνια περίπου να κάνω ύπνο καλό, Η σημερινή μου κατάσταση είναι άψογη με την βοήθεια Της γυμναστικής. Παρακαλώ πολύ διαδώστε το γιατί εκεί έξω είναι πολύς κόσμος που έχει πρόβλημα στο ισχίο και πονάει και δεν μπορεί να περπατήσει καλά είναι κρίμα ένα μεγάλο μεγάλο ευχαριστώ γιατρέ μου στην ομάδα σου σε ευχαριστώ για όλα MARK.
Πασιφλορα Λουπους
Πασιφλορα Λουπους
10. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός επιστήμων,με ανθρωπιά, ευγένεια,και ύψιλον ιατρικό φρόνημα.Σας ευχαριστούμε πολύ για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που μας προσφέρετε και ευχόμαστε κάθε τι καλό σε εσάς και την οικογένειά σας .Επί ευκαιρία των ημερών ευχομεθα Χρόνια Πολλά και καλά Χριστούγεννα! Με εκτίμηση Ευαγγελία Μπεκιάρη
Μπάμπης Σαμαρτζής
Μπάμπης Σαμαρτζής
8. Δεκέμβριος, 2023.
Είναι από τις περιπτώσεις γιατρου που λες δεν τον αλλάζω με τίποτα!!! Φοβερός γνώστης, φοβερός γιατρός και φοβερός άνθρωπος Τον θεωρώ πρότυπο γιατρου
Evangelos Maratsolas
Evangelos Maratsolas
8. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός ιατρός και πάνω από όλα Άνθρωπος