Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η Αρθροσκόπηση ώμου;

Η χρήση της αρθροσκόπησης ως χειρουργική τεχνική έχει φέρει επανάσταση στην ορθοπεδική χειρουργική. Η αρθροσκόπηση του ώμου αποτελεί μία χειρουργική τεχνική ελάχιστης παρεμβατικότητας κατά την οποία μέσα από μικρές τομές στον ώμο, μεγέθους περίπου ενός εκατοστού με τη χρήση του αρθροσκοπίου (ενδοσκόπιο) έχουμε τη δυνατότητα να εξετάσουμε λεπτομερώς την άρθρωση. Στη συνέχεια με τη βοήθεια ειδικών μικροεργαλείων επιτυγχάνεται η αποκατάσταση των περισσότερων προβλημάτων του αρθρικού χόνδρου, των συνδέσμων, του θυλάκου, των τενόντων και των οστών. Η χειρουργική αυτή τεχνική μας δίνει τη δυνατότητα χωρίς εκτεταμένες χειρουργικές τομές και μείζονα τραυματισμό των ιστών να επιβεβαιώσουμε τη διάγνωση και να παρέμβουμε άμεσα θεραπευτικά σε μία ολοένα και μεγαλύτερη γκάμα προβλημάτων της γληνοβραχιόνιας άρθρωσης.

Ποιες παθήσεις του ώμου μπορούν να αντιμετωπιστούν αρθροσκοπικά;

Η αρθροσκοπική τεχνική δίνει τη δυνατότητα να επιλυθεί η πλειάδα των παθήσεων του ώμου. Ειδικότερα, επιτρέπει την αποκατάσταση ρήξεων (μερικές – πλήρεις) του τενόντιου πετάλου (υπερακάνθιος, υπακάνθιος ή υποπλάτιος), της τενοντίτιδας της μακράς κεφαλής στην αύλακα του δικεφάλου βραχιονίου (τενοντόδεση ή τενοντοτομή) και εκτομή θυλάκων ασβεστίου σε περιπτώσεις ασβεστοποιού τενοντίτιδας. Επιπλέον, αποτελεί μέθοδο εκλογής για οριστική αντιμετώπιση ασθενών με σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής μέσω της ακρωμιοπλαστικής και περιπτώσεων “παγωμένου ώμου” (συμφυτικής θυλακίτιδας) με έντονη δυσκαμψία για συμφυσιόλυση και αποκατάσταση του ευρους κίνησης του ώμου. Τέλος, ενδείκνυται σε αρχικά στάδια αρθρίτιδας της γληνοβραχιόνιας ή της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης, ενώ προσφέρει ουσιαστική βοήθεια για αντιμετώπιση λοιμώξεων όπως η σηπτική αρθρίτιδα ώμου για έκπλυση της άρθωσης.

Τι προετοιμασία απαιτείται πρίν την αρθροσκόπηση;

Ο ασθενής που προγραμματίζεται για αρθροσκόπηση ώμου υποβάλλεται 2-3 ημέρες πριν το χειρουργείο σε ένα απλό προεγχειρητικό έλεγχο (αιματολογικές εξετάσεις – ακτινογραφία θώρακος-ηλεκτοκαρδιογράφημα) και εκτίμηση από τον αναισθησιολόγο της κλινικής μιας και θα λάβει γενική αναισθησία. Επίσης γίνεται έλεγχος του οστικού μεταβολισμού και της βιταμίνης D με χορήγηση συμπληρωμάτων επί ενδείξεων έλλειψης στις περιπτώσεις που έχει ένδειξη η χρήση ορθοπαιδικών εμφυτευμάτων (διοστικές άγκυρες ραμμάτων). Την ημέρα της επέμβασης γίνεται εισαγωγή στην κλινική 1 ώρα πριν την έναρξη της επέμβασης και 12 ώρες μετά το πέρας αυτής ο ασθενής δύναται να λάβει εξιτήριο. Μετεγχειρητικά, χορηγούνται ήπια αναλγητικά παυσίπονα και σύσταση για παγοθεραπείας για 5 ημέρες. Ανάλογα με το είδος της αρθροσκοπικής αποκατάστασης το άκρο ακινητοποιείται σε απλή ανάρτηση ή ειδικό κηδεμόνα, γίνεται κοπή των 2-3 ραμμάτων σε 10 ημέρες και έναρξη εξατομικευμένου πρωτοκόλλου φυσικοθεραπείας.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκοπικής έναντι της ανοιχτής επέμβασης;

Είναι πια αποδεκτό σε παγκόσμιο επίπεδο πώς η αρθροσκοπική χειρουργική του ώμου έχει αντικαταστήσει πλήρως τις ανοιχτές παραδοσιακές επεμβάσεις μιας και συνοδεύεται από σημαντικά πλεονεκτήματα.

Ειδικότερα, επιτυγχάνεται καλύτερη και άμεση όραση της άρθρωσης από το χειρουργό με τρισδιάστατη εικόνα όπου μπορούν να αναγνωριστούν όλες οι πιθανές βλάβες των οστών ή των μαλακών ιστών ακόμη και αυτές που δεν απεικονίζονται ευκρινώς στη μαγνητική τομογραφία. Παράλληλα, η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται χωρίς ουλές ή συμφύσεις με μικρότερη βλάβη των ιστών μέσω τομών δέρματος 0,5 cm. Κατά συνέπεια οι ασθενείς αναφέρουν ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και καταγράφεται μικρότερη διεγχειρητική αιμορραγία των ιστών γεγονός που εξασφαλίζει ελάχιστα ποσοστά λοίμωξης και ταχύτερη κινητοποίηση στην αποκατάσταση. Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω είναι η ταχύτερη ανάρρωση, η επιτάγχυνση έναρξης του πρωτοκόλλου κινησιοθεραπείας – φυσικοθεραπείας με συνέπεια εξαιρετικά λειτουργικά αποτελέσματα και γρηγορότερη επάνοδος στις αθλητικές δραστηριότητες συγκριτικά με τις παλιές κλασικές τεχνικές.

Πόσο κοστίζει η επέμβαση; Είναι προσιτές οι τιμές;

Το κόστος του χειρουργείου είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από την τεχνική που θα επιλεγεί ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς και το είδος των εμφυτευμάτων που θα χρησιμοποιηθούν. Στους ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτεται ανάλογα με το ασφαλιστήριο τους.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Julia Vasil
Julia Vasil
17. Iούνιος, 2022.
Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα. Εξαιρετικός επιστημων, με βαθειά γνώση του αντικειμένου του και εμπειρία. Υποστηρικτικός, εξηγεί με λεπτομέρεια και με τρόπο κατανοητό στον ασθενή, εύστοχη διάγνωση και θεραπεία
Ευτυχία Φίλιου
Ευτυχία Φίλιου
7. Iούνιος, 2022.
Καταπληκτικός γιατρός που είναι δίπλα στον ασθενή, πολύ συνεπής, καταρτισμενος και υποστηρικτικος.
Mario Bego
Mario Bego
11. Aρίλιος, 2022.
Doktor ΡΑΠΤΗΣ Është një nga specialistët më të mirë, një problem që pata me këmbën mbi 2 muaj vajta në shumë Doktor dhe nuk u shërova ,derisa gjeta Doktor Raptis e falënderoj shumë për shërbimet e tij,,,,,,
vivi magra
vivi magra
6. Aρίλιος, 2022.
Ικανότατος ,ευγενικός ,άρτια καταρτισμένος και μπορείς να τον εμπιστευτείς απόλυτα σε οποιοδήποτε ορθοπεδικό πρόβλημα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΕΣΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΕΣΟΣ
21. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός και ως γιατρός και ως άνθρωπος. Διεξοδικός στην εξέταση και στην επεξήγηση του προβλήματος με αναλυτική προσέγγιση για κάθε πάθηση. Με κατανόηση και υπομονή με βοήθησε σε χρόνιο πρόβλημα, στοχεύοντας στην αιτία και όχι απλώς με αναλγητικά φάρμακα προσφεύγοντας στην εύκολη λύση του χειρουργείου. Ευχαριστώ πολύ!!!
Yiannis Saltas
Yiannis Saltas
19. Μάρτιος, 2022.
Όσον αφορά τον κύριο Ράπτη έχω να πω ότι, για τους παρακάτω λόγους αποφάσισα να χειρουργηθώ στον δεξιό ώμο και δεξιό καρπό, με απόλυτη επιτυχία. Εξαιρετικός επιστήμονας με μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας, εξαντλώντας πρώτα όλες τις εκδοχές βελτίωσης και αποκατάστασης του προβλήματος μου. Ζεστός άνθρωπος με καλή διάθεση, επικοινωνία και ενδιαφέρον για τον ασθενή του μέχρι την επαναφορά στην κανονικότητα του. Ευχαριστώ πολύ γιατρέ για όλα! Τον προτείνω ανεπιφύλακτα!
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΟΥΒΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΟΥΒΑΣ
18. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός ιατρος. Αριστη επιστημονική καταρτιση και συγχρόνως κατατοπιστικος και φιλικός. Μου ενεπευσε απόλυτη εμπιστοσύνη. Πραγματικά τον θεωρώ κορυφαιο στον τομέα του. Τον συστηνω ανεπιφυλακτα
Ηλίας Καραστατήρας
Ηλίας Καραστατήρας
15. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός επιστήμονας με μεγάλη γνώση και εμπειρία στο αντικείμενό του και πάνω από όλα εξαίρετος άνθρωπος. Κύριε Ράπτη σας ευχαριστώ πολύ για την άψογη συνεργασία μας....!!!