Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα;

Η έξω επικονδυλίτιδα αγκώνος ή “αγκώνας του τεννίστα” αποτελεί μια από τις πιο συνήθεις τενοντίτιδες/τενοντοπάθειες και ορίζεται ως επώδυνη κατάσταση στην έξω επιφάνεια του αγκώνα λόγω οιδήματος στην έκφυση των εκτεινόντων τενόντων. Αποτελεί την πιο συχνή αιτία πόνου στον αγκώνα σε ηλικίες 30 60 ετών και προσβάλλει κυρίως το επικρατές χέρι. Αν και ονομάζεται “αγκώνας του τενίστα”, μιας και προσβάλλει πάνω από το 50% των αθλητών τένις εκδηλώνεται και σε πλειάδα άλλων δραστηριοτήτων κυρίως χειρωνακτικές (π.χ. κομμώτριες, οικοδόμοι), αλλά και σε δουλειές γραφείου (χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή) όταν ο καρπός δέχεται επαναλαμβανόμενες φορτίσεις.

Πώς γίνεται η διάγνωση της επικονδυλίτιδας;

Η διάγνωση της παθολογίας είναι κλινική και βασίζεται στη λεπτομερή εξέταση του ασθενούς. Η λήψη λεπτομερούς ιστορικού (επάγγελμα, αθλητικές δραστηριότητες, καθημερινές συνήθειες) προσφέρει πολύτιμές πληροφορίες στην αναγνώριση και αξιολόγηση του προβλήματος. Εν συνεχεία ακολουθεί η αντικειμενική εξέταση του ασθενούς όπου εκτιμώνται το εύρος κίνησης του αγκώνα και του καρπού, σημεία πόνου κατά την ψηλάφησή τους και νευραγγειακός έλεγχος. Επιπρόσθετα, είναι αναγκαίος ο απεικονιστικός έλεγχος (απλή ακτινογραφία αγκώνος, υπέρηχος μαλακών μορίων και μαγνητική τομογραφία) για τη διερεύνηση και αποκλεισμό άλλων πιθανών αιτίων.

Ποια είναι τα αίτια;

Η κύρια αιτία εμφάνισης του συνδρόμου είναι η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση των μυών που είναι υπεύθυνοι τόσο για τον υπτιασμό του αντιβραχίου, όσο και για την έκταση του καρπού και των δακτύλων. Κατά συνέπεια παρατηρείται σε αθλητές (π.χ. τέννις ή ρακέτες), σε χειρωνάκτες εργάτες (π.χ. υδραυλικοί, κομμωτές, μάγειρες, χρήστες κομπρεσέρ) καθώς και σε όσους κάνουν καθημερινή χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Παράλληλα, η παθολογία αυτή τείνει να εμφανίζει μεγαλύτερα ποσοστά εκδήλωσης σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών γεγονός που δείχνει τη συσχέτιση με παράγοντες γονιδιακούς, φυλετικούς, ηλικιακούς (πάνω από τα 35 έτη), εμβιομηχανικούς στην έξω περιοχή του αγκώνα, καθώς επίσης και με παράγοντες όπως η παχυσαρκία ή τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης. Τέλος, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι σε αρκετούς ασθενείς τα συμπτώματα χρονίζουν μιας και λόγω της υπέρχρησης πυροδοτούνται χρόνιες υποφλεγμονώδεις αντιδράσεις που εμπλέκουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καθυστερούν την πλήρη θεραπεία.

Τι συμπτώματα έχει;

Τα βασικά συμπτώματα στην έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα είναι οξύς και εμμένον πόνος στην έξω και πλάγια επιφάνεια του αγκώνα που μπορεί να αντανακλά στον πήχη και τον καρπό. Μάλιστα, σε αρκετούς ασθενείς ο πόνος εμμένει και κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης ή του νυχτερινού ύπνου. Επίσης, κατά την κλινική εξέταση αναπαράγεται ευαισθησία κατά την άσκηση πίεσης γύρω από τον έξω επικόνδυλο. Τέλος, σε προχωρημένα στάδια εκδηλώνεται αδυναμία έκτασης του καρπού και των δακτύλων σε απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως η άρση κούπας ή ποτηριού, η μεταφορά βαλίτσας, η χρήση κλειδιών και το ξεβίδωμα ενός μπουκαλιού.

Υπάρχει τρόπος οριστικής θεραπείας; Ποια η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση;

Στα αρχικά στάδια της νόσου συστήνεται συντηρητική θεραπεία με χρήση κηδεμόνων, αντιφλεγμονωδών αναλγητικών φαρμάκων, παγοθεραπείας και συστηματικού πρωτοκόλλου φυσικοθεραπείας με τροποποίηση των καθημερινών δραστηριοτήτων για υποχώρηση του πόνου και του οιδήματος της περιοχής. Καθοριστικής σημασίας είναι η συμβολή του PRP (Platelet – Rich – Plasma), του πλάσματος δηλαδή από τον ίδιο ασθενή πλούσιο σε αιμοπετάλια ως η πιο σύγχρονη και αποτελεσματική βιολογική θεραπεία αντιμετώπισης της τενοντίτιδας.

Σε εμμένουσες περιπτώσεις που παρά τη θεραπεία ταλαιπωρείται ο ασθενής για διάστημα μεγαλύτερο από 3 μήνες οριστική λύση δίνεται μόνο με χειρουργική αντιμετώπιση με την τεχνική της αποκόλλησης μυός. Ειδικότερα, μέσω μιας μικρής τομής στην έξω περιοχή του αγκώνα διατέμνεται η έκφυση των εκτεινόντων τενόντων στην έξω επικονδυλίτιδα, είτε των καμπτήρων και του πρηνυστή στην έσω επικονδυλίτιδα. Επίσης, συχνά απαιτείται να ξύσουν ελαφρώς την επιφάνεια του οστού (επικόνδυλου) για να προκληθεί μικρή αιμορραγία και να επιταχυνθεί ταχύτερη επούλωση του τένοντα. Πρόκειται για μια επέμβαση ασφαλή, που δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά, χωρίς να απαιτείται νοσηλεία και εξασφαλίζεται πλήρης απαλλαγή από τον πόνο στις καθημερινές δραστηριότητες. Κατά την άμεση μετεγχειρητική περίοδο συνήθως ακινητοποιείται ο αγκώνας για μερικές ημέρες έως την επούλωση του τραύματος και εν συνεχεία ο ασθενής ακολουθεί εξειδικευμένο πρωτόκολλο φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης για αποκατάσταση της λειτουργικότητας.

Ποιο είναι το κόστος του χειρουργείου; Είναι προσιτές οι τιμές;

Το κόστος της χειρουργικής επέμβασης είναι προσιτό για τον ασθενή. Στους ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτεται σύμφωνα με το συμβόλαιό τους.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Julia Vasil
Julia Vasil
17. Iούνιος, 2022.
Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα. Εξαιρετικός επιστημων, με βαθειά γνώση του αντικειμένου του και εμπειρία. Υποστηρικτικός, εξηγεί με λεπτομέρεια και με τρόπο κατανοητό στον ασθενή, εύστοχη διάγνωση και θεραπεία
Ευτυχία Φίλιου
Ευτυχία Φίλιου
7. Iούνιος, 2022.
Καταπληκτικός γιατρός που είναι δίπλα στον ασθενή, πολύ συνεπής, καταρτισμενος και υποστηρικτικος.
Mario Bego
Mario Bego
11. Aρίλιος, 2022.
Doktor ΡΑΠΤΗΣ Është një nga specialistët më të mirë, një problem që pata me këmbën mbi 2 muaj vajta në shumë Doktor dhe nuk u shërova ,derisa gjeta Doktor Raptis e falënderoj shumë për shërbimet e tij,,,,,,
vivi magra
vivi magra
6. Aρίλιος, 2022.
Ικανότατος ,ευγενικός ,άρτια καταρτισμένος και μπορείς να τον εμπιστευτείς απόλυτα σε οποιοδήποτε ορθοπεδικό πρόβλημα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΕΣΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΕΣΟΣ
21. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός και ως γιατρός και ως άνθρωπος. Διεξοδικός στην εξέταση και στην επεξήγηση του προβλήματος με αναλυτική προσέγγιση για κάθε πάθηση. Με κατανόηση και υπομονή με βοήθησε σε χρόνιο πρόβλημα, στοχεύοντας στην αιτία και όχι απλώς με αναλγητικά φάρμακα προσφεύγοντας στην εύκολη λύση του χειρουργείου. Ευχαριστώ πολύ!!!
Yiannis Saltas
Yiannis Saltas
19. Μάρτιος, 2022.
Όσον αφορά τον κύριο Ράπτη έχω να πω ότι, για τους παρακάτω λόγους αποφάσισα να χειρουργηθώ στον δεξιό ώμο και δεξιό καρπό, με απόλυτη επιτυχία. Εξαιρετικός επιστήμονας με μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας, εξαντλώντας πρώτα όλες τις εκδοχές βελτίωσης και αποκατάστασης του προβλήματος μου. Ζεστός άνθρωπος με καλή διάθεση, επικοινωνία και ενδιαφέρον για τον ασθενή του μέχρι την επαναφορά στην κανονικότητα του. Ευχαριστώ πολύ γιατρέ για όλα! Τον προτείνω ανεπιφύλακτα!
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΟΥΒΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΟΥΒΑΣ
18. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός ιατρος. Αριστη επιστημονική καταρτιση και συγχρόνως κατατοπιστικος και φιλικός. Μου ενεπευσε απόλυτη εμπιστοσύνη. Πραγματικά τον θεωρώ κορυφαιο στον τομέα του. Τον συστηνω ανεπιφυλακτα
Ηλίας Καραστατήρας
Ηλίας Καραστατήρας
15. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός επιστήμονας με μεγάλη γνώση και εμπειρία στο αντικείμενό του και πάνω από όλα εξαίρετος άνθρωπος. Κύριε Ράπτη σας ευχαριστώ πολύ για την άψογη συνεργασία μας....!!!