Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα;

Η έξω επικονδυλίτιδα αγκώνος ή “αγκώνας του τεννίστα” αποτελεί μια επώδυνη κατάσταση στην έξω επιφάνεια του αγκώνα λόγω οιδήματος στην έκφυση των εκτεινόντων τενόντων. Αποτελεί την πιο συνήθη αιτία πόνου στον αγκώνα και προσβάλλει κυρίως το επικρατές χέρι. Αν και ονομάζεται “αγκώνας του τενίστα”, μιας και προσβάλλει πάνω από το 50% των αθλητών τένις εκδηλώνεται και σε πλειάδα άλλων ασθενών κυρίως χειρωνάκτες (π.χ. κομμώτριες, οικοδόμοι).

Πώς γίνεται η διάγνωση της επικονδυλίτιδας;

Η διάγνωση της παθολογίας είναι κλινική και βασίζεται στη λεπτομερή εξέταση του ασθενούς. Επιπρόσθετα, είναι αναγκαίος ο απεικονιστικός έλεγχος (απλή ακτινογραφία αγκώνος, υπέρηχος, μαγνητική τομογραφία) για τη διερεύνηση των πιθανών αιτίων.

Ποια είναι τα αίτια;

Η κύρια αιτία εμφάνισης του συνδρόμου είναι η επαναλαμβανόμενη χρήση των μυών που είναι υπεύθυνοι τόσο για τον υπτιασμό του αντιβραχίου, όσο και για την έκταση του καρπού και των δακτύλων. Κατά συνέπεια παρατηρείται σε αθλητές (π.χ. τέννις), σε χειρωνάκτες (π.χ. υδραυλικοί, κομμωτές) καθώς και σε όσους κάνουν καθημερινή χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Τι συμπτώματα έχει;

Τα βασικά συμπτώματα στην επικονδυλίτιδα αγκώνα είναι τα εξής:


• Πόνος στην έξω και πλάγια επιφάνεια του αγκώνα που μπορεί να αντανακλά στον πήχη και τον καρπό.
• Ευαισθησία κατά την άσκηση πίεσης γύρω από τον έξω επικόνδυλο
• Αδυναμία έκτασης του καρπού και των δακτύλων σε απλές δραστηριότητες όπως η χρήση ποτηριού ή η άρση βαλίτσας.

Υπάρχει τρόπος οριστικής θεραπείας; Ποια η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση;

Στα αρχικά στάδια της νόσου συστήνεται συντηρητική θεραπεία με χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, παγοθεραπείας και συστηματικού πρωτοκόλλου φυσικοθεραπείας με τροποποίηση των καθημερινών δραστηριοτήτων. Καθοριστικής σημασίας είναι η συμβολή του PRP, του πλάσματος δηλαδή από τον ίδιο ασθενή πλούσιο σε αιμοπετάλια

Σε εμμένουσες περιπτώσεις που ταλαιπωρείται ο ασθενής για διάστημα μεγαλύτερο από 3 μήνες οριστική λύση δίνεται μόνο με χειρουργική αντιμετώπιση. Ειδικότερα, μέσω μιας μικρής τομής στην περιοχή του αγκώνα διατέμνεται η έκφυση των εκτεινόντων τενόντων στην έξω επικονδυλίτιδα, είτε των καμπτήρων και του πρηνυστή στην έσω επικονδυλίτιδα. Πρόκειται για μια επέμβαση ασφαλή, που δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά, χωρίς να απαιτείται νοσηλεία και εξασφαλίζεται πλήρης απαλλαγή από τον πόνο στις καθημερινές δραστηριότητες.

Ποιο είναι το κόστος του χειρουργείου; Είναι προσιτές οι τιμές;

Το κόστος της χειρουργικής επέμβασης είναι προσιτό για τον ασθενή. Στους ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτεται σύμφωνα με το συμβόλαιό τους.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Επικοινωνία Εδώ!