Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα;

Η έξω επικονδυλίτιδα αγκώνος ή “αγκώνας του τεννίστα” αποτελεί μια από τις πιο συνήθεις τενοντίτιδες/τενοντοπάθειες και ορίζεται ως επώδυνη κατάσταση στην έξω επιφάνεια του αγκώνα λόγω οιδήματος στην έκφυση των εκτεινόντων τενόντων. Αποτελεί την πιο συχνή αιτία πόνου στον αγκώνα σε ηλικίες 30 60 ετών και προσβάλλει κυρίως το επικρατές χέρι. Αν και ονομάζεται “αγκώνας του τενίστα”, μιας και προσβάλλει πάνω από το 50% των αθλητών τένις εκδηλώνεται και σε πλειάδα άλλων δραστηριοτήτων κυρίως χειρωνακτικές (π.χ. κομμώτριες, οικοδόμοι), αλλά και σε δουλειές γραφείου (χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή) όταν ο καρπός δέχεται επαναλαμβανόμενες φορτίσεις.

Πώς γίνεται η διάγνωση της επικονδυλίτιδας;

Η διάγνωση της παθολογίας είναι κλινική και βασίζεται στη λεπτομερή εξέταση του ασθενούς. Η λήψη λεπτομερούς ιστορικού (επάγγελμα, αθλητικές δραστηριότητες, καθημερινές συνήθειες) προσφέρει πολύτιμές πληροφορίες στην αναγνώριση και αξιολόγηση του προβλήματος. Εν συνεχεία ακολουθεί η αντικειμενική εξέταση του ασθενούς όπου εκτιμώνται το εύρος κίνησης του αγκώνα και του καρπού, σημεία πόνου κατά την ψηλάφησή τους και νευραγγειακός έλεγχος. Επιπρόσθετα, είναι αναγκαίος ο απεικονιστικός έλεγχος (απλή ακτινογραφία αγκώνος, υπέρηχος μαλακών μορίων και μαγνητική τομογραφία) για τη διερεύνηση και αποκλεισμό άλλων πιθανών αιτίων.

Ποια είναι τα αίτια;

Η κύρια αιτία εμφάνισης του συνδρόμου είναι η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση των μυών που είναι υπεύθυνοι τόσο για τον υπτιασμό του αντιβραχίου, όσο και για την έκταση του καρπού και των δακτύλων. Κατά συνέπεια παρατηρείται σε αθλητές (π.χ. τέννις ή ρακέτες), σε χειρωνάκτες εργάτες (π.χ. υδραυλικοί, κομμωτές, μάγειρες, χρήστες κομπρεσέρ) καθώς και σε όσους κάνουν καθημερινή χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Παράλληλα, η παθολογία αυτή τείνει να εμφανίζει μεγαλύτερα ποσοστά εκδήλωσης σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών γεγονός που δείχνει τη συσχέτιση με παράγοντες γονιδιακούς, φυλετικούς, ηλικιακούς (πάνω από τα 35 έτη), εμβιομηχανικούς στην έξω περιοχή του αγκώνα, καθώς επίσης και με παράγοντες όπως η παχυσαρκία ή τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης. Τέλος, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι σε αρκετούς ασθενείς τα συμπτώματα χρονίζουν μιας και λόγω της υπέρχρησης πυροδοτούνται χρόνιες υποφλεγμονώδεις αντιδράσεις που εμπλέκουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καθυστερούν την πλήρη θεραπεία.

Τι συμπτώματα έχει;

Τα βασικά συμπτώματα στην έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα είναι οξύς και εμμένον πόνος στην έξω και πλάγια επιφάνεια του αγκώνα που μπορεί να αντανακλά στον πήχη και τον καρπό. Μάλιστα, σε αρκετούς ασθενείς ο πόνος εμμένει και κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης ή του νυχτερινού ύπνου. Επίσης, κατά την κλινική εξέταση αναπαράγεται ευαισθησία κατά την άσκηση πίεσης γύρω από τον έξω επικόνδυλο. Τέλος, σε προχωρημένα στάδια εκδηλώνεται αδυναμία έκτασης του καρπού και των δακτύλων σε απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως η άρση κούπας ή ποτηριού, η μεταφορά βαλίτσας, η χρήση κλειδιών και το ξεβίδωμα ενός μπουκαλιού.

Υπάρχει τρόπος οριστικής θεραπείας; Ποια η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση;

Στα αρχικά στάδια της νόσου συστήνεται συντηρητική θεραπεία με χρήση κηδεμόνων, αντιφλεγμονωδών αναλγητικών φαρμάκων, παγοθεραπείας και συστηματικού πρωτοκόλλου φυσικοθεραπείας με τροποποίηση των καθημερινών δραστηριοτήτων για υποχώρηση του πόνου και του οιδήματος της περιοχής. Καθοριστικής σημασίας είναι η συμβολή του PRP (Platelet – Rich – Plasma), του πλάσματος δηλαδή από τον ίδιο ασθενή πλούσιο σε αιμοπετάλια ως η πιο σύγχρονη και αποτελεσματική βιολογική θεραπεία αντιμετώπισης της τενοντίτιδας.

Σε εμμένουσες περιπτώσεις που παρά τη θεραπεία ταλαιπωρείται ο ασθενής για διάστημα μεγαλύτερο από 3 μήνες οριστική λύση δίνεται μόνο με χειρουργική αντιμετώπιση με την τεχνική της αποκόλλησης μυός. Ειδικότερα, μέσω μιας μικρής τομής στην έξω περιοχή του αγκώνα διατέμνεται η έκφυση των εκτεινόντων τενόντων στην έξω επικονδυλίτιδα, είτε των καμπτήρων και του πρηνυστή στην έσω επικονδυλίτιδα. Επίσης, συχνά απαιτείται να ξύσουν ελαφρώς την επιφάνεια του οστού (επικόνδυλου) για να προκληθεί μικρή αιμορραγία και να επιταχυνθεί ταχύτερη επούλωση του τένοντα. Πρόκειται για μια επέμβαση ασφαλή, που δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά, χωρίς να απαιτείται νοσηλεία και εξασφαλίζεται πλήρης απαλλαγή από τον πόνο στις καθημερινές δραστηριότητες. Κατά την άμεση μετεγχειρητική περίοδο συνήθως ακινητοποιείται ο αγκώνας για μερικές ημέρες έως την επούλωση του τραύματος και εν συνεχεία ο ασθενής ακολουθεί εξειδικευμένο πρωτόκολλο φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης για αποκατάσταση της λειτουργικότητας.

Ποιο είναι το κόστος του χειρουργείου; Είναι προσιτές οι τιμές;

Το κόστος της χειρουργικής επέμβασης είναι προσιτό για τον ασθενή. Στους ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτεται σύμφωνα με το συμβόλαιό τους.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Mark Kostelos (Laptop Parts)
Mark Kostelos (Laptop Parts)
11. Δεκέμβριος, 2023.
Καί Εγώ Με τη σειρά μου θα σας διηγηθώ την δική μου ιστορία, Πρόβλημα στο ισχίο 15 έτη είχε φαγωθεί τελείως μετά από έρευνα βρήκα τον γιατρό τον κύριο Κωσταντίνο Ράπτη ο οποίος έκανε εξαιρετική δουλειά , Θεωρώ πως είναι Είναι ότι καλύτερο υπάρχει για αυτές τις περιπτώσεις γιατρέ μου σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ που μπορώ και περπατάω και δεν έχω πόνο Στο ισχίο μου και έτσι δεν μπορούσα να κοιμηθώ τρία χρόνια περίπου να κάνω ύπνο καλό, Η σημερινή μου κατάσταση είναι άψογη με την βοήθεια Της γυμναστικής. Παρακαλώ πολύ διαδώστε το γιατί εκεί έξω είναι πολύς κόσμος που έχει πρόβλημα στο ισχίο και πονάει και δεν μπορεί να περπατήσει καλά είναι κρίμα ένα μεγάλο μεγάλο ευχαριστώ γιατρέ μου στην ομάδα σου σε ευχαριστώ για όλα MARK.
Πασιφλορα Λουπους
Πασιφλορα Λουπους
10. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός επιστήμων,με ανθρωπιά, ευγένεια,και ύψιλον ιατρικό φρόνημα.Σας ευχαριστούμε πολύ για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που μας προσφέρετε και ευχόμαστε κάθε τι καλό σε εσάς και την οικογένειά σας .Επί ευκαιρία των ημερών ευχομεθα Χρόνια Πολλά και καλά Χριστούγεννα! Με εκτίμηση Ευαγγελία Μπεκιάρη
Μπάμπης Σαμαρτζής
Μπάμπης Σαμαρτζής
8. Δεκέμβριος, 2023.
Είναι από τις περιπτώσεις γιατρου που λες δεν τον αλλάζω με τίποτα!!! Φοβερός γνώστης, φοβερός γιατρός και φοβερός άνθρωπος Τον θεωρώ πρότυπο γιατρου
Evangelos Maratsolas
Evangelos Maratsolas
8. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός ιατρός και πάνω από όλα Άνθρωπος
Antonis R
Antonis R
8. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός στη δουλειά του και στη συμπεριφορά του!! Πάντα διαθέσιμος να απαντήσει στις απορίες σου και να σου εξηγήσει τα πάντα. Να πω επίσης ότι βγηκα μετά από χειρουργειο χιαστών κ μηνίσκου και δεν ένιωθα πόνο. Επιπλέον η αποκατάσταση είναι πάρα πολύ καλή. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα !!!
Pantelis Giannopoulos
Pantelis Giannopoulos
6. Δεκέμβριος, 2023.
Οτι και να πω θα ειναι λιγο.τον επισκεφτηκα με ρηξη τενοντα δεξιου δικεφαλου εκανε γρηγορη και σωστη οπτικη διαγνωση κσι αφου ειδε και την μαγνητικη με εβαλε να με χειρουργησει αμεσα για να μην εχω αργοτερα προβληματα.τακτικη επικοινωνια οπτικη και τηλεφωνικη για την αποκατασταση μου μετα το χειρουργειο.δεν τον γνωριζα πριν το ατυχημα μου ουτε και ειχα αποψη αλλα πλεον τωρα γνωριζω εναν απο τους καλυτερους χειρουργους.ευχαριστω πολυ κυριε Ραπτη!!!!!!!
ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΑΣΙΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΑΣΙΑΣ
13. Νοέμβριος, 2023.
Απόλυτα ενημερωμένος επαγγελματίας με ενδιαφέρον για τον ασθενή και με θέληση να λύσει προβλήματα και απορίες .Από τους κορυφαίους ορθοπαιδικούς αυτή την στιγμή στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Γιωργος Δικαιος
Γιωργος Δικαιος
7. Νοέμβριος, 2023.
Όλοι μέσα στο ΓΝΑ μιλούν για το επίπεδο και την ποιότητα της δουλειάς του,το οποίο επισκεφθηκαμε λόγω προβλήματος στο ισχιο της μητέρας μου κι από την στιγμή που την εξέτασε ήταν κατατοπιστικος, ξεκάθαρος,αναλυτικός και έδειχνε ότι γνωρίζει το αντικείμενο του ολοκληρωτικά. Έκανε ο ίδιος την επέμβαση στην μητέρα μου η οποία τελικά είχε σοβαρότερο πρόβλημα από ότι υπολογιζαμε. Οτι μας είπε έγινε, οτι μας είπε ότι θα λάβει χώρα από την στιγμή που βγήκε από το χειρουργείο έγινε επακριβώς! Απο την πρώτη στιγμή εως και την τελευταία που πήραμε το εξιτήριο ήταν δίπλα μας σε οτι χρειάστηκε. Με λίγα λόγια:σε 40 μερες η μητέρα μου έχει πετάξει το "Π" και πηγαίνει κανονικά στην έργασια της και νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα! Σαν άνθρωπος και προσωπικότητα είναι ακομη καλύτερος!! Υγ:2 φορές που χρειάστηκε να μου στείλει κάποιο έγγραφο το είχα άμεσα και βοήθησε και τον πατέρα μου σε θέματα με την μέση του(δυσκοκοιλες). Εύχομαι συνάδελφοι του να παίρνουν παράδειγμα!! Κωνσταντίνε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ.
Thanasis Panagiotou
Thanasis Panagiotou
7. Νοέμβριος, 2023.
Ο κύριος Ράπτης είναι εξαιρετικός γιατρός. Προσωπικά με έχει βοηθήσει και συντηρητικά αλλά και επεμβατικά (αρθροσκόπηση ώμου). Είναι τεχνικά άριστος αλλά δίνει και ιδιαίτερη έμφαση στην ψυχολογία και την ανθρώπινη αντιμετώπιση του ασθενούς σε όλη την διαδικασία προετοιμασία-επέμβαση-αποκατάσταση.
Nikolas Andrikopoulos
Nikolas Andrikopoulos
7. Νοέμβριος, 2023.
Ο κύριος Κωνσταντίνος Ράπτης είναι ένας Εξαιρετικός Ορθοπεδικός Χειρουργός, μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από όλα τα στάδια θεραπείας μου. Από την γνωμάτευση, στην επέμβαση, έως και την αποθεραπεία μου. Επίσης είναι ένα "πρόσωπο καθαρό" που εμπνέει εμπιστοσύνη και είναι πάνω απ' όλα ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Έμεινα εξαιρετικά ικανοποιημένος.