Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η ωλένια νευρίτιδα;

Η ωλένια νευρίτιδα είναι ένα σύνδρομο, μια πιεστική νευροπάθεια του ωλένιου νεύρου στον αγκώνα. Είναι η 2η πιο συχνή πιεστική νευροπάθεια μετά το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και οφείλεται σε πίεση του νεύρου στην αύλακα που διατρέχει στην έσω πλευρά του αγκώνα.

Ποια τα συχνότερα αίτια στην ωλένια νευρίτιδα;

Τα αίτια της ωλένιας νευρίτιδας είναι συνήθως άγνωστα μιας και το ωλένιο νεύρο κινείται σε ένα στενό χώρο στην ωλένια αύλακα στον αγκώνα και είναι αρκετά ευαίσθητο σε ερεθισμό μιας και καλύπτεται από ελάχιστα μαλακά μόρια.

Συνηθέστερα, παρατηρείται σε ασθενείς που στηρίζονται σε λυγισμένο τον αγκώνα για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. στον ύπνο ή σε χρήση τηλεφώνου), όταν στηριζόμαστε στον αγκώνα σε σκληρή επιφάνεια (π.χ. υπάλληλοι γραφείου, χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή) ή σε υπερχρησία του αγκώνα με επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάμψης – έκτασης.

Επίσης παράγοντες κινδύνου αποτελούν ανατομικές παραλλαγές όπως ο βλαισός αγκώνας, τραυματισμοί (κατάγματα ή εξαρθρήματα) του αγκώνα, παχύνσεις συνδέσμων στη διαδρομή της πορείας του ωλενίου νεύρου, αρθρίτιδα και τέλος κυστικοί σχηματισμοί και όγκοι. Τέλος, σε σπανιότερες περιπτώσεις το νεύρο μπορεί να παγιδεύεται στο πρόσθιο τμήμα του αγκώνα ή ακόμη και μετά την έξοδο του από την άρθρωση.

Πώς εκδηλώνεται η ωλένια νευρίτιδα;

Το ωλένιο νεύρο δίνει την αίσθηση στην έσω πλεύρα της άκρας χείρας συνεπώς η πιο συχνή ενόχληση είναι μούδιασμα στο μικρό και το ½ του παράμεσου δακτύλου. Στα αρχικά στάδια είναι περιοδικό και υποχωρεί με την έκταση του αγκώνα, ωστόσο σε βαρύτερες περιπτώσεις γίνεται μόνιμο, ενοχλήτικό και συνεχές ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, το ωλένιο νεύρο είναι υπεύθυνο για την κίνηση μικρών μυών που εκτελούν κινήσεις δεξιοτεχνίας στην άκρα χείρα συνεπώς σε προχωρημένα στάδια εγκαθίσταται μόνιμη ατροφία των μυών αυτών με αποτέλεσμα δυσχέρεια στη σύλληψη και εκτέλεση επιδέξιων κινήσεων (π.χ. ράψιμο, χρήση κλειδιών, γράψιμο).

Πώς γίνεται η διάγνωση της ωλένιας νευρίτιδας;

Η διάγνωση της ωλένιας νευρίτιδας είναι κλινική και βασίζεται στη λήψη λεπτομερούς ιστορικού και την κλινική εξέταση του πάσχοντος. Επιπρόσθετα, ο ασθενής υποβάλλεται σε νευροφυσιολογικό έλεγχο (ηλεκτομυογράφημα) και απεικονιστικό έλεγχο για να αναγνωριστεί η πιθανή αιτία πίεσης του ωλένιου νεύρου.

Ποια τα βασικά συμπτώματα στην ωλένια νευρίτιδα;

Οι ασθενείς που πάσχουν από πίεση του ωλενίου νεύρου στον αγκώνα νιώθουν μούδιασμα στην εσωτερική πλευρά του αντιβραχίου και στα 2 τελευταία δάκτυλα (παράμεσο και μικρό δάκτυλο), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ενοχλούνται από πόνο στην εσωτερική πλευρά του χεριού. Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις εκδηλώνεται ατροφία των αυτόχθονων μυών που εκτελούν τις κινήσεις δεξιοτεχνίας της άκρας χειρός με αποτέλεσμα δυσχέρεια στη σύλληψη και εκτέλεση επιδέξιων κινήσεων (π.χ. ράψιμο, χρήση κλειδιών, γράψιμο ή χρήση κουμπιού). Επίσης, εμφανίζεται επιδείνωση του πόνου και των ενοχλημάτων όταν ο αγκώνας είναι λυγισμένος για αρκετή ώρα(π.χ. κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου ή σε χρήση υπολογιστή).

Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης σε προχωρημένα στάδια παρατηρείται μυική ατροφία στο 1ο μεσοδακτύλιο διάστημα και στους μεσόστεους μύες, υπαισθησία στο 4-5ο δάκτυλο του χεριού, γαμψοδακτυλία του μικρού και παράμεσου δακτύλου και δυσχέρεια στη διαδικασία σύλληψης μεταξύ αντίχειρα και δείκτη. Τέλος, είναι θετικά εξειδικευμένα κλινικά τεστ (π.χ. Tenel sign, Froment, Wartenberg) που συσχετίζονται με μακροχρόνια πίεση του ωλένιου νεύρου στην αύλακα του αγκώνος.

Υπάρχει τρόπος οριστικής θεραπείας; Ποια η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση της νόσου;

Στα πρώιμα στάδια της νόσου όπου τα συμπτώματα είναι ήπια και περιοδικά έχει ένδειξη η συντηρητική αντιμετώπιση και συστήνεται στους ασθενείς να αποφεύγουν να έχουν τους αγκώνες λυγισμένους για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου) καθώς επίσης και την πίεση σε σκληρές επιφάνειες. Μάλιστα, κάποιοι ασθενείς ανακουφίζονται με την εφαρμογή ειδικών νυχτερινών ναρθήκων που διατηρούν τον αγκώνα σε έκταση. Επίσης, χορηγούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα και συστήνεται ειδικό πρωτόκολλο φυσικοθεραπείας με φυσικά μέσα για την χαλάρωση και ενδυνάμωση των μυών της περιοχής, τη βελτίωση του εύρους κίνησης του χεριού και την εκμάθηση εργονομίας στις καθημερινές δραστηριότητες.

Σε πιο προχωρημένα στάδια που το αίσθημα μουδιάσματος εμμένει ή εμφανίζεται ατροφία των μυών τότε έχει απόλυτη ένδειξη η χειρουργική θεραπεία. Το είδος της χειρουργικής τεχνικής εξατομικεύεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η απλή αποσυμπίεση του ωλένιου νεύρου στην αύλακα του (in situ αποσυμπίεση) προσφέρει μόνιμη ανακούφιση από τα συμπτώματα. Γίνεται με μια μικρή τομή 6-7 cm στην έσω πλευρά του αγκώνα όπου αναγνωρίζεται το ωλένιο νεύρο και διανοίγονται όλα τα πιθανά σημεία παγίδευσής του στο κανάλι. Σε κάποιες περιπτώσεις που διεγχειρητικά αναγνωρίζεται εξάρθρημα ή αναπήδηση του νεύρου κατά την κάμψη του αγκώνα γίνεται μεταφορά του στην πρόσθια επιφάνεια του αντιβραχίου και ενταφιασμός του στο υποδόριο ή κάτω από μυικές ομάδες. Η χειρουργική αποσυμπίεση του ωλενίου νεύρου στον αγκώνα είναι μια επέμβαση ασφαλής, γρήγορη (συνήθως περίπου 30 λεπτά), χωρίς να απαιτείται νοσηλεία του ασθενούς στο νοσοκομείο και εξασφαλίζει πλήρη και μόνιμη ανακούφιση του ασθενούς από τα συμπτώματά του. Η άμεση μετεγχειρητική περίοδος δεν έχει ιδιαίτερους περιορισμούς πέραν της τοπικής περιποίησης του τραύματος, ενώ άμεσα αρχίζει πρόγραμμα κινησιοθεραπείας για εκπαίδευση σωστού τρόπου κάμψης του αγκώνα. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πλήρης αποκατάσταση της λειτουργικότητας του άκρου επανέρχεται σε διάστημα 4-6 εβδομάδων.

Ποιο είναι το κόστος του χειρουργείου; Είναι προσιτή η τιμή της επέμβασης;

Το κόστος της χειρουργικής επέμβασης είναι προσιτό για τον ασθενή και εξατομικεύεται ανάλογα με τη χειρουργική τεχνική που απαιτείται. Στους ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτεται σύμφωνα με το συμβόλαιό τους.

Είναι απαραίτητη η φυσικοθεραπεία μετά το χειρουργείο;

Στους ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική αποσυμπίεση του ωλενίου νεύρου συνίσταται εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για την πρόληψη συμφύσεων και ταχύτερη υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Τι ασκήσεις πρέπει να κάνω για την αποφυγή συμπτωμάτων;

Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγονται στην καθημερινότητα κινήσεις με παρατεταμένη κάμψη του αγκώνα, ενώ εργονομικές προσαρμογές στο χώρο εργασίας προσφέρουν σημαντική ανακούφιση. Ειδικότερα, οι ασθενείς που ταλαιπωρούνται από ωλένια νευρίτιδα πρέπει να αποφεύγουν να κοιμούνται με τον αγκώνα λυγισμένο, την παρατεταμένη χρήση του τηλεφώνου, να κρατούν τάμπλετ ή βιβλίο με τους αγκώνες σε κάμψη καθώς και να ακουμπούν κατά τη διάρκεια οδήγησης τον αγκώνα σε σκληρές επιφάνειες.

Ο πάγος μπορεί αν βοηθήσει στην υποχώρηση των συμπτωμάτων;

Η ωλένια νευρίτιδα οφείλεται σε μηχανική πίεση του νεύρου με αποτέλεσμα η χρήση της παγοθεραπείας συνήθως να μην προσφέρει ουσιώδη βοήθεια στη βελτίωση της συμπτωματολογίας. Ωστόσο, στα αρχικά στάδια η χρήση κρύων επιθεμάτων στην περιοχή του αγκώνα κατά μήκος της ωλένιας αύλακας μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο μιας και μειώνει τη φλεγμονή και το μυικό σπασμό βελτιώνοντας την αιματική κυκλοφορία.

Αποτελεί η άρση βαρών επιβαρυντικό παράγοντα για την ωλένια νευρίτιδα;

Η καθημερινή άρση βαρών επιτείνει τα συμπτώματα λόγω επαναλαμβανόμενης κίνσηης κάμψης – έκτασης του αγκώνος.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Julia Vasil
Julia Vasil
17. Iούνιος, 2022.
Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα. Εξαιρετικός επιστημων, με βαθειά γνώση του αντικειμένου του και εμπειρία. Υποστηρικτικός, εξηγεί με λεπτομέρεια και με τρόπο κατανοητό στον ασθενή, εύστοχη διάγνωση και θεραπεία
Ευτυχία Φίλιου
Ευτυχία Φίλιου
7. Iούνιος, 2022.
Καταπληκτικός γιατρός που είναι δίπλα στον ασθενή, πολύ συνεπής, καταρτισμενος και υποστηρικτικος.
Mario Bego
Mario Bego
11. Aρίλιος, 2022.
Doktor ΡΑΠΤΗΣ Është një nga specialistët më të mirë, një problem që pata me këmbën mbi 2 muaj vajta në shumë Doktor dhe nuk u shërova ,derisa gjeta Doktor Raptis e falënderoj shumë për shërbimet e tij,,,,,,
vivi magra
vivi magra
6. Aρίλιος, 2022.
Ικανότατος ,ευγενικός ,άρτια καταρτισμένος και μπορείς να τον εμπιστευτείς απόλυτα σε οποιοδήποτε ορθοπεδικό πρόβλημα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΕΣΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΕΣΟΣ
21. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός και ως γιατρός και ως άνθρωπος. Διεξοδικός στην εξέταση και στην επεξήγηση του προβλήματος με αναλυτική προσέγγιση για κάθε πάθηση. Με κατανόηση και υπομονή με βοήθησε σε χρόνιο πρόβλημα, στοχεύοντας στην αιτία και όχι απλώς με αναλγητικά φάρμακα προσφεύγοντας στην εύκολη λύση του χειρουργείου. Ευχαριστώ πολύ!!!
Yiannis Saltas
Yiannis Saltas
19. Μάρτιος, 2022.
Όσον αφορά τον κύριο Ράπτη έχω να πω ότι, για τους παρακάτω λόγους αποφάσισα να χειρουργηθώ στον δεξιό ώμο και δεξιό καρπό, με απόλυτη επιτυχία. Εξαιρετικός επιστήμονας με μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας, εξαντλώντας πρώτα όλες τις εκδοχές βελτίωσης και αποκατάστασης του προβλήματος μου. Ζεστός άνθρωπος με καλή διάθεση, επικοινωνία και ενδιαφέρον για τον ασθενή του μέχρι την επαναφορά στην κανονικότητα του. Ευχαριστώ πολύ γιατρέ για όλα! Τον προτείνω ανεπιφύλακτα!
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΟΥΒΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΟΥΒΑΣ
18. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός ιατρος. Αριστη επιστημονική καταρτιση και συγχρόνως κατατοπιστικος και φιλικός. Μου ενεπευσε απόλυτη εμπιστοσύνη. Πραγματικά τον θεωρώ κορυφαιο στον τομέα του. Τον συστηνω ανεπιφυλακτα
Ηλίας Καραστατήρας
Ηλίας Καραστατήρας
15. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός επιστήμονας με μεγάλη γνώση και εμπειρία στο αντικείμενό του και πάνω από όλα εξαίρετος άνθρωπος. Κύριε Ράπτη σας ευχαριστώ πολύ για την άψογη συνεργασία μας....!!!