Τι είναι η ωλένια νευρίτιδα;
Η ωλένια νευρίτιδα είναι ένα σύνδρομο, μια πιεστική νευροπάθεια του ωλένιου νεύρου στον αγκώνα. Είναι η 2η πιο συχνή πιεστική νευροπάθεια μετά το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και οφείλεται σε πίεση του νεύρου στην αύλακα που διατρέχει στην έσω πλευρά του αγκώνα.Ποια τα συχνότερα αίτια στην ωλένια νευρίτιδα;
Τα αίτια της ωλένιας νευρίτιδας είναι συνήθως άγνωστα μιας και το ωλένιο νεύρο κινείται σε ένα στενό χώρο στην ωλένια αύλακα στον αγκώνα και είναι αρκετά ευαίσθητο σε ερεθισμό μιας και καλύπτεται από ελάχιστα μαλακά μόρια.Συνηθέστερα, παρατηρείται σε ασθενείς που στηρίζονται σε λυγισμένο τον αγκώνα για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. στον ύπνο ή σε χρήση τηλεφώνου), όταν στηριζόμαστε στον αγκώνα σε σκληρή επιφάνεια (π.χ. υπάλληλοι γραφείου, χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή) ή σε υπερχρησία του αγκώνα με επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάμψης – έκτασης.
Επίσης παράγοντες κινδύνου αποτελούν ανατομικές παραλλαγές όπως ο βλαισός αγκώνας, τραυματισμοί (κατάγματα ή εξαρθρήματα) του αγκώνα, παχύνσεις συνδέσμων στη διαδρομή της πορείας του ωλενίου νεύρου, αρθρίτιδα και τέλος κυστικοί σχηματισμοί και όγκοι. Τέλος, σε σπανιότερες περιπτώσεις το νεύρο μπορεί να παγιδεύεται στο πρόσθιο τμήμα του αγκώνα ή ακόμη και μετά την έξοδο του από την άρθρωση.
Πώς εκδηλώνεται η ωλένια νευρίτιδα;
Το ωλένιο νεύρο δίνει την αίσθηση στην έσω πλεύρα της άκρας χείρας συνεπώς η πιο συχνή ενόχληση είναι μούδιασμα στο μικρό και το ½ του παράμεσου δακτύλου. Στα αρχικά στάδια είναι περιοδικό και υποχωρεί με την έκταση του αγκώνα, ωστόσο σε βαρύτερες περιπτώσεις γίνεται μόνιμο, ενοχλήτικό και συνεχές ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, το ωλένιο νεύρο είναι υπεύθυνο για την κίνηση μικρών μυών που εκτελούν κινήσεις δεξιοτεχνίας στην άκρα χείρα συνεπώς σε προχωρημένα στάδια εγκαθίσταται μόνιμη ατροφία των μυών αυτών με αποτέλεσμα δυσχέρεια στη σύλληψη και εκτέλεση επιδέξιων κινήσεων (π.χ. ράψιμο, χρήση κλειδιών, γράψιμο).Πώς γίνεται η διάγνωση της ωλένιας νευρίτιδας;
Η διάγνωση της ωλένιας νευρίτιδας είναι κλινική και βασίζεται στη λήψη λεπτομερούς ιστορικού και την κλινική εξέταση του πάσχοντος. Επιπρόσθετα, ο ασθενής υποβάλλεται σε νευροφυσιολογικό έλεγχο (ηλεκτομυογράφημα) και απεικονιστικό έλεγχο για να αναγνωριστεί η πιθανή αιτία πίεσης του ωλένιου νεύρου.
Ποια τα βασικά συμπτώματα στην ωλένια νευρίτιδα;
Οι ασθενείς που πάσχουν από πίεση του ωλενίου νεύρου στον αγκώνα νιώθουν μούδιασμα στην εσωτερική πλευρά του αντιβραχίου και στα 2 τελευταία δάκτυλα (παράμεσο και μικρό δάκτυλο), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ενοχλούνται από πόνο στην εσωτερική πλευρά του χεριού. Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις εκδηλώνεται ατροφία των αυτόχθονων μυών που εκτελούν τις κινήσεις δεξιοτεχνίας της άκρας χειρός με αποτέλεσμα δυσχέρεια στη σύλληψη και εκτέλεση επιδέξιων κινήσεων (π.χ. ράψιμο, χρήση κλειδιών, γράψιμο ή χρήση κουμπιού). Επίσης, εμφανίζεται επιδείνωση του πόνου και των ενοχλημάτων όταν ο αγκώνας είναι λυγισμένος για αρκετή ώρα (π.χ. κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου ή σε χρήση υπολογιστή).
Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης σε προχωρημένα στάδια παρατηρείται μυική ατροφία στο 1ο μεσοδακτύλιο διάστημα και στους μεσόστεους μύες, υπαισθησία στο 4-5ο δάκτυλο του χεριού, γαμψοδακτυλία του μικρού και παράμεσου δακτύλου και δυσχέρεια στη διαδικασία σύλληψης μεταξύ αντίχειρα και δείκτη. Τέλος, είναι θετικά εξειδικευμένα κλινικά τεστ (π.χ. Tenel sign, Froment, Wartenberg) που συσχετίζονται με μακροχρόνια πίεση του ωλένιου νεύρου στην αύλακα του αγκώνος.
Υπάρχει τρόπος οριστικής θεραπείας; Ποια η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση της νόσου;
Στα πρώιμα στάδια της νόσου όπου τα συμπτώματα είναι ήπια και περιοδικά έχει ένδειξη η συντηρητική αντιμετώπιση και συστήνεται στους ασθενείς να αποφεύγουν να έχουν τους αγκώνες λυγισμένους για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου) καθώς επίσης και την πίεση σε σκληρές επιφάνειες. Μάλιστα, κάποιοι ασθενείς ανακουφίζονται με την εφαρμογή ειδικών νυχτερινών ναρθήκων που διατηρούν τον αγκώνα σε έκταση. Επίσης, χορηγούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα και συστήνεται ειδικό πρωτόκολλο φυσικοθεραπείας με φυσικά μέσα για την χαλάρωση και ενδυνάμωση των μυών της περιοχής, τη βελτίωση του εύρους κίνησης του χεριού και την εκμάθηση εργονομίας στις καθημερινές δραστηριότητες.Σε πιο προχωρημένα στάδια που το αίσθημα μουδιάσματος εμμένει ή εμφανίζεται ατροφία των μυών τότε έχει απόλυτη ένδειξη η χειρουργική θεραπεία. Το είδος της χειρουργικής τεχνικής εξατομικεύεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η απλή αποσυμπίεση του ωλένιου νεύρου στην αύλακα του (in situ αποσυμπίεση) προσφέρει μόνιμη ανακούφιση από τα συμπτώματα. Γίνεται με μια μικρή τομή 6-7 cm στην έσω πλευρά του αγκώνα όπου αναγνωρίζεται το ωλένιο νεύρο και διανοίγονται όλα τα πιθανά σημεία παγίδευσής του στο κανάλι. Σε κάποιες περιπτώσεις που διεγχειρητικά αναγνωρίζεται εξάρθρημα ή αναπήδηση του νεύρου κατά την κάμψη του αγκώνα γίνεται μεταφορά του στην πρόσθια επιφάνεια του αντιβραχίου και ενταφιασμός του στο υποδόριο ή κάτω από μυικές ομάδες. Η χειρουργική αποσυμπίεση του ωλενίου νεύρου στον αγκώνα είναι μια επέμβαση ασφαλής, γρήγορη (συνήθως περίπου 30 λεπτά), χωρίς να απαιτείται νοσηλεία του ασθενούς στο νοσοκομείο και εξασφαλίζει πλήρη και μόνιμη ανακούφιση του ασθενούς από τα συμπτώματά του. Η άμεση μετεγχειρητική περίοδος δεν έχει ιδιαίτερους περιορισμούς πέραν της τοπικής περιποίησης του τραύματος, ενώ άμεσα αρχίζει πρόγραμμα κινησιοθεραπείας για εκπαίδευση σωστού τρόπου κάμψης του αγκώνα. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πλήρης αποκατάσταση της λειτουργικότητας του άκρου επανέρχεται σε διάστημα 4-6 εβδομάδων.