Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η ωλένια νευρίτιδα;

Η ωλένια νευρίτιδα είναι ένα σύνδρομο, μια πιεστική νευροπάθεια του ωλένιου νεύρου στον αγκώνα. Είναι η 2η πιο συχνή πιεστική νευροπάθεια μετά το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και οφείλεται σε πίεση του νεύρου στην αύλακα που διατρέχει στην έσω πλευρά του αγκώνα.

Ποια τα συχνότερα αίτια στην ωλένια νευρίτιδα;

Τα αίτια της ωλένιας νευρίτιδας είναι συνήθως άγνωστα μιας και το ωλένιο νεύρο κινείται σε ένα στενό χώρο στην ωλένια αύλακα και είναι αρκετά ευαίσθητο σε ερεθισμό. Συνηθέστερα, παρατηρείται σε ασθενείς που έχουν λυγισμένο τον αγκώνα για πολλή ώρα (π.χ. στον ύπνο ή σε χρήση τηλεφώνου), όταν στηριζόμαστε στον αγκώνα σε σκληρή επιφάνεια (π.χ. υπάλληλοι φραφείου), σε τραυματισμούς της περιοχής του αγκώνα ή σε ανατομικές παραλλαγές. Οι συχνότεροι παράγοντες κινδύνου είναι ο βλαισός αγκώνας, κατάγματα ή εξαρθρήματα του αγκώνα, αρθρίτιδα της περιοχής ή τέλος κύστεις και όγκοι.

Πώς εκδηλώνεται η ωλένια νευρίτιδα;

Το ωλένιο νεύρο δίνει την αίσθηση στην έσω πλεύρα της άκρας χείρας συνεπώς η πιο συχνή ενόχληση είναι μούδιασμα στο μικρό και το ½ του παράμεσου δακτύλου. Στα αρχικά στάδια είναι περιοδικό και υποχωρεί με την έκταση του αγκώνα, ωστόσο σε βαρύτερες περιπτώσεις γίνεται μόνιμο, ενοχλήτικό και συνεχές ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, το ωλένιο νεύρο είναι υπεύθυνο για την κίνηση μικρών μυών που εκτελούν κινήσεις δεξιοτεχνίας στην άκρα χείρα συνεπώς σε προχωρημένα στάδια εγκαθίσταται μόνιμη ατροφία των μυών αυτών με αποτέλεσμα δυσχέρεια στη σύλληψη και εκτέλεση επιδέξιων κινήσεων (π.χ. ράψιμο, χρήση κλειδιών, γράψιμο).

Πώς γίνεται η διάγνωση της ωλένιας νευρίτιδας;

Η διάγνωση της ωλένιας νευρίτιδας είναι κλινική και βασίζεται στη λήψη λεπτομερούς ιστορικού και την κλινική εξέταση του πάσχοντος. Επιπρόσθετα, ο ασθενής υποβάλλεται σε νευροφυσιολογικό έλεγχο (ηλεκτομυογράφημα) και απεικονιστικό έλεγχο για να αναγνωριστεί η πιθανή αιτία πίεσης του ωλένιου νεύρου.

Ποια τα βασικά συμπτώματα στην ωλένια νευρίτιδα;

Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίζουν τα εξής συμπτώματα:


• Μούδιασμα στην έσω πλευρά του αντιβραχίου, στον παράμεσο και το μικρό δάκτυλο
• Πόνο στην εσωτερική πλευρά του χεριού
• Ατροφία μυών που εκτελούν τις κινήσεις δεξιοτεχνίας της άκρας χειρός
• Δυσχέρεια στη σύλληψη και εκτέλεση επιδέξιων κινήσεων (π.χ. ράψιμο, χρήση κλειδιών, γράψιμο).
• Επιδείνωση του πόνου όταν ο αγκώνας είναι λυγισμένος (π.χ. κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου).

Υπάρχει τρόπος οριστικής θεραπείας; Ποια η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση της νόσου;

Στα πρώιμα στάδια της νόσου όπου τα συμπτώματα είναι ήπια και περιοδικά συστήνεται να αποφεύγουν να έχουν τους αγκώνες λυγισμένους για μεγάλο χρονικό διάστημα ή την πίεση σε σκληρές επιφάνειες. Μάλιστα, κάποιοι ασθενείς ανακουφίζονται με την εφαρμογή ειδικών νυχτερινών ναρθήκων που διατηρούν τον αγκώνα σε έκταση. Επίσης, χορηγούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Σε πιο προχωρημένα στάδια που το αίσθημα μουδιάσματος εμμένει ή εμφανίζεται ατροφία των μυών τότε έχει απόλυτη ένδειξη η χειρουργική θεραπεία. Το είδος της χειρουργικής τεχνικής εξατομικεύεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η απλή αποσυμπίεση του ωλένιου νεύρου στην αύλακα του προσφέρει μόνιμη ανακούφιση από τα συμπτώματα. Γίνεται με μια μικρή τομή 6-7 cm στην έσω πλευρά του αγκώνα όπου αναγνωρίζεται το ωλένιο νεύρο και διανοίγονται όλα τα πιθανά σημεία παγίδευσής του στο κανάλι. Σε κάποιες περιπτώσεις που διεγχειρητικά αναγνωρίζεται εξάρθρημα του νεύρου κατά την κάμψη του αγκώνα γίνεται μεταφορά του στην πρόσθια επιφάνεια του αντιβραχίου και ενταφιασμός του κάτω από μυικές ομάδες. Η χειρουργική αποσυμπίεση του ωλενίου νεύρου στον αγκώνα είναι μια επέμβαση ασφαλής, γρήγορη (συνήθως λιγότερο από 60 λεπτά), χωρίς να απαιτείται νοσηλεία του ασθενούς στο νοσοκομείο και εξασφαλίζει πλήρη και μόνιμη ανακούφιση του ασθενούς από τα συμπτώματά του.

Ποιο είναι το κόστος του χειρουργείου; Είναι προσιτή η τιμή της επέμβασης;

Το κόστος της χειρουργικής επέμβασης είναι προσιτό για τον ασθενή και εξατομικεύεται ανάλογα με τη χειρουργική τεχνική που απαιτείται. Στους ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτεται σύμφωνα με το συμβόλαιό τους.

Είναι απαραίτητη η φυσικοθεραπεία μετά το χειρουργείο;

Στους ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική αποσυμπίεση του ωλενίου νεύρου συνίσταται εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για την πρόληψη συμφύσεων και ταχύτερη υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Τι ασκήσεις πρέπει να κάνω για την αποφυγή συμπτωμάτων;

Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγονται στην καθημερινότητα κινήσεις με παρατεταμένη κάμψη του αγκώνα, ενώ εργονομικές προσαρμογές στο χώρο εργασίας προσφέρουν σημαντική ανακούφιση.

Ο πάγος μπορεί αν βοηθήσει στην υποχώρηση των συμπτωμάτων;

Η ωλένια νευρίτιδα οφείλεται σε μηχανική πίεση του νεύρου με αποτέλεσμα η χρήση της παγοθεραπείας να μην προσφέρει ουσιώδη βοήθεια.

Αποτελεί η άρση βαρών επιβαρυντικό παράγοντα για την ωλένια νευρίτιδα;

Η καθημερινή άρση βαρών επιτείνει τα συμπτώματα λόγω επαναλαμβανόμενης κίνσηης κάμψης – έκτασης του αγκώνος.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Επικοινωνία Εδώ!