Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι ο εκτινασσόμενος δάκτυλος;

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος ή αλλιώς trigger finger είναι συχνή πάθηση και αποτελεί μία φλεγμονή του τενόντιου ελύτρου των τενόντων που κάμπτουν τα δάκτυλα του χεριού. Εμφανίζεται συχνότερα στον αντίχειρα, αλλά μπορεί να προσβάλλει όλα τα δάκτυλα.

Τι συμπτώματα έχει ο εκτινασσόμενος δάκτυλος;

Οι ασθενείς νιώθουν ότι το δάκτυλό τους κάνει κλίκ ή μαγκώνει, συχνότερα όταν είναι σε κάμψη, ενώ αργότερα εμφανίζεται οξύς πόνος κατά την κίνηση των δακτύλων που μπορεί να επεκτείνεται σε όλη την έκταση του χεριού. Επιπλέον, συχνά ένα ευαίσθητο οζίδιο είναι ψηλαφητό στο επίπεδο του ελύτρου.

Επιγραμματικά τα συμπτώματα είναι τα εξής:


• Αίσθηση ότι το δάκτυλό κάνει κλίκ ή μαγκώνει, συχνότερα όταν είναι σε κάμψη
• Οξύς πόνος κατά την κίνηση των δακτύλων.
• Συχνά ύπαρξη ευαίσθητου οζιδίου ψηλαφητό στο επίπεδο του ελύτρου

Ποια τα αίτια του εκτινασσόμενου δακτύλου;


Οι συνηθέστεροι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι:


• Ηλικία 40 – 60 ετών
• Γυναικείο φύλο
• Σακχαρώδης διαβήτης
• Διαταραχές του θυρεοειδούς
• Ρευματοειδής αρθρίτιδα
• Μικροτραυματισμοί – καταπόνηση του χεριού σε χειρωνάκτες

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από τα ενοχλήματα;

Στα αρχικά στάδια συστήνεται τοπική έγχυση κορτικοστεροειδούς στο έλυτρο του τένοντα, αποφόρτιση του σκέλους από βαριές χειρονακτικές εργασίες και κινησιοθεραπεία.
Σε πιο προχωρημένες μορφές απαιτείται χειρουργική απελευθέρωση του ελύτρου υπό τοπική ή περιοχική αναισθησία. Ειδικότερα με μία τομή 1-2 cm στο δέρμα της παλάμης αναγνωρίζεται το σημείο της πίεσης και κόβεται ο σύνδεσμος ανακουφίζοντας τον ασθενή από τα συμπτώματά του.

Ποια είναι η θεραπεία για άμεση αντιμετώπιση;

Στα αρχικά στάδια της νόσου η αντιμετώπιση είναι συντηρητική και περιλαμβάνει:
• Τοπική έγχυση κορτικοστεροειδούς στο έλυτρο
• Αποφόρτιση του χεριού από βαριές χειρωνακτικές εργασίες
• Αντιφλεγμονώδη αγωγή
• Φυσικοθεραπεία
Σε εμμένουσας περιπτώσεις η μόνη λύση είναι η χειρουργική αντιμετώπιση. Συγκεκριμένα, υπό τοπική ή περιοχική αναισθησία γίνεται τομή 1-2 cm στο δέρμα της παλάμης, κόβεται ο σύνδεσμος και απελευθερώνεται το έλυτρο του τένοντα ανακουφίζοντας τον ασθενή από τα συμπτώματά του.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Julia Vasil
Julia Vasil
17. Iούνιος, 2022.
Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα. Εξαιρετικός επιστημων, με βαθειά γνώση του αντικειμένου του και εμπειρία. Υποστηρικτικός, εξηγεί με λεπτομέρεια και με τρόπο κατανοητό στον ασθενή, εύστοχη διάγνωση και θεραπεία
Ευτυχία Φίλιου
Ευτυχία Φίλιου
7. Iούνιος, 2022.
Καταπληκτικός γιατρός που είναι δίπλα στον ασθενή, πολύ συνεπής, καταρτισμενος και υποστηρικτικος.
Mario Bego
Mario Bego
11. Aρίλιος, 2022.
Doktor ΡΑΠΤΗΣ Është një nga specialistët më të mirë, një problem që pata me këmbën mbi 2 muaj vajta në shumë Doktor dhe nuk u shërova ,derisa gjeta Doktor Raptis e falënderoj shumë për shërbimet e tij,,,,,,
vivi magra
vivi magra
6. Aρίλιος, 2022.
Ικανότατος ,ευγενικός ,άρτια καταρτισμένος και μπορείς να τον εμπιστευτείς απόλυτα σε οποιοδήποτε ορθοπεδικό πρόβλημα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΕΣΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΕΣΟΣ
21. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός και ως γιατρός και ως άνθρωπος. Διεξοδικός στην εξέταση και στην επεξήγηση του προβλήματος με αναλυτική προσέγγιση για κάθε πάθηση. Με κατανόηση και υπομονή με βοήθησε σε χρόνιο πρόβλημα, στοχεύοντας στην αιτία και όχι απλώς με αναλγητικά φάρμακα προσφεύγοντας στην εύκολη λύση του χειρουργείου. Ευχαριστώ πολύ!!!
Yiannis Saltas
Yiannis Saltas
19. Μάρτιος, 2022.
Όσον αφορά τον κύριο Ράπτη έχω να πω ότι, για τους παρακάτω λόγους αποφάσισα να χειρουργηθώ στον δεξιό ώμο και δεξιό καρπό, με απόλυτη επιτυχία. Εξαιρετικός επιστήμονας με μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας, εξαντλώντας πρώτα όλες τις εκδοχές βελτίωσης και αποκατάστασης του προβλήματος μου. Ζεστός άνθρωπος με καλή διάθεση, επικοινωνία και ενδιαφέρον για τον ασθενή του μέχρι την επαναφορά στην κανονικότητα του. Ευχαριστώ πολύ γιατρέ για όλα! Τον προτείνω ανεπιφύλακτα!
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΟΥΒΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΟΥΒΑΣ
18. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός ιατρος. Αριστη επιστημονική καταρτιση και συγχρόνως κατατοπιστικος και φιλικός. Μου ενεπευσε απόλυτη εμπιστοσύνη. Πραγματικά τον θεωρώ κορυφαιο στον τομέα του. Τον συστηνω ανεπιφυλακτα
Ηλίας Καραστατήρας
Ηλίας Καραστατήρας
15. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός επιστήμονας με μεγάλη γνώση και εμπειρία στο αντικείμενό του και πάνω από όλα εξαίρετος άνθρωπος. Κύριε Ράπτη σας ευχαριστώ πολύ για την άψογη συνεργασία μας....!!!