Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η νόσος De Quervain;

Το σύνδρομο De Quervain είναι μια επώδυνη φλεγμονώδης κατάσταση των τενόντων που εκτείνουν τον αντίχειρα. Εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικίες 30 – 50 ετών και προσβάλλει περισσότερο το γυναικείο φύλο.

Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου;

Οι ασθενείς που πάσχουν από τενοντοπάθεια De Quervain υποφέρουν από πόνο στη βάση του αντίχειρα, ιδίως κατά τη σύλληψη αντικειμένων, όταν κάνουμε γροθιά ή σε στροφή του καρπού όπως π.χ. όταν ανασηκώνουμε ένα παιδί.
Κατά την κλινική εξέταση μέσω ειδικών δοκιμασιών (Finkelstein test) αναπαράγονται οι ενοχλήσεις και επιβεβαιώνεται η διάγνωση.

Ποια τα βασικά αίτια του συνδρόμου;

Στην πλειοψηφία των ασθενών δεν αναγνωρίζεται κάποια εμφανής αιτία. Συχνότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι:
• Εγκυμοσύνη
• Υπέρχρηση του αντίχειρα (π.χ. χρήση κινητού τηλεφώνου, κλάδεμα, μαγειρική)
• Χειρωνακτικά επαγγέλματα (π.χ. υδραυλικοί, οικοδόμοι)
• Φλεγμονώδεις παθήσεις (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα).

Ποια είναι τα συμτώματα στη νόσο;

Τα βασικά συμπτώματα είναι τα εξής:
• Πόνος στη βάση του αντίχειρα ιδίως κατά τη σύλληψη αντικειμένων, όταν κάνουμε γροθιά ή σε στροφή του καρπού (π.χ. όταν ανασηκώνουμε ένα παιδί).
• Οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή του αντίχειρα
• Επιδείνωση του πόνου κατά τη διάρκεια της νύχτας
• Δυσκαμψία στην περιοχή του καρπού

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τη νόσο DeQuervain για άμεση αντιμετώπιση;

Εάν ο ασθενής προσέλθει έγκαιρα στον ορθοπεδικό η συντηρητική αγωγή έχει καλά αποτελέσματα. Ειδικότερα, συνίσταται η χρήση κηδεμόνων που αποφορτίζουν την περιοχή του αντίχειρα, η λήψη αντιφλεγμονώδους φαρμακευτικής αγωγής, ενώ η τοπική έγχυση PRP (Platelet – Rich – Plasma) προσφέρει σημαντική ανακούφιση. Εάν τα ενοχλήματα επιμένουν τότε μόνο η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να δώσει οριστική λύση.

Τι πρέπει αν γνωρίζω για την επέμβαση;

Η χειρουργική αντιμετώπιση προσφέρει οριστική λύση στα συμπτώματα που βασανίζουν τους ασθενείς. Ειδικότερα, Ο ασθενής υπό τοπική ή περιοχική αναισθησία υποβάλλεται σε μια μικρή τομή 2-3 cm στο δέρμα στη βάση του αντίχειρα και κόβεται το έλυτρο (ή τα έλυτρα σε περιπτώσεις ανατομικής παραλλαγής) των τενόντων. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30 λεπτά, ο ασθενής 1 ώρα μετά την επέμβαση επιστρέφει στο σπίτι του με μία λεπτή επίδεση και σύσταση για αποφυγή βαριών χειρωνακτικών εργασιών για 2 εβδομάδες.

Ποιες είναι οι κατάλληλες ασκήσεις μετεγχειρητικά;

Τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο συστήνεται στον ασθενή να εκτελεί απλές κινήσεις χωρίς ιδιαίτερη καταπόνηση για τις βασικές καθημερινές του δραστηριότητες. Στη συνέχεια υπό την καθοδήγηση φυσικοθεραπευτή ακολουθούν διατάσεις μυών και τενόντων στα όρια του πόνου ενώ με την υποχώρηση των ενοχλημάτων δίνεται στον ασθενή πρωτόκολλο ισομετρικών ασκήσεων στο πλήρες εύρος κίνησης υπό ελαφρά αντίσταση.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Mark Kostelos (Laptop Parts)
Mark Kostelos (Laptop Parts)
11. Δεκέμβριος, 2023.
Καί Εγώ Με τη σειρά μου θα σας διηγηθώ την δική μου ιστορία, Πρόβλημα στο ισχίο 15 έτη είχε φαγωθεί τελείως μετά από έρευνα βρήκα τον γιατρό τον κύριο Κωσταντίνο Ράπτη ο οποίος έκανε εξαιρετική δουλειά , Θεωρώ πως είναι Είναι ότι καλύτερο υπάρχει για αυτές τις περιπτώσεις γιατρέ μου σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ που μπορώ και περπατάω και δεν έχω πόνο Στο ισχίο μου και έτσι δεν μπορούσα να κοιμηθώ τρία χρόνια περίπου να κάνω ύπνο καλό, Η σημερινή μου κατάσταση είναι άψογη με την βοήθεια Της γυμναστικής. Παρακαλώ πολύ διαδώστε το γιατί εκεί έξω είναι πολύς κόσμος που έχει πρόβλημα στο ισχίο και πονάει και δεν μπορεί να περπατήσει καλά είναι κρίμα ένα μεγάλο μεγάλο ευχαριστώ γιατρέ μου στην ομάδα σου σε ευχαριστώ για όλα MARK.
Πασιφλορα Λουπους
Πασιφλορα Λουπους
10. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός επιστήμων,με ανθρωπιά, ευγένεια,και ύψιλον ιατρικό φρόνημα.Σας ευχαριστούμε πολύ για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που μας προσφέρετε και ευχόμαστε κάθε τι καλό σε εσάς και την οικογένειά σας .Επί ευκαιρία των ημερών ευχομεθα Χρόνια Πολλά και καλά Χριστούγεννα! Με εκτίμηση Ευαγγελία Μπεκιάρη
Μπάμπης Σαμαρτζής
Μπάμπης Σαμαρτζής
8. Δεκέμβριος, 2023.
Είναι από τις περιπτώσεις γιατρου που λες δεν τον αλλάζω με τίποτα!!! Φοβερός γνώστης, φοβερός γιατρός και φοβερός άνθρωπος Τον θεωρώ πρότυπο γιατρου
Evangelos Maratsolas
Evangelos Maratsolas
8. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός ιατρός και πάνω από όλα Άνθρωπος
Antonis R
Antonis R
8. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός στη δουλειά του και στη συμπεριφορά του!! Πάντα διαθέσιμος να απαντήσει στις απορίες σου και να σου εξηγήσει τα πάντα. Να πω επίσης ότι βγηκα μετά από χειρουργειο χιαστών κ μηνίσκου και δεν ένιωθα πόνο. Επιπλέον η αποκατάσταση είναι πάρα πολύ καλή. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα !!!
Pantelis Giannopoulos
Pantelis Giannopoulos
6. Δεκέμβριος, 2023.
Οτι και να πω θα ειναι λιγο.τον επισκεφτηκα με ρηξη τενοντα δεξιου δικεφαλου εκανε γρηγορη και σωστη οπτικη διαγνωση κσι αφου ειδε και την μαγνητικη με εβαλε να με χειρουργησει αμεσα για να μην εχω αργοτερα προβληματα.τακτικη επικοινωνια οπτικη και τηλεφωνικη για την αποκατασταση μου μετα το χειρουργειο.δεν τον γνωριζα πριν το ατυχημα μου ουτε και ειχα αποψη αλλα πλεον τωρα γνωριζω εναν απο τους καλυτερους χειρουργους.ευχαριστω πολυ κυριε Ραπτη!!!!!!!
ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΑΣΙΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΑΣΙΑΣ
13. Νοέμβριος, 2023.
Απόλυτα ενημερωμένος επαγγελματίας με ενδιαφέρον για τον ασθενή και με θέληση να λύσει προβλήματα και απορίες .Από τους κορυφαίους ορθοπαιδικούς αυτή την στιγμή στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Γιωργος Δικαιος
Γιωργος Δικαιος
7. Νοέμβριος, 2023.
Όλοι μέσα στο ΓΝΑ μιλούν για το επίπεδο και την ποιότητα της δουλειάς του,το οποίο επισκεφθηκαμε λόγω προβλήματος στο ισχιο της μητέρας μου κι από την στιγμή που την εξέτασε ήταν κατατοπιστικος, ξεκάθαρος,αναλυτικός και έδειχνε ότι γνωρίζει το αντικείμενο του ολοκληρωτικά. Έκανε ο ίδιος την επέμβαση στην μητέρα μου η οποία τελικά είχε σοβαρότερο πρόβλημα από ότι υπολογιζαμε. Οτι μας είπε έγινε, οτι μας είπε ότι θα λάβει χώρα από την στιγμή που βγήκε από το χειρουργείο έγινε επακριβώς! Απο την πρώτη στιγμή εως και την τελευταία που πήραμε το εξιτήριο ήταν δίπλα μας σε οτι χρειάστηκε. Με λίγα λόγια:σε 40 μερες η μητέρα μου έχει πετάξει το "Π" και πηγαίνει κανονικά στην έργασια της και νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα! Σαν άνθρωπος και προσωπικότητα είναι ακομη καλύτερος!! Υγ:2 φορές που χρειάστηκε να μου στείλει κάποιο έγγραφο το είχα άμεσα και βοήθησε και τον πατέρα μου σε θέματα με την μέση του(δυσκοκοιλες). Εύχομαι συνάδελφοι του να παίρνουν παράδειγμα!! Κωνσταντίνε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ.
Thanasis Panagiotou
Thanasis Panagiotou
7. Νοέμβριος, 2023.
Ο κύριος Ράπτης είναι εξαιρετικός γιατρός. Προσωπικά με έχει βοηθήσει και συντηρητικά αλλά και επεμβατικά (αρθροσκόπηση ώμου). Είναι τεχνικά άριστος αλλά δίνει και ιδιαίτερη έμφαση στην ψυχολογία και την ανθρώπινη αντιμετώπιση του ασθενούς σε όλη την διαδικασία προετοιμασία-επέμβαση-αποκατάσταση.
Nikolas Andrikopoulos
Nikolas Andrikopoulos
7. Νοέμβριος, 2023.
Ο κύριος Κωνσταντίνος Ράπτης είναι ένας Εξαιρετικός Ορθοπεδικός Χειρουργός, μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από όλα τα στάδια θεραπείας μου. Από την γνωμάτευση, στην επέμβαση, έως και την αποθεραπεία μου. Επίσης είναι ένα "πρόσωπο καθαρό" που εμπνέει εμπιστοσύνη και είναι πάνω απ' όλα ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Έμεινα εξαιρετικά ικανοποιημένος.