Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η νόσος De Quervain;

Το σύνδρομο De Quervain είναι μια επώδυνη φλεγμονώδης κατάσταση των τενόντων που εκτείνουν τον αντίχειρα. Εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικίες 30 – 50 ετών και προσβάλλει περισσότερο το γυναικείο φύλο.

Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου;

Οι ασθενείς που πάσχουν από τενοντοπάθεια De Quervain υποφέρουν από πόνο στη βάση του αντίχειρα, ιδίως κατά τη σύλληψη αντικειμένων, όταν κάνουμε γροθιά ή σε στροφή του καρπού όπως π.χ. όταν ανασηκώνουμε ένα παιδί.
Κατά την κλινική εξέταση μέσω ειδικών δοκιμασιών (Finkelstein test) αναπαράγονται οι ενοχλήσεις και επιβεβαιώνεται η διάγνωση.

Ποια τα βασικά αίτια του συνδρόμου;

Στην πλειοψηφία των ασθενών δεν αναγνωρίζεται κάποια εμφανής αιτία. Συχνότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι:
• Εγκυμοσύνη
• Υπέρχρηση του αντίχειρα (π.χ. χρήση κινητού τηλεφώνου, κλάδεμα, μαγειρική)
• Χειρωνακτικά επαγγέλματα (π.χ. υδραυλικοί, οικοδόμοι)
• Φλεγμονώδεις παθήσεις (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα).

Ποια είναι τα συμτώματα στη νόσο;

Τα βασικά συμπτώματα είναι τα εξής:
• Πόνος στη βάση του αντίχειρα ιδίως κατά τη σύλληψη αντικειμένων, όταν κάνουμε γροθιά ή σε στροφή του καρπού (π.χ. όταν ανασηκώνουμε ένα παιδί).
• Οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή του αντίχειρα
• Επιδείνωση του πόνου κατά τη διάρκεια της νύχτας
• Δυσκαμψία στην περιοχή του καρπού

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τη νόσο DeQuervain για άμεση αντιμετώπιση;

Εάν ο ασθενής προσέλθει έγκαιρα στον ορθοπεδικό η συντηρητική αγωγή έχει καλά αποτελέσματα. Ειδικότερα, συνίσταται η χρήση κηδεμόνων που αποφορτίζουν την περιοχή του αντίχειρα, η λήψη αντιφλεγμονώδους φαρμακευτικής αγωγής, ενώ η τοπική έγχυση PRP (Platelet – Rich – Plasma) προσφέρει σημαντική ανακούφιση. Εάν τα ενοχλήματα επιμένουν τότε μόνο η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να δώσει οριστική λύση.

Τι πρέπει αν γνωρίζω για την επέμβαση;

Η χειρουργική αντιμετώπιση προσφέρει οριστική λύση στα συμπτώματα που βασανίζουν τους ασθενείς. Ειδικότερα, Ο ασθενής υπό τοπική ή περιοχική αναισθησία υποβάλλεται σε μια μικρή τομή 2-3 cm στο δέρμα στη βάση του αντίχειρα και κόβεται το έλυτρο (ή τα έλυτρα σε περιπτώσεις ανατομικής παραλλαγής) των τενόντων. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30 λεπτά, ο ασθενής 1 ώρα μετά την επέμβαση επιστρέφει στο σπίτι του με μία λεπτή επίδεση και σύσταση για αποφυγή βαριών χειρωνακτικών εργασιών για 2 εβδομάδες.

Ποιες είναι οι κατάλληλες ασκήσεις μετεγχειρητικά;

Τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο συστήνεται στον ασθενή να εκτελεί απλές κινήσεις χωρίς ιδιαίτερη καταπόνηση για τις βασικές καθημερινές του δραστηριότητες. Στη συνέχεια υπό την καθοδήγηση φυσικοθεραπευτή ακολουθούν διατάσεις μυών και τενόντων στα όρια του πόνου ενώ με την υποχώρηση των ενοχλημάτων δίνεται στον ασθενή πρωτόκολλο ισομετρικών ασκήσεων στο πλήρες εύρος κίνησης υπό ελαφρά αντίσταση.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Julia Vasil
Julia Vasil
17. Iούνιος, 2022.
Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα. Εξαιρετικός επιστημων, με βαθειά γνώση του αντικειμένου του και εμπειρία. Υποστηρικτικός, εξηγεί με λεπτομέρεια και με τρόπο κατανοητό στον ασθενή, εύστοχη διάγνωση και θεραπεία
Ευτυχία Φίλιου
Ευτυχία Φίλιου
7. Iούνιος, 2022.
Καταπληκτικός γιατρός που είναι δίπλα στον ασθενή, πολύ συνεπής, καταρτισμενος και υποστηρικτικος.
Mario Bego
Mario Bego
11. Aρίλιος, 2022.
Doktor ΡΑΠΤΗΣ Është një nga specialistët më të mirë, një problem që pata me këmbën mbi 2 muaj vajta në shumë Doktor dhe nuk u shërova ,derisa gjeta Doktor Raptis e falënderoj shumë për shërbimet e tij,,,,,,
vivi magra
vivi magra
6. Aρίλιος, 2022.
Ικανότατος ,ευγενικός ,άρτια καταρτισμένος και μπορείς να τον εμπιστευτείς απόλυτα σε οποιοδήποτε ορθοπεδικό πρόβλημα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΕΣΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΕΣΟΣ
21. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός και ως γιατρός και ως άνθρωπος. Διεξοδικός στην εξέταση και στην επεξήγηση του προβλήματος με αναλυτική προσέγγιση για κάθε πάθηση. Με κατανόηση και υπομονή με βοήθησε σε χρόνιο πρόβλημα, στοχεύοντας στην αιτία και όχι απλώς με αναλγητικά φάρμακα προσφεύγοντας στην εύκολη λύση του χειρουργείου. Ευχαριστώ πολύ!!!
Yiannis Saltas
Yiannis Saltas
19. Μάρτιος, 2022.
Όσον αφορά τον κύριο Ράπτη έχω να πω ότι, για τους παρακάτω λόγους αποφάσισα να χειρουργηθώ στον δεξιό ώμο και δεξιό καρπό, με απόλυτη επιτυχία. Εξαιρετικός επιστήμονας με μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας, εξαντλώντας πρώτα όλες τις εκδοχές βελτίωσης και αποκατάστασης του προβλήματος μου. Ζεστός άνθρωπος με καλή διάθεση, επικοινωνία και ενδιαφέρον για τον ασθενή του μέχρι την επαναφορά στην κανονικότητα του. Ευχαριστώ πολύ γιατρέ για όλα! Τον προτείνω ανεπιφύλακτα!
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΟΥΒΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΟΥΒΑΣ
18. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός ιατρος. Αριστη επιστημονική καταρτιση και συγχρόνως κατατοπιστικος και φιλικός. Μου ενεπευσε απόλυτη εμπιστοσύνη. Πραγματικά τον θεωρώ κορυφαιο στον τομέα του. Τον συστηνω ανεπιφυλακτα
Ηλίας Καραστατήρας
Ηλίας Καραστατήρας
15. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός επιστήμονας με μεγάλη γνώση και εμπειρία στο αντικείμενό του και πάνω από όλα εξαίρετος άνθρωπος. Κύριε Ράπτη σας ευχαριστώ πολύ για την άψογη συνεργασία μας....!!!