Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η νόσος De Quervain;

Το σύνδρομο De Quervain είναι μια επώδυνη φλεγμονώδης κατάσταση των τενόντων που εκτείνουν τον αντίχειρα. Εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικίες 30 – 50 ετών και προσβάλλει περισσότερο το γυναικείο φύλο.

Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου;

Οι ασθενείς που πάσχουν από τενοντοπάθεια De Quervain υποφέρουν από πόνο στη βάση του αντίχειρα, ιδίως κατά τη σύλληψη αντικειμένων, όταν κάνουμε γροθιά ή σε στροφή του καρπού όπως π.χ. όταν ανασηκώνουμε ένα παιδί.
Κατά την κλινική εξέταση μέσω ειδικών δοκιμασιών (Finkelstein test) αναπαράγονται οι ενοχλήσεις και επιβεβαιώνεται η διάγνωση.

Ποια τα βασικά αίτια του συνδρόμου;

Στην πλειοψηφία των ασθενών δεν αναγνωρίζεται κάποια εμφανής αιτία. Συχνότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι:
• Εγκυμοσύνη
• Υπέρχρηση του αντίχειρα (π.χ. χρήση κινητού τηλεφώνου, κλάδεμα, μαγειρική)
• Χειρωνακτικά επαγγέλματα (π.χ. υδραυλικοί, οικοδόμοι)
• Φλεγμονώδεις παθήσεις (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα).

Ποια είναι τα συμτώματα στη νόσο;

Τα βασικά συμπτώματα είναι τα εξής:
• Πόνος στη βάση του αντίχειρα ιδίως κατά τη σύλληψη αντικειμένων, όταν κάνουμε γροθιά ή σε στροφή του καρπού (π.χ. όταν ανασηκώνουμε ένα παιδί).
• Οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή του αντίχειρα
• Επιδείνωση του πόνου κατά τη διάρκεια της νύχτας
• Δυσκαμψία στην περιοχή του καρπού

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τη νόσο DeQuervain για άμεση αντιμετώπιση;

Εάν ο ασθενής προσέλθει έγκαιρα στον ορθοπεδικό η συντηρητική αγωγή έχει καλά αποτελέσματα. Ειδικότερα, συνίσταται η χρήση κηδεμόνων που αποφορτίζουν την περιοχή του αντίχειρα, η λήψη αντιφλεγμονώδους φαρμακευτικής αγωγής, ενώ η τοπική έγχυση PRP (Platelet – Rich – Plasma) προσφέρει σημαντική ανακούφιση. Εάν τα ενοχλήματα επιμένουν τότε μόνο η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να δώσει οριστική λύση.

Τι πρέπει αν γνωρίζω για την επέμβαση;

Η χειρουργική αντιμετώπιση προσφέρει οριστική λύση στα συμπτώματα που βασανίζουν τους ασθενείς. Ειδικότερα, Ο ασθενής υπό τοπική ή περιοχική αναισθησία υποβάλλεται σε μια μικρή τομή 2-3 cm στο δέρμα στη βάση του αντίχειρα και κόβεται το έλυτρο (ή τα έλυτρα σε περιπτώσεις ανατομικής παραλλαγής) των τενόντων. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30 λεπτά, ο ασθενής 1 ώρα μετά την επέμβαση επιστρέφει στο σπίτι του με μία λεπτή επίδεση και σύσταση για αποφυγή βαριών χειρωνακτικών εργασιών για 2 εβδομάδες.

Ποιες είναι οι κατάλληλες ασκήσεις μετεγχειρητικά;

Τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο συστήνεται στον ασθενή να εκτελεί απλές κινήσεις χωρίς ιδιαίτερη καταπόνηση για τις βασικές καθημερινές του δραστηριότητες. Στη συνέχεια υπό την καθοδήγηση φυσικοθεραπευτή ακολουθούν διατάσεις μυών και τενόντων στα όρια του πόνου ενώ με την υποχώρηση των ενοχλημάτων δίνεται στον ασθενή πρωτόκολλο ισομετρικών ασκήσεων στο πλήρες εύρος κίνησης υπό ελαφρά αντίσταση.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Επικοινωνία Εδώ!