Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η νόσος De Quervain;

Το σύνδρομο De Quervain είναι μια επώδυνη φλεγμονώδης κατάσταση των τενόντων που εκτείνουν τον αντίχειρα. Εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικίες 30 – 50 ετών και προσβάλλει περισσότερο το γυναικείο φύλο.

Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου;

Οι ασθενείς που πάσχουν από τενοντοπάθεια De Quervain υποφέρουν από πόνο στη βάση του αντίχειρα, ιδίως κατά τη σύλληψη αντικειμένων, όταν κάνουμε γροθιά ή σε στροφή του καρπού όπως π.χ. όταν ανασηκώνουμε ένα παιδί.
Κατά την κλινική εξέταση μέσω ειδικών δοκιμασιών (Finkelstein test) αναπαράγονται οι ενοχλήσεις και επιβεβαιώνεται η διάγνωση.

Ποια τα βασικά αίτια του συνδρόμου;

Στην πλειοψηφία των ασθενών δεν αναγνωρίζεται κάποια εμφανής αιτία. Συχνότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι:
• Εγκυμοσύνη
• Υπέρχρηση του αντίχειρα (π.χ. χρήση κινητού τηλεφώνου, κλάδεμα, μαγειρική)
• Χειρωνακτικά επαγγέλματα (π.χ. υδραυλικοί, οικοδόμοι)
• Φλεγμονώδεις παθήσεις (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα).

Ποια είναι τα συμτώματα στη νόσο;

Τα βασικά συμπτώματα είναι τα εξής:
• Πόνος στη βάση του αντίχειρα ιδίως κατά τη σύλληψη αντικειμένων, όταν κάνουμε γροθιά ή σε στροφή του καρπού (π.χ. όταν ανασηκώνουμε ένα παιδί).
• Οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή του αντίχειρα
• Επιδείνωση του πόνου κατά τη διάρκεια της νύχτας
• Δυσκαμψία στην περιοχή του καρπού

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τη νόσο DeQuervain για άμεση αντιμετώπιση;

Εάν ο ασθενής προσέλθει έγκαιρα στον ορθοπεδικό η συντηρητική αγωγή έχει καλά αποτελέσματα. Ειδικότερα, συνίσταται η χρήση κηδεμόνων που αποφορτίζουν την περιοχή του αντίχειρα, η λήψη αντιφλεγμονώδους φαρμακευτικής αγωγής, ενώ η τοπική έγχυση PRP (Platelet – Rich – Plasma) προσφέρει σημαντική ανακούφιση. Εάν τα ενοχλήματα επιμένουν τότε μόνο η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να δώσει οριστική λύση.

Τι πρέπει αν γνωρίζω για την επέμβαση;

Η χειρουργική αντιμετώπιση προσφέρει οριστική λύση στα συμπτώματα που βασανίζουν τους ασθενείς. Ειδικότερα, Ο ασθενής υπό τοπική ή περιοχική αναισθησία υποβάλλεται σε μια μικρή τομή 2-3 cm στο δέρμα στη βάση του αντίχειρα και κόβεται το έλυτρο (ή τα έλυτρα σε περιπτώσεις ανατομικής παραλλαγής) των τενόντων. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30 λεπτά, ο ασθενής 1 ώρα μετά την επέμβαση επιστρέφει στο σπίτι του με μία λεπτή επίδεση και σύσταση για αποφυγή βαριών χειρωνακτικών εργασιών για 2 εβδομάδες.

Ποιες είναι οι κατάλληλες ασκήσεις μετεγχειρητικά;

Τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο συστήνεται στον ασθενή να εκτελεί απλές κινήσεις χωρίς ιδιαίτερη καταπόνηση για τις βασικές καθημερινές του δραστηριότητες. Στη συνέχεια υπό την καθοδήγηση φυσικοθεραπευτή ακολουθούν διατάσεις μυών και τενόντων στα όρια του πόνου ενώ με την υποχώρηση των ενοχλημάτων δίνεται στον ασθενή πρωτόκολλο ισομετρικών ασκήσεων στο πλήρες εύρος κίνησης υπό ελαφρά αντίσταση.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Sofia Eu
Sofia Eu
5. Μάρτιος, 2024.
Εξαιρετικός γιατρός.Φιλικος και αξιόπιστος με μεγάλη εμπειρία. Ο καλύτερος γιατρός για δύσκολες περιπτώσεις και δύσκολους ασθενείς. Σ ευχαριστώ γιατρέ.
Marianna S
Marianna S
20. Φεβρουάριος, 2024.
Ο κ.Ράπτης χειρούργησε τη μητέρα μου πριν 3 εβδομάδες! Από την πρώτη στιγμή που τον γνωρίσαμε μας ενέπνευσε εμπιστοσύνη! Είναι πολύ γλυκός και προσιτός. Πήρε ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, πράγμα το οποίο συναντώ πρώτη φορά σε ορθοπεδικό και μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε ολική αρθροπλαστική ισχύου. Όλα έχουν πάει εξαιρετικά και ο γιατρός ακόμα και που λείπει σε συνέδριο στο εξωτερικό είναι πάντα προσιτός για τυχόν απορίες μας! Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!! Εξαιρετικός άνθρωπος και γιατρός!!
Arios13 ghjkkyf
Arios13 ghjkkyf
14. Φεβρουάριος, 2024.
Ο Κώστας είναι εξαιρετικός από κάθε άποψη. Σαν γιατρό τον κρίνω ως προς την αποτελεσματικότητά του καθώς τον περασμένο Οκτώβριο μου αποκατέστησε με χειρουργική επέμβαση ρήξη στον υπακρωμιακό τένοντα και ήδη κοντευω να αναρρώσω πολύ συντομότερα του αναμενόμενου.
Έλενα Χριστοδουλάκη
Έλενα Χριστοδουλάκη
8. Φεβρουάριος, 2024.
Από την πρώτη στιγμή που γνώρισα τον κύριο Ράπτη (είχα ήδη επισκεφθεί για το πρόβλημά μου άλλους τέσσερις ορθοπεδικούς) κέρδισε την εμπιστοσύνη μου. Ήρεμος, ξεκάθαρος και κατατοπιστικός, μου εξήγησε το πρόβλημα που έχω και τι πρέπει να κάνει για να διορθώσει το ισχίο μου, το οποίο πονούσε ήδη χρόνια. Ότι μου είπε, έτσι κι έγινε. Από την πρώτη στιγμή που έφτασα στο νοσοκομείο, με κατατόπισε με ακρίβεια. Με χειρούργησε με απόλυτη επιτυχία, κάνοντάς μου ολική αρθροπλαστική αριστερού ισχίου. Μάλιστα όταν νεαρός συνάδελφός του, μου έκανε την αλλαγή στο τραύμα, νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτής που την ίδια στιγμή βρίσκονταν στο δωμάτιο με ρώτησαν ποιος με χειρούργησε, στην ερώτησή μου "γιατί", μου απάντησαν με θαυμασμό, ότι ο κύριος Ράπτης " ζωγράφισε". Η αποθεραπεία μου πηγαίνει πάρα πολύ καλά, βρίσκομαι στο στάδιο της φυσικοθεραπείας και ότι χρειάζομαι είναι πάντα δίπλα μου. Θέλω λοιπόν και δημόσια να τον ευχαριστήσω. Γιατρέ μου σας οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ από καρδιάς!!! Τιμή μου να γνωρίσω έναν εξαιρετικό επιστήμονα και υπέροχο άνθρωπο!!!!
Maria Kosma
Maria Kosma
1. Φεβρουάριος, 2024.
Μετά από συντριπτικό κάταγμα κνήμης, περόνης Ο κύριος Ράπτης με χειρουργήσε με απόλυτη επιτυχία ήταν πάντα διαθέσιμος για οποιαδήποτε απορία για το τραυματισμό μου είναι ένα εξαιρετικός επιστήμονας και προπαντός παρά πολύ καλός άνθρωπος.
stavros stamatopoulos
stavros stamatopoulos
25. Iανουάριος, 2024.
Ο κύριος Ράπτης με χειρουργούσε στο 251Γνα μου έκανε ολική αθροπλαστικη ισχύου. Είναι άριστος γιατρός και άνω από όλα Άνθρωπος
Mark Kostelos (Laptop Parts)
Mark Kostelos (Laptop Parts)
11. Δεκέμβριος, 2023.
Καί Εγώ Με τη σειρά μου θα σας διηγηθώ την δική μου ιστορία, Πρόβλημα στο ισχίο 15 έτη είχε φαγωθεί τελείως μετά από έρευνα βρήκα τον γιατρό τον κύριο Κωσταντίνο Ράπτη ο οποίος έκανε εξαιρετική δουλειά , Θεωρώ πως είναι Είναι ότι καλύτερο υπάρχει για αυτές τις περιπτώσεις γιατρέ μου σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ που μπορώ και περπατάω και δεν έχω πόνο Στο ισχίο μου και έτσι δεν μπορούσα να κοιμηθώ τρία χρόνια περίπου να κάνω ύπνο καλό, Η σημερινή μου κατάσταση είναι άψογη με την βοήθεια Της γυμναστικής. Παρακαλώ πολύ διαδώστε το γιατί εκεί έξω είναι πολύς κόσμος που έχει πρόβλημα στο ισχίο και πονάει και δεν μπορεί να περπατήσει καλά είναι κρίμα ένα μεγάλο μεγάλο ευχαριστώ γιατρέ μου στην ομάδα σου σε ευχαριστώ για όλα MARK.
Πασιφλορα Λουπους
Πασιφλορα Λουπους
10. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός επιστήμων,με ανθρωπιά, ευγένεια,και ύψιλον ιατρικό φρόνημα.Σας ευχαριστούμε πολύ για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που μας προσφέρετε και ευχόμαστε κάθε τι καλό σε εσάς και την οικογένειά σας .Επί ευκαιρία των ημερών ευχομεθα Χρόνια Πολλά και καλά Χριστούγεννα! Με εκτίμηση Ευαγγελία Μπεκιάρη
Μπάμπης Σαμαρτζής
Μπάμπης Σαμαρτζής
8. Δεκέμβριος, 2023.
Είναι από τις περιπτώσεις γιατρου που λες δεν τον αλλάζω με τίποτα!!! Φοβερός γνώστης, φοβερός γιατρός και φοβερός άνθρωπος Τον θεωρώ πρότυπο γιατρου
Evangelos Maratsolas
Evangelos Maratsolas
8. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός ιατρός και πάνω από όλα Άνθρωπος