Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η αστάθεια - εξάρθρημα του ώμου;

Η άρθρωση του ώμου έχει τη μεγαλύτερη κινητικότητα στο ανθρώπινο σώμα, μιας και επιτρέπει στο άνω άκρο να κινείται σε διάφορες κατευθύνσεις, σε βάρος της σταθερότητά της. Το εξάρθρημα του ώμου είναι η έξοδος της βραχιόνιας κεφαλής από την αρθρική επιφάνεια της ωμογλήνης ως αποτέλεσμα τραυματισμού με άσκηση σημαντικής βίας.
Συνέπεια του εξαρθρήματος είναι ο τραυματισμός του επιχείλιου χόνδρου της ωμογλήνης (βλάβη Bankart), της βραχιόνιας κεφαλής (βλάβης Hill – Sachs), των συνδέσμων, του αρθρικού χόνδρου και σπανιότερα των αγγείων και νεύρων της περιοχής. Η αστάθεια του ώμου εμφανίζεται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, με μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες λόγω έντονης σωματικής δραστηριότητας και έχει μεγαλύτερη επίπτωση σε ηλικίες 20 -30 ετών.

Ποια είναι τα αίτια της αστάθειας;

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η αιτία είναι τραυματικό εξάρθρημα του ώμου λόγω πτώσης ή σύγκρουσης για παράδειγμα στον αθλητισμό. Στις περιπτώσεις τραυματικού εξαρθρήματος στο 90% των περιπτώσεων είναι πρόσθιο και συνοδεύεται από βλάβες στα μαλακά μόρια που διαταράσσουν τη σταθερότητα του ώμου. Επίσης, αιτία αστάθειας είναι η γενικευμένη χαλαρότητα των συνδέσμων που οφείλεται είτε σε παθολογικά σύνδρομα (π.χ. Marfan), είτε σε επαναλαμβανόμενες κίνησεις κατά τη διενέργεια μιας άσκησης, όπως στην κολύμβηση, στον ακοντισμό και στο βόλεϊ.

Ποια είναι τα πιο συνήθη συμπτώματα της αστάθειας;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς νιώθουν πόνο στο τραυματισμένο σημείο, επίμονη αίσθηση χαλάρωσης και ότι το χέρι δεν είναι σταθερό σε απλές καθημερινές δραστηριότητες. Σε σημαντικό ποσοστό παρατηρούνται καθ΄έξιν εξαρθρήματα, δηλαδή περισσότερα από 3 επεισόδια σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τι είναι το πρόσθιο και τι το οπίσθιο εξάρθρημα ώμου;

Η ταξινόμηση των εξαρθρημάτων ώμου γίνεται με βάση την κατεύθυνση μετατόπισης της βραχιόνιας κεφαλής. Συγκεκριμένα, διακρίνεται σε πρόσθιο, που είναι και το συχνότερο σε ποσοστό 96-98%, σε οπίσθιο και σε ελάχιστες περιπτώσεις σε κάθετο.

Ποιες βλάβες δημιουργούνται κατά το εξάρθρημα;

Κατά την εξάρθρωση του ώμου οι πιο συνηθισμένες βλάβες που προκαλούνται είναι η ρήξη του επιχείλιου χόνδρου της ωμογλήνης (Βλάβη Bankart), κάταγμα του άκρου της ωμογλήνης (κάταγμα Bankart) και εμπιεστικό κάταγμα της βραχιόνιας καφαλής (βλάβη Hill- Sachs). Επίσης, μπορεί να προσκληθούν βλάβες στο τενόντιο πέταλο του ώμου καθώς και τραυματισμός νεύρων (συχνότερα του μασχαλιαίου νεύρου).

Πώς γίνεται η διάγνωση της αστάθειας;

Το πιο σημαντικό βήμα στη διερεύνηση της αστάθειας είναι η λήψη λεπτομερούς ιστορικού και η ενδελεχής κλινική εξέταση του ασθενούς. Στη συνέχεια ο πάσχων υποβάλλεται σε απεικονιστικό έλεγχο (απλή ακτινογραφία ώμου και μαγνητική τομογραφία) όπου αναγνωρίζονται οι βλάβες στα μαλακά μόρια της άρθρωσης που καθορίζουν το είδος της θεραπείας.

Γιατί η αντιμετώπιση της αστάθειας είναι απαραίτητη;

Eάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά το πρώτο εξάρθρημα ώμου τότε σε μεγάλο ποσοστό εμφανίζεται υποτροπιάζουσα αστάθεια, πόνος και δυσκολία χρήσης του άκρου σε καθημερινές δραστηριότητες. Οι ασθενείς νιώθουν πάντα ανασφάλεια και αποφεύγουν τις αθλητικές δραστηριότητες μιας και έχουν την αίσθηση ότι “θα βγει ο ώμος τους”. Κατά συνέπεια μετά την εκδήλωση του εξαρθήματος απαιτείται σωστή ακινητοποίηση του άνω άκρου, αντιφλεγμονώδης αγωγή και έναρξη πρωτοκόλλου φυσικοθεραπείας. Σε αντίθετη περίπτωση τα ποσοστό υποτροπής ξεπερνά το 90% σε νέες ηλικίες (20-25 ετών). Στους ασθενείς με γενικευμένη αστάθεια έχει απόλυτη ένδειξη η χειρουργική αποκατάσταση. Το είδος της τεχνικής που θα επιλεγεί εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή ανάλογα με το είδος της βλάβξης των σταθεροποιητικών στοιχείων του ώμου.

Ειδικότερα:


Α. Σε διαταραχές μόνο του επιχείλιου χόνδρου και των συνδέσμων γίνεται με αρθροσκοπική τεχνική συρραφή και επανακαθήλωσή τους με ειδικά συστήματα ραμμάτων (διοστικές άγκυρες). Η επέμβαση είναι γρήγορη, ασφαλής, χωρίς να απαιτείται νοσηλεία του ασθενούς και εν συνεχεία απαιτείται περίοδος εξατομικευμένης αποκατάστασης με προοδευτική φυσικοθεραπεία.
Β. Όταν αιτίας της αστάθειας είναι μεγάλο οστικό έλλειμμα της ωμογλήνης ή σε αποτυχία προηγούμενου χειρουργείου τότε έχει ένδειξη επέμβαση αποκατάστασης του οστικού ελλείμματος με χρήση μοσχεύματος της κορακοειδούς απόφυσης (επέμβαση Latarjet). Η περίοδος αποκατάστασης είναι όμοια με την αρθροσκοπική τεχνική, ωστόσο τα ποσοστά υποτροπής είναι πολύ μικρότερα.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Julia Vasil
Julia Vasil
17. Iούνιος, 2022.
Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα. Εξαιρετικός επιστημων, με βαθειά γνώση του αντικειμένου του και εμπειρία. Υποστηρικτικός, εξηγεί με λεπτομέρεια και με τρόπο κατανοητό στον ασθενή, εύστοχη διάγνωση και θεραπεία
Ευτυχία Φίλιου
Ευτυχία Φίλιου
7. Iούνιος, 2022.
Καταπληκτικός γιατρός που είναι δίπλα στον ασθενή, πολύ συνεπής, καταρτισμενος και υποστηρικτικος.
Mario Bego
Mario Bego
11. Aρίλιος, 2022.
Doktor ΡΑΠΤΗΣ Është një nga specialistët më të mirë, një problem që pata me këmbën mbi 2 muaj vajta në shumë Doktor dhe nuk u shërova ,derisa gjeta Doktor Raptis e falënderoj shumë për shërbimet e tij,,,,,,
vivi magra
vivi magra
6. Aρίλιος, 2022.
Ικανότατος ,ευγενικός ,άρτια καταρτισμένος και μπορείς να τον εμπιστευτείς απόλυτα σε οποιοδήποτε ορθοπεδικό πρόβλημα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΕΣΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΕΣΟΣ
21. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός και ως γιατρός και ως άνθρωπος. Διεξοδικός στην εξέταση και στην επεξήγηση του προβλήματος με αναλυτική προσέγγιση για κάθε πάθηση. Με κατανόηση και υπομονή με βοήθησε σε χρόνιο πρόβλημα, στοχεύοντας στην αιτία και όχι απλώς με αναλγητικά φάρμακα προσφεύγοντας στην εύκολη λύση του χειρουργείου. Ευχαριστώ πολύ!!!
Yiannis Saltas
Yiannis Saltas
19. Μάρτιος, 2022.
Όσον αφορά τον κύριο Ράπτη έχω να πω ότι, για τους παρακάτω λόγους αποφάσισα να χειρουργηθώ στον δεξιό ώμο και δεξιό καρπό, με απόλυτη επιτυχία. Εξαιρετικός επιστήμονας με μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας, εξαντλώντας πρώτα όλες τις εκδοχές βελτίωσης και αποκατάστασης του προβλήματος μου. Ζεστός άνθρωπος με καλή διάθεση, επικοινωνία και ενδιαφέρον για τον ασθενή του μέχρι την επαναφορά στην κανονικότητα του. Ευχαριστώ πολύ γιατρέ για όλα! Τον προτείνω ανεπιφύλακτα!
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΟΥΒΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΟΥΒΑΣ
18. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός ιατρος. Αριστη επιστημονική καταρτιση και συγχρόνως κατατοπιστικος και φιλικός. Μου ενεπευσε απόλυτη εμπιστοσύνη. Πραγματικά τον θεωρώ κορυφαιο στον τομέα του. Τον συστηνω ανεπιφυλακτα
Ηλίας Καραστατήρας
Ηλίας Καραστατήρας
15. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός επιστήμονας με μεγάλη γνώση και εμπειρία στο αντικείμενό του και πάνω από όλα εξαίρετος άνθρωπος. Κύριε Ράπτη σας ευχαριστώ πολύ για την άψογη συνεργασία μας....!!!