Η επιγονατίδα αποτελεί ένα από τα οστά στην περιοχή του γόνατος και παίζει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία της έκτασης που είναι βασική για την όρθια στάση, τη βάδιση και το τρέξιμο. Ανατομικά αρθρώνεται με το μηριαίο οστό σε ένα είδος αύλακας δημιουργώντας την “επιγονατιδομηριαία άρθρωση” με αποτέλεσμα όταν η επιγονατίδα εξαρθρωθεί, δηλαδή όταν αναπηδήσει από την αύλακα να δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα στην άρθρωση.

Ποιες είναι οι αιτίες της αστάθειας;


Οι συχνότεροι προδιαθετικοί παράγοντες είναι:
- Ανατομικές παραλλαγές μηρού - επιγονατίδας (αβαθής τροχιλία)
- Ατροφία – αδυναμία τετρακεφάλου

Ποια είναι τα συμπτώματα της αστάθειας επιγονατίδας;


Σε οξεία φάση εξαρθρήματος ο ασθενής παρουσιάζει οξύ πόνο στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος που οξύνεται σε κάθε προσπάθεια κίνησής του, εμφανής παραμόρφωση και οίδημα (πρήξιμο) της άρθρωσης.

Σε περιπτώσεις υποτροπιάζοντος εξαρθρήματος οι ασθενείς νιώθουν αστάθεια στο γόνατό τους, συχνά πόνο κατά την εκτέλεση αθλητικών δραστηριοτήτων και αναφέρουν φόβο για πιθανό εξάρθρημα επιγονατίδας σε απλές κινήσεις όπως το κατέβασμα σκάλας ή το γονάτισμα.

Πώς γίνεται η διάγνωση της αστάθειας;


Στις περιπτώσεις οξέος εξαρθρήματος η απλή ακτινογραφία γόνατος αρκεί για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση. Στους ασθενείς με καθ΄έξιν εξάρθρημα και χρόνια αστάθεια απαιτείται λεπτομερής κλινική εξέταση τόσο της άρθρωσης όσο και των μυικών ομάδων της περιοχής του γόνατος καθώς και απεικονιστικός έλεγχος με μαγνητική τομογραφία.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές;


Στο οξύ στάδιο του εξαρθρήματος απαιτείται ακινητοποίηση του γόνατος με ειδικό κηδεμόνα που να διατηρεί την επιγονατίδα στην ανατομική της θέση, καθώς και παγοθεραπεία, χορήγηση αντιφλεγμονώδους φαρμακευτικής αγωγής και έναρξη πρωτοκόλλου φυσικοθεραπείας.
Σε εμμένουσες χρόνιες περιπτώσεις που συνδυάζεται με χαλάρωση των συνδέσμων της περιοχής απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση η οποία διενεργείται αρθροσκοπικά και στοχεύει στην επανατοποθέτηση της επιγονατίδας στην ανατομική της θέση και στην αποκατάσταση των συνδέσμων που εξασφαλίζουν τη σταθερότητά της.