Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η Βλάβη αρθρικού χόνδρου;

Ο αρθρικός χόνδρος καλύπτει τις επιφάνειες στην περιοχή του γόνατος και συμβάλλει στην ομαλή κύλιση, αλλά και στην απορρόφηση των κραδασμών και των φορτίσεων κατά τη διάρκεια της βάδισης. Στην εποχή μας λόγω της ενασχόλησης όλο και περισσότερων ανθρώπων με τα σπόρ, ειδικά σε αθλήματα όπως οι πολεμικές τέχνες, η αναρρίχηση ή το τένις η συχνότητα αυτών των βλαβών γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

Ποιες είναι οι αιτίες βλαβών στον αρθρικό χόνδρο;

Οι χόνδρινες βλάβες μπορεί να οφείλονται:

- Σε αιφνίδιο τραυματισμό (π.χ. πτώση ή κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας)
- Σε αρχόμενα στάδια οστεοαρθρίτιδας
- Σε φλεγμονώδεις παθήσεις του γόνατος (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα)
- Σε διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα (Osteochondritis Dissecans)

Πώς εκδηλώνεται η χόνδρινη βλάβη του γόνατος;

Σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί και η διάγνωση είναι αποτέλεσμα ενός τυχαίου ελέγχου. Σε άλλες περιπτώσεις συνοδεύεται από πόνο, οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή του γόνατος και δυσκαμψία, γεγονός που περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως η έκταση της βλάβης δε συνδέεται με την ένταση του πόνου καθώς παίζει σημαντικό ρόλο η θέση της (φορτίζουσα ή μη επιφάνεια).

Πώς γίνεται η διάγνωση της βλάβης του αρθρικού χόνδρου;

Ο αρθρικός χόνδρος έχει περιορισμένη ικανότητα αυτοεπούλωσης, κατά συνέπεια η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπισή της. Υποψία τίθεται σε ασθενείς με εμμένοντα πόνο και οίδημα στην περιοχή του γόνατος κυρίως κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που φορτίζεται η άσκηση (περπάτημα, ανάβαση σκάλας, τρέξιμο). Πέραν της κλινικής εξέτασης ο ασθενής υποβάλλεται σε απεικονιστικό έλεγχο (απλή ακτινογραφία – μαγνητική τομογραφία γόνατος) για την αναγνώριση της βλάβης, αλλά κυρίως για τον καθορισμό της θέσης και της έκτασής της που θα καθορίσουν το θεραπευτικό πλάνο.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για άμεση αντιμετώπιση;

Στα αρχικά στάδια της νόσου επιλέγονται συντηρητικά μέσα όπως η αποφόρτιση της άρθρωσης για κάποιο διάστημα, η αποχή από αθλητικές δραστηριότητες και η φυσικοθεραπεία για ενδυνάμωση των μυικών ομάδων της περιοχής του γόνατος. Παράλληλα, συμβολή έχουν και τα φαρμακευτικά μέσα όπως είναι τα σκευάσματα γλυκοζαμίνης – χονδροιτίνης ή ενέσιμη ενδαρθρική έγχυση υαλουρονικού οξέος, χωρίς ωστόσο να έχει αποδειχτεί από τις κλινικές μελέτες σημαντικού βαθμού επίδραση τους στην εξέλιξη της βλάβης του αρθρικού χόνδρου.

Ποιες είναι οι χειρουργικές επιλογές;

Σήμερα η χειρουργική αντιμετώπιση των χόνδρινων βλαβών του γόνατος γίνεται κατά κύριο λόγο αρθροσκοπικά και ο ορθοπαιδικός έχει στη φαρέτρα του σημαντικό βαθμό εναλλακτικών επιλογών ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ασθενούς.

Ειδικότερα:

- Τεχνική μικροκαταγμάτων

- Σε ασθενείς με μικρής έκτασης βλάβες διενεργούνται αρθροσκοπικά τρυπανισμοί, δηλαδή μικροκατάγματα έτσι ώστε να επιτευχθεί επικοινωνία μεταξύ των τραυματισμένων χόνδρινων επιφανειών και του υποχονδρίου οστού.

- Tοποθέτηση χονδρογενετικών κυττάρων

Τα χονδρογενετικά κύταρα τοποθετούνται στην περιοχή της βλάβης με σκοπό να παράγουν νέο αρθρικό χόνδρο. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν η αυτόλογη μεταμόσχευση χονδροκυττάρων με καλλιέργεια από τον ίδιο τον ασθενή και η θεραπεία με χρήση αρχέγονων κυττάρων του μυελού του οστού (βλαστοκύτταρα). Για την τοποθέτησή τους και συγκράτηση στην περιοχή της βλάβης συχνά εφαρμόζονται μεμβράνες (ικριώματα) προσφέροντας προστασία ως σταθερό υπόστρωμα. Ένδειξη εφαρμογής των χονδρογενετικών κυττάρων αποτελούν μικρές και μέτριου βαθμού βλάβες του χόνδρου. Πλεονεκτήματά τους αποτελούν το γεγονός ότι δεν έχουν παρενέργειες μιας και τα στοιχεία προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή και εξασφαλίζουν σημαντική ανακούφιση από τα συμπτώματα του ασθενούς.

- Τεχνική εμφύτευσης οστεοχόνδρινων αυτομοσχευμάτων (mosaic plasty technique).
Εφαρμόζεται σε μεγαλύτερου μεγέθους βλάβες και συνίσταται σε λήψη οστεοχόνδρινων κυλινδρικών τεμαχίων από υγιείς μη φορτίζουσες επιφάνειες της άρθρωσης και τοποθέτησή τους στην περιοχή της χινδρινης βλάβης για κάλυψη του ελλείμματος.

- Μεταμόσχευση οστεοχόνδρινων αλλομοσχευμάτων
Αφορά ασθενείς με μεγάλες βλάβες τόσο του αρθρικού χόνδρου όσο και του υποχονδρίου οστού και γίνεται με λήψη αλλομοσχεύματος.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Julia Vasil
Julia Vasil
17. Iούνιος, 2022.
Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα. Εξαιρετικός επιστημων, με βαθειά γνώση του αντικειμένου του και εμπειρία. Υποστηρικτικός, εξηγεί με λεπτομέρεια και με τρόπο κατανοητό στον ασθενή, εύστοχη διάγνωση και θεραπεία
Ευτυχία Φίλιου
Ευτυχία Φίλιου
7. Iούνιος, 2022.
Καταπληκτικός γιατρός που είναι δίπλα στον ασθενή, πολύ συνεπής, καταρτισμενος και υποστηρικτικος.
Mario Bego
Mario Bego
11. Aρίλιος, 2022.
Doktor ΡΑΠΤΗΣ Është një nga specialistët më të mirë, një problem që pata me këmbën mbi 2 muaj vajta në shumë Doktor dhe nuk u shërova ,derisa gjeta Doktor Raptis e falënderoj shumë për shërbimet e tij,,,,,,
vivi magra
vivi magra
6. Aρίλιος, 2022.
Ικανότατος ,ευγενικός ,άρτια καταρτισμένος και μπορείς να τον εμπιστευτείς απόλυτα σε οποιοδήποτε ορθοπεδικό πρόβλημα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΕΣΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΕΣΟΣ
21. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός και ως γιατρός και ως άνθρωπος. Διεξοδικός στην εξέταση και στην επεξήγηση του προβλήματος με αναλυτική προσέγγιση για κάθε πάθηση. Με κατανόηση και υπομονή με βοήθησε σε χρόνιο πρόβλημα, στοχεύοντας στην αιτία και όχι απλώς με αναλγητικά φάρμακα προσφεύγοντας στην εύκολη λύση του χειρουργείου. Ευχαριστώ πολύ!!!
Yiannis Saltas
Yiannis Saltas
19. Μάρτιος, 2022.
Όσον αφορά τον κύριο Ράπτη έχω να πω ότι, για τους παρακάτω λόγους αποφάσισα να χειρουργηθώ στον δεξιό ώμο και δεξιό καρπό, με απόλυτη επιτυχία. Εξαιρετικός επιστήμονας με μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας, εξαντλώντας πρώτα όλες τις εκδοχές βελτίωσης και αποκατάστασης του προβλήματος μου. Ζεστός άνθρωπος με καλή διάθεση, επικοινωνία και ενδιαφέρον για τον ασθενή του μέχρι την επαναφορά στην κανονικότητα του. Ευχαριστώ πολύ γιατρέ για όλα! Τον προτείνω ανεπιφύλακτα!
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΟΥΒΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΟΥΒΑΣ
18. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός ιατρος. Αριστη επιστημονική καταρτιση και συγχρόνως κατατοπιστικος και φιλικός. Μου ενεπευσε απόλυτη εμπιστοσύνη. Πραγματικά τον θεωρώ κορυφαιο στον τομέα του. Τον συστηνω ανεπιφυλακτα
Ηλίας Καραστατήρας
Ηλίας Καραστατήρας
15. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός επιστήμονας με μεγάλη γνώση και εμπειρία στο αντικείμενό του και πάνω από όλα εξαίρετος άνθρωπος. Κύριε Ράπτη σας ευχαριστώ πολύ για την άψογη συνεργασία μας....!!!