Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η Βλάβη αρθρικού χόνδρου;

Ο αρθρικός χόνδρος καλύπτει τις επιφάνειες στην περιοχή του γόνατος και συμβάλλει στην ομαλή κύλιση, αλλά και στην απορρόφηση των κραδασμών και των φορτίσεων κατά τη διάρκεια της βάδισης. Στην εποχή μας λόγω της ενασχόλησης όλο και περισσότερων ανθρώπων με τα σπόρ, ειδικά σε αθλήματα όπως οι πολεμικές τέχνες, η αναρρίχηση ή το τένις η συχνότητα αυτών των βλαβών γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

Ποιες είναι οι αιτίες βλαβών στον αρθρικό χόνδρο;

Οι χόνδρινες βλάβες μπορεί να οφείλονται:

- Σε αιφνίδιο τραυματισμό (π.χ. πτώση ή κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας)
- Σε αρχόμενα στάδια οστεοαρθρίτιδας
- Σε φλεγμονώδεις παθήσεις του γόνατος (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα)
- Σε διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα (Osteochondritis Dissecans)

Πώς εκδηλώνεται η χόνδρινη βλάβη του γόνατος;

Σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί και η διάγνωση είναι αποτέλεσμα ενός τυχαίου ελέγχου. Σε άλλες περιπτώσεις συνοδεύεται από πόνο, οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή του γόνατος και δυσκαμψία, γεγονός που περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως η έκταση της βλάβης δε συνδέεται με την ένταση του πόνου καθώς παίζει σημαντικό ρόλο η θέση της (φορτίζουσα ή μη επιφάνεια).

Πώς γίνεται η διάγνωση της βλάβης του αρθρικού χόνδρου;

Ο αρθρικός χόνδρος έχει περιορισμένη ικανότητα αυτοεπούλωσης, κατά συνέπεια η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπισή της. Υποψία τίθεται σε ασθενείς με εμμένοντα πόνο και οίδημα στην περιοχή του γόνατος κυρίως κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που φορτίζεται η άσκηση (περπάτημα, ανάβαση σκάλας, τρέξιμο). Πέραν της κλινικής εξέτασης ο ασθενής υποβάλλεται σε απεικονιστικό έλεγχο (απλή ακτινογραφία – μαγνητική τομογραφία γόνατος) για την αναγνώριση της βλάβης, αλλά κυρίως για τον καθορισμό της θέσης και της έκτασής της που θα καθορίσουν το θεραπευτικό πλάνο.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για άμεση αντιμετώπιση;

Στα αρχικά στάδια της νόσου επιλέγονται συντηρητικά μέσα όπως η αποφόρτιση της άρθρωσης για κάποιο διάστημα, η αποχή από αθλητικές δραστηριότητες και η φυσικοθεραπεία για ενδυνάμωση των μυικών ομάδων της περιοχής του γόνατος. Παράλληλα, συμβολή έχουν και τα φαρμακευτικά μέσα όπως είναι τα σκευάσματα γλυκοζαμίνης – χονδροιτίνης ή ενέσιμη ενδαρθρική έγχυση υαλουρονικού οξέος, χωρίς ωστόσο να έχει αποδειχτεί από τις κλινικές μελέτες σημαντικού βαθμού επίδραση τους στην εξέλιξη της βλάβης του αρθρικού χόνδρου.

Ποιες είναι οι χειρουργικές επιλογές;

Σήμερα η χειρουργική αντιμετώπιση των χόνδρινων βλαβών του γόνατος γίνεται κατά κύριο λόγο αρθροσκοπικά και ο ορθοπαιδικός έχει στη φαρέτρα του σημαντικό βαθμό εναλλακτικών επιλογών ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ασθενούς.

Ειδικότερα:

- Τεχνική μικροκαταγμάτων

- Σε ασθενείς με μικρής έκτασης βλάβες διενεργούνται αρθροσκοπικά τρυπανισμοί, δηλαδή μικροκατάγματα έτσι ώστε να επιτευχθεί επικοινωνία μεταξύ των τραυματισμένων χόνδρινων επιφανειών και του υποχονδρίου οστού.

- Tοποθέτηση χονδρογενετικών κυττάρων

Τα χονδρογενετικά κύταρα τοποθετούνται στην περιοχή της βλάβης με σκοπό να παράγουν νέο αρθρικό χόνδρο. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν η αυτόλογη μεταμόσχευση χονδροκυττάρων με καλλιέργεια από τον ίδιο τον ασθενή και η θεραπεία με χρήση αρχέγονων κυττάρων του μυελού του οστού (βλαστοκύτταρα). Για την τοποθέτησή τους και συγκράτηση στην περιοχή της βλάβης συχνά εφαρμόζονται μεμβράνες (ικριώματα) προσφέροντας προστασία ως σταθερό υπόστρωμα. Ένδειξη εφαρμογής των χονδρογενετικών κυττάρων αποτελούν μικρές και μέτριου βαθμού βλάβες του χόνδρου. Πλεονεκτήματά τους αποτελούν το γεγονός ότι δεν έχουν παρενέργειες μιας και τα στοιχεία προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή και εξασφαλίζουν σημαντική ανακούφιση από τα συμπτώματα του ασθενούς.

- Τεχνική εμφύτευσης οστεοχόνδρινων αυτομοσχευμάτων (mosaic plasty technique).
Εφαρμόζεται σε μεγαλύτερου μεγέθους βλάβες και συνίσταται σε λήψη οστεοχόνδρινων κυλινδρικών τεμαχίων από υγιείς μη φορτίζουσες επιφάνειες της άρθρωσης και τοποθέτησή τους στην περιοχή της χινδρινης βλάβης για κάλυψη του ελλείμματος.

- Μεταμόσχευση οστεοχόνδρινων αλλομοσχευμάτων
Αφορά ασθενείς με μεγάλες βλάβες τόσο του αρθρικού χόνδρου όσο και του υποχονδρίου οστού και γίνεται με λήψη αλλομοσχεύματος.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Sofia Eu
Sofia Eu
5. Μάρτιος, 2024.
Εξαιρετικός γιατρός.Φιλικος και αξιόπιστος με μεγάλη εμπειρία. Ο καλύτερος γιατρός για δύσκολες περιπτώσεις και δύσκολους ασθενείς. Σ ευχαριστώ γιατρέ.
Marianna S
Marianna S
20. Φεβρουάριος, 2024.
Ο κ.Ράπτης χειρούργησε τη μητέρα μου πριν 3 εβδομάδες! Από την πρώτη στιγμή που τον γνωρίσαμε μας ενέπνευσε εμπιστοσύνη! Είναι πολύ γλυκός και προσιτός. Πήρε ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, πράγμα το οποίο συναντώ πρώτη φορά σε ορθοπεδικό και μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε ολική αρθροπλαστική ισχύου. Όλα έχουν πάει εξαιρετικά και ο γιατρός ακόμα και που λείπει σε συνέδριο στο εξωτερικό είναι πάντα προσιτός για τυχόν απορίες μας! Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!! Εξαιρετικός άνθρωπος και γιατρός!!
Arios13 ghjkkyf
Arios13 ghjkkyf
14. Φεβρουάριος, 2024.
Ο Κώστας είναι εξαιρετικός από κάθε άποψη. Σαν γιατρό τον κρίνω ως προς την αποτελεσματικότητά του καθώς τον περασμένο Οκτώβριο μου αποκατέστησε με χειρουργική επέμβαση ρήξη στον υπακρωμιακό τένοντα και ήδη κοντευω να αναρρώσω πολύ συντομότερα του αναμενόμενου.
Έλενα Χριστοδουλάκη
Έλενα Χριστοδουλάκη
8. Φεβρουάριος, 2024.
Από την πρώτη στιγμή που γνώρισα τον κύριο Ράπτη (είχα ήδη επισκεφθεί για το πρόβλημά μου άλλους τέσσερις ορθοπεδικούς) κέρδισε την εμπιστοσύνη μου. Ήρεμος, ξεκάθαρος και κατατοπιστικός, μου εξήγησε το πρόβλημα που έχω και τι πρέπει να κάνει για να διορθώσει το ισχίο μου, το οποίο πονούσε ήδη χρόνια. Ότι μου είπε, έτσι κι έγινε. Από την πρώτη στιγμή που έφτασα στο νοσοκομείο, με κατατόπισε με ακρίβεια. Με χειρούργησε με απόλυτη επιτυχία, κάνοντάς μου ολική αρθροπλαστική αριστερού ισχίου. Μάλιστα όταν νεαρός συνάδελφός του, μου έκανε την αλλαγή στο τραύμα, νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτής που την ίδια στιγμή βρίσκονταν στο δωμάτιο με ρώτησαν ποιος με χειρούργησε, στην ερώτησή μου "γιατί", μου απάντησαν με θαυμασμό, ότι ο κύριος Ράπτης " ζωγράφισε". Η αποθεραπεία μου πηγαίνει πάρα πολύ καλά, βρίσκομαι στο στάδιο της φυσικοθεραπείας και ότι χρειάζομαι είναι πάντα δίπλα μου. Θέλω λοιπόν και δημόσια να τον ευχαριστήσω. Γιατρέ μου σας οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ από καρδιάς!!! Τιμή μου να γνωρίσω έναν εξαιρετικό επιστήμονα και υπέροχο άνθρωπο!!!!
Maria Kosma
Maria Kosma
1. Φεβρουάριος, 2024.
Μετά από συντριπτικό κάταγμα κνήμης, περόνης Ο κύριος Ράπτης με χειρουργήσε με απόλυτη επιτυχία ήταν πάντα διαθέσιμος για οποιαδήποτε απορία για το τραυματισμό μου είναι ένα εξαιρετικός επιστήμονας και προπαντός παρά πολύ καλός άνθρωπος.
stavros stamatopoulos
stavros stamatopoulos
25. Iανουάριος, 2024.
Ο κύριος Ράπτης με χειρουργούσε στο 251Γνα μου έκανε ολική αθροπλαστικη ισχύου. Είναι άριστος γιατρός και άνω από όλα Άνθρωπος
Mark Kostelos (Laptop Parts)
Mark Kostelos (Laptop Parts)
11. Δεκέμβριος, 2023.
Καί Εγώ Με τη σειρά μου θα σας διηγηθώ την δική μου ιστορία, Πρόβλημα στο ισχίο 15 έτη είχε φαγωθεί τελείως μετά από έρευνα βρήκα τον γιατρό τον κύριο Κωσταντίνο Ράπτη ο οποίος έκανε εξαιρετική δουλειά , Θεωρώ πως είναι Είναι ότι καλύτερο υπάρχει για αυτές τις περιπτώσεις γιατρέ μου σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ που μπορώ και περπατάω και δεν έχω πόνο Στο ισχίο μου και έτσι δεν μπορούσα να κοιμηθώ τρία χρόνια περίπου να κάνω ύπνο καλό, Η σημερινή μου κατάσταση είναι άψογη με την βοήθεια Της γυμναστικής. Παρακαλώ πολύ διαδώστε το γιατί εκεί έξω είναι πολύς κόσμος που έχει πρόβλημα στο ισχίο και πονάει και δεν μπορεί να περπατήσει καλά είναι κρίμα ένα μεγάλο μεγάλο ευχαριστώ γιατρέ μου στην ομάδα σου σε ευχαριστώ για όλα MARK.
Πασιφλορα Λουπους
Πασιφλορα Λουπους
10. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός επιστήμων,με ανθρωπιά, ευγένεια,και ύψιλον ιατρικό φρόνημα.Σας ευχαριστούμε πολύ για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που μας προσφέρετε και ευχόμαστε κάθε τι καλό σε εσάς και την οικογένειά σας .Επί ευκαιρία των ημερών ευχομεθα Χρόνια Πολλά και καλά Χριστούγεννα! Με εκτίμηση Ευαγγελία Μπεκιάρη
Μπάμπης Σαμαρτζής
Μπάμπης Σαμαρτζής
8. Δεκέμβριος, 2023.
Είναι από τις περιπτώσεις γιατρου που λες δεν τον αλλάζω με τίποτα!!! Φοβερός γνώστης, φοβερός γιατρός και φοβερός άνθρωπος Τον θεωρώ πρότυπο γιατρου
Evangelos Maratsolas
Evangelos Maratsolas
8. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός ιατρός και πάνω από όλα Άνθρωπος