Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι το Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής ώμου;

Το σύνδρομο πρόσκρουσης ή προστριβής αποτελεί την πιο συχνή παθολογία στην περιοχή του ώμου μιας και ενοχοποιείται για το 45-65% των περιπτώσεων με πόνο και διαταραχές της λειτουργικότητας στον ώμο. Ειδικότερα, η στρογγυλή κεφαλή του βραχιονίου καλύπτεται από μια μυική “κουκούλα” που αποτελείται από τους 4 στροφείς μύες του ώμου. Κάθε φορά που σηκώνουμε το βραχίονα πάνω από το οριζόντιο επίπεδο οι μύες αυτοί συμπιέζονται μεταξύ της κεφαλής του βραχιονίου και του οστού του ακρωμίου που βρίσκεται από πάνω με αποτέλεσμα να υπάρχει ερεθισμός και προοδευτική φθορά.

Ποια είναι τα αίτια της πρόσκρουσης;

Η κυριότερη αιτία είναι το σχήμα του ακρωμίου, του οστού δηλαδή που αποτελεί την οροφή του τόξου πάνω από τους τένοντες. Στους ασθενείς που δεν είναι ευθύ τότε μειώνεται ο διαθέσιμος χώρος για την ομαλή κίνηση των τενόντων. Επιπλέον, επαναλαμβανόμενες αθλητικές δραστηριότητες που σηκώνουν το χέρι στο επίπεδο του ώμου όπως η ρήψη ακοντίου, το πόλο και το βόλει προδιαθέτουν για την εκδήλωση του συνδρόμου πρόσκρουσης.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου πρόσκρουσης;

Στα αρχικά στάδια του συνδρόμου όπου γίνεται ο σχηματισμός και εναπόθεση των αλάτων ασβεστίου οι ασθενείς συνήθως είναι ασυμπτωματικοί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατά τη διάρκεια των κρίσεων το σύνδρομο εκδηλώνεται με οξεία έναρξη πόνου που επιδεινώνεται με δραστηριότητες πάνω από το οριζόντιο επίπεδο. Συχνά ο πόνος είναι νυχτερινός και ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τους ασθενείς για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ποιες εξετάσεις απαιτούνται για τη διάγνωση του συνδρόμου πρόσκρουσης;

Η διάγνωση της πάθησης γίνεται κλινικά με λεπτομερή εξέταση του ασθενούς καθώς επίσης και με τη χρήση απλής ακτινογραφίας ώμου όπου αναγνωρίζεται η ελάττωση του διαστήματος μεταξύ ακρωμίου και κεφαλής βραχιονίου. Η χρήση της μαγνητικής τομογραφίας ώμου είναι συμπληρωματική για να εκτιμηθούν τα υπόλοιπα στοιχεία της άρθρωσης όπως για παράδειγμα η κατάσταση των τενόντων.

Υπάρχει δυνατότητα οριστικής λύσης;

Στα αρχικά στάδια του συνδρόμου πρόσκρουσης συστήνεται ανάπαυση του άκρου, χορήγηση αντιφλεγμονώδους φαρμακευτικής αγωγής και έναρξη συστηματικής φυσικοθεραπείας. Ωστόσο, σε υποτροπιάζουσες περιπτώσεις για οριστική λύση του προβλήματος έχει ένδειξη η αρθροσκοπική αποκατάσταση. Συγκεκριμένα, μέσω 2 μικρών οπών 2-3 mm πραγματοποιείται η χειρουργική επέμβαση όπου με ειδικά εργαλεία αφαιρείται τμήμα του ακρωμίου και αυξάνεται το διάστημα με την κεφαλή του βραχιονίου για την ομαλή κίνηση των τενόντων. Ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο και σε διάστημα 10-15 ημερών επιστρέφει πλήρως στις δραστηριότητές του.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Julia Vasil
Julia Vasil
17. Iούνιος, 2022.
Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα. Εξαιρετικός επιστημων, με βαθειά γνώση του αντικειμένου του και εμπειρία. Υποστηρικτικός, εξηγεί με λεπτομέρεια και με τρόπο κατανοητό στον ασθενή, εύστοχη διάγνωση και θεραπεία
Ευτυχία Φίλιου
Ευτυχία Φίλιου
7. Iούνιος, 2022.
Καταπληκτικός γιατρός που είναι δίπλα στον ασθενή, πολύ συνεπής, καταρτισμενος και υποστηρικτικος.
Mario Bego
Mario Bego
11. Aρίλιος, 2022.
Doktor ΡΑΠΤΗΣ Është një nga specialistët më të mirë, një problem që pata me këmbën mbi 2 muaj vajta në shumë Doktor dhe nuk u shërova ,derisa gjeta Doktor Raptis e falënderoj shumë për shërbimet e tij,,,,,,
vivi magra
vivi magra
6. Aρίλιος, 2022.
Ικανότατος ,ευγενικός ,άρτια καταρτισμένος και μπορείς να τον εμπιστευτείς απόλυτα σε οποιοδήποτε ορθοπεδικό πρόβλημα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΕΣΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΕΣΟΣ
21. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός και ως γιατρός και ως άνθρωπος. Διεξοδικός στην εξέταση και στην επεξήγηση του προβλήματος με αναλυτική προσέγγιση για κάθε πάθηση. Με κατανόηση και υπομονή με βοήθησε σε χρόνιο πρόβλημα, στοχεύοντας στην αιτία και όχι απλώς με αναλγητικά φάρμακα προσφεύγοντας στην εύκολη λύση του χειρουργείου. Ευχαριστώ πολύ!!!
Yiannis Saltas
Yiannis Saltas
19. Μάρτιος, 2022.
Όσον αφορά τον κύριο Ράπτη έχω να πω ότι, για τους παρακάτω λόγους αποφάσισα να χειρουργηθώ στον δεξιό ώμο και δεξιό καρπό, με απόλυτη επιτυχία. Εξαιρετικός επιστήμονας με μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας, εξαντλώντας πρώτα όλες τις εκδοχές βελτίωσης και αποκατάστασης του προβλήματος μου. Ζεστός άνθρωπος με καλή διάθεση, επικοινωνία και ενδιαφέρον για τον ασθενή του μέχρι την επαναφορά στην κανονικότητα του. Ευχαριστώ πολύ γιατρέ για όλα! Τον προτείνω ανεπιφύλακτα!
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΟΥΒΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΟΥΒΑΣ
18. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός ιατρος. Αριστη επιστημονική καταρτιση και συγχρόνως κατατοπιστικος και φιλικός. Μου ενεπευσε απόλυτη εμπιστοσύνη. Πραγματικά τον θεωρώ κορυφαιο στον τομέα του. Τον συστηνω ανεπιφυλακτα
Ηλίας Καραστατήρας
Ηλίας Καραστατήρας
15. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός επιστήμονας με μεγάλη γνώση και εμπειρία στο αντικείμενό του και πάνω από όλα εξαίρετος άνθρωπος. Κύριε Ράπτη σας ευχαριστώ πολύ για την άψογη συνεργασία μας....!!!