Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι το Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής ώμου;

Το σύνδρομο πρόσκρουσης ή προστριβής αποτελεί την πιο συχνή παθολογία στην περιοχή του ώμου μιας και ενοχοποιείται για το 45-65% των περιπτώσεων με πόνο και διαταραχές της λειτουργικότητας στον ώμο. Ειδικότερα, η στρογγυλή κεφαλή του βραχιονίου καλύπτεται από μια μυική “κουκούλα” που αποτελείται από τους 4 στροφείς μύες του ώμου. Κάθε φορά που σηκώνουμε το βραχίονα πάνω από το οριζόντιο επίπεδο οι μύες αυτοί συμπιέζονται μεταξύ της κεφαλής του βραχιονίου και του οστού του ακρωμίου που βρίσκεται από πάνω με αποτέλεσμα να υπάρχει ερεθισμός και προοδευτική φθορά.

Ποια είναι τα αίτια της πρόσκρουσης;

Η κυριότερη αιτία είναι το σχήμα του ακρωμίου, του οστού δηλαδή που αποτελεί την οροφή του τόξου πάνω από τους τένοντες. Στους ασθενείς που δεν είναι ευθύ τότε μειώνεται ο διαθέσιμος χώρος για την ομαλή κίνηση των τενόντων. Επιπλέον, επαναλαμβανόμενες αθλητικές δραστηριότητες που σηκώνουν το χέρι στο επίπεδο του ώμου όπως η ρήψη ακοντίου, το πόλο και το βόλει προδιαθέτουν για την εκδήλωση του συνδρόμου πρόσκρουσης.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου πρόσκρουσης;

Στα αρχικά στάδια του συνδρόμου όπου γίνεται ο σχηματισμός και εναπόθεση των αλάτων ασβεστίου οι ασθενείς συνήθως είναι ασυμπτωματικοί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατά τη διάρκεια των κρίσεων το σύνδρομο εκδηλώνεται με οξεία έναρξη πόνου που επιδεινώνεται με δραστηριότητες πάνω από το οριζόντιο επίπεδο. Συχνά ο πόνος είναι νυχτερινός και ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τους ασθενείς για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής ώμου

Ποιες εξετάσεις απαιτούνται για τη διάγνωση του συνδρόμου πρόσκρουσης;

Η διάγνωση της πάθησης γίνεται κλινικά με λεπτομερή εξέταση του ασθενούς καθώς επίσης και με τη χρήση απλής ακτινογραφίας ώμου όπου αναγνωρίζεται η ελάττωση του διαστήματος μεταξύ ακρωμίου και κεφαλής βραχιονίου. Η χρήση της μαγνητικής τομογραφίας ώμου είναι συμπληρωματική για να εκτιμηθούν τα υπόλοιπα στοιχεία της άρθρωσης όπως για παράδειγμα η κατάσταση των τενόντων.

Υπάρχει δυνατότητα οριστικής λύσης;

Στα αρχικά στάδια του συνδρόμου πρόσκρουσης συστήνεται ανάπαυση του άκρου, χορήγηση αντιφλεγμονώδους φαρμακευτικής αγωγής και έναρξη συστηματικής φυσικοθεραπείας. Ωστόσο, σε υποτροπιάζουσες περιπτώσεις για οριστική λύση του προβλήματος έχει ένδειξη η αρθροσκοπική αποκατάσταση. Συγκεκριμένα, μέσω 2 μικρών οπών 2-3 mm πραγματοποιείται η χειρουργική επέμβαση όπου με ειδικά εργαλεία αφαιρείται τμήμα του ακρωμίου και αυξάνεται το διάστημα με την κεφαλή του βραχιονίου για την ομαλή κίνηση των τενόντων. Ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο και σε διάστημα 10-15 ημερών επιστρέφει πλήρως στις δραστηριότητές του.

Μίλησαν για τον Γιατρό

ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΑΣΙΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΑΣΙΑΣ
13. Νοέμβριος, 2023.
Απόλυτα ενημερωμένος επαγγελματίας με ενδιαφέρον για τον ασθενή και με θέληση να λύσει προβλήματα και απορίες .Από τους κορυφαίους ορθοπαιδικούς αυτή την στιγμή στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Γιωργος Δικαιος
Γιωργος Δικαιος
7. Νοέμβριος, 2023.
Όλοι μέσα στο ΓΝΑ μιλούν για το επίπεδο και την ποιότητα της δουλειάς του,το οποίο επισκεφθηκαμε λόγω προβλήματος στο ισχιο της μητέρας μου κι από την στιγμή που την εξέτασε ήταν κατατοπιστικος, ξεκάθαρος,αναλυτικός και έδειχνε ότι γνωρίζει το αντικείμενο του ολοκληρωτικά. Έκανε ο ίδιος την επέμβαση στην μητέρα μου η οποία τελικά είχε σοβαρότερο πρόβλημα από ότι υπολογιζαμε. Οτι μας είπε έγινε, οτι μας είπε ότι θα λάβει χώρα από την στιγμή που βγήκε από το χειρουργείο έγινε επακριβώς! Απο την πρώτη στιγμή εως και την τελευταία που πήραμε το εξιτήριο ήταν δίπλα μας σε οτι χρειάστηκε. Με λίγα λόγια:σε 40 μερες η μητέρα μου έχει πετάξει το "Π" και πηγαίνει κανονικά στην έργασια της και νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα! Σαν άνθρωπος και προσωπικότητα είναι ακομη καλύτερος!! Υγ:2 φορές που χρειάστηκε να μου στείλει κάποιο έγγραφο το είχα άμεσα και βοήθησε και τον πατέρα μου σε θέματα με την μέση του(δυσκοκοιλες). Εύχομαι συνάδελφοι του να παίρνουν παράδειγμα!! Κωνσταντίνε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ.
Thanasis Panagiotou
Thanasis Panagiotou
7. Νοέμβριος, 2023.
Ο κύριος Ράπτης είναι εξαιρετικός γιατρός. Προσωπικά με έχει βοηθήσει και συντηρητικά αλλά και επεμβατικά (αρθροσκόπηση ώμου). Είναι τεχνικά άριστος αλλά δίνει και ιδιαίτερη έμφαση στην ψυχολογία και την ανθρώπινη αντιμετώπιση του ασθενούς σε όλη την διαδικασία προετοιμασία-επέμβαση-αποκατάσταση.
Nikolas Andrikopoulos
Nikolas Andrikopoulos
7. Νοέμβριος, 2023.
Ο κύριος Κωνσταντίνος Ράπτης είναι ένας Εξαιρετικός Ορθοπεδικός Χειρουργός, μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από όλα τα στάδια θεραπείας μου. Από την γνωμάτευση, στην επέμβαση, έως και την αποθεραπεία μου. Επίσης είναι ένα "πρόσωπο καθαρό" που εμπνέει εμπιστοσύνη και είναι πάνω απ' όλα ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Έμεινα εξαιρετικά ικανοποιημένος.
Kostas Geroulis
Kostas Geroulis
25. Oκτώβριος, 2023.
Εξαιρετικός,μεθοδικός,επαγγελματιας.Κερδισε εξαρχής την εμπιστοσύνη μου.Με ανελαβε υστερα απο ατυχημα με ιδιαίτερα απαιτητικό χειρουργειο.Σαφης και προσηνης μετεγχειρητικα με τη καθοδηγηση του όλα πήγαν κατευχην.Συστηνεται ανεπιφύλακτα.
tsouanatos
tsouanatos
26. Σεπτέμβριος, 2023.
Εξαίρετος, μοντέρνος ορθοπαιδικός. Χειρουργήθηκα στον δεξιό αντίχειρα με πολύ καλά αποτελέσματα και γρήγορη αποκατάσταση. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε το ενδιαφέρον του μετά το εξιτήριο, όταν μου τηλεφώνησε να ενημερωθεί για την πορεία αποκατάστασης. Ενα μεγάλο ευχαριστώ!
ALEXANDRA PLAKA
ALEXANDRA PLAKA
21. Σεπτέμβριος, 2023.
Επισκέφθηκα τον κύριο Ράπτη μετά από ένα σοβαρο τροχαίο ατύχημα που ακολουθήθηκε από επίμονο πόνο στον αριστερό αντίχειρα. Την ίδια στιγμή που όλοι οι άλλοι μου έλεγαν ότι είναι φυσιολογικό και δεν προέρχεται από παθολογικά αίτια, ο κος Ράπτης προέβη αμέσως σε ορθή διάγνωση και εν συνεχεία σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση. Επιπλέον η αποκατάσταση είχε καλύτερα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα. Εν κατακλείδι πρόκειται για έναν εξαιρετικό επαγγελματία, έναν καταρτισμενο ιατρό που δίνει όλη του την προσοχή στον εκάστοτε ασθενή, με διάθεση να λύσει κάθε τυχόν απορία, με σεβασμό στον ασθενή και στο λειτούργημα του. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!
Stathis Zavitsanos
Stathis Zavitsanos
11. Σεπτέμβριος, 2023.
Μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό στο αριστερό μου χέρι (συντριπτικό κάταγμα βραχιονίου) ο κύριος Ράπτης ανέλαβε να με χειρουργήσει.Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος,η επέμβαση όπως και η αποθεραπεία πήγαν τέλεια.Πολύ προσιτός,λεπτομερής και κατανοητός.Εξαιρετική επικοινωνία από την αρχή.Αξιόλογος!