Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η Αρθροπλαστική ώμου;

Οι ασθενείς με αρθρίτιδα του ώμου συχνά ταλαιπωρούνται από συνεχή πόνο, δυσκαμψία και δυσχέρεια στην εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων. Σε προχωρημένα στάδια μόνιμη λύση αποτελεί η αρθροπλαστική του ώμου, δηλαδή η αντικατάσταση των φθαρμένων τμημάτων της ωμογλήνης και της κεφαλής του βραχιονίου από μεταλλικά ενθέματα και ανάμεσά τους ένθεμα από πολυεθυλένιο.

Σε ποιες περιπτώσεις έχει ένδειξη η αρθροπλαστική του ώμου;

Η αρθροπλαστική του ώμου συστήνεται κυρίως σε ασθενείς με σοβαρή αρθρίτιδα και έντονα συμπτώματα πόνου και δυσκαμψίας που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους.

Ειδικότερα, αποτελεί μόνη και οριστική λύση σε περιπτώσεις φθοράς του αρθρικού χόνδρου επί αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής, συνεχούς πόνου, αγκύλωσης και μυικής αδυναμίας στην περιοχή του ώμου.

Οι συνηθέστερες παθήσεις που εφαρμόζεται είναι είτε η πρωτοπαθής οστεοαρθρίτιδα του ώμου, είτε σε περιπτώσεις δευτεροπαθούς καταστροφής του αρθρικού χόνδρου όπως σε μαζική και πλήρη ρήξη των τενόντων του ώμου (rotator cuff arthropathy) ή σε ρευματικά νοσήματα (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα). Παράλληλα, έχει εφαρμογή σε ασθενείς με οστεονέκρωση της βραχιόνιας κεφαλής (π.χ. λόγω λήψης κορτιζόνης, σακχαρώδους διαβήτη), καθώς και σε σοβαρούς τραυματισμούς με συντριπτικά κατάγματα ή εξαρθρήματα της άρθρωσης του ώμου όπου είναι αδύνατη η διαδικασία οστεοσύνθεσης του κατάγματος. Γενικά, η ολική αρθροπλαστική ώμου είναι μια χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης της υπάρχουσας φθαρμένης άρθρωσης που εξασφαλίζει ικανοποιητικά αποτελέσματα σε μια πλειάδα διαφορετικών παθήσεων της γληνοβραχιόνιας άρθρωσης.

Ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης;

Πριν τη διενέργεια της ολικής αρθροπλαστική του ώμου ο ασθενής υποβάλλεται σε τυπικό προεγχειρητικό έλεγχο (αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος, ηλεκτροκαρδιογράφημα) καθώς και εκτίμηση από τον αναισθησιολόγο μιας και θα λάβει γενική αναισθησία. Στην έναρξη της επέμβασης ο ασθενής τοποθετείται στο χειρουργικό τραπέζι σε ημικαθιστή θέση και γίνεται αντισηψία της περιοχής. Εν συνεχεία πραγματοποιείται μια μικρή τομή δέρματος 6-8 cm στην πρόσθια επιφάνεια του ώμου (θωρακοδελτοειδής) και διαχωρίζονται οι μυικές ομάδες για την πρόσβαση στην άρθρωση. Ακολούθως, αφαιρούνται τα φθαρμένα τμήματα και ο αρθρικός χόνδρος της ωμογλήνης και της βραχιόνιας κεφαλής, γίνεται προετοιμασία του αυλού του βραχιονίου οστού, τοποθετούνται τα ορθοπαιδικά εμφυτεύματα και γίνεται ανάταξη και έλεγχος της σταθερότητας της άρθρωσης. Παράλληλα, διεγχειρητικά πραγματοποιείται ακτινολογικός έλεγχος της θέσης των εμφυτευμάτων. Τέλος, ακολουθεί η σύγκλειση του τραύματος και τοποθετείται στον ασθενή ειδικός κηδεμόνας απαγωγής.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αρθροπλαστικής;

Κατά τον προεγχειρητικό σχεδιασμό ο ορθοπαιδικός έχει τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ 3 διαφορετικών τύπων πρόθεσης ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασθενούς. Συγκεκριμένα:

Ημιολική αρθροπλαστική: Αντικατάσταση μόνο του φθαρμένου τμήματος της βραχιόνιας κεφαλής. Επιλέγεται κυρίως σε νέους, δραστήριους, χειρονάκτες ασθενείς με συνηθέστερες αιτίες την άσηπτη νέκρωση της βραχιόνιας κεφαλής ή τη μετατραυματική αρθρίτιδα του ώμου.

Ανατομική αρθροπλαστική ώμου: Σε αυτή την περίπτωση αντικαθίσταται τόσο η ωμογλήνη όσο και η βραχιόνιος κεφαλή. Εφαρμόζεται στους ασθενείς με προχωρημένου σταδίου οστεοαρθρίτιδα στους οποίους οι τένοντες του στροφικού πετάλου είναι ακέραιοι και λειτουργικοί.

Ανάστροφη ολική αρθροπλαστική ώμου: Αποτελεί έναν τύπο ολικής αρθροπλαστικής με παραλλαγή της φυσιολογικής ανατομίας του ώμου και εφαρμόζεται σε ασθενείς με σημαντική ανεπάρκεια των τενόντων εξασφαλίζοντας σημαντικού βαθμού κίνηση της άρθρωσης.

Ποια είναι τα μετεγχειρητικά στάδια αποκατάστασης;

Ο ασθενής μένει νοσηλευόμενος 2-3 ημέρες, όπου λαμβάνει αναλγητικά φάρμακα και αντιβιοτική αγωγή και εξέρχεται με την τοποθέτηση ενός ειδικού κηδεμόνα απαγωγής στον ώμο. Εν συνεχεία λαμβάνει ήπια παυσίπονη αγωγή για την 1η εβδομάδα, δίδονται οδηγίες για περιποίηση του χειρουργικού τραύματος και συστήνονται ενεργητικές ασκήσεις της περιοχής του αγκώνος και των δακτύλων. Μετά την ολοκλήρωση ενός μηνός από την επέμβαση αρχίζει ειδικό εξατομικευμένο πρόγραμμα κινησιοθεραπείας, φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης. Έτσι, στοχεύεται η συστηματική ενδυνάμωση όλων των μυικών ομάδων της ζώνης του ώμου, η προοδευτική αποκατάσταση πλήρους εύρους κίνησης και μέσα από την κατάλληλη εκπαίδευση του ασθενούς επιτυγχάνεται σταδιακή επάνοδος σε όλο το φάσμα των επαγγελματικών και αθλητικών δραστηριοτήτων του.

Η αρθροπλαστική του ώμου συνοδεύεται συνήθως από επιτυχή αποτελέσματα;

Η χειρουργική επέμβαση της αρθροπλαστικής ώμου παρά το γεγονός ότι ανήκει στις μείζονες ορθοπαιδικές επεμβάσεις αποτελεί παγκοσμίως μια ασφαλή και αποτελεσματική τεχνική που ανακουφίζει τον πάσχοντα από τον πόνο και τη δυσκαμψία εξασφαλίζοντας εξαιρετική ποιότητα ζωής. Τα ποσοστά επιτυχίας μεταξύ της ανατομικής και της ανάστροφης ολικής αρθροπλαστικής ώμου είναι συγκρίσιμα. Αμερικανικές μελέτες αναφέρουν ότι 1 χρόνο μετεγχειρητικά το 95% των ασθενών έχουν ανώδυνο, πλήρες εύρος κίνησης με ικανοποιητική μυική ισχύ γεγονός που τους επιτρέπει να επιστρέψουν πλήρως στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, αλλά και σε αθλήματα όπως η κολύμβηση, το τένις, το γκόλφ ή στο γυμναστήριο. Τα ποσοστά 10ετούς επιβίωση των εμφυτευμάτων ξεπερνούν το 90% γεγονός που πιστοποιεί την μακροβιότητα της επέμβασης. Πιθανές μετεγχειρητικές επιπλοκές μπορεί να εκδηλωθούν αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιες (2-3%) όπως η λοίμωξη του χειρουργικού τραύματος, ο διεγχειρητικός τραυματισμός νεύρων ή αγγείων, η εξάρθρωση της πρόθεσης και η χαλάρωση των εμφυτευμάτων, ωστόσο μπορούν να αντιμετωπιστούν πλήρως από τον ορθοπαιδικό χειρουργό.

Πόσο κοστίζει η επέμβαση; Είναι προσιτές οι τιμές;

Το κόστος του χειρουργείου είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από την τεχνική που θα επιλεγεί ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς και το είδος των εμφυτευμάτων που θα χρησιμοποιηθούν. Στους ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτεται ανάλογα με το ασφαλιστήριο τους.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Julia Vasil
Julia Vasil
17. Iούνιος, 2022.
Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα. Εξαιρετικός επιστημων, με βαθειά γνώση του αντικειμένου του και εμπειρία. Υποστηρικτικός, εξηγεί με λεπτομέρεια και με τρόπο κατανοητό στον ασθενή, εύστοχη διάγνωση και θεραπεία
Ευτυχία Φίλιου
Ευτυχία Φίλιου
7. Iούνιος, 2022.
Καταπληκτικός γιατρός που είναι δίπλα στον ασθενή, πολύ συνεπής, καταρτισμενος και υποστηρικτικος.
Mario Bego
Mario Bego
11. Aρίλιος, 2022.
Doktor ΡΑΠΤΗΣ Është një nga specialistët më të mirë, një problem që pata me këmbën mbi 2 muaj vajta në shumë Doktor dhe nuk u shërova ,derisa gjeta Doktor Raptis e falënderoj shumë për shërbimet e tij,,,,,,
vivi magra
vivi magra
6. Aρίλιος, 2022.
Ικανότατος ,ευγενικός ,άρτια καταρτισμένος και μπορείς να τον εμπιστευτείς απόλυτα σε οποιοδήποτε ορθοπεδικό πρόβλημα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΕΣΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΕΣΟΣ
21. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός και ως γιατρός και ως άνθρωπος. Διεξοδικός στην εξέταση και στην επεξήγηση του προβλήματος με αναλυτική προσέγγιση για κάθε πάθηση. Με κατανόηση και υπομονή με βοήθησε σε χρόνιο πρόβλημα, στοχεύοντας στην αιτία και όχι απλώς με αναλγητικά φάρμακα προσφεύγοντας στην εύκολη λύση του χειρουργείου. Ευχαριστώ πολύ!!!
Yiannis Saltas
Yiannis Saltas
19. Μάρτιος, 2022.
Όσον αφορά τον κύριο Ράπτη έχω να πω ότι, για τους παρακάτω λόγους αποφάσισα να χειρουργηθώ στον δεξιό ώμο και δεξιό καρπό, με απόλυτη επιτυχία. Εξαιρετικός επιστήμονας με μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας, εξαντλώντας πρώτα όλες τις εκδοχές βελτίωσης και αποκατάστασης του προβλήματος μου. Ζεστός άνθρωπος με καλή διάθεση, επικοινωνία και ενδιαφέρον για τον ασθενή του μέχρι την επαναφορά στην κανονικότητα του. Ευχαριστώ πολύ γιατρέ για όλα! Τον προτείνω ανεπιφύλακτα!
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΟΥΒΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΟΥΒΑΣ
18. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός ιατρος. Αριστη επιστημονική καταρτιση και συγχρόνως κατατοπιστικος και φιλικός. Μου ενεπευσε απόλυτη εμπιστοσύνη. Πραγματικά τον θεωρώ κορυφαιο στον τομέα του. Τον συστηνω ανεπιφυλακτα
Ηλίας Καραστατήρας
Ηλίας Καραστατήρας
15. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός επιστήμονας με μεγάλη γνώση και εμπειρία στο αντικείμενό του και πάνω από όλα εξαίρετος άνθρωπος. Κύριε Ράπτη σας ευχαριστώ πολύ για την άψογη συνεργασία μας....!!!