Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η Αρθροπλαστική ώμου;

Οι ασθενείς με αρθρίτιδα του ώμου συχνά ταλαιπωρούνται από συνεχή πόνο, δυσκαμψία και δυσχέρεια στην εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων. Σε προχωρημένα στάδια μόνιμη λύση αποτελεί η αρθροπλαστική του ώμου, δηλαδή η αντικατάσταση των φθαρμένων τμημάτων της ωμογλήνης και της κεφαλής του βραχιονίου από μεταλλικά ενθέματα και ανάμεσά τους ένθεμα από πολυεθυλένιο.

Σε ποιες περιπτώσεις έχει ένδειξη η αρθροπλαστική του ώμου;

Η αρθροπλαστική του ώμου συστήνεται σε ασθενείς με σοβαρή αρθρίτιδα και έντονα συμπτώματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους.
Ειδικότερα, αποτελεί τη μόνη λύση σε περιπτώσεις αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής, συνεχούς πόνου, αγκύλωσης και μυικής αδυναμίας στην περιοχή του ώμου. Οι συνηθέστερες αιτίες είναι:

- Απαθής οστεοαρθρίτιδα
- Μαζική ρήξη των τενόντων του ώμου (rotator cuff arthropathy)
- Ρευματικά νοσήματα (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα)
- Οστεονέκρωση (π.χ. λόγω λήψης κορτιζόνης)
- Τραυματισμοί – κατάγματα της άρθρωσης του ώμου

Ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης;

Για τη διενέργεια της αρθροπλαστική του ώμου ο ασθενής υποβάλλεται σε γενική αναισθησία. Στην έναρξη της επέμβασης γίνεται μια μικρή τομή 6-8 cm στην πρόσθια επιφάνεια του ώμου για την πρόσβαση στην άρθρωση. Εν συνεχεία, αφαιρούνται τα φθαρμένα τμήματα της ωμογλήνης και της βραχιόνιας κεφαλής, τοποθετούνται τα προσθετικά ενθέματα και ακολούθως γίνεται ανάταξη και έλεγχος της σταθερότητας της άρθρωσης. Τέλος, ακολουθεί η σύγκλειση του τραύματος και τοποθετείται στον ασθενή ειδικός κηδεμόνας απαγωγής.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αρθροπλαστικής;

Κατά τον προεγχειρητικό σχεδιασμό ο ορθοπαιδικός έχει τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ 3 διαφορετικών τύπων πρόθεσης ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασθενούς. Συγκεκριμένα:

Ημιολική αρθροπλαστική: Αντικατάσταση μόνο του φθαρμένου τμήματος της βραχιόνιας κεφαλής. Επιλέγεται κυρίως σε νέους, δραστήριους, χειρονάκτες ασθενείς με συνηθέστερες αιτίες την άσηπτη νέκρωση της βραχιόνιας κεφαλής ή τη μετατραυματική αρθρίτιδα του ώμου.

Ανατομική αρθροπλαστική ώμου: Σε αυτή την περίπτωση αντικαθίσταται τόσο η ωμογλήνη όσο και η βραχιόνιος κεφαλή. Εφαρμόζεται στους ασθενείς με προχωρημένου σταδίου οστεοαρθρίτιδα στους οποίους οι τένοντες του στροφικού πετάλου είναι ακέραιοι και λειτουργικοί.

Ανάστροφη ολική αρθροπλαστική ώμου: Αποτελεί έναν τύπο ολικής αρθροπλαστικής με παραλλαγή της φυσιολογικής ανατομίας του ώμου και εφαρμόζεται σε ασθενείς με σημαντική ανεπάρκεια των τενόντων εξασφαλίζοντας σημαντικού βαθμού κίνηση της άρθρωσης.

Ποια είναι τα μετεγχειρητικά στάδια αποκατάστασης;

Η ασθενής μένει νοσηλευόμενη 2-3 ημέρες, όπου εξέρχεται με την τοποθέτηση ενός ειδικού κηδεμόνα στον ώμο. Εν συνεχεία λαμβάνει ήπια παυσίπονη αγωγή την 1η εβδομάδα και μετά την ολοκλήρωση ενός μηνός από την επέμβαση αρχίζει ειδικό πρόγραμμα κινησιοθεραπείας και αποκατάστασης. Έτσι, μέσα από την συστηματική ενδυνάμωση όλων των μυικών ομάδων του ώμου και την κατάλληλη εκπαίδευση του ασθενούς επιτυγχάνεται προοδευτικά επάνοδος σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του.

Η αρθροπλαστική του ώμου συνοδεύεται συνήθως από επιτυχή αποτελέσματα;

Η χειρουργική επέμβαση της αρθροπλαστικής ώμου αποτελεί παγκοσμίως μια ασφαλή και αποτελεσματική τεχνική που ανακουφίζει τον πάσχοντα από τον πόνο και τη δυσκαμψία εξασφαλίζοντας ικανοποιητική ποιότητα ζωής. Πιθανές μετεγχειρητικές επιπλοκές όπως η λοίμωξη, ο τραυματισμός νεύρων και η χαλάρωση των εμφυτευμάτων αναφέρονται σε ποσοστά 2-3% και μπορούν να αντιμετωπιστούν από τον ορθοπαιδικό χειρουργό.

Πόσο κοστίζει η επέμβαση; Είναι προσιτές οι τιμές;

Το κόστος του χειρουργείου είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από την τεχνική που θα επιλεγεί ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς και το είδος των εμφυτευμάτων που θα χρησιμοποιηθούν. Στους ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτεται ανάλογα με το ασφαλιστήριο τους.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Επικοινωνία Εδώ!