Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η Αρθρίτιδα της βασικής άρθρωσης του αντίχειρα;

Η άρθρωση του αντίχειρα είναι πολύ σημαντική για τη συνολική λειτουργικότητα του χεριού μιας και η λειτουργία της ισοδυναμεί με το 50% της λειτουργικότητας της άκρας χείρας. Ο ανθρώπινος αντίχειρας είναι μακρύς, δυνατός και ευλύγιστος με αποτέλεσμα να υφίσταται σημαντική καταπόνηση λόγω της υπερεργασίας του κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Η αρθρίτιδα στην περιοχή αυτή εμφανίζεται λόγω φθοράς του χόνδρου μεταξύ του 1ου μετακαρπίου και του μείζονος πολυγόνου (οστό του καρπού). Προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες, συσχετίζεται με την παχυσαρκία και αποτελεί την 2η πιο συχνή θέση αρθρίτιδας στο χέρι. Μάλιστα λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής και ιδίως της χρήσης κινητών τηλεφώνων η επίπτωση της φθοράς των οστών του αντίχειρα είναι όλο και αυξανόμενη.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η αρθρίτιδα του αντίχειρα οδηγεί σε πόνο, έκπτωση της λειτουργικότητας και μειωμένη ποιότητα ζωής. Ο πόνος είναι το πρώτο και πιο συχνό σύμπτωμα, εντοπίζεται στη βάση του αντίχειρα και εμφανίζεται σε καθημερινές απλές δραστηριότητες όπως η λεπτή σύλληψη ενός αντικειμένου (π.χ. γράψιμο, πέρασμα κλωστής σε βελόνα) ή κινήσεις που προκαλούν πίεση μεταξύ αντίχειρα και δείκτη (π.χ. στύψιμο ρούχων, γύρισμα του κλειδιού, άνοιγμα βάζου). Σε πιο προχωρημένα στάδια παρατηρείται πρήξιμο στην περιοχή και μείωση τόσο του εύρους κίνησης όσο και της δύναμης, ενώ στα τελικά στάδια εμφανίζεται παραμόρφωση της βάσης του αντίχειρα (υπεξάρθημα). Η διάγνωση της πάθησης είναι κυρίως κλινική και οι απλές ακτινογραφίες (συγκριτικές των δύο χεριών) απαιτούνται για τη σταδιοποίηση και τον καθορισμό της βαρύτητας.

Η θεραπεία είναι συντηρητική ή χειρουργική;

Η θεραπεία έχει ως στόχο την ανακούφιση από τον πόνο και την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του χεριού. Έως και σήμερα καμία φαρμακευτική θεραπεία δε μπορεί να τροποποιήσει την εξέλιξη της νόσου.

Στα αρχικά στάδια συνιστάται συνδυασμός συντηρητικών θεραπευτικών μέσων. Η χρήση φαρμακευτικής αγωγής (παυσίπονα, αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη) προσφέρει σημαντική ανακούφιση από τον πόνο, ενώ παράλληλα συνιστώνται παγοθεραπεία, κηδεμόνες αποφόρτισης της άρθρωσης και συστηματική φυσικοθεραπεία. Σε εμμένουσες περιπτώσεις έχει ένδειξη η ενδαρθρική έγχυση κορτικοστεροειδούς ή υαλουρονικού οξέος, ιδανικά υπό υπερηχοτομογραφική καθοδήγηση, για μείωση της φλεγμονής στην περιοχή.

Στα προχωρημένα στάδια της αρθρίτιδας και όταν όλες οι συντηρητικές μέθοδοι αποτύχουν υπάρχουν χειρουργικές επεμβάσεις που μπορεί να βοηθήσουν ουσιαστικά τον ασθενή. Ειδικότερα, οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι:

Αφαίρεση του μείζονος πολυγόνου με ή χωρίς παρεμβολή τένοντος. Στην επέμβαση αυτή αφαιρείται όλο το αρθριτικό μείζον πολύγονο, ενώ το εναπομείναν κενό συχνά καλύπτεται με την παρεμβολή τένοντος από τον καρπό. Η τεχνική αυτή προσφέρει σημαντική ανακούφιση από τον πόνο, εξασφαλίζοντας ικανοποιητικό λειτουργικό αποτέλεσμα στον ασθενή.

Αρθροπλαστική της 1ης καρπομετακάρπιας άρθρωσης. Αποτελεί μια φιλόδοξη τεχνική με σημαντική ανακούφιση από τον πόνο, ωστόσο λόγω των μεγάλων λειτουργικών απαιτήσεων και των υψηλών φορτίων που δέχεται ο αντίχειρας έχει αποδειχτεί πως διαθέτει μικρή διάρκεια ζωής.

Αρθρόδεση της 1ης καρπομετακάρπιας άρθρωσης. Είναι επέμβαση εκλογής για νέους ασθενείς, χειρονάκτες με μετατραυματική αρθρίτιδα μετά από κάταγμα ή εξάρθρημα που έχουν ανάγκη από ένα σταθερό αντίχειρα για βαριές εργασίες.

Όλες οι παραπάνω χειρουργικές μέθοδοι εκτελούνται με γενική ή περιοχική αναισθησία, συνοδεύονται από ελάχιστα μετεγχειρητικά ενοχλήματα και προσφέρουν πλήρη ανακούφιση από τον πόνο στους πάσχοντες. Ο ασθενής εξέρχεται την ίδια μέρα από το νοσοκομείο, φέρει έναν κηδεμόνα αποφόρτισης για 4 εβδομάδες και επιστρέφει πλήρως στις δραστηριότητές του μετά από διάστημα 2 μηνών.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Mark Kostelos (Laptop Parts)
Mark Kostelos (Laptop Parts)
11. Δεκέμβριος, 2023.
Καί Εγώ Με τη σειρά μου θα σας διηγηθώ την δική μου ιστορία, Πρόβλημα στο ισχίο 15 έτη είχε φαγωθεί τελείως μετά από έρευνα βρήκα τον γιατρό τον κύριο Κωσταντίνο Ράπτη ο οποίος έκανε εξαιρετική δουλειά , Θεωρώ πως είναι Είναι ότι καλύτερο υπάρχει για αυτές τις περιπτώσεις γιατρέ μου σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ που μπορώ και περπατάω και δεν έχω πόνο Στο ισχίο μου και έτσι δεν μπορούσα να κοιμηθώ τρία χρόνια περίπου να κάνω ύπνο καλό, Η σημερινή μου κατάσταση είναι άψογη με την βοήθεια Της γυμναστικής. Παρακαλώ πολύ διαδώστε το γιατί εκεί έξω είναι πολύς κόσμος που έχει πρόβλημα στο ισχίο και πονάει και δεν μπορεί να περπατήσει καλά είναι κρίμα ένα μεγάλο μεγάλο ευχαριστώ γιατρέ μου στην ομάδα σου σε ευχαριστώ για όλα MARK.
Πασιφλορα Λουπους
Πασιφλορα Λουπους
10. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός επιστήμων,με ανθρωπιά, ευγένεια,και ύψιλον ιατρικό φρόνημα.Σας ευχαριστούμε πολύ για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που μας προσφέρετε και ευχόμαστε κάθε τι καλό σε εσάς και την οικογένειά σας .Επί ευκαιρία των ημερών ευχομεθα Χρόνια Πολλά και καλά Χριστούγεννα! Με εκτίμηση Ευαγγελία Μπεκιάρη
Μπάμπης Σαμαρτζής
Μπάμπης Σαμαρτζής
8. Δεκέμβριος, 2023.
Είναι από τις περιπτώσεις γιατρου που λες δεν τον αλλάζω με τίποτα!!! Φοβερός γνώστης, φοβερός γιατρός και φοβερός άνθρωπος Τον θεωρώ πρότυπο γιατρου
Evangelos Maratsolas
Evangelos Maratsolas
8. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός ιατρός και πάνω από όλα Άνθρωπος
Antonis R
Antonis R
8. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός στη δουλειά του και στη συμπεριφορά του!! Πάντα διαθέσιμος να απαντήσει στις απορίες σου και να σου εξηγήσει τα πάντα. Να πω επίσης ότι βγηκα μετά από χειρουργειο χιαστών κ μηνίσκου και δεν ένιωθα πόνο. Επιπλέον η αποκατάσταση είναι πάρα πολύ καλή. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα !!!
Pantelis Giannopoulos
Pantelis Giannopoulos
6. Δεκέμβριος, 2023.
Οτι και να πω θα ειναι λιγο.τον επισκεφτηκα με ρηξη τενοντα δεξιου δικεφαλου εκανε γρηγορη και σωστη οπτικη διαγνωση κσι αφου ειδε και την μαγνητικη με εβαλε να με χειρουργησει αμεσα για να μην εχω αργοτερα προβληματα.τακτικη επικοινωνια οπτικη και τηλεφωνικη για την αποκατασταση μου μετα το χειρουργειο.δεν τον γνωριζα πριν το ατυχημα μου ουτε και ειχα αποψη αλλα πλεον τωρα γνωριζω εναν απο τους καλυτερους χειρουργους.ευχαριστω πολυ κυριε Ραπτη!!!!!!!
ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΑΣΙΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΑΣΙΑΣ
13. Νοέμβριος, 2023.
Απόλυτα ενημερωμένος επαγγελματίας με ενδιαφέρον για τον ασθενή και με θέληση να λύσει προβλήματα και απορίες .Από τους κορυφαίους ορθοπαιδικούς αυτή την στιγμή στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Γιωργος Δικαιος
Γιωργος Δικαιος
7. Νοέμβριος, 2023.
Όλοι μέσα στο ΓΝΑ μιλούν για το επίπεδο και την ποιότητα της δουλειάς του,το οποίο επισκεφθηκαμε λόγω προβλήματος στο ισχιο της μητέρας μου κι από την στιγμή που την εξέτασε ήταν κατατοπιστικος, ξεκάθαρος,αναλυτικός και έδειχνε ότι γνωρίζει το αντικείμενο του ολοκληρωτικά. Έκανε ο ίδιος την επέμβαση στην μητέρα μου η οποία τελικά είχε σοβαρότερο πρόβλημα από ότι υπολογιζαμε. Οτι μας είπε έγινε, οτι μας είπε ότι θα λάβει χώρα από την στιγμή που βγήκε από το χειρουργείο έγινε επακριβώς! Απο την πρώτη στιγμή εως και την τελευταία που πήραμε το εξιτήριο ήταν δίπλα μας σε οτι χρειάστηκε. Με λίγα λόγια:σε 40 μερες η μητέρα μου έχει πετάξει το "Π" και πηγαίνει κανονικά στην έργασια της και νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα! Σαν άνθρωπος και προσωπικότητα είναι ακομη καλύτερος!! Υγ:2 φορές που χρειάστηκε να μου στείλει κάποιο έγγραφο το είχα άμεσα και βοήθησε και τον πατέρα μου σε θέματα με την μέση του(δυσκοκοιλες). Εύχομαι συνάδελφοι του να παίρνουν παράδειγμα!! Κωνσταντίνε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ.
Thanasis Panagiotou
Thanasis Panagiotou
7. Νοέμβριος, 2023.
Ο κύριος Ράπτης είναι εξαιρετικός γιατρός. Προσωπικά με έχει βοηθήσει και συντηρητικά αλλά και επεμβατικά (αρθροσκόπηση ώμου). Είναι τεχνικά άριστος αλλά δίνει και ιδιαίτερη έμφαση στην ψυχολογία και την ανθρώπινη αντιμετώπιση του ασθενούς σε όλη την διαδικασία προετοιμασία-επέμβαση-αποκατάσταση.
Nikolas Andrikopoulos
Nikolas Andrikopoulos
7. Νοέμβριος, 2023.
Ο κύριος Κωνσταντίνος Ράπτης είναι ένας Εξαιρετικός Ορθοπεδικός Χειρουργός, μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από όλα τα στάδια θεραπείας μου. Από την γνωμάτευση, στην επέμβαση, έως και την αποθεραπεία μου. Επίσης είναι ένα "πρόσωπο καθαρό" που εμπνέει εμπιστοσύνη και είναι πάνω απ' όλα ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Έμεινα εξαιρετικά ικανοποιημένος.