Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η εκφυλιστική αρθρίτιδα γόνατος;

Η εκφυλιστική αρθρίτιδα του γόνατος είναι η πιο συχνή πάθηση του γόνατος και συνίσταται σε καταστροφή των δομικών του στοιχείων, δηλαδή του αρθρικού χόνδρου, των μηνίσκων και του υποχόνδριου οστού με αποτέλεσμα σημαντικού βαθμού έκπτωση στη λειτουργικότητα της άρθρωσης.

Ποιες είναι οι μορφές της αρθρίτιδας γόνατος;

- Οστεοαρθριτιδα γόνατος: Είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας, προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας μεγαλύτερης από 65 έτη και συνίσταται σε προοδευτική φθορά του αρθρικού χόνδρου του ασθενούς.
- Μετατραυματική αρθρίτιδα: Είναι αποτέλεσμα κατάγματος, ρήξης μηνίσκου ή συνδεσμικής βλάβης (συχνότερα του προσθίου χιαστού) στην περιοχή του γόνατος.
- Ρευματικά νοσήματα: Η αρθρίτιδα του γόνατος μπορεί να εμφανιστεί και σε ασθενείς που πάσχουν από κάποιο ρευματολογικό νόσημα. Συνηθέστερη αιτία είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα που συνοδεύεται πέραν της φθοράς του αρθρικού χόνδρου από σημαντικού βαθμού εκφύλιση των συνδέσμων με αποτέλεσμα αστάθεια κατά τις ενεργητικές κινήσεις.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αρθρίτιδας γόνατος;

Στα αρχικά στάδια της νόσου εκδηλώνεται πόνος, κυρίως κατά την φόρτιση της άρθρωσης, ενώ προοδευτικά όσο εξελίσσεται ο πόνος γίνεται συνεχής, ταλαιπωρεί τον ασθενή κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου και οδηγεί σε σημαντικό περιορισμό των καθημερινών δραστηριοτήτων. Άλλες εκδηλώσεις της αρθρίτιδας γόνατος είναι το οίδημα (πρήξιμο), η δυσκαμψία και η ερυθρότητα, ενώ στα τελικά στάδια συνυπάρχει ατροφία των μυών γύρω από την περιοχή του γόνατος.

Ποιοι ασθενείς έχουν ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση;

Σε περιπτώσεις με εμμένοντα πόνο που δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή και επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς τότε την οριστική λύση δίνει η χειρουργική αντιμετώπιση.
Ειδικότερα, σε μέτριας βαρύτητας περιπτώσεις αρθρίτιδας γόνατος μπορεί να εφαρμοστούν διάφορες τεχνικές όπως είναι ο αρθροσκοπικός καθαρισμός με αφαίρεση ελεύθερων σωματίων που μπλοκάρουν την κίνηση, η υμενεκτομή σε περιπτώσεις αυτοάνοσων νοσημάτων και η οστεοτομία γόνατος για την αποφόρτιση του πάσχοντος διαμερίσματος του γόνατος.
Κυρίαρχη θέση στη χειρουργική θεραπεία της αρθρίτιδας του γόνατος κατέχει η ολική αρθροπλαστική, δηλαδή η αντικατάσταση των φθαρμένων τμημάτων της άρθρωσης από τεχνητά εμφυτεύματα. Πλέον, με την εισαγωγή νέων εξελιγμένων χειρουργικών τεχνικών, την εξέλιξη των εμφυτευμάτων και τη χρήση πρωτοκόλλων ταχείας μετεγχειρητική αποκατάστασης οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος υφίστανται ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, άμεση ορθοστάτιση και βάδιση, γρηγορότερη έξοδο από το νοσοκομείο και ταχύτερη αποκατάσταση όσον αφορά την μετεγχειρητική τους πορεία για επάνοδο σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων τους.

Υπάρχουν περιορισμοί στο περπάτημα – Τι ασκήσεις πρέπει να κάνω;

Οι ασθενείς που ταλαιπωρούνται από αρθρίτιδα του γόνατος ενθαρρύνονται για καθημερινή άσκηση όπως είναι το περπάτημα, ωστόσο πρέπει να αποφεύγονται διαδρομές με μεγάλη κλίση ή η ανάβαση σε σκάλες γιατί επιτείνουν τα ενοχλήματα. Επίσης, πολύ χρήσιμες είναι ασκήσεις που στοχεύουν σε μυική ενδυνάμωση και βελτίωση της ισορροπίας (π.χ. κολύμπι, ασκήσεις με λάστιχα).

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία; Έχει άμεση αποκατάσταση;

Στους ασθενείς με ήπια συμπτώματα συστήνονται τρόποι ανακούφισης από τον πόνο όπως είναι:
• Ήπια αναλγητικά - αντιφλεγμονώδη
• Μείωση σωματικού βάρους
• Τροποποίηση καθημερινών δραστηριοτήτων
• Φυσικοθεραπεία για μυική ενδυνάμωση
• Χρήση μπαστουνιού για βοήθεια στη βάδιση
• Ενέσιμες θεραπείες στην άρθρωση του γόνατος (Υαλουρονικό οξύ – PRP)

Σε ορισμένες περιπτώσεις έχει ένδειξη η αρθροσκόπηση του γόνατος για αφαίρεση ελεύθερων σωματίων, σταθεροποίηση του αρθρικού χόνδρου ή καθαρισμό εκφυλιστικών ρήξεων των μηνίσκων.
Κυρίαρχη θέση στη χειρουργική θεραπεία της αρθρίτιδας του γόνατος κατέχει η ολική αρθροπλαστική, δηλαδή η αντικατάσταση των φθαρμένων τμημάτων της άρθρωσης από τεχνητά εμφυτεύματα. Πλέον, με την χρήση του ρομποτικού συστήματος ΜΑΚΟ, την εξέλιξη των εμφυτευμάτων και τη χρήση πρωτοκόλλων ταχείας μετεγχειρητική αποκατάστασης οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος υφίστανται ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, άμεση ορθοστάτιση και βάδιση, γρηγορότερη έξοδο από το νοσοκομείο και ταχύτερη αποκατάσταση όσον αφορά την μετεγχειρητική τους πορεία για επάνοδο σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων τους.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Sofia Eu
Sofia Eu
5. Μάρτιος, 2024.
Εξαιρετικός γιατρός.Φιλικος και αξιόπιστος με μεγάλη εμπειρία. Ο καλύτερος γιατρός για δύσκολες περιπτώσεις και δύσκολους ασθενείς. Σ ευχαριστώ γιατρέ.
Marianna S
Marianna S
20. Φεβρουάριος, 2024.
Ο κ.Ράπτης χειρούργησε τη μητέρα μου πριν 3 εβδομάδες! Από την πρώτη στιγμή που τον γνωρίσαμε μας ενέπνευσε εμπιστοσύνη! Είναι πολύ γλυκός και προσιτός. Πήρε ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, πράγμα το οποίο συναντώ πρώτη φορά σε ορθοπεδικό και μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε ολική αρθροπλαστική ισχύου. Όλα έχουν πάει εξαιρετικά και ο γιατρός ακόμα και που λείπει σε συνέδριο στο εξωτερικό είναι πάντα προσιτός για τυχόν απορίες μας! Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!! Εξαιρετικός άνθρωπος και γιατρός!!
Arios13 ghjkkyf
Arios13 ghjkkyf
14. Φεβρουάριος, 2024.
Ο Κώστας είναι εξαιρετικός από κάθε άποψη. Σαν γιατρό τον κρίνω ως προς την αποτελεσματικότητά του καθώς τον περασμένο Οκτώβριο μου αποκατέστησε με χειρουργική επέμβαση ρήξη στον υπακρωμιακό τένοντα και ήδη κοντευω να αναρρώσω πολύ συντομότερα του αναμενόμενου.
Έλενα Χριστοδουλάκη
Έλενα Χριστοδουλάκη
8. Φεβρουάριος, 2024.
Από την πρώτη στιγμή που γνώρισα τον κύριο Ράπτη (είχα ήδη επισκεφθεί για το πρόβλημά μου άλλους τέσσερις ορθοπεδικούς) κέρδισε την εμπιστοσύνη μου. Ήρεμος, ξεκάθαρος και κατατοπιστικός, μου εξήγησε το πρόβλημα που έχω και τι πρέπει να κάνει για να διορθώσει το ισχίο μου, το οποίο πονούσε ήδη χρόνια. Ότι μου είπε, έτσι κι έγινε. Από την πρώτη στιγμή που έφτασα στο νοσοκομείο, με κατατόπισε με ακρίβεια. Με χειρούργησε με απόλυτη επιτυχία, κάνοντάς μου ολική αρθροπλαστική αριστερού ισχίου. Μάλιστα όταν νεαρός συνάδελφός του, μου έκανε την αλλαγή στο τραύμα, νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτής που την ίδια στιγμή βρίσκονταν στο δωμάτιο με ρώτησαν ποιος με χειρούργησε, στην ερώτησή μου "γιατί", μου απάντησαν με θαυμασμό, ότι ο κύριος Ράπτης " ζωγράφισε". Η αποθεραπεία μου πηγαίνει πάρα πολύ καλά, βρίσκομαι στο στάδιο της φυσικοθεραπείας και ότι χρειάζομαι είναι πάντα δίπλα μου. Θέλω λοιπόν και δημόσια να τον ευχαριστήσω. Γιατρέ μου σας οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ από καρδιάς!!! Τιμή μου να γνωρίσω έναν εξαιρετικό επιστήμονα και υπέροχο άνθρωπο!!!!
Maria Kosma
Maria Kosma
1. Φεβρουάριος, 2024.
Μετά από συντριπτικό κάταγμα κνήμης, περόνης Ο κύριος Ράπτης με χειρουργήσε με απόλυτη επιτυχία ήταν πάντα διαθέσιμος για οποιαδήποτε απορία για το τραυματισμό μου είναι ένα εξαιρετικός επιστήμονας και προπαντός παρά πολύ καλός άνθρωπος.
stavros stamatopoulos
stavros stamatopoulos
25. Iανουάριος, 2024.
Ο κύριος Ράπτης με χειρουργούσε στο 251Γνα μου έκανε ολική αθροπλαστικη ισχύου. Είναι άριστος γιατρός και άνω από όλα Άνθρωπος
Mark Kostelos (Laptop Parts)
Mark Kostelos (Laptop Parts)
11. Δεκέμβριος, 2023.
Καί Εγώ Με τη σειρά μου θα σας διηγηθώ την δική μου ιστορία, Πρόβλημα στο ισχίο 15 έτη είχε φαγωθεί τελείως μετά από έρευνα βρήκα τον γιατρό τον κύριο Κωσταντίνο Ράπτη ο οποίος έκανε εξαιρετική δουλειά , Θεωρώ πως είναι Είναι ότι καλύτερο υπάρχει για αυτές τις περιπτώσεις γιατρέ μου σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ που μπορώ και περπατάω και δεν έχω πόνο Στο ισχίο μου και έτσι δεν μπορούσα να κοιμηθώ τρία χρόνια περίπου να κάνω ύπνο καλό, Η σημερινή μου κατάσταση είναι άψογη με την βοήθεια Της γυμναστικής. Παρακαλώ πολύ διαδώστε το γιατί εκεί έξω είναι πολύς κόσμος που έχει πρόβλημα στο ισχίο και πονάει και δεν μπορεί να περπατήσει καλά είναι κρίμα ένα μεγάλο μεγάλο ευχαριστώ γιατρέ μου στην ομάδα σου σε ευχαριστώ για όλα MARK.
Πασιφλορα Λουπους
Πασιφλορα Λουπους
10. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός επιστήμων,με ανθρωπιά, ευγένεια,και ύψιλον ιατρικό φρόνημα.Σας ευχαριστούμε πολύ για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που μας προσφέρετε και ευχόμαστε κάθε τι καλό σε εσάς και την οικογένειά σας .Επί ευκαιρία των ημερών ευχομεθα Χρόνια Πολλά και καλά Χριστούγεννα! Με εκτίμηση Ευαγγελία Μπεκιάρη
Μπάμπης Σαμαρτζής
Μπάμπης Σαμαρτζής
8. Δεκέμβριος, 2023.
Είναι από τις περιπτώσεις γιατρου που λες δεν τον αλλάζω με τίποτα!!! Φοβερός γνώστης, φοβερός γιατρός και φοβερός άνθρωπος Τον θεωρώ πρότυπο γιατρου
Evangelos Maratsolas
Evangelos Maratsolas
8. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός ιατρός και πάνω από όλα Άνθρωπος