Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η εκφυλιστική αρθρίτιδα γόνατος;

Η εκφυλιστική αρθρίτιδα του γόνατος είναι η πιο συχνή πάθηση του γόνατος και συνίσταται σε καταστροφή των δομικών του στοιχείων, δηλαδή του αρθρικού χόνδρου, των μηνίσκων και του υποχόνδριου οστού με αποτέλεσμα σημαντικού βαθμού έκπτωση στη λειτουργικότητα της άρθρωσης.

Ποιες είναι οι μορφές της αρθρίτιδας γόνατος;

- Οστεοαρθριτιδα γόνατος: Είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας, προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας μεγαλύτερης από 65 έτη και συνίσταται σε προοδευτική φθορά του αρθρικού χόνδρου του ασθενούς.
- Μετατραυματική αρθρίτιδα: Είναι αποτέλεσμα κατάγματος, ρήξης μηνίσκου ή συνδεσμικής βλάβης (συχνότερα του προσθίου χιαστού) στην περιοχή του γόνατος.
- Ρευματικά νοσήματα: Η αρθρίτιδα του γόνατος μπορεί να εμφανιστεί και σε ασθενείς που πάσχουν από κάποιο ρευματολογικό νόσημα. Συνηθέστερη αιτία είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα που συνοδεύεται πέραν της φθοράς του αρθρικού χόνδρου από σημαντικού βαθμού εκφύλιση των συνδέσμων με αποτέλεσμα αστάθεια κατά τις ενεργητικές κινήσεις.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αρθρίτιδας γόνατος;

Στα αρχικά στάδια της νόσου εκδηλώνεται πόνος, κυρίως κατά την φόρτιση της άρθρωσης, ενώ προοδευτικά όσο εξελίσσεται ο πόνος γίνεται συνεχής, ταλαιπωρεί τον ασθενή κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου και οδηγεί σε σημαντικό περιορισμό των καθημερινών δραστηριοτήτων. Άλλες εκδηλώσεις της αρθρίτιδας γόνατος είναι το οίδημα (πρήξιμο), η δυσκαμψία και η ερυθρότητα, ενώ στα τελικά στάδια συνυπάρχει ατροφία των μυών γύρω από την περιοχή του γόνατος.

Ποιοι ασθενείς έχουν ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση;

Σε περιπτώσεις με εμμένοντα πόνο που δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή και επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς τότε την οριστική λύση δίνει η χειρουργική αντιμετώπιση.
Ειδικότερα, σε μέτριας βαρύτητας περιπτώσεις αρθρίτιδας γόνατος μπορεί να εφαρμοστούν διάφορες τεχνικές όπως είναι ο αρθροσκοπικός καθαρισμός με αφαίρεση ελεύθερων σωματίων που μπλοκάρουν την κίνηση, η υμενεκτομή σε περιπτώσεις αυτοάνοσων νοσημάτων και η οστεοτομία γόνατος για την αποφόρτιση του πάσχοντος διαμερίσματος του γόνατος.
Κυρίαρχη θέση στη χειρουργική θεραπεία της αρθρίτιδας του γόνατος κατέχει η ολική αρθροπλαστική, δηλαδή η αντικατάσταση των φθαρμένων τμημάτων της άρθρωσης από τεχνητά εμφυτεύματα. Πλέον, με την εισαγωγή νέων εξελιγμένων χειρουργικών τεχνικών, την εξέλιξη των εμφυτευμάτων και τη χρήση πρωτοκόλλων ταχείας μετεγχειρητική αποκατάστασης οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος υφίστανται ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, άμεση ορθοστάτιση και βάδιση, γρηγορότερη έξοδο από το νοσοκομείο και ταχύτερη αποκατάσταση όσον αφορά την μετεγχειρητική τους πορεία για επάνοδο σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων τους.

Υπάρχουν περιορισμοί στο περπάτημα – Τι ασκήσεις πρέπει να κάνω;

Οι ασθενείς που ταλαιπωρούνται από αρθρίτιδα του γόνατος ενθαρρύνονται για καθημερινή άσκηση όπως είναι το περπάτημα, ωστόσο πρέπει να αποφεύγονται διαδρομές με μεγάλη κλίση ή η ανάβαση σε σκάλες γιατί επιτείνουν τα ενοχλήματα. Επίσης, πολύ χρήσιμες είναι ασκήσεις που στοχεύουν σε μυική ενδυνάμωση και βελτίωση της ισορροπίας (π.χ. κολύμπι, ασκήσεις με λάστιχα).

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία; Έχει άμεση αποκατάσταση;

Στους ασθενείς με ήπια συμπτώματα συστήνονται τρόποι ανακούφισης από τον πόνο όπως είναι:
• Ήπια αναλγητικά - αντιφλεγμονώδη
• Μείωση σωματικού βάρους
• Τροποποίηση καθημερινών δραστηριοτήτων
• Φυσικοθεραπεία για μυική ενδυνάμωση
• Χρήση μπαστουνιού για βοήθεια στη βάδιση
• Ενέσιμες θεραπείες στην άρθρωση του γόνατος (Υαλουρονικό οξύ – PRP)

Σε ορισμένες περιπτώσεις έχει ένδειξη η αρθροσκόπηση του γόνατος για αφαίρεση ελεύθερων σωματίων, σταθεροποίηση του αρθρικού χόνδρου ή καθαρισμό εκφυλιστικών ρήξεων των μηνίσκων.
Κυρίαρχη θέση στη χειρουργική θεραπεία της αρθρίτιδας του γόνατος κατέχει η ολική αρθροπλαστική, δηλαδή η αντικατάσταση των φθαρμένων τμημάτων της άρθρωσης από τεχνητά εμφυτεύματα. Πλέον, με την χρήση του ρομποτικού συστήματος ΜΑΚΟ, την εξέλιξη των εμφυτευμάτων και τη χρήση πρωτοκόλλων ταχείας μετεγχειρητική αποκατάστασης οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος υφίστανται ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, άμεση ορθοστάτιση και βάδιση, γρηγορότερη έξοδο από το νοσοκομείο και ταχύτερη αποκατάσταση όσον αφορά την μετεγχειρητική τους πορεία για επάνοδο σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων τους.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Επικοινωνία Εδώ!