Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η εκφυλιστική αρθρίτιδα γόνατος;

Η εκφυλιστική αρθρίτιδα του γόνατος είναι η πιο συχνή πάθηση του γόνατος και συνίσταται σε καταστροφή των δομικών του στοιχείων, δηλαδή του αρθρικού χόνδρου, των μηνίσκων και του υποχόνδριου οστού με αποτέλεσμα σημαντικού βαθμού έκπτωση στη λειτουργικότητα της άρθρωσης.

Ποιες είναι οι μορφές της αρθρίτιδας γόνατος;

- Οστεοαρθριτιδα γόνατος: Είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας, προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας μεγαλύτερης από 65 έτη και συνίσταται σε προοδευτική φθορά του αρθρικού χόνδρου του ασθενούς.
- Μετατραυματική αρθρίτιδα: Είναι αποτέλεσμα κατάγματος, ρήξης μηνίσκου ή συνδεσμικής βλάβης (συχνότερα του προσθίου χιαστού) στην περιοχή του γόνατος.
- Ρευματικά νοσήματα: Η αρθρίτιδα του γόνατος μπορεί να εμφανιστεί και σε ασθενείς που πάσχουν από κάποιο ρευματολογικό νόσημα. Συνηθέστερη αιτία είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα που συνοδεύεται πέραν της φθοράς του αρθρικού χόνδρου από σημαντικού βαθμού εκφύλιση των συνδέσμων με αποτέλεσμα αστάθεια κατά τις ενεργητικές κινήσεις.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αρθρίτιδας γόνατος;

Στα αρχικά στάδια της νόσου εκδηλώνεται πόνος, κυρίως κατά την φόρτιση της άρθρωσης, ενώ προοδευτικά όσο εξελίσσεται ο πόνος γίνεται συνεχής, ταλαιπωρεί τον ασθενή κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου και οδηγεί σε σημαντικό περιορισμό των καθημερινών δραστηριοτήτων. Άλλες εκδηλώσεις της αρθρίτιδας γόνατος είναι το οίδημα (πρήξιμο), η δυσκαμψία και η ερυθρότητα, ενώ στα τελικά στάδια συνυπάρχει ατροφία των μυών γύρω από την περιοχή του γόνατος.

Ποιοι ασθενείς έχουν ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση;

Σε περιπτώσεις με εμμένοντα πόνο που δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή και επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς τότε την οριστική λύση δίνει η χειρουργική αντιμετώπιση.
Ειδικότερα, σε μέτριας βαρύτητας περιπτώσεις αρθρίτιδας γόνατος μπορεί να εφαρμοστούν διάφορες τεχνικές όπως είναι ο αρθροσκοπικός καθαρισμός με αφαίρεση ελεύθερων σωματίων που μπλοκάρουν την κίνηση, η υμενεκτομή σε περιπτώσεις αυτοάνοσων νοσημάτων και η οστεοτομία γόνατος για την αποφόρτιση του πάσχοντος διαμερίσματος του γόνατος.
Κυρίαρχη θέση στη χειρουργική θεραπεία της αρθρίτιδας του γόνατος κατέχει η ολική αρθροπλαστική, δηλαδή η αντικατάσταση των φθαρμένων τμημάτων της άρθρωσης από τεχνητά εμφυτεύματα. Πλέον, με την εισαγωγή νέων εξελιγμένων χειρουργικών τεχνικών, την εξέλιξη των εμφυτευμάτων και τη χρήση πρωτοκόλλων ταχείας μετεγχειρητική αποκατάστασης οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος υφίστανται ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, άμεση ορθοστάτιση και βάδιση, γρηγορότερη έξοδο από το νοσοκομείο και ταχύτερη αποκατάσταση όσον αφορά την μετεγχειρητική τους πορεία για επάνοδο σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων τους.

Υπάρχουν περιορισμοί στο περπάτημα – Τι ασκήσεις πρέπει να κάνω;

Οι ασθενείς που ταλαιπωρούνται από αρθρίτιδα του γόνατος ενθαρρύνονται για καθημερινή άσκηση όπως είναι το περπάτημα, ωστόσο πρέπει να αποφεύγονται διαδρομές με μεγάλη κλίση ή η ανάβαση σε σκάλες γιατί επιτείνουν τα ενοχλήματα. Επίσης, πολύ χρήσιμες είναι ασκήσεις που στοχεύουν σε μυική ενδυνάμωση και βελτίωση της ισορροπίας (π.χ. κολύμπι, ασκήσεις με λάστιχα).

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία; Έχει άμεση αποκατάσταση;

Στους ασθενείς με ήπια συμπτώματα συστήνονται τρόποι ανακούφισης από τον πόνο όπως είναι:
• Ήπια αναλγητικά - αντιφλεγμονώδη
• Μείωση σωματικού βάρους
• Τροποποίηση καθημερινών δραστηριοτήτων
• Φυσικοθεραπεία για μυική ενδυνάμωση
• Χρήση μπαστουνιού για βοήθεια στη βάδιση
• Ενέσιμες θεραπείες στην άρθρωση του γόνατος (Υαλουρονικό οξύ – PRP)

Σε ορισμένες περιπτώσεις έχει ένδειξη η αρθροσκόπηση του γόνατος για αφαίρεση ελεύθερων σωματίων, σταθεροποίηση του αρθρικού χόνδρου ή καθαρισμό εκφυλιστικών ρήξεων των μηνίσκων.
Κυρίαρχη θέση στη χειρουργική θεραπεία της αρθρίτιδας του γόνατος κατέχει η ολική αρθροπλαστική, δηλαδή η αντικατάσταση των φθαρμένων τμημάτων της άρθρωσης από τεχνητά εμφυτεύματα. Πλέον, με την χρήση του ρομποτικού συστήματος ΜΑΚΟ, την εξέλιξη των εμφυτευμάτων και τη χρήση πρωτοκόλλων ταχείας μετεγχειρητική αποκατάστασης οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος υφίστανται ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, άμεση ορθοστάτιση και βάδιση, γρηγορότερη έξοδο από το νοσοκομείο και ταχύτερη αποκατάσταση όσον αφορά την μετεγχειρητική τους πορεία για επάνοδο σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων τους.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Mark Kostelos (Laptop Parts)
Mark Kostelos (Laptop Parts)
11. Δεκέμβριος, 2023.
Καί Εγώ Με τη σειρά μου θα σας διηγηθώ την δική μου ιστορία, Πρόβλημα στο ισχίο 15 έτη είχε φαγωθεί τελείως μετά από έρευνα βρήκα τον γιατρό τον κύριο Κωσταντίνο Ράπτη ο οποίος έκανε εξαιρετική δουλειά , Θεωρώ πως είναι Είναι ότι καλύτερο υπάρχει για αυτές τις περιπτώσεις γιατρέ μου σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ που μπορώ και περπατάω και δεν έχω πόνο Στο ισχίο μου και έτσι δεν μπορούσα να κοιμηθώ τρία χρόνια περίπου να κάνω ύπνο καλό, Η σημερινή μου κατάσταση είναι άψογη με την βοήθεια Της γυμναστικής. Παρακαλώ πολύ διαδώστε το γιατί εκεί έξω είναι πολύς κόσμος που έχει πρόβλημα στο ισχίο και πονάει και δεν μπορεί να περπατήσει καλά είναι κρίμα ένα μεγάλο μεγάλο ευχαριστώ γιατρέ μου στην ομάδα σου σε ευχαριστώ για όλα MARK.
Πασιφλορα Λουπους
Πασιφλορα Λουπους
10. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός επιστήμων,με ανθρωπιά, ευγένεια,και ύψιλον ιατρικό φρόνημα.Σας ευχαριστούμε πολύ για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που μας προσφέρετε και ευχόμαστε κάθε τι καλό σε εσάς και την οικογένειά σας .Επί ευκαιρία των ημερών ευχομεθα Χρόνια Πολλά και καλά Χριστούγεννα! Με εκτίμηση Ευαγγελία Μπεκιάρη
Μπάμπης Σαμαρτζής
Μπάμπης Σαμαρτζής
8. Δεκέμβριος, 2023.
Είναι από τις περιπτώσεις γιατρου που λες δεν τον αλλάζω με τίποτα!!! Φοβερός γνώστης, φοβερός γιατρός και φοβερός άνθρωπος Τον θεωρώ πρότυπο γιατρου
Evangelos Maratsolas
Evangelos Maratsolas
8. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός ιατρός και πάνω από όλα Άνθρωπος
Antonis R
Antonis R
8. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός στη δουλειά του και στη συμπεριφορά του!! Πάντα διαθέσιμος να απαντήσει στις απορίες σου και να σου εξηγήσει τα πάντα. Να πω επίσης ότι βγηκα μετά από χειρουργειο χιαστών κ μηνίσκου και δεν ένιωθα πόνο. Επιπλέον η αποκατάσταση είναι πάρα πολύ καλή. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα !!!
Pantelis Giannopoulos
Pantelis Giannopoulos
6. Δεκέμβριος, 2023.
Οτι και να πω θα ειναι λιγο.τον επισκεφτηκα με ρηξη τενοντα δεξιου δικεφαλου εκανε γρηγορη και σωστη οπτικη διαγνωση κσι αφου ειδε και την μαγνητικη με εβαλε να με χειρουργησει αμεσα για να μην εχω αργοτερα προβληματα.τακτικη επικοινωνια οπτικη και τηλεφωνικη για την αποκατασταση μου μετα το χειρουργειο.δεν τον γνωριζα πριν το ατυχημα μου ουτε και ειχα αποψη αλλα πλεον τωρα γνωριζω εναν απο τους καλυτερους χειρουργους.ευχαριστω πολυ κυριε Ραπτη!!!!!!!
ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΑΣΙΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΑΣΙΑΣ
13. Νοέμβριος, 2023.
Απόλυτα ενημερωμένος επαγγελματίας με ενδιαφέρον για τον ασθενή και με θέληση να λύσει προβλήματα και απορίες .Από τους κορυφαίους ορθοπαιδικούς αυτή την στιγμή στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Γιωργος Δικαιος
Γιωργος Δικαιος
7. Νοέμβριος, 2023.
Όλοι μέσα στο ΓΝΑ μιλούν για το επίπεδο και την ποιότητα της δουλειάς του,το οποίο επισκεφθηκαμε λόγω προβλήματος στο ισχιο της μητέρας μου κι από την στιγμή που την εξέτασε ήταν κατατοπιστικος, ξεκάθαρος,αναλυτικός και έδειχνε ότι γνωρίζει το αντικείμενο του ολοκληρωτικά. Έκανε ο ίδιος την επέμβαση στην μητέρα μου η οποία τελικά είχε σοβαρότερο πρόβλημα από ότι υπολογιζαμε. Οτι μας είπε έγινε, οτι μας είπε ότι θα λάβει χώρα από την στιγμή που βγήκε από το χειρουργείο έγινε επακριβώς! Απο την πρώτη στιγμή εως και την τελευταία που πήραμε το εξιτήριο ήταν δίπλα μας σε οτι χρειάστηκε. Με λίγα λόγια:σε 40 μερες η μητέρα μου έχει πετάξει το "Π" και πηγαίνει κανονικά στην έργασια της και νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα! Σαν άνθρωπος και προσωπικότητα είναι ακομη καλύτερος!! Υγ:2 φορές που χρειάστηκε να μου στείλει κάποιο έγγραφο το είχα άμεσα και βοήθησε και τον πατέρα μου σε θέματα με την μέση του(δυσκοκοιλες). Εύχομαι συνάδελφοι του να παίρνουν παράδειγμα!! Κωνσταντίνε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ.
Thanasis Panagiotou
Thanasis Panagiotou
7. Νοέμβριος, 2023.
Ο κύριος Ράπτης είναι εξαιρετικός γιατρός. Προσωπικά με έχει βοηθήσει και συντηρητικά αλλά και επεμβατικά (αρθροσκόπηση ώμου). Είναι τεχνικά άριστος αλλά δίνει και ιδιαίτερη έμφαση στην ψυχολογία και την ανθρώπινη αντιμετώπιση του ασθενούς σε όλη την διαδικασία προετοιμασία-επέμβαση-αποκατάσταση.
Nikolas Andrikopoulos
Nikolas Andrikopoulos
7. Νοέμβριος, 2023.
Ο κύριος Κωνσταντίνος Ράπτης είναι ένας Εξαιρετικός Ορθοπεδικός Χειρουργός, μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από όλα τα στάδια θεραπείας μου. Από την γνωμάτευση, στην επέμβαση, έως και την αποθεραπεία μου. Επίσης είναι ένα "πρόσωπο καθαρό" που εμπνέει εμπιστοσύνη και είναι πάνω απ' όλα ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Έμεινα εξαιρετικά ικανοποιημένος.