Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η ρήξη έσω ή έξω μηνίσκου;

Η ρήξη μηνίσκου είναι ένας συχνός τραυματισμός στο γόνατο και συμβαίνει συνήθως είτε σε νέους ασθενείς κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, αλλά και σε μεγαλύτερες ηλικίες λόγω εκφύλισης. Στην άρθρωση του γόνατος υπάρχουν ο έσω και ο έξω μηνίσκος, έχουν ημισεληνοειδές σχήμα και βρίσκονται ανάμεσα στις αρθρικές επιφάνειες του μηρού και της κνήμης. Χρησιμεύουν στην απορρόφηση φορτίων, ώστε να προστατεύεται ο αρθρικός χόνδρος αλλά και στην σταθεροποίηση του γόνατος κάνοντας την κίνηση πιο ομαλή.

Πώς προκαλείται η ρήξη του μηνίσκου - Ποια τα βασικά αίτια;

Ο μηχανισμός όπου ο μηνίσκος συνήθως υφίσταται ρήξη είναι η βίαιη φόρτιση του λυγισμένου γόνατος  με ταυτόχρονη στροφή και κάμψη.
Στους νέους ασθενείς, που οι μηνίσκοι είναι υγιείς και ελαστικοί, η ρήξη είναι αποτέλεσμα ενός σοβαρού τραυματισμού και εκδηλώνεται συνήθως σε αθλητικές δραστηριότητες (π.χ. μπάσκετ, ποδόσφιρο, τένις, σκί). Στους μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς, όπου οι μηνίσκοι είναι εκφυλισμένοι και λιγότερο εύκαμπτοι για τον τραυματισμό τους απαιτείται κίνηση του γόνατος χαμηλής βίας όπως για παράδειγμα το βαθύ κάθισμα ή η ξαφνική στροφή του γόνατος.
Ο έσω μηνίσκος τραυματίζεται πιο συχνά από τον έξω μηνίσκο, συχνότερα η βλάβη εντοπίζεται στο οπίσθιο τμήμα, ενώ τέλος η ρήξη μπορεί να είναι μερική ή πλήρης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου;


Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι:


• Πόνος στην πλάγια επιφάνεια του γόνατος που επιδεινώνεται σε βαθύ κάθισμα ή στην κάμψη του γόνατος.
• Οίδημα (πρήξιμο), αλλά και δυσκαμψία ή αδυναμία πλήρους έκτασης
• “Κλείδωμα”(block) του γόνατος σε κάποιες περιπτώσεις (το σπασμένο κομμάτι του μηνίσκου παρεκτοπίζεται μεταξύ των αρθρούμενων επιφανειών του μηρού και της κνήμης)
• Σε παραμελημένες περιπτώσεις ο ασθενής κουτσαίνει και δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει σκάλες

Πώς γίνεται η διάγνωση του τραυματισμού;

Η διάγνωση της ρήξης του μηνίσκου γίνεται με την κλινική εξέταση και διάφορες κλινικές δοκιμασίες και επιβεβαιώνεται με μαγνητική τομογραφία όπου αναγνωρίζεται ο ακριβής τύπος της ρήξης, η έκτασή της, συνοδές βλάβες στο χόνδρο ή τους συνδέσμους του γόνατος και καθορίζεται το πρωτόκολλο θεραπείας.

Ποιές είναι οι θεραπευτικές επιλογές; Ποια η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση και άμεση αποκατάσταση;

Οι περιπτώσεις απλών ρήξεων που συνοδεύονται από ήπιο πόνο και δεν παρεμποδίζουν την κίνηση του γόνατος αντιμετωπίζονται συντηρητικά και συνήθως μετά από σύντομο διάστημα θεραπεύονται.

Τα πιο συχνά μέσα αντιμετώπισης είναι:

• Παγοθεραπεία
• Αποφόρτιση στη βάδιση με πατερίτσες
• Αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή
• Πρωτόκολλο φυσικοθεραπείας - Κινησιοθεραπείας

Αντίθετα, στους νέους ασθενείς που έχουν μεγάλη επουλωτική ικανότητα, αλλά και στις περιπτώσεις εκτεταμένων ρήξεων όπου ο ασθενής “κουτσαίνει” κατά τη βάδιση και έχει συνεχή πόνο ακόμη και κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου συστήνεται η χειρουργική – αρθροσκοπική αποκατάσταση. Ειδικότερα, ανάλογα με το είδος τη ρήξης και την ηλικία του ασθενούς πραγματοποιείται είτε συρραφή του μηνίσκου, είτε συχνότερα αφαίρεση ενός μικρού τμήματός του ώστε να επανέλθει πλήρως και σε σύντομο χρονικό διάστημα σε όλες τις δραστηριότητές του.

Υπάρχουν κίνδυνοι αν χειρουργηθώ;

Η αρθροσκόπηση του γόνατος αποτελεί μια επέμβαση σύντομη, ασφαλή, αναίμακτη και με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο που εξασφαλίζει ικανοποιητικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα στους ασθενείς. Ο κατάλληλος προεγχειρητικός σχεδιασμός και η συμμόρφωση του ασθενούς στις οδηγίες του ορθοπαιδικού του ελαχιστοποιούν τα ποσοστά επιπλοκών όπως είναι η φλεγμονή, η δυσκαμψία, ο τραυματισμός νευρικών δομών ή η θραύση χειρουργικών εργαλείων.

Τι πρέπει να γνωρίζω μετά το χειρουργείο;

Ο ασθενής μπορεί να λάβει εξιτήριο από την κλινική 2-3 ώρες μετά την επέμβαση. Συστήνεται η χρήση βακτηριών (πατερίτσες) και ήπιων αναλγητικών για μερικές ημέρες, παγοθεραπεία για την υποχώρηση του οιδήματος και έναρξη πρωτοκόλλου μυικής ενδυνάμωσης μετά από 15 ημέρες. Στις περιπτώσεις που εκτελείται αρθροσκοπική συρραφή μηνίσκου το πρωτόκολλο αποκατάστασης περιλαμβάνει εφαρμογή ειδικού κηδεμόνα γόνατος, αποφόρτιση του σκέλους για 6 εβδομάδες και εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.

Ποιος είναι ο χρόνος αποκατάστασης;

Ο συνήθης χρόνος αποκατάστασης σε ασθενείς που υποβάλλονται σε μερική εκτομή μηνίσκου είναι περίπου 2 εβδομάδες όπου μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους και σε βασικές καθημερινές δραστηριότητες. Αντίθετα, στις περιπτώσεις που διενεργείται συρραφή μηνίσκου ο χρόνος αποθεραπείας παρατείνεται έως τους 2 μήνες για να επιτευχθεί ομαλή επούλωση της συρραφής.

Θα πρέπει να κάνω φυσικοθεραπεία μετά την επέμβαση;

Σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροσκόπηση γόνατος λόγω ρήξης μηνίσκου είναι αναγκαίο ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο φυσικοθεραπείας με στόχο τη μυική ενδυνάμωση και την αποκατάσταση πλήρους εύρους κίνησης του γόνατος.

Διατροφή: Πρέπει να προσέχω κάτι μετά το χειρουργείο;

Κατά τη διάρκεια ανάρρωσης μετά από αρθροσκόπηση γόνατος προτείνεται η κατανάλωση ορισμένων τροφών. Ειδικότερα:
• Βιταμίνη C, συμβάλλει στην επούλωση των τραυματισμένων χόνδρων
• Βιταμίνη D, ασβέστιο και μαγνήσιο, είναι συστατικά απαραίτητα για τη μυοσκελετική υγεία
• Πρωτείνες, συμβάλλουν στην ταχεία επούλωση και ενίσχυση των μυικών ομάδων του άκρου

Πόσο κοστίζει η επέμβαση; Είναι προσιτές οι τιμές;

Το κόστος του χειρουργείου είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από την τεχνική που θα επιλεγεί ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς και το είδος των εμφυτευμάτων που θα χρησιμοποιηθούν. Στους ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτεται ανάλογα με το ασφαλιστήριο τους.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Επικοινωνία Εδώ!