Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η ρήξη έσω ή έξω μηνίσκου;

Η ρήξη των μηνίσκων στο γόνατο εκδηλώνεται κυρίως σε νέους ανθρώπους που αθλούνται, αλλά και σπανιότερα σε ηλικίες μεγαλύτερες των 50 ετών στα πλαίσια χρόνιας εκφύλισης. Ανατομικά, στο γόνατό μας υπάρχουν δύο ημισεληνοειδούς σχήματος δομές, ο έσω και ο έξω μηνίσκος, που βρίσκονται ανάμεσα στο μηρό και την κνήμη και ασκούν προστατευτική δράση στον αρθρικό χόνδρο αλλά ταυτόχρονα εξασφαλίζουν μεγαλύτερη σταθερότητα στην άρθρωση κατά τη διάρκεια της κίνησης.

Πώς προκαλείται η ρήξη του μηνίσκου - Ποια τα βασικά αίτια;

Ως μηχανισμός κάκωσης του μηνίσκου περιγράφεται η ξαφνική άσκηση βίας όταν το γόνατο είναι λυγισμένο με ταυτόχρονη στροφή. Επίσης μπορεί να τραυματιστεί σε υπερβολικές κάμψεις και εκτάσεις του γόνατος. Η ρήξη του μηνίσκου είναι δυνατόν αν προκληθεί σε οποιαδήποτε καθημερινή δραστηριότητα όπως το γονάτισμα, ο χορός ή το κατέβασμα από τις σκάλες.

Όσον αφορά νεότερες ηλικίες στους οποίους οι μηνίσκοι είναι υγιείς και ελαστικοί, η κάκωση αποτελεί μία από τις συχνότερες αθλητικές κακώσεις και συνοδεύει ένα σοβαρό τραυματισμό, συχνότερα σε αθλήματα όπως είναι το ποδόσφαιρο, το τέννις ή το σκί. Αντίθετα, στους ηλικιωμένους, όπου οι μηνίσκοι είναι εκφυλισμένοι και λιγότερο εύκαμπτοι, αρκεί μια συνήθης κίνηση χαμηλής βίας όπως για παράδειγμα το βαθύ κάθισμα ή η ξαφνική στροφή του γόνατος για να υποστούν ρήξη.

Πληθυσμιακές ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από τραυματισμό του μηνίσκου είναι όσοι ασχολούνται με αθλήματα επαφής (π.χ. μπάσκετ, τέννις, χάντμπολ), υπέρβαροι ασθενείς, και άνθρωποι με υπερελαστικότητα. Επιδημιολογικά ο έσω μηνίσκος εμφανίζει μεγαλύτερη συχνότητα τραυματισμού από τον έξω, συχνότερα η βλάβη αφορά το οπίσθιο κέρας, ενώ τέλος η ρήξη μπορεί να είναι μερική ή πλήρης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου;

Τα συνηθέστερα συμπτώματα που εκδηλώνουν ασθενείς με τραυματισμό του μηνίσκου είναι οξύς, βασανιστικός πόνος στο πλάγιο τμήμα του γόνατος (έσω ή έξω) που γίνεται περισσότερο “ενοχλητικός” σε βαθύ κάθισμα ή στην κάμψη του γόνατος. Επιπλέον, εμφανίζουν οίδημα (πρήξιμο), αλλά και δυσκαμψία ή αδυναμία πλήρους έκτασης της άρθρωσης με αποτέλεσμα δυσκολία σε καθημερινές δραστηριότητες. Σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρεται ένα “κλείδωμα” (block) του γόνατος (λόγω παρεκτόπισης του σπασμένου κομματιού του μηνίσκου ανάμεσα στις αρθρούμενες επιφάνειες μηρού και κνήμης), ενώ μπορεί να παρατηρηθεί αίσθημα αδυναμίας του σκέλους. Σε παραμελημένες περιπτώσεις ο ασθενής κουτσαίνει καθημερινά και δυσκολεύεται να οδηγήσει, να χρησιμοποιήσει σκάλες ακόμη και να περπατήσει.

Πώς γίνεται η διάγνωση του τραυματισμού;

Όταν ο ασθενής προσέρχεται με συμπτώματα τραυματισμού των μηνίσκων αρχικά λαμβάνεται λεπτομερές ιστορικό όπου αναφέρονται οι συνθήκες του τραυματισμού, καθημερινές συνήθειες, αθλητικές δραστηριότητες, παλαιότερες χειρουργικές επεμβάσεις ή ακόμη και χρόνια παθολογικά προβλήματα. Εν συνεχεία υποβάλλεται σε λεπτομερή κλινική εξέταση και δοκιμασίες για αναγνώριση των σημείων του πόνου, περιορισμού του εύρους κίνησης του γόνατος (δυσκαμψία), πρηξίματος της άρθρωσης και αποκλεισμού άλλων πιθανών αιτίων δυσχρησίας του γόνατος (π.χ. ρήξη χιαστών ή πλάγιων συνδέσμων, κάκωση επιγονατίδας). Τέλος, η διερεύνηση ολοκληρώνεται και επιβεβαιώνεται η τελική διάγνωση τις απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις όπως είναι η ακτινογραφία για έλεγχο των οστικών δομών και η μαγνητική τομογραφία, όπου αναγνωρίζονται ο ακριβής τύπος της ρήξης, η έκτασή της, επιπλέον συνοδές βλάβες του χόνδρου ή των συνδέσμων του γόνατος και έτσι καθορίζεται το πρωτόκολλο θεραπείας.

Ποιές είναι οι θεραπευτικές επιλογές; Ποια η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση και άμεση αποκατάσταση;

Στις περιπτώσεις των απλών ρήξεων που ο ασθενής εκδηλώνει μόνο περιστασιακά ήπιο πόνο χωρίς να παρεμποδίζεται η κίνηση του γόνατος και χωρίς να δυσχεραίνονται οι καθημερινές δραστηριότητες προτείνεται η συντηρητική αντιμετώπιση και συνήθως μετά από σύντομο διάστημα υπάρχει πλήρης ανακούφιση. Ειδικότερα, τα πιο συχνά μέσα αντιμετώπισης είναι η τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων (παγοθεραπεία) στην πάσχουσα περιοχή για υποχώρηση του οιδήματος, η αποφόρτιση του γόνατος στη βάδιση με πατερίτσες, η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής (αντιφλεγμονώδη, αναλγητικά), καθώς επίσης και η έναρξη εξατομικευμένου πρωτοκόλλου φυσικοθεραπείας και μυικής ενδυνάμωσης.

Αντίθετα, στους νέους ασθενείς όπου οι μηνίσκοι έχουν μεγάλη επουλωτική ικανότητα, καθώς και στις περιπτώσεις των σύνθετων εκτεταμένων ρήξεων που οι ασθενείς “κουτσαίνουν” κατά τη βάδιση και έχουν συνεχή πόνο ακόμη και κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου έχει απόλυτη ένδειξη η χειρουργική – αρθροσκοπική αποκατάσταση. Ειδικότερα, ανάλογα με το είδος τη ρήξης, την ηλικία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασθενούς πραγματοποιείται είτε συρραφή του μηνίσκου, είτε αφαίρεση ενός μικρού τμήματός του ώστε να επανέλθει πλήρως και σε σύντομο χρονικό διάστημα σε όλες τις δραστηριότητές του. Η διαδικασία της χειρουργικής επέμβασης γίνεται αρθροσκοπικά μέσω 2 μικρών οπών από όπου εισάγονται η κάμερα για άμεση όραση της άρθρωσης και τα αρθροσκοπικά μικροεργαλεία. Ο χρόνος του χειρουργείου κυμαίνεται από 30 έως 90 λεπτά, δεν υπάρχει απώλεια αίματος, συνοδεύεται από ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και ο ασθενής δύναται να εξέλθει από την κλινική 1 ώρα μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης. Μετεγχειρητικά, χορηγούνται ήπια αναλγητικά, παγοθεραπεία και δίνεται πρόγραμμα ασκήσεων για μυική ενδυνάμωση της περιοχής.

Υπάρχουν κίνδυνοι αν χειρουργηθώ;

Η αρθροσκοπική αποκατάσταση της ρήξης μηνίσκου στο γόνατο αποτελεί πλέον μια επέμβαση ρουτίνας απολύτως ασφαλή και αναίμακτη, χωρίς ιδιαίτερο μετεγχειρητικό πόνο εξασφαλίζοντας εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα στους ασθενείς. Ο κατάλληλος προεγχειρητικός σχεδιασμός και η συμμόρφωση του ασθενούς στις οδηγίες του ορθοπαιδικού του ελαχιστοποιούν τα ποσοστά επιπλοκών όπως είναι η φλεγμονή, η δυσκαμψία, ο τραυματισμός νευρικών δομών ή η θραύση χειρουργικών εργαλείων.

Τι πρέπει να γνωρίζω μετά το χειρουργείο;

Ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο από την κλινική 2-3 ώρες μετά την επέμβαση. Συστήνεται να χρησιμοποιεί πατερίτσες και απλά παυσίπονα για μερικές ημέρες, να ψυχρά επιθέματα για την άμεση υποχώρηση του οιδήματος και έναρξη πρωτοκόλλου μυικής ενδυνάμωσης μετά από 15 ημέρες. Στις περιπτώσεις των ασθενών που υποβάλλονται σε αρθροσκοπική συρραφή μηνίσκου το πρωτόκολλο αποκατάστασης εξατομικεύεται και περιλαμβάνει εφαρμογή ειδικού κηδεμόνα γόνατος και πλήρη αποφόρτιση του σκέλους για 6 εβδομάδες έως την πλήρη επούλωση της ρήξης.

Ποιος είναι ο χρόνος αποκατάστασης;

Ο συνήθης χρόνος της μετεγχειρητικής αποκατάστασης διαφέρει ανάλογα με το είδος της χειρουργικής τεχνικής. Συγκεκριμένα, στους ασθενείς που υποβάλλονται σε απλή μηνισκεκτομή συνίσταται αποφόρτιση με πατερίτσες για 10 ημέρες και εν συνεχεία επάνοδο σε εργασία γραφείου και σε βασικές καθημερινές δραστηριότητες. Αντίθετα, σε όσους επιλέγεται αρθροσκοπική συρραφή μηνίσκου ο χρόνος αποθεραπείας παρατείνεται έως τους 2 μήνες για να επιτευχθεί ομαλή επούλωση της συρραφής. Συγκεκριμένα, απαιτείται αποφόρτιση του χειρουργημένου σκέλους για 6 εβδομάδες, χρήση ειδικού κηδεμόνα για περιορισμό του εύρους κίνησης του γόνατος και προοδευτική επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες.

Θα πρέπει να κάνω φυσικοθεραπεία μετά την επέμβαση;

Σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροσκόπηση γόνατος για μηνισκεκτομή δίδονται οδηγίες για άμεση έναρξη πρωτοκόλλου μυικής ενδυνάμωσης καθώς και για συνεδρίες φυσικοθεραπείας με στόχο την υποχώρηση του μετεγχειρητικού οιδήματος και την ταχύτερη κινητοποίηση. Στους ασθενείς που διενεργείται κατά τη διάρκεια της επέμβασης συρραφή του μηνίσκου είναι αναγκαίο ένα διάστημα πλήρους αποφόρτισης του σκέλους για περίπου 4 εβδομάδες καθώς και σημαντικός περιορισμός της κάμψης για την προστασία της περιοχής. Ως εκ τούτου μετά το διάστημα αυτό λόγω της μυικής ατροφίας και της δυσκαμψίας είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος ενός εξατομικευμένου πρωτοκόλλου κινησιοθεραπείας – φυσικοθεραπείας προσαρμοσμένο στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πάσχοντος. Στόχος είναι η ταχεία αποκατάσταση της δύναμης των μυών της περιοχής του γόνατος, η βελτίωση της ισορροπίας και της ιδιοδεκτικότητας, η αποκατάσταση πλήρους εύρους κίνησης του γόνατος και η προοδευτική και πλήρης επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες.

Διατροφή: Πρέπει να προσέχω κάτι μετά το χειρουργείο;

Τις πρώτες εβδομάδες αποθεραπείας μετά το χειρουργείο η κατανάλωση συγκεκριμένων διαιτητικών σκευασμάτων τροφών συμβάλλει καθοριστικά στην ταχύτερη ανάρρωση. Ειδικότερα, η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης C συμβάλλει στην επούλωση των τραυματισμένων χόνδρων. Παράλληλα, ιχνοστοιχεία όπως η βιταμίνη D, το ασβέστιο και το μαγνήσιο, είναι συστατικά απαραίτητα για τη διατήρηση της μυοσκελετικής υγείας και πρέπει να συστήνονται στους ασθενείς. Τέλος, είναι χρήσιμα σκευάσματα πλούσια σε πρωτείνες και λευκώματα διότι εξασφαλίζουν ταχύτερη επούλωση των ιστών και ενίσχυση της δύναμης και αντοχής όλων των μυικών ομάδων.

Πόσο κοστίζει η επέμβαση; Είναι προσιτές οι τιμές;

Το κόστος του χειρουργείου είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από την τεχνική που θα επιλεγεί ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς και το είδος των εμφυτευμάτων που θα χρησιμοποιηθούν. Στους ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτεται ανάλογα με το ασφαλιστήριο τους.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Julia Vasil
Julia Vasil
17. Iούνιος, 2022.
Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα. Εξαιρετικός επιστημων, με βαθειά γνώση του αντικειμένου του και εμπειρία. Υποστηρικτικός, εξηγεί με λεπτομέρεια και με τρόπο κατανοητό στον ασθενή, εύστοχη διάγνωση και θεραπεία
Ευτυχία Φίλιου
Ευτυχία Φίλιου
7. Iούνιος, 2022.
Καταπληκτικός γιατρός που είναι δίπλα στον ασθενή, πολύ συνεπής, καταρτισμενος και υποστηρικτικος.
Mario Bego
Mario Bego
11. Aρίλιος, 2022.
Doktor ΡΑΠΤΗΣ Është një nga specialistët më të mirë, një problem që pata me këmbën mbi 2 muaj vajta në shumë Doktor dhe nuk u shërova ,derisa gjeta Doktor Raptis e falënderoj shumë për shërbimet e tij,,,,,,
vivi magra
vivi magra
6. Aρίλιος, 2022.
Ικανότατος ,ευγενικός ,άρτια καταρτισμένος και μπορείς να τον εμπιστευτείς απόλυτα σε οποιοδήποτε ορθοπεδικό πρόβλημα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΕΣΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΕΣΟΣ
21. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός και ως γιατρός και ως άνθρωπος. Διεξοδικός στην εξέταση και στην επεξήγηση του προβλήματος με αναλυτική προσέγγιση για κάθε πάθηση. Με κατανόηση και υπομονή με βοήθησε σε χρόνιο πρόβλημα, στοχεύοντας στην αιτία και όχι απλώς με αναλγητικά φάρμακα προσφεύγοντας στην εύκολη λύση του χειρουργείου. Ευχαριστώ πολύ!!!
Yiannis Saltas
Yiannis Saltas
19. Μάρτιος, 2022.
Όσον αφορά τον κύριο Ράπτη έχω να πω ότι, για τους παρακάτω λόγους αποφάσισα να χειρουργηθώ στον δεξιό ώμο και δεξιό καρπό, με απόλυτη επιτυχία. Εξαιρετικός επιστήμονας με μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας, εξαντλώντας πρώτα όλες τις εκδοχές βελτίωσης και αποκατάστασης του προβλήματος μου. Ζεστός άνθρωπος με καλή διάθεση, επικοινωνία και ενδιαφέρον για τον ασθενή του μέχρι την επαναφορά στην κανονικότητα του. Ευχαριστώ πολύ γιατρέ για όλα! Τον προτείνω ανεπιφύλακτα!
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΟΥΒΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΟΥΒΑΣ
18. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός ιατρος. Αριστη επιστημονική καταρτιση και συγχρόνως κατατοπιστικος και φιλικός. Μου ενεπευσε απόλυτη εμπιστοσύνη. Πραγματικά τον θεωρώ κορυφαιο στον τομέα του. Τον συστηνω ανεπιφυλακτα
Ηλίας Καραστατήρας
Ηλίας Καραστατήρας
15. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός επιστήμονας με μεγάλη γνώση και εμπειρία στο αντικείμενό του και πάνω από όλα εξαίρετος άνθρωπος. Κύριε Ράπτη σας ευχαριστώ πολύ για την άψογη συνεργασία μας....!!!