Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η ρήξη μηνίσκου;

Στην άρθρωση του γόνατος πολύ σημαντική ανατομική δομή είναι οι μηνίσκοι, ο έσω και ο έξω, δύο λείοι, αναδιπλούμενοι χόνδροι, που παρεμβάλλονται ανάμεσα στο μηρό και την κνήμη. Κύρια δράση τους είναι να ασκούν προστατευτική δράση στον αρθρικό χόνδρο, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζουν μεγαλύτερη σταθερότητα στην άρθρωση κατά τη διάρκεια της κίνησης.

Η ρήξη του μηνίσκου προκαλείται όταν διασπαστεί η φυσιολογική συνέχειά του. Εκδηλώνεται κυρίως σε πιο νέους ανθρώπους δραστήριους που αθλούνται συστηματικά και είναι αποτέλεσμα τραυματισμού. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, άνω των πενήντα (50) ετών εμφανίζεται σπανιότερα στα πλαίσια χρόνιας καταπόνησης και εκφύλισης. Επιδημιολογικά, ο έσω μηνίσκος τραυματίζεται συχνότερα από τον έξω, ιδίως το οπίσθιο κέρας του και αποτελεί την πιο συχνή αιτία στους ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροσκόπηση γόνατος.

Ποια είναι τα αίτια της ρήξης μηνίσκου γόνατος;

Η ρήξη μηνίσκου μπορεί να συμβεί από διάφορούς παράγοντες. Ωστόσο ο κύριος λόγος εμφάνισης ρήξης μηνίσκου είναι λόγω πτώσης ή τραυματισμού του γόνατος, συνήθως σε αθλητικές δραστηριότητες.

Ποιά είναι τα πιο συχνά αίτια ρήξης μηνίσκου του γόνατος;

Αθλητικές κακώσεις

Ο  τραυματισμός των μηνίσκων (έσω - έξω) συμβαίνει ως επί το πλείστον σε νέους ασθενείς συχνότερα κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Τα σπόρ που έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης ρήξης του μηνίσκου είναι σε αυτά που απαιτούνται αιφνίδιες στροφές ή επιβραδύνσεις στα άλματα. Τέτοιου είδους κινήσεις συναντάμε συχνότερα σε αθλήματα όπως το τένις, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ ή ακόμα και στο σκι.

Οι συχνότεροι μηχανισμοί που ευθύνονται για τη ρήξη μηνίσκου είναι η απότομη αλλαγή κατεύθυνσης με το γόνατο λυγισμένο, όπως για παράδειγμα στο σκι ή όταν ο αθλητής σταματήσει ή επιβραδύνει απότομα με το πόδι σταθερά τοποθετημένο στο έδαφος, όπως συμβαίνει στο τένις. Επίσης, σπανιότερα μπορεί να προκληθεί κατά τη διάρκεια ανώμαλης προσγείωσης μετά από ένα άλμα όπως στο μπάσκετ. Τέλος, σε λίγες περιπτώσεις είναι συνέπεια άμεσης πλήξης κατά τη σύγκρουση με άλλο αθλητή όπως για παράδειγμα στους αγώνες ποδοσφαίρου

Άλλοι τραυματισμοί

Η ρήξη του έσω ή έξω μηνίσκου μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματισμών κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων όπως για παράδειγμα πτώση στις σκάλες, σε χειρωνακτικά επαγγέλματα (π.χ. οικοδομικές εργασίες) ή σε τροχαία ατυχήματα.

Λάνθασμένη τεχνική εκτέλεσης ασκήσεων

Είναι πολύ σημαντικό πριν την έναρξη της προπόνησης να προηγούνται ασκήσεις για ζέσταμα και προετοιμασίας των μυικών ομάδων. Επιπλέον, είναι αναγκαίο ο αθλητής να προστατεύεται επιλέγοντας να φορέσει τον κατάλληλο εξοπλισμό σύμφωνα με το άθλημα που πραγματοποιεί, όπως για παράδειγμα κατάλληλα υποδήματα ή πέδιλα του σκί προσαρμοσμένα στη σωματοδομή και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Παράλληλα, ανάλογα με το επίπεδο δυνατοτήτων και την αντοχή του ασκούμενου απαιτείται να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του προπονητή και να αποφεύγονται  λάθη τεχνικής αλλά και υπερβολές. Συνεπώς η σωστή προετοιμασία, ο κατάλληλος εξοπλισμός και η πειθαρχία κατά την εκτέλεση των ασκήσεων μειώνουν σημαντικά τραυματισμού και ρήξης του μηνίσκου στο γόνατο.

Εξωγενείς παράγοντες

Άλλοι συχνοί παράγοντες κινδύνου είναι περιβαλλοντικοί,  (π.χ. βρεγμένο ολισθηρό δάπεδο), το είδος της άθλησης (συχνότερα σε ανταγωνιστικά σπορ επαφής) και οι ανατομικές παραλλαγές του κάθε οργανισμού (π.χ. δισκοειδής μηνίσκος).

Γήρανση

Με την πάροδο του χρόνου υπάρχει  φυσιολογική φθορά και εκφύλιση στη μάζα των μηνίσκων λόγω καθημερινών και επαναλαμβανόμενων κινήσεων όπως είναι το γονάτισμα και η καταπόνηση στις σκάλες. Επιπλέον οι μεταβολές στη σύσταση των μηνίσκων (μειώνεται η περιεκτικότητα σε νερό) λόγω γήρανσης έχει σαν αποτέλεσμα να γίνονται λιγότερο ανθεκτικοί στις στροφικές κινήσεις και ευάλωτοι σε ρήξη.

Αρθρίτιδα

Σε ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδα του γόνατος, όπως για παράδειγμα σε εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα ή σε περιπτώσεις μετατραυματικής φθοράς της άρθρωσης τότε στην πλειονότητα των περιπτώσεων επιβαρύνονται και οι μηνίσκοι και είναι επιρρεπείς σε ρήξη μιας και αποτελούν βασικό δομικό στοιχείο της περιοχής.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου;

Τα συμπτώματα της ρήξης του μηνίσκου μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την εντόπιση, τον τύπο, το βαθμό της ρήξης ή ακόμα και την ηλικία του ασθενούς.

Ποιά είναι τα πιο συχνά συμπτώματα που αναφέρουν οι ασθενείς;

Πόνος

Η πιο σύνηθης ενόχληση που εκδηλώνουν όσοι ταλαιπωρούνται από ρήξη μηνίσκου είναι οξύς, βασανιστικός πόνος στο πλάγιο τμήμα του γόνατος (έσω ή έξω) που γίνεται περισσότερο “ενοχλητικός” σε βαθύ κάθισμα ή στην κάμψη του γόνατος. Στα αρχικά στάδια εμφανίζεται σε έντονη σωματική καταπόνηση ή σε χειρωνακτικές εργασίες, ωστόσο με το πέρας του χρόνου γίνεται συνεχής, συχνά και κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου επηρρεάζοντας τους ασθενείς κατά τη βάδιση ή τις αθλητικές τους δραστηριότητες.

Οίδημα (Πρήξιμο)

Η ρήξη μηνίσκου προκαλεί φλεγμονή της άρθρωσης με αποτέλεσμα να εμφανίζεται οίδημα, το λεγόμενο πρήξιμο στην περιοχή του τραυματισμού γεγον΄ςο που επηρρεάζει την κινητικότητα του γόνατος.

Δυσκολία της κίνησης της άρθρωσης

Άλλο ένα χαρακτηριστικό που παρατηρείται κατά την ρήξη μηνίσκου είναι δυσκαμψία ή αδυναμία πλήρους έκτασης της άρθρωσης με αποτέλεσμα να προκαλεί δυσκολία σε βασικές καθημερινές δραστηριότητες. Στις παραμελημένες περιπτώσεις ή όταν το σπασμένο κομμάτι είναι μεγάλο ο ασθενής κουτσαίνει καθημερινά και δυσκολεύεται να οδηγήσει, να χρησιμοποιήσει σκάλες ή ακόμη και να περπατήσει.

Αίσθημα “κλειδώματος”

Σε ορισμένες περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να νιώσει ένα “κλείδωμα” (block) του γόνατος κατά την κίνηση λόγω παρεκτόπισης του σπασμένου κομματιού του μηνίσκου ανάμεσα στις αρθρούμενες επιφάνειες μηρού και κνήμης.

Αστάθεια

Ο ασθενής σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αισθανθεί κάποιου είδους αστάθεια ή "χαλαρότητα" στο γόνατο κατά την προσπάθεια του να στηρίξει το βάρος του σε αυτό, ειδικά στις περιπτώσεις που συνυπάρχει και ρήξη του προσθίου χιαστού συνδέσμου.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ρήξης μηνίσκου;

Όταν ο ασθενής προσέρχεται με συμπτωματολογία τραυματισμού των μηνίσκων αρχικά λαμβάνεται λεπτομερές ιστορικό όπου αναφέρονται οι συνθήκες του τραυματισμού, ο μηχανισμός της κάκωσης, η ηλικία και βιομετρικά χαρακτηριστικά, το επίπεδο των αθλητικών δραστηριοτήτων, καθώς και παλαιότερες χειρουργικές επεμβάσεις.

Στην συνέχεια υποβάλλεται σε κλινική εξέταση και ειδικά τεστ για διερεύνηση της εντόπισης του πόνου και του περιορισμού του εύρους κίνησης του γόνατος (δυσκαμψία), πιθανού πρηξίματος της άρθρωσης καθώς και αποκλεισμού άλλων πιθανών αιτίων δυσχρησίας του γόνατος (π.χ. ρήξη χιαστών ή πλάγιων συνδέσμων, κάκωση επιγονατίδας, ελεύθερα σωμάτια).

Τέλος, η διερεύνηση ολοκληρώνεται και επιβεβαιώνεται η κλινική διάγνωση με τις απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις όπως είναι η ακτινογραφία γόνατος, για έλεγχο των οστικών δομών και η μαγνητική τομογραφία. Με αυτό τον τρόπο αναγνωρίζεται ο ακριβής τύπος της ρήξης, η έκτασή της, τυχόν συνοδές βλάβες που μπορεί να έχουν προκληθεί στο χόνδρο ή στους συνδέσμους του γόνατος (π.χ. στον πρόσθιο χιαστό). Έτσι ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός σύμφωνα με τις απαντήσεις που θα πάρει από τις εξετάσεις του ασθενούς θα αποφασίσει ποια θα είναι η κατάλληλη θεραπεία για την ρήξη μηνίσκου γόνατος.

Πως θεραπεύεται μια ρήξη μηνίσκου; Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση και άμεση αποκατάσταση;

Το πρωτόκολλο θεραπευτικής αντιμετώπισης διαφοροποιείται σε κάθε ασθενή ανάλογα με την ηλικία, τη συμπτωματολογία και τον βαθμό της ρήξης μηνίσκου.

Απλή ρήξη μηνίσκου

Στις περιπτώσεις των απλών ρήξεων μηνίσκων όπου ο ασθενής εκδηλώνει περιστασιακά ήπιο πόνο χωρίς να παρεμποδίζεται η κίνηση του γόνατος ή να δυσχεραίνονται οι καθημερινές δραστηριότητες του προτείνεται η συντηρητική αντιμετώπιση. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις μετά από σύντομο διάστημα υπάρχει πλήρης ανακούφιση των ενοχλημάτων. Συγκεκριμένα, τα πιο συχνά μέσα αντιμετώπισης είναι:

 • Τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων, η λεγόμενη παγοθεραπεία στην πάσχουσα περιοχή για υποχώρηση του οιδήματος.
 • Αποφόρτιση του γόνατος στη βάδιση με πατερίτσες.
 • Χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής με αντιφλεγμονώδη ή αναλγητικά φάρμακα.
 • Έναρξη εξατομικευμένου πρωτοκόλλου φυσικοθεραπείας και μυϊκής ενδυνάμωσης.

Σύνθετη ρήξη μηνίσκου

Αντίθετα, στους νέους ασθενείς όπου οι μηνίσκοι έχουν μεγάλη ικανότητα επούλωσης, αλλά και στις περιπτώσεις των σύνθετων εκτεταμένων ρήξεων που ο ασθενής “κουτσαίνει” κατά τη βάδιση και παρουσιάζει συνεχή πόνο ακόμη και κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου ως θεραπεία εκλογής η  χειρουργική – αρθοσκοπική αποκατάσταση αποτελεί μονόδρομο. Ειδικότερα, ανάλογα με τον τύπο της ρήξης, την ηλικία, το βάρος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς πραγματοποιείται είτε συρραφή του μηνίσκου (μηνισκοσυρραφή), είτε αφαίρεση ενός μικρού τμήματός του (μηνισκεκτομή), ώστε να επανέλθει πλήρως και σε σύντομο χρονικό διάστημα σε όλες τις δραστηριότητές του.

Η διαδικασία της χειρουργικής επέμβασης γίνεται αρθροσκοπικά μέσω 2 μικρών οπών από όπου εισάγονται η κάμερα για άμεση όραση της άρθρωσης και τα αρθροσκοπικά μικροεργαλεία.

Ποια είναι τα οφέλη του ασθενούς από μια ορθοσκοπική επέμβαση;

 • Καλύτερη και άμεση τρισδιάστατη όραση από το χειρουργό. Η εισαγωγή της αρθροσκοπικής κάμερας, δηλαδή του ενδοσκοπίου στην άρθρωση εξασφαλίζει εξαιρετική εικόνα και αναγνώριση όλων των παθολογικών ευρημάτων, ακόμη και αυτών που δεν αναδεικνύονται με σαφήνεια στη μαγνητική τομογραφία.
 • Ελάχιστος χρόνος νοσηλείας. Ο ασθενής στη πλειοψηφία των πριπτώσεων μπορεί να εξέλθει την κλινική λίγες ώρες μετά το πέρας της χειρουργικής επέμβασης, χωρίς να χρειαστεί νοσηλεία.
 • Ταχύτερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες. Η αρθροσκόπηση συνοδεύεται από ελάχιστη βλάβη των ιστών του γόνατος γεγονός που επιτρέπει άμεση έναρξη του πρωτοκόλλου κινησιοθεραπείας – φυσικοθεραπείας με συνέπεια εξαιρετικά λειτουργικά αποτελέσματα και γρηγορότερη επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες συγκριτικά με τις παλιές κλασικές τεχνικές.
 • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος. Η αρθροσκόπηση του γόνατος γίνεται με πολύ μικρές τομές στο δέρμα χωρίς κάκωση των μυών με αποτέλεσμα οι μετεγχειρητικές ενοχλήσεις να είναι ήπιες, απαιτούνται ελαφρά παυσίπονα για 4-5 ημέρες και εξασφαλίζεται γρηγορότερη αποκατάσταση του ασθενούς.
 • Ελάχιστη διεγχειρητική αιμορραγία των ιστών γεγονός που εξασφαλίζει ελάχιστα ποσοστά λοίμωξης και άμεση κινητοποίηση της άρθρωσης στην αποκατάσταση.
 • Εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα μιας και αποφεύγεται η ύπαρξη μεγάλων ουλών και συμφύσεων στο δέρμα του ασθενούς.
 • Ταχύτερη επιστροφή σε υψηλό επίπεδο στα σπόρ. Η απουσία κάκωσης των μαλακών μορίων και η άμεση έναρξη του προγράμματος φυσικοθεραπείας δημιουργούν τις καλύτερες προυποθέσεις για την επάνοδο του ασθενούς στα πολύ υψηλά προ της κάκωσης του προσθίου χιαστού συνδέσμου επίπεδα απόδοσης.

Υπάρχουν κίνδυνοι σε ένα χειρουργείο για αντιμετώπιση ρήξης μηνίσκου;

Η αποκατάσταση του προσθίου χιαστού με αρθροσκόπηση είναι μια ασφαλής και αναίμακτη επέμβαση με άριστα λειτουργικά αποτελέσματα. Το ποσοστό των επιπλοκών που μπορεί να εμφανιστούν είναι εξαιρετικά χαμηλό και αντιμετωπίζονται πλήρως από τον Ορθοπεδικό χειρουργό.

Ο κατάλληλος προεγχειρητικός σχεδιασμός, η άρτια χειρουργική τεχνική και η συμμόρφωση του ασθενούς στις οδηγίες του Ορθοπαιδικού του, ελαχιστοποιούν τα ποσοστά επιπλοκών όπως είναι η φλεγμονή, το αιμάτωμα και η μετεγχειρητική δυσκαμψία.

Τι πρέπει να γνωρίζω μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης;

Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης συστήνεται στον ασθενή να χρησιμοποιεί πατερίτσες για αποφόρτιση της άρθρωσης και απλά παυσίπονα για τις πρώτες ημέρες. Επιπλέον, θα πρέπει να τοποθετεί στην περιοχή ψυχρά επιθέματα (παγοθεραπεία) για την άμεση υποχώρηση του οιδήματος. Τέλος, μετά από δεκαπέντε (15) ημέρες δίνεται οδηγία για έναρξη πρωτοκόλλου μυϊκής ενδυνάμωσης και κινησιοθεραπείας.

Στις περιπτώσεις των ασθενών που υποβάλλονται σε αρθροσκοπική συρραφή μηνίσκου το πρωτόκολλο αποκατάστασης εξατομικεύεται και περιλαμβάνει εφαρμογή ειδικού κηδεμόνα γόνατος και πλήρη αποφόρτιση του σκέλους για έξι (6) εβδομάδες έως την πλήρη επούλωση της συρραφείσας ρήξης.

Ποιος είναι ο χρόνος αποκατάστασης;

Ο ακριβής χρόνος της μετεγχειρητικής αποκατάστασης διαφέρει ανάλογα με το είδος της χειρουργικής τεχνικής. Συγκεκριμένα, στους ασθενείς που υποβάλλονται σε απλή μηνισκεκτομή συνίσταται αποφόρτιση με πατερίτσες για δέκα (10) ημέρες και εν συνεχεία προοδευτική επάνοδος σε εργασία γραφείου και βασικές καθημερινές δραστηριότητες.

Αντίθετα, σε όσους επιλέγεται αρθροσκοπική συρραφή μηνίσκου ο χρόνος αποθεραπείας παρατείνεται έως τους δύο (2) μήνες για να επιτευχθεί ομαλή επούλωση της συρραφής. Συγκεκριμένα, απαιτείται αποφόρτιση του χειρουργημένου σκέλους για έξι (6) εβδομάδες, χρήση ειδικού κηδεμόνα για περιορισμό του εύρους κίνησης του γόνατος και προοδευτική επιστροφή σε βαριές χειρωνακτικές εργασίες και τις αθλητικές δραστηριότητες.

Θα πρέπει να κάνω φυσικοθεραπεία μετά την επέμβαση;

Σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροσκόπηση γόνατος για μηνισκεκτομή δίδονται οδηγίες για άμεση έναρξη πρωτοκόλλου μυικής ενδυνάμωσης καθώς και για συνεδρίες φυσικοθεραπείας με στόχο την υποχώρηση του μετεγχειρητικού οιδήματος και την ταχύτερη κινητοποίηση της άρθρωσης.

Στους ασθενείς που διενεργείται κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης συρραφή του μηνίσκου είναι αναγκαίο ένα διάστημα πλήρους αποφόρτισης του σκέλους για περίπου τέσσερις (4) εβδομάδες καθώς και σημαντικός περιορισμός της κάμψης για την προστασία της περιοχής. Μετά το διάστημα αυτό εξαιτίας της μυϊκής ατροφίας και της δυσκαμψίας είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος ενός εξατομικευμένου πρωτοκόλλου κινησιοθεραπείας – φυσικοθεραπείας προσαρμοσμένο στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πάσχοντος.

Στόχος είναι η ταχεία αποκατάσταση της δύναμης των μυών της περιοχής του γόνατος, η βελτίωση της ισορροπίας και της ιδιοδεκτικότητας, η αποκατάσταση πλήρους εύρους κίνησης του γόνατος και η προοδευτική και πλήρης επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες.

Διατροφή: Πρέπει να προσέχω κάτι μετά το χειρουργείο;

Τις πρώτες εβδομάδες αποθεραπείας μετά το χειρουργείο η κατανάλωση συγκεκριμένων διαιτητικών σκευασμάτων τροφών συμβάλλει καθοριστικά στην ταχύτερη ανάρρωση.

Ειδικότερα, η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης C συμβάλλει στην επούλωση των τραυματισμένων χόνδρων. Παράλληλα, ιχνοστοιχεία όπως η βιταμίνη D, το ασβέστιο και το μαγνήσιο, είναι συστατικά απαραίτητα για τη διατήρηση της μυοσκελετικής υγείας και πρέπει να συστήνονται στους ασθενείς.

Τέλος, είναι χρήσιμα σκευάσματα πλούσια σε πρωτεΐνες και λευκώματα διότι εξασφαλίζουν ταχύτερη επούλωση των ιστών και ενίσχυση της δύναμης και αντοχής όλων των μυϊκών ομάδων.

Πόσο κοστίζει η επέμβαση; Είναι προσιτές οι τιμές;

Το κόστος του χειρουργείου είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από την χειρουργική τεχνική που θα επιλεγεί ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς και το είδος των αρθροσκοπικών ορθοπαιδικών εμφυτευμάτων που θα χρησιμοποιηθούν. Στους ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτεται ανάλογα με το ασφαλιστήριο τους.

Αν ενδιαφέρεστε να ενημερωθείτε σχετικά με το κόστος της επέμβασης μπορείτε να μας στείλετε  μήνυμα ή να τηλεφωνήσετε στο τηλέφωνο επικοινωνίας που μπορείτε να βρείτε εδώ. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση χρειάζεστε.

Συμπερασματικά

Η ρήξη μηνίσκου είναι μια σοβαρή ορθοπαιδική κάκωση στην οποία ο ένας ή και οι δύο (έσω και έξω) μηνίσκοι έχουν υποστεί κάποιου είδους ζημία προκαλώντας δυσλειτουργία στην άρθρωση του γόνατος. Τα πιο συχνά αίτια είναι αθλητικός τραυματισμός ή λόγω ηλικιακής εκφύλισης.

Η ρήξη μηνίσκου μπορεί να προκαλεί πόνο, δυσκαμψία και αίσθημα αστάθειας στο γόνατο. Η ακριβής διάγνωση της ρήξης μηνίσκου απαιτεί ιατρική αξιολόγηση και απεικονιστικές εξετάσεις όπως ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία (MRI) του γόνατος.

Η θεραπεία της ρήξης μηνίσκου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η ανατομική θέση της βλάβης, η βαρύτητα της ρήξης, η ηλικία αλλά και οι δραστηριότητες του ασθενούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις με ήπια ενοχλήματα η συντηρητική αγωγή αρκεί με χρήση φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης. Σε βαρύτερες όμως περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ή συρραφή του ραγέντος μηνίσκου. Είναι σημαντικό ο ασθενής να ακολουθήσει τις συστάσεις του Ορθοπαιδικού Χειρουργού του ώστε η θεραπεία που θα λάβει να επιτύχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Sofia Eu
Sofia Eu
5. Μάρτιος, 2024.
Εξαιρετικός γιατρός.Φιλικος και αξιόπιστος με μεγάλη εμπειρία. Ο καλύτερος γιατρός για δύσκολες περιπτώσεις και δύσκολους ασθενείς. Σ ευχαριστώ γιατρέ.
Marianna S
Marianna S
20. Φεβρουάριος, 2024.
Ο κ.Ράπτης χειρούργησε τη μητέρα μου πριν 3 εβδομάδες! Από την πρώτη στιγμή που τον γνωρίσαμε μας ενέπνευσε εμπιστοσύνη! Είναι πολύ γλυκός και προσιτός. Πήρε ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, πράγμα το οποίο συναντώ πρώτη φορά σε ορθοπεδικό και μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε ολική αρθροπλαστική ισχύου. Όλα έχουν πάει εξαιρετικά και ο γιατρός ακόμα και που λείπει σε συνέδριο στο εξωτερικό είναι πάντα προσιτός για τυχόν απορίες μας! Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!! Εξαιρετικός άνθρωπος και γιατρός!!
Arios13 ghjkkyf
Arios13 ghjkkyf
14. Φεβρουάριος, 2024.
Ο Κώστας είναι εξαιρετικός από κάθε άποψη. Σαν γιατρό τον κρίνω ως προς την αποτελεσματικότητά του καθώς τον περασμένο Οκτώβριο μου αποκατέστησε με χειρουργική επέμβαση ρήξη στον υπακρωμιακό τένοντα και ήδη κοντευω να αναρρώσω πολύ συντομότερα του αναμενόμενου.
Έλενα Χριστοδουλάκη
Έλενα Χριστοδουλάκη
8. Φεβρουάριος, 2024.
Από την πρώτη στιγμή που γνώρισα τον κύριο Ράπτη (είχα ήδη επισκεφθεί για το πρόβλημά μου άλλους τέσσερις ορθοπεδικούς) κέρδισε την εμπιστοσύνη μου. Ήρεμος, ξεκάθαρος και κατατοπιστικός, μου εξήγησε το πρόβλημα που έχω και τι πρέπει να κάνει για να διορθώσει το ισχίο μου, το οποίο πονούσε ήδη χρόνια. Ότι μου είπε, έτσι κι έγινε. Από την πρώτη στιγμή που έφτασα στο νοσοκομείο, με κατατόπισε με ακρίβεια. Με χειρούργησε με απόλυτη επιτυχία, κάνοντάς μου ολική αρθροπλαστική αριστερού ισχίου. Μάλιστα όταν νεαρός συνάδελφός του, μου έκανε την αλλαγή στο τραύμα, νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτής που την ίδια στιγμή βρίσκονταν στο δωμάτιο με ρώτησαν ποιος με χειρούργησε, στην ερώτησή μου "γιατί", μου απάντησαν με θαυμασμό, ότι ο κύριος Ράπτης " ζωγράφισε". Η αποθεραπεία μου πηγαίνει πάρα πολύ καλά, βρίσκομαι στο στάδιο της φυσικοθεραπείας και ότι χρειάζομαι είναι πάντα δίπλα μου. Θέλω λοιπόν και δημόσια να τον ευχαριστήσω. Γιατρέ μου σας οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ από καρδιάς!!! Τιμή μου να γνωρίσω έναν εξαιρετικό επιστήμονα και υπέροχο άνθρωπο!!!!
Maria Kosma
Maria Kosma
1. Φεβρουάριος, 2024.
Μετά από συντριπτικό κάταγμα κνήμης, περόνης Ο κύριος Ράπτης με χειρουργήσε με απόλυτη επιτυχία ήταν πάντα διαθέσιμος για οποιαδήποτε απορία για το τραυματισμό μου είναι ένα εξαιρετικός επιστήμονας και προπαντός παρά πολύ καλός άνθρωπος.
stavros stamatopoulos
stavros stamatopoulos
25. Iανουάριος, 2024.
Ο κύριος Ράπτης με χειρουργούσε στο 251Γνα μου έκανε ολική αθροπλαστικη ισχύου. Είναι άριστος γιατρός και άνω από όλα Άνθρωπος
Mark Kostelos (Laptop Parts)
Mark Kostelos (Laptop Parts)
11. Δεκέμβριος, 2023.
Καί Εγώ Με τη σειρά μου θα σας διηγηθώ την δική μου ιστορία, Πρόβλημα στο ισχίο 15 έτη είχε φαγωθεί τελείως μετά από έρευνα βρήκα τον γιατρό τον κύριο Κωσταντίνο Ράπτη ο οποίος έκανε εξαιρετική δουλειά , Θεωρώ πως είναι Είναι ότι καλύτερο υπάρχει για αυτές τις περιπτώσεις γιατρέ μου σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ που μπορώ και περπατάω και δεν έχω πόνο Στο ισχίο μου και έτσι δεν μπορούσα να κοιμηθώ τρία χρόνια περίπου να κάνω ύπνο καλό, Η σημερινή μου κατάσταση είναι άψογη με την βοήθεια Της γυμναστικής. Παρακαλώ πολύ διαδώστε το γιατί εκεί έξω είναι πολύς κόσμος που έχει πρόβλημα στο ισχίο και πονάει και δεν μπορεί να περπατήσει καλά είναι κρίμα ένα μεγάλο μεγάλο ευχαριστώ γιατρέ μου στην ομάδα σου σε ευχαριστώ για όλα MARK.
Πασιφλορα Λουπους
Πασιφλορα Λουπους
10. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός επιστήμων,με ανθρωπιά, ευγένεια,και ύψιλον ιατρικό φρόνημα.Σας ευχαριστούμε πολύ για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που μας προσφέρετε και ευχόμαστε κάθε τι καλό σε εσάς και την οικογένειά σας .Επί ευκαιρία των ημερών ευχομεθα Χρόνια Πολλά και καλά Χριστούγεννα! Με εκτίμηση Ευαγγελία Μπεκιάρη
Μπάμπης Σαμαρτζής
Μπάμπης Σαμαρτζής
8. Δεκέμβριος, 2023.
Είναι από τις περιπτώσεις γιατρου που λες δεν τον αλλάζω με τίποτα!!! Φοβερός γνώστης, φοβερός γιατρός και φοβερός άνθρωπος Τον θεωρώ πρότυπο γιατρου
Evangelos Maratsolas
Evangelos Maratsolas
8. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός ιατρός και πάνω από όλα Άνθρωπος