Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η ρήξη προσθίου χιαστού;

Ένας από το συχνότερους και πιο σοβαρούς τραυματισμούς στο γόνατο, ιδίως σε αθλητές είναι η ρήξη του προσθίου χιαστού. Ο πρόσθιος χιαστός αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους συνδέσμους του γόνατος ο οποίος εμποδίζει την μετατόπιση της κνήμης προς τα εμπρός συμβάλλοντας καθοριστικά στη σταθερότητα της άρθρωσης. Αποτελεί μια σοβαρή κάκωση του γόνατος που συμβαίνει κυρίως σε αθλητικές δραστηριότητες.

Τι είναι η μερική ρήξη του προσθίου χιαστού;

Κατά τη διάρκεια του τραυματισμού και ανάλογα με τη φορά της δύναμης που θα ασκηθεί μπορεί να κοπούν “μερικές ίνες” του συνδέσμου. Ο καθορισμός της ρήξης ως “μερική” είναι πολύ δύσκολο να οριστεί και συνήθως στη διεθνή βιβλιογραφία χρησιμοποιείται η ταξινόμηση κατά Hong όπου σε αυτόν τον τύπο τραυματισμού υφίσταται κάκωση το 50% των ινών του συνδέσμου. Κατά την προσπάθεια διάγνωσης γίνεται συνδυασμός ειδικών κλινικών τεστ (κυριότερο είναι ο βαθμός πρόσθιας μετατόπισης της κνήμης συγκριτικά με το υγιές πόδι) και των ακτινολογικών ευρημάτων στη μαγνητική τομογραφία, ωστόσο συνήθως η επιβεβαίωση γίνεται κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης του γόνατος όπου διεγχειρητικά εκτιμάται η σταθερότητα του προσθίου χιαστού. Ο καθορισμός του θεραπευτικού πλάνου βασίζεται πάνω στις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς, την ηλικία, τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά και τις αθλητικές του συνήθειες.

Ποια τα αίτια ρήξης του προσθίου χιαστού;

Ο τραυματισμός του συνδέσμου συμβαίνει ως επί το πλείστον σε νέους ασθενείς συχνότερα κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων που απαιτούν στροφές, επιβραδύνσεις και άλματα όπως στο τένις, το σκί ή το μπάσκετ. Στο 30 % των περιπτώσεων είναι αποτέλεσμα άμεσης επαφής κάκωσης, ενώ στο 70 % ευθύνεται κάποιος λανθασμένος μηχανισμός κίνησης του γόνατος.

Ο συχνότερος μηχανισμός που ευθύνεται για τη ρήξη του προσθίου χιαστού είναι η απότομη αλλαγή κατεύθυνσης με το γόνατο λυγισμένο (π.χ. στο σκί) ή όταν ο αθλητής σταματήσει ή επιβραδύνει απότομα (π.χ. στο τένις) με το πόδι σταθερά τοποθετημένο στο έδαφος. Επίσης, μπορεί να προκληθεί κατά τη διάρκεια ανώμαλης προσγείωσης μετά από ένα άλμα (π.χ. στο μπάσκετ) ή σπανιότερα είναι συνέπεια άμεσης πλήξης κατά τη σύγκρουση με άλλο αθλητή (π.χ. στο ποδόσφαιρο).

Οι συνηθέστεροι παράγοντες κινδύνου είναι περιβαλλοντικοί (βρεγμένο ολισθηρό δάπεδο), το είδος της άθλησης (συχνότερα σε ανταγωνιστικά σπόρ), ανατομικές παραλλαγές (στενή μεσοκονδύλια εντομή) και εμβιομηχανικές μηχανισμοί κατά την κίνηση με αποτομές αλλαγές κατεύθυνσης και στρέψη της κνήμης.

Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες;

Μελέτες έχουν αποδείξει πως η ρήξη του προσθίου χιαστού είναι 5 φορές συχνότερη στις γυναίκες σε σχέση με τον ανδρικό πληθυσμό. Οι κυριότεροι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι ανατομικές διαφορές στο γόνατο, παραλλαγές στη μυική ισχύ ή το νευρομυικό έλεγχο καθώς και αυξημένη συνδεσμική χαλαρότητα λόγω της δράσης των οιστρογόνων.

Ποια είναι τα συμπτώματα σε ρήξη του προσθίου χιαστού;

Στην άμεση, οξεία φάση της κάκωσης ο ασθενής νιώθει οξύ πόνο στο γόνατο που τον ακινητοποιεί και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων νιώθει ένα “κρακ”, δηλαδή έχει την αίσθηση ότι κόβεται ο σύνδεσμος. Στις περισσότερες περιπτώσεις δυσκολεύεται να ορθοστατήσει και μεταφέρεται με υποβοήθηση από το χώρο του τραυματισμού. Επιπλέον, μέσα στο πρώτο 24ωρο το γόνατο πρήζεται και γίνεται θερμό μιας και η άρθρωση γεμίζει με αίμα (αίμαρθρο).

Μετά από μερικές εβδομάδες, εφόσον ακολουθήσει οδηγίες για αποφόρτιση και φαρμακευτική αγωγή ο ασθενής ανακουφίζεται, το οίδημα στο γόνατο προοδευτικά υποχωρεί και επανέρχεται μερικώς στις καθημερινές του δραστηριότητες. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, ιδίως σε όσους ασχολούνται συστηματικά με σπόρ το εύρος κίνησης της άρθρωσης είναι μειωμένο, συνοδεύεται από ατροφία των μυών της περιοχής του γόνατος και ο ασθενής νιώθει έντονη αστάθεια και χωλότητα ακόμη και σε απλές βασικές δραστηριότητες όπως όταν κατεβαίνει σκαλοπάτια, όταν γονατίζει ή σε παρατεταμένη ορθοστασία. Όπως είναι φυσικό είναι αδύνατον να συμμετέχει σε αθλητικές δραστηριότητες όπως το τέννις, το σκί ή το ποδόσφαιρο που απαιτούν ξαφνικές αλλαγές της κατεύθυνσης και της ταχύτητας κίνησης του γόνατος.

Τι εξετάσεις απαιτούνται για την έγκαιρη διάγνωση;

Η διάγνωση της ρήξης του προσθίου χιαστού συνήθως βασίζεται στη λήψη ιστορικού της κάκωσης και λεπτομερούς κλινικής εξέτασης με ειδικά κλινικά test. Επιπλέον, ο ασθενής υποβάλλεται σε απλή ακτινογραφία και σε μαγνητική τομογραφία γόνατος για την επιβεβαίωση της διάγνωσης αλλά και για τον εντοπισμό πιθανών σε άλλα στοιχεία του γόνατος όπως είναι οι μηνίσκοι, οι πλάγιοι σύνδεσμοι και ο αρθρικός χόνδρος.

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία στην οξεία φάση; Υπάρχει οριστική αντιμετώπιση για αποκατάσταση;

Στα αρχικά στάδια πρώτες ημέρες μετά τον τραυματισμό απαιτείται ακινητοποίηση και πλήρης αποφόρτιση του γόνατος με πατερίτσες, εφαρμογή ψυχρών επιθεμάτων και αντιφλεγμονώδης αναλγητική φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του πόνου και του οιδήματος. Επιπλέον, σημαντική είναι η συμβολή εξειδικευμένου πρωτοκόλλου φυσικοθεραπείας με στόχο τη μείωση του οιδήματος, μυική ενδυνάμωση, αποκατάσταση του εύρους κίνησης και ταχύτερη ανάρρωση του τραυματισμένου μέλους. Η οριστική αντιμετώπιση της ρήξης εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες όπως είναι συνυπάρχουσες βλάβες του γόνατος, η ηλικία του ασθενούς, το σωματικό βάρος, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις και οι αθλητικές συνήθειες.

Σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική θεραπεία;

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η ρήξη του προσθίου χιαστού αφορά νέους δραστήριους ασθενείς οι οποίοι έχουν απόλυτη ένδειξη ανακατασκευής του συνδέσμου. Σε λίγες περιπτώσεις ασθενών πάνω από τα 40 έτη, χωρίς αθλητική δραστηριότητα που δεν νιώθουν έντονο αίσθημα αστάθειας μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά. Επιπλέον, στις περιπτώσεις που η ρήξη του προσθίου χιαστού συνδυάζεται και με άλλες βλα΄βες (π.χ. στους μηνίσκους) δίδεται η δυνατότητα αποκατάστασής τους στον ίδιο χρόνο.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι αν δεν χειρουργηθώ;

Στις περιπτώσεις έντονης αστάθειας που ο ασθενής δεν θα χειρουργηθεί τότε υπάρχει ο κίνδυνος πτώσεων χωρίς προειδοποίηση γεγονός που μπορεί να προκαλέσει νέους σοβαρότερους τραυματισμούς. Επίσης, οι ασθενείς με ενοχλήματα έχουν σημαντικούς περιορισμούς κατά την εκτέλεση χειρωνακτικών εργασιών ή αθλητικών δραστηριοτήτων, ενώ η εμμένουσα αστάθεια σε βάθος χρόνου προκαλεί φθορά στους μηνίσκους και τον αρθρικό χόνδρο.

Πώς γίνεται η χειρουργική επέμβαση; Ποια η διαδικασία;

Η χειρουργική αντιμετώπιση δηλαδή η “Συνδεσμοπλαστική του Προσθίου Χιαστού” γίνεται αρθροσκοπικά, χωρίς δηλαδή τομή του γόνατος μέσω 2 μικρών οπών (0,5 cm) στην πρόσθια επιφάνειά του από όπου εισάγονται το αρθροσκόπιο και τα ειδικά μικροεργαλεία για την εκτέλεση της επέμβασης. Διαδικαστικά, την παραμονή του χειρουργείου ο ασθενής υποβάλλεται σε έναν απλό τυπικό προεγχειρητικό έλεγχο και κάνει εισαγωγή στην κλινική 2 ώρες πρίν το χειρουργείο.

Τα αυτομοσχεύματα που χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση του ραγέντος συνδέσμου είναι συχνότερα οι τένοντες των οπισθίων μηριαίων (ισχνός–ημιτενοντώδης) καθώς και ο επιγονατιδικός τένοντας ή σπανιότερα ο τετρακέφαλος ανάλογα με την εμπειρία του χειρουργού. Τους τένοντες αυτούς τους λαμβάνουμε μέσω μιας μικρής τομής 4-5 εκατοστών. Σε ελάχιστες περιπτώσεις σύνθετων βλαβών ή σε περιπτώσεις επανεγχειρήσεων μπορεί να χρησιμοποιηθούν συνθετικά αλλομοσχεύματα. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης διανοίγονται οστικά τούνελ στο μηρό και την κνήμη από όπου περνά αρθροσκοπικά η δέσμη του μοσχεύματος και καθηλώνεται με εμφυτεύματα με την απαιτούμενη τάση για την σταθεροποίηση του γόνατος. Παράλληλα, ο χειρουργός ελέγχει και τις υπόλοιπες ανατομικές δομές του γόνατος (μηνίσκοι, αρθρικός χόνδρος, πλάγιοι σύνδεσμοι, επιγονατίδα) με στόχο την αποκατάσταση τυχόν τραυματισμών. Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης ο ασθενής μπορεί να λάβει εξιτήριο την ίδια ημέρα.

Η αρθροσκοπική τεχνική συνδεσμοπλαστικής του προσθίου χιαστού έχει πλέον παγκοσμίως αντικαταστήσει πλήρως τις ανοιχτές επεμβάσεις διότι εξασφαλίζει συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως είναι ο ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος, η απουσία ουλών και συμφύσεων, η ταχύτερη επάνοδος στις αθλητικές δραστηριότητες και το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Τι περιλαβάνει η αποκατάσταση μετά το χειρουργείο;

Στην άμεσα μετεγχειρητική περίοδο ο ασθενής βαδίζει με πατερίτσες, λαμβάνει ήπια παυσίπονη και αντιπηκτική αγωγή για μερικές ημέρες. Μετά τον 1ο μήνα ακολουθεί εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για μυική ενδυνάμωση, αποκατάσταση πλήρους εύρους κίνησης, ενώ προοδευτικά δίδεται η δυνατότητα για σταδιακή επάνοδο σε πλήρη αθλητική δραστηριότητα. Είναι σημαντικό να ενημερώνεται ο αθλητής πως η πλήρη ενσωμάτωση του μοσχεύματος είναι μια διαδικασία που διαρκεί έως και έξι μήνες πριν την επιστροφή σε έντονες αθλητικές δραστηριότητες.

Τι πρέπει να γνωρίζω για το χειρουργείο; Υπάρχουν επιπλοκές;

Η χειρουργική αντιμετώπιση δηλαδή η “Συνδεσμοπλαστική του Προσθίου Χιαστού” γίνεται αρθροσκοπικά, χωρίς δηλαδή τομή του γόνατος μέσω 2 μικρών οπών 0,5 cm στην πρόσθια επιφάνειά του από όπου εισάγονται το αρθροσκόπιο και τα ειδικά εργαλεία. Τα μοσχεύματα που χρησιμοποιούνται είναι συχνότερα οι τένοντες των οπισθίων μηριαίων (hamstrings), καθώς και ο επιγονατιδικός τένοντας ή σπανιότερα ο τετρακέφαλος. Την παραμονή του χειρουργείου ο ασθενής υποβάλλεται σε έναν απλό προεγχειρητικό έλεγχο, κάνει εισαγωγή στην κλινική 2 ώρες πρίν το χειρουργείο, ενώ μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης μπορεί να λάβει εξιτήριο την ίδια ημέρα.
Η αρθροσκοπική αποκατάσταση του προσθίου χιαστού είναι μια ασφαλής και αναίμακτη επέμβαση με άριστα λειτουργικά αποτελέσματα. Το ποσοστό των επιπλοκών που μπορεί να εμφανιστούν είναι εξαιρετικά χαμηλό και αντιμετωπίζονται πλήρως από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό.

Χρειάζεται φυσικοθεραπεία μετά το χειρουργείο; Πότε θα περπατήσω φυσιολογικά;

Ο ασθενής μετά την επέμβαση αποκατάστασης προσθίου χιαστού χρησιμοποιεί πατερίτσες για υποβοήθηση με προοδευτική φόρτιση του ποδιού, ώστε μετά τον 1ο μήνα να περπατά ελεύθερα και φυσιολογικά, εκτελώντας βασικές καθημερινές δραστηριότητες (οδήγηση, σκάλες, ατομική υγιεινή). Σε όλους τους ασθενείς είναι αναγκαίο και καθορίζεται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας - κινησιοθεραπείας από την 1η ημέρα μετά το χειρουργείο με στόχο την ταχεία υποχώρηση του οιδήματος, την ανακούφιση από τον πόνο και την άμεση αποκατάσταση πλήρους εύρους κίνησης του γόνατος. Κατά την διάρκεια του πρωτοκόλλου αποκατάστασης και μέσα από τη σωστή συνεργασία, ο φυσικοθεραπευτής καθοδηγεί τον ασθενή έτσι ώστε να επιτύχει την απαιτούμενη μυική ενδυνάμωση και την αποκατάσταση της ισορροπίας και ιδιοδεκτικότητας ώστε να επιστρέψει υγιής σε σύντομο χρονικό διάστημα στα αγαπημένα του σπόρ.

Ποιες οι συμβουλές για γρήγορη αποκατάσταση μετά το χειρουργείο;

Η αποκατάσταση μετά το χειρουργείο αρθροσκοπικής αποκατάστασης του προσθίου χιαστού είναι χρονοβόρα και απαιτεί συμμόρφωση του ασθενούς στις οδηγίες του ορθοπαιδικού. Κατά συνέπεια ο συνδυασμός σωστής χειρουργικής τεχνικής από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Αθλίατρο καθώς και ενός εξατομικευμένου πρωτοκόλλου από τον φυσικοθεραπευτή της ομάδας δημιουργεί τις προυποθέσεις για άριστο κλινικό μετεγχειρητικό αποτέλεσμα.

Πόσο κοστίζει η επέμβαση; Είναι προσιτές οι τιμές;

Το κόστος του χειρουργείου είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από την τεχνική που θα επιλεγεί ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς και το είδος των εμφυτευμάτων που θα χρησιμοποιηθούν. Στους ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτεται ανάλογα με το ασφαλιστήριο τους.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Julia Vasil
Julia Vasil
17. Iούνιος, 2022.
Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα. Εξαιρετικός επιστημων, με βαθειά γνώση του αντικειμένου του και εμπειρία. Υποστηρικτικός, εξηγεί με λεπτομέρεια και με τρόπο κατανοητό στον ασθενή, εύστοχη διάγνωση και θεραπεία
Ευτυχία Φίλιου
Ευτυχία Φίλιου
7. Iούνιος, 2022.
Καταπληκτικός γιατρός που είναι δίπλα στον ασθενή, πολύ συνεπής, καταρτισμενος και υποστηρικτικος.
Mario Bego
Mario Bego
11. Aρίλιος, 2022.
Doktor ΡΑΠΤΗΣ Është një nga specialistët më të mirë, një problem që pata me këmbën mbi 2 muaj vajta në shumë Doktor dhe nuk u shërova ,derisa gjeta Doktor Raptis e falënderoj shumë për shërbimet e tij,,,,,,
vivi magra
vivi magra
6. Aρίλιος, 2022.
Ικανότατος ,ευγενικός ,άρτια καταρτισμένος και μπορείς να τον εμπιστευτείς απόλυτα σε οποιοδήποτε ορθοπεδικό πρόβλημα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΕΣΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΕΣΟΣ
21. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός και ως γιατρός και ως άνθρωπος. Διεξοδικός στην εξέταση και στην επεξήγηση του προβλήματος με αναλυτική προσέγγιση για κάθε πάθηση. Με κατανόηση και υπομονή με βοήθησε σε χρόνιο πρόβλημα, στοχεύοντας στην αιτία και όχι απλώς με αναλγητικά φάρμακα προσφεύγοντας στην εύκολη λύση του χειρουργείου. Ευχαριστώ πολύ!!!
Yiannis Saltas
Yiannis Saltas
19. Μάρτιος, 2022.
Όσον αφορά τον κύριο Ράπτη έχω να πω ότι, για τους παρακάτω λόγους αποφάσισα να χειρουργηθώ στον δεξιό ώμο και δεξιό καρπό, με απόλυτη επιτυχία. Εξαιρετικός επιστήμονας με μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας, εξαντλώντας πρώτα όλες τις εκδοχές βελτίωσης και αποκατάστασης του προβλήματος μου. Ζεστός άνθρωπος με καλή διάθεση, επικοινωνία και ενδιαφέρον για τον ασθενή του μέχρι την επαναφορά στην κανονικότητα του. Ευχαριστώ πολύ γιατρέ για όλα! Τον προτείνω ανεπιφύλακτα!
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΟΥΒΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΟΥΒΑΣ
18. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός ιατρος. Αριστη επιστημονική καταρτιση και συγχρόνως κατατοπιστικος και φιλικός. Μου ενεπευσε απόλυτη εμπιστοσύνη. Πραγματικά τον θεωρώ κορυφαιο στον τομέα του. Τον συστηνω ανεπιφυλακτα
Ηλίας Καραστατήρας
Ηλίας Καραστατήρας
15. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός επιστήμονας με μεγάλη γνώση και εμπειρία στο αντικείμενό του και πάνω από όλα εξαίρετος άνθρωπος. Κύριε Ράπτη σας ευχαριστώ πολύ για την άψογη συνεργασία μας....!!!