Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η ρήξη προσθίου χιαστού συνδέσμου;

Ένας από το συχνότερους και πιο σοβαρούς τραυματισμούς στο γόνατο, ιδίως σε επαγγελματίες αθλητές είναι η ρήξη του προσθίου χιαστού συνδέσμου. Ο πρόσθιος χιαστός αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους συνδέσμους του γόνατος ο οποίος εμποδίζει την μετατόπιση της κνήμης προς τα εμπρός συμβάλλοντας καθοριστικά στη σταθερότητα της άρθρωσης. Έτσι λοιπόν όταν αυτός ο ισχυρός αυτός ιστός διαρραγεί προκύπτει σημαντικό πρόβλημα στην προσθιοπλάγια σταθερότητα του γόνατος, γεγονός που επηρρεάζει καθοριστικά τη διαδικασία της βάδισης, χειρωνακτικές εργασίες και αθλητικές δραστηριότητες. Επιδημιολογικά εμφανίζεται πολύ συχνότερα στο γυναικείο πληθυσμό και υπολογίζεται ότι 400.000 άνθρωποι ετησίως θα υποστούν την κάκωση αυτή.

Τι είναι η μερική ρήξη του προσθίου χιαστού;

Κατά τη διάρκεια του τραυματισμού και ανάλογα με τη φορά της δύναμης που θα ασκηθεί μπορεί να κοπούν “μερικές ίνες” του συνδέσμου. Επομένως η μερική ρήξη του προσθίου χιαστού ορίζει την κατάσταση όπου ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος δεν διακόπτεται πλήρως αλλά μερικώς. Σύμφωνα με το βαθμό της διάσπασης του συνδέσμου οι μερικές ρήξεις ταξινομούνται ως grade II, δηλαδή υπάρχει τάση στο σύνδεσμο, αλλά επηρρεάζεται σε σημαντικό βαθμό η λειτουργικότητα του γόνατος. Ο καθορισμός της ρήξης ως “μερική” είναι πολύ δύσκολο να οριστεί και συνήθως στη διεθνή βιβλιογραφία χρησιμοποιείται η ταξινόμηση κατά Hong όπου σε αυτόν τον τύπο τραυματισμού υφίσταται κάκωση το 50% των ινών του συνδέσμου.

Για την διάγνωση της μερικής ρήξης του προσθίου χιαστού πραγματοποιείται ένας συνδυασμός ειδικών κλινικών τεστ από εξειδεικευμένο Αθλητίατρο Ορθοπεδικό. Τα τεστ αυτά συνδυάζονται με τα ακτινολογικά ευρήματα (μαγνητικής τομογραφία ή υπερηχογράφημα). Ωστόσο, παρά τη διεξαγωγή των παραπάνω εξετάσεων, συνήθως η επιβεβαίωση γίνεται κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης του γόνατος όπου διεγχειρητικά εκτιμάται η σταθερότητα του προσθίου χιαστού συνδέσμου.

Η αντιμετώπιση των μερικών ρήξεων του προσθίου χιαστού εξαρτάται από τη σοβαρότητα του τραυματισμού, τις συνοδές βλάβες, το βαθμό αστάθειας, τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς, την ηλικία, και τέλος από τις αθλητικές του δραστηριότηρες. Συνήθως σε νέους δραστήριους ασθενείς ή χειρωνάκτες προτείνεται η αρθροσκοπική αποκατάσταση του συνδέσμου για βελτίωση της ποιότητας ζωής, καθώς επίσης διότι ένας επανατραυματισμός ή επιδείνωση του ήδη υπάρχοντος τραυματισμού μπορεί να έχει βαρύτατες συνέπειες για τον ασθενή.

Ποια είναι τα αίτια της ρήξης προσθίου χιαστού συνδέσμου;

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου μπορεί να προκληθεί από αρκετούς παράγοντες αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αποτέλεσμα αθλητικού τραυματισμού. Η άρθρωση του γόνατος αποτελεί μια σύνθετη άρθρωση που καταπονείται στην πλειονότητα των αθλημάτων επαφής και είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε τραυματισμούς. Είναι ενδιαφέρον ότι μόλις στο 30% των περιπτώσεων είναι αποτέλεσμα άμεσης σύγκρουσης με συναθλητή, ενώ στο 70% ευθύνεται κάποιος λανθασμένος μηχανισμός στροφικής κίνησης του γόνατος.

Ποιά είναι τα πιο συχνά αίτια ρήξης προσθίου χιαστού συνδέσμου;

Αθλητικές κακώσεις

Ο τραυματισμός του συνδέσμου συμβαίνει ως επί το πλείστον σε νέους ασθενείς συχνότερα κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Τα σπόρ που έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης ρήξης του προσθίου χιαστού είναι σε αυτά που απαιτούνται αιφνίδιες στροφές ή επιβραδύνσεις στα άλματα. Τέτοιου είδους κινήσεις συναντάμε συχνότερα σε αθλήματα όπως το τένις, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ ή ακόμα και στο σκι.

Οι συχνότεροι μηχανισμοί που ευθύνονται για τη ρήξη του προσθίου χιαστού είναι η απότομη αλλαγή κατεύθυνσης με το γόνατο λυγισμένο, όπως για παράδειγμα στο σκι ή όταν ο αθλητής σταματήσει ή επιβραδύνει απότομα με το πόδι σταθερά τοποθετημένο στο έδαφος, όπως συμβαίνει στο τένις. Επίσης, σπανιότερα μπορεί να προκληθεί κατά τη διάρκεια ανώμαλης προσγείωσης μετά από ένα άλμα όπως στο μπάσκετ. Τέλος, σε λίγες περιπτώσεις είναι συνέπεια άμεσης πλήξης κατά τη σύγκρουση με άλλο αθλητή όπως για παράδειγμα στους αγώνες ποδοσφαίρου.

Άλλοι Τραυματισμοί

Η ρήξη του προσθίου χιαστού συνδέσμου μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματισμών κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων όπως για παράδειγμα πτώση στις σκάλες, σε χειρωνακτικά επαγγέλματα (π.χ. οικοδομικές εργασίες) ή σε τροχαία ατυχήματα.  

Λάνθασμένη τεχνική εκτέλεσης ασκήσεων

Είναι πολύ σημαντικό πριν την έναρξη της προπόνησης να προηγούνται ασκήσεις για ζέσταμα και προετοιμασίας των μυικών ομάδων. Επιπλέον, είναι αναγκαίο ο αθλητής να προστατεύεται επιλέγοντας να φορέσει τον κατάλληλο εξοπλισμό σύμφωνα με το άθλημα που πραγματοποιεί, όπως για παράδειγμα κατάλληλα υποδήματα ή πέδιλα του σκί προσαρμοσμένα στη σωματοδομή και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Παράλληλα, ανάλογα με το επίπεδο δυνατοτήτων και την αντοχή του ασκούμενου απαιτείται να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του προπονητή και να αποφεύγονται  λάθη τεχνικής αλλά και υπερβολές. Συνεπώς η σωστή προετοιμασία, ο κατάλληλος εξοπλισμός και η πειθαρχία κατά την εκτέλεση των ασκήσεων μειώνουν σημαντικά τραυματισμού και ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.

Εξωγενείς παράγοντες

Άλλοι συχνοί παράγοντες κινδύνου είναι περιβαλλοντικοί,  (π.χ. βρεγμένο ολισθηρό δάπεδο), το είδος της άθλησης (συχνότερα σε ανταγωνιστικά σπορ επαφής) και οι ανατομικές παραλλαγές του κάθε οργανισμού (π.χ. στενή μεσοκονδύλια εντομή).

Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες σε σχέση με την εμφάνιση ρήξης προσθίου χιαστού συνδέσμου;

Επιδημιολογικές μελέτες στη διεθνή βιβλιογραφία που διερευνούν τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων λσον αφορά τη ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου έχουν αποδείξει πως είναι πέντε (5) φορές συχνότερη στις γυναίκες σε σχέση με τον ανδρικό πληθυσμό, και μάλιστα στο θήλυ φύλο συμβαίνει πιο συχνά σε νεαρότερη ηλικία και στο επικρατές πόδι. Οι κυριότεροι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι ανατομικές διαφορές του γόνατος, παραλλαγές στη μυϊκή ισχύ ή το νευρομυικό έλεγχο καθώς και αυξημένη συνδεσμική χαλαρότητα λόγω της δράσης των οιστρογόνων.

Ποια είναι τα πιο συνήθη συμπτώματα κατά την εμφάνιση ρήξης χιαστού;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων την διάρκεια κάκωσης του συνδέσμου ο ασθενής νιώθει ένα “κρακ”, συνεπώς έχει την αίσθηση ότι κόβεται ο σύνδεσμος στο γόνατό του. Στην άμεση, οξεία φάση της κάκωσης ο ασθενής νιώθει οξύ πόνο που τον ακινητοποιεί, ενώ δυσκολεύεται να ορθοστατήσει και να βαδίσει. Επιπλέον, μέσα στο πρώτο 24ωρο το γόνατο πρήζεται και γίνεται θερμό μιας και η άρθρωση γεμίζει με αίμα με αποτέλεσμα να δημιουργείται αιμάτωμα στην περιοχή του τραυματισμού.

Επιπλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις, ιδίως σε όσους ασχολούνται συστηματικά με τον αθλητισμό, το εύρος κίνησης της άρθρωσης είναι μειωμένο, συνοδεύεται από ατροφία των μυών της περιοχής του γόνατος και ο ασθενής νιώθει έντονη αστάθεια και χωλότητα ακόμη και σε απλές βασικές δραστηριότητες, όπως όταν κατεβαίνει σκαλοπάτια, όταν γονατίζει ή σε παρατεταμένη ορθοστασία. Κατά συνέπεια, ο ασθενής αναγκάζεται να περιορίσει κατά πολύ τις προπονήσεις του, ανεξαρτήτου αθλήματος, γεγονός που επηρρεάζει αρνητικά το επίπεδο και τις αντοχές που είχε πριν τον τραυματισμό.

Μετά από μερικές εβδομάδες, εφόσον ο ασθενής ακολουθήσει οδηγίες για αποφόρτιση και φαρμακευτική αγωγή από τον Ορθοπεδικό του γιατρό ανακουφίζεται σημαντικά. Το οίδημα στο γόνατο προοδευτικά υποχωρεί και επανέρχεται μερικώς στις καθημερινές του δραστηριότητες, χωρίς ωστόσο να μπορεί να ακολουθήσει εντατικό πρόγραμμα άσκησης λόγω της αστάθειας σε όλες τις κινήσεις του γόνατος.

Τι εξετάσεις απαιτούνται για την έγκαιρη διάγνωση ρήξης χιαστού;

Η διάγνωση της ρήξης του προσθίου χιαστού συνήθως βασίζεται στη λήψη λεπτομερούς ιστορικού του μηχανισμού και των συνθηκών της κάκωσης και στην εξατομικευμένη κλινική εξέταση μέσα από ειδικά κλινικά test από έναν εξειδικευμένο Αθλητίατρο Ορθοπαιδικό. Συμπληρωματικά, ο ασθενής υποβάλλεται σε απλή ακτινογραφία και σε μαγνητική τομογραφία γόνατος για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Παράλληλα γίνεται έλεγχος για εντοπισμό πιθανών παθήσεων και τραυματισμών και σε άλλα στοιχεία του γόνατος όπως είναι οι μηνίσκοι, οι πλάγιοι σύνδεσμοι και ο αρθρικός χόνδρος. Ειδικότερα, η ρήξη του μηνίσκου πολύ συχνά συνυπάρχει με ρήξη του προσθίου χιαστούσυνδέσμου, καταστάσεις για τις οποίες ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και θεραπείας.

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία στην οξεία φάση; Υπάρχει οριστική αντιμετώπιση για αποκατάσταση της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου;

Στα αρχικά στάδια, τις πρώτες ημέρες μετά τον τραυματισμό απαιτείται ακινητοποίηση και πλήρης αποφόρτιση του γόνατος με πατερίτσες, εφαρμογή ψυχρών επιθεμάτων και αντιφλεγμονώδης αναλγητική φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του πόνου και του οιδήματος.

Επιπλέον σύμφωνα με τοn Ορθοπεδικό χειρουργό, σημαντική είναι η συμβολή εξειδικευμένου πρωτοκόλλου φυσικοθεραπείας με στόχο τη μείωση του οιδήματος, μυϊκή ενδυνάμωση και αποκατάσταση του εύρους κίνησης για ταχύτερη ανάρρωση του τραυματισμένου μέλους.

Τέλος, η οριστική αντιμετώπιση της ρήξης του προσθίου χιαστού εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες όπως είναι οι συνυπάρχουσες βλάβες του γόνατος (π.χ. έσω - έξω μηνίσκου), η ηλικία του ασθενούς, το σωματικό βάρος, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις και οι αθλητικές συνήθειες.

Σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της ρήξης προσθίου χιαστού;

Στο σύνολο των ασθενών είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά με φυσιοθεραπείες, μυική ενδυνάμωση και φαρμακευτική αγωγή. Τα πιο συχνά κριτήρια για αυτό το group ασθενών είναι  ηλικία πάνω από τα 40 έτη, απουσία τακτικής αθλητικής δραστηριότητας, χωρίς έντονο αίσθημα αστάθειας του γόνατος. 

Ωστόσο, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η ρήξη του προσθίου χιαστού συνδέσμου αφορά νέους δραστήριους ασθενείς στους οποίους είναι απόλυτη ένδειξη η ανακατασκευής του συνδέσμου και έτσι η μόνη αποτελεσματική λύση αποτελεί η αρθροσκοπική χειρουργική  επέμβαση.

Τέλος, είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως στις περιπτώσεις που η ρήξη του προσθίου χιαστού συνδυάζεται και με άλλες βλάβες του γόνατος όπως για παράδειγμα των μηνίσκων ή του αρθρικού χόνδρου, δίδεται η δυνατότητα αποκατάστασής τους στον ίδιο χρόνο κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι αν δεν χειρουργηθεί ο ασθενής με ρήξη χιαστού;

Στις περιπτώσεις έντονης αστάθειας στη βάδιση που ο ασθενής έχει αποφασίσει να μην χειρουργηθεί άμεσα υπάρχει ο κίνδυνος νέων πτώσεων χωρίς προειδοποίηση, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερους τραυματισμούς. Επίσης, οι ασθενείς με επαναλαμβανόμενες καθημερινές ενοχλήσεις του γόνατός τους αντιμετωπίζουν πολλούς περιορισμούς κατά την εκτέλεση χειρωνακτικών εργασιών ή αθλητικών δραστηριοτήτων, ενώ η εμμένουσα αστάθεια σε βάθος χρόνου προκαλεί επιδεινούμενη φθορά στους μηνίσκους και τον αρθρικό χόνδρο γεγονός που οδηγεί σε αρθρίτιδα, δηλαδή καταστροφή της άρθρωσης.

Πώς γίνεται η χειρουργική επέμβαση; Ποια η διαδικασία;

Η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου ή σε ιατρικούς όρους “Συνδεσμοπλαστική του Προσθίου Χιαστού” πραγματοποιείται αρθροσκοπικά. Τέτοιου είδους επεμβάσεις πραγματοποιούνται χωρίς μεγάλες τομές του γόνατος μέσω 2 μικρών οπών 0,5 εκ. στην πρόσθια επιφάνειά του μέσω του οποίου εισάγονται το αρθροσκόπιο και τα ειδικά μικροεργαλεία. Τα μοσχεύματα που χρησιμοποιούνται είναι συχνότερα οι τένοντες των οπισθίων μηριαίων (hamstrings), ο τένοντας της επιγονατίδας ή σπανιότερα ο τένοντας του τετρακεφάλου. Τους τένοντες αυτούς τους λαμβάνουμε μέσω μιας μικρής τομής 4-5 εκατοστών. Σε ελάχιστες περιπτώσεις σύνθετων βλαβών ή σε περιπτώσεις επανεγχειρήσεων μπορεί να χρησιμοποιηθούν συνθετικά αλλομοσχεύματα.

Κατά τη διάρκεια της αρθροσκοπικής χειρουργικής επέμβασης διανοίγονται οστικά τούνελ στο μηρό και την κνήμη από όπου περνά αρθροσκοπικά η δέσμη του μοσχεύματος και καθηλώνεται με εμφυτεύματα με την απαιτούμενη τάση για την σταθεροποίηση του γόνατος. Παράλληλα, ο χειρουργός ελέγχει και τις υπόλοιπες ανατομικές δομές του γόνατος (μηνίσκοι, αρθρικός χόνδρος, πλάγιοι σύνδεσμοι, επιγονατίδα) με στόχο την αποκατάσταση τυχόν τραυματισμών. Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης ο ασθενής μπορεί να λάβει εξιτήριο την ίδια ημέρα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκοπικής έναντι της ανοιχτής επέμβασης;

Στη παγκόσμια Ορθοπαιδική κοινότητα η αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος έχει αντικαταστήσει πλήρως τις ανοιχτές επεμβάσεις για τη θεραπεία της ρήξης του προσθίου χιαστού συνδέσμου μιας και συνοδεύεται από σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Ποια είναι τα κυριότερα πλεονεκτήματα;

  • Καλύτερη και άμεση τρισδιάστατη όραση από το χειρουργό. Η εισαγωγή της αρθροσκοπικής κάμερας, δηλαδή του ενδοσκοπίου στην άρθρωση εξασφαλίζει εξαιρετική εικόνα και αναγνώριση όλων των παθολογικών ευρημάτων, ακόμη και αυτών που δεν αναδεικνύονται με σαφήνεια στη μαγνητική τομογραφία.
  • Ελάχιστος χρόνος νοσηλείας. Ο ασθενής στη πλειοψηφία των πριπτώσεων μπορεί να εξέλθει την κλινική λίγες ώρες μετά το πέρας της χειρουργικής επέμβασης, χωρίς να χρειαστεί νοσηλεία.
  • Ταχύτερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες. Η αρθροσκόπηση συνοδεύεται από ελάχιστη βλάβη των ιστών του γόνατος γεγονός που επιτρέπει άμεση έναρξη του πρωτοκόλλου κινησιοθεραπείας – φυσικοθεραπείας με συνέπεια εξαιρετικά λειτουργικά αποτελέσματα και γρηγορότερη επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες συγκριτικά με τις παλιές κλασικές τεχνικές.
  • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος. Η αρθροσκόπηση του γόνατος γίνεται με πολύ μικρές τομές στο δέρμα χωρίς κάκωση των μυών με αποτέλεσμα οι μετεγχειρητικές ενοχλήσεις να είναι ήπιες, απαιτούνται ελαφρά παυσίπονα για 4-5 ημέρες και εξασφαλίζεται γρηγορότερη αποκατάσταση του ασθενούς.
  • Ελάχιστη διεγχειρητική αιμορραγία των ιστών γεγονός που εξασφαλίζει ελάχιστα ποσοστά λοίμωξης και άμεση κινητοποίηση της άρθρωσης στην αποκατάσταση.
  • Εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα μιας και αποφεύγεται η ύπαρξη μεγάλων ουλών και συμφύσεων στο δέρμα του ασθενούς.
  • Ταχύτερη επιστροφή σε υψηλό επίπεδο στα σπόρ. Η απουσία κάκωσης των μαλακών μορίων και η άμεση έναρξη του προγράμματος φυσικοθεραπείας δημιουργούν τις καλύτερες προυποθέσεις για την επάνοδο του ασθενούς στα πολύ υψηλά προ της κάκωσης του προσθίου χιαστού συνδέσμου επίπεδα απόδοσης.

Πονάει μια επέμβαση για αποκατάσταση ρήξης χιαστού;

Στις περιπτώσεις ρήξης του προσθίου χιαστού συνδέσμου η οριστική θεραπευτική λύση είναι η χειρουργική αντιμετώπιση. Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς καθορίζεται και η χειρουργική τεχνική που θα απαιτηθεί, ωστόσο σε κάθε περίπτωση είναι ελάχιστα τα επίπεδα πόνου και δυσφορίας του ασθενούς .

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης ο ασθενής υποβάλλεται σε γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία, ενώ συχνά συνδυάζεται και με περιοχική αναισθησία που εξασφαλίζει ικανοποιητική ανακούφιση του πόνου τις πρώτες ημέρες μετεγχειρητικά.

Με το πέρας του εξιτηρίου χορηγούνται ήπια αναλγητικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τις πρώτες ημέρες και συστήνεται πογοθεραπεία για την υποχώρηση του οιδήματος. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς αναφέρουν ελάχιστα επίπεδα ενόχλησης που δεν τους επηρεάζουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Πόσος είναι ο χρόνος αποθεραπείας και αποκατάστασης μετά από επέμβαση για ρήξη χιαστού;

Ο χρόνος αποθεραπείας και αποκατάστασης μετά από επέμβαση για ρήξη προσθίου χιαστού διαφέρει ανάλογα το είδος της χειρουργικής τεχνικής, την ηλικία και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς. Ο χρόνος επιστροφής στις απλές καθημερινές δραστηριότητες, την οδήγηση και την εργασία του είναι σύντομος, ωστόσο η επάνοδος σε αθλητικές δραστηριότητες και βαριές χειρωνακτικές εργασίες καθυστερεί σύμφωνα με τις οδηγίες του Ορθοπαδικού Χειρουργού

Τι περιλαμβάνει η αποκατάσταση μετά το χειρουργείο ρήξης προσθίου χιαστού;

Στην πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο ο ασθενής βαδίζει με πατερίτσες, λαμβάνει ήπια παυσίπονη αναλγητική αγωγή και αντιπηκτική θρομβοπροφύλαξη για μερικές ημέρες. Μετά τον πρώτο (1ο) μήνα ακολουθεί εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για μυϊκή ενδυνάμωση και αποκατάσταση πλήρους εύρους κίνησης, ενώ προοδευτικά δίδεται η δυνατότητα για σταδιακή επάνοδο σε πλήρη επαγγελματική και αθλητική δραστηριότητα. Είναι σημαντικό ο αθλητής να ενημερώνεται πως η πλήρη ενσωμάτωση του μοσχεύματος είναι μια διαδικασία που διαρκεί έως και έξι (6) μήνες πριν την επιστροφή σε έντονες αθλητικές δραστηριότητες.

Υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών μετά το πέρας χειρουργικής επέμβασης ρήξη χιαστού;

Η αποκατάσταση του προσθίου χιαστού με αρθροσκόπηση είναι μια ασφαλής και αναίμακτη επέμβαση με άριστα λειτουργικά αποτελέσματα. Το ποσοστό των επιπλοκών που μπορεί να εμφανιστούν είναι εξαιρετικά χαμηλό και αντιμετωπίζονται πλήρως από τον Ορθοπεδικό χειρουργό.

Χρειάζεται φυσικοθεραπεία μετά το χειρουργείο; Πότε θα περπατήσω φυσιολογικά;

Ο ασθενής μετά την επέμβαση αποκατάστασης προσθίου χιαστού συνδέσμου βαδίζει με βακτηρίες μασχάλης, τις λεγόμενες πατερίτσες, για μερικές ημέρες ώστε να επιτυγχάνει αποφόρτιση της πάσχουσας περιοχής. Μετά τον πρώτο (1ο) μήνα επιτρέπεται να περπατά ελεύθερα και φυσιολογικά, εκτελώντας βασικές καθημερινές δραστηριότητες (οδήγηση, σκάλες, ατομική υγιεινή).

Σε όλους τους ασθενείς είναι αναγκαίο και καθορίζεται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας - κινησιοθεραπείας από την πρώτη (1η) ημέρα μετά το πέρας του χειρουργείου με στόχο την ταχεία υποχώρηση του οιδήματος, την ανακούφιση από τον πόνο και την άμεση αποκατάσταση πλήρους εύρους κίνησης του γόνατος.

Κατά την διάρκεια του πρωτοκόλλου αποκατάστασης και μέσα από τη σωστή συνεργασία, ο φυσικοθεραπευτής καθοδηγεί τον ασθενή έτσι ώστε να επιτύχει την απαιτούμενη μυϊκή ενδυνάμωση και την αποκατάσταση της ισορροπίας ώστε να επιστρέψει υγιής σε σύντομο χρονικό διάστημα στις αγαπημένες του συνήθειες.

Μετά από περίπου έξι (6) με εννιά (9) μήνες, οι περισσότεροι ασθενείς έχουν επανακτήσει αρκετή κίνηση και δύναμη στο γόνατο ώστε να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως ο χρόνος εξαρτάται σημαντικά από τη συμόρφωση και πειθαρχία του ασθενούς στις οδηγίες του γιατρού του.

Πως επιτυγχάνεται γρήγορη αποκατάσταση μετά το πέρας χειρουργείου για αντιμετώπιση της ρήξης χιαστού;

Η αποκατάσταση μετά το χειρουργείο αρθροσκοπικής αποκατάστασης του προσθίου χιαστού είναι χρονοβόρα και απαιτεί συμμόρφωση του ασθενούς στις οδηγίες του ορθοπαιδικού. Συνήθως, ο χρόνος αποκατάστασης και επιστροφής στις καθημερινές δραστηριότητες κινείται γύρω στους 6 έως 9 μήνες. Κατά συνέπεια ο συνδυασμός σωστής χειρουργικής τεχνικής από εξειδικευμένο Ορθοπεδικό Αθλίατρο καθώς και ενός εξατομικευμένου πρωτοκόλλου από τον φυσικοθεραπευτή της ομάδας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για άριστο κλινικό μετεγχειρητικό αποτέλεσμα.

Ποιο είναι το κόστος μίας επέμβασης ρήξης χιαστού; Είναι προσιτές οι τιμές;

Το κόστος του χειρουργείου είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από την χειρουργική τεχνική που θα επιλεγεί ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς και το είδος των αρθροσκοπικών ορθοπαιδικών εμφυτευμάτων που θα χρησιμοποιηθούν. Στους ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτεται ανάλογα με το ασφαλιστήριο τους.

Αν ενδιαφέρεστε να ενημερωθείτε σχετικά με το κόστος της επέμβασης μπορείτε να μας στείλετε  μήνυμα ή να τηλεφωνήσετε στο τηλέφωνο επικοινωνίας που μπορείτε να βρείτε εδώ. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση χρειάζεστε.

Συμπερασματικά

Το γόνατο στον ανθρώπινο οργανισμό υφίσταται τις περισσότερες καταπονήσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες αρθρώσεις του σώματος. Σε σημαντικό πσοσοστό ασθενών, ιδιαίτερα των αθλητών παρατηρείται ρήξη του προσθίου χιαστού συνδέσμου, μια κάκωση υψηλής βαρύτητας που οδηγεί σε αστάθεια στη βάδιση, αποχή από τα σπόρ και κάκή ποιότητα ζωής. Η έγκαιρη και λεπτομερής εξέταση του ασθενούς από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό ιατρό και η επιτυχής αρθροσκοπική ανακατασκευή του συνδέσμου αποτελούν τους ιδανικούς παράγοντες για επιτυχή αποκατάσταση του ασθενούς και πλήρη επιστροφή στις επαγγελματικές και αθλητικές του δραστηριότητες.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Sofia Eu
Sofia Eu
5. Μάρτιος, 2024.
Εξαιρετικός γιατρός.Φιλικος και αξιόπιστος με μεγάλη εμπειρία. Ο καλύτερος γιατρός για δύσκολες περιπτώσεις και δύσκολους ασθενείς. Σ ευχαριστώ γιατρέ.
Marianna S
Marianna S
20. Φεβρουάριος, 2024.
Ο κ.Ράπτης χειρούργησε τη μητέρα μου πριν 3 εβδομάδες! Από την πρώτη στιγμή που τον γνωρίσαμε μας ενέπνευσε εμπιστοσύνη! Είναι πολύ γλυκός και προσιτός. Πήρε ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, πράγμα το οποίο συναντώ πρώτη φορά σε ορθοπεδικό και μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε ολική αρθροπλαστική ισχύου. Όλα έχουν πάει εξαιρετικά και ο γιατρός ακόμα και που λείπει σε συνέδριο στο εξωτερικό είναι πάντα προσιτός για τυχόν απορίες μας! Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!! Εξαιρετικός άνθρωπος και γιατρός!!
Arios13 ghjkkyf
Arios13 ghjkkyf
14. Φεβρουάριος, 2024.
Ο Κώστας είναι εξαιρετικός από κάθε άποψη. Σαν γιατρό τον κρίνω ως προς την αποτελεσματικότητά του καθώς τον περασμένο Οκτώβριο μου αποκατέστησε με χειρουργική επέμβαση ρήξη στον υπακρωμιακό τένοντα και ήδη κοντευω να αναρρώσω πολύ συντομότερα του αναμενόμενου.
Έλενα Χριστοδουλάκη
Έλενα Χριστοδουλάκη
8. Φεβρουάριος, 2024.
Από την πρώτη στιγμή που γνώρισα τον κύριο Ράπτη (είχα ήδη επισκεφθεί για το πρόβλημά μου άλλους τέσσερις ορθοπεδικούς) κέρδισε την εμπιστοσύνη μου. Ήρεμος, ξεκάθαρος και κατατοπιστικός, μου εξήγησε το πρόβλημα που έχω και τι πρέπει να κάνει για να διορθώσει το ισχίο μου, το οποίο πονούσε ήδη χρόνια. Ότι μου είπε, έτσι κι έγινε. Από την πρώτη στιγμή που έφτασα στο νοσοκομείο, με κατατόπισε με ακρίβεια. Με χειρούργησε με απόλυτη επιτυχία, κάνοντάς μου ολική αρθροπλαστική αριστερού ισχίου. Μάλιστα όταν νεαρός συνάδελφός του, μου έκανε την αλλαγή στο τραύμα, νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτής που την ίδια στιγμή βρίσκονταν στο δωμάτιο με ρώτησαν ποιος με χειρούργησε, στην ερώτησή μου "γιατί", μου απάντησαν με θαυμασμό, ότι ο κύριος Ράπτης " ζωγράφισε". Η αποθεραπεία μου πηγαίνει πάρα πολύ καλά, βρίσκομαι στο στάδιο της φυσικοθεραπείας και ότι χρειάζομαι είναι πάντα δίπλα μου. Θέλω λοιπόν και δημόσια να τον ευχαριστήσω. Γιατρέ μου σας οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ από καρδιάς!!! Τιμή μου να γνωρίσω έναν εξαιρετικό επιστήμονα και υπέροχο άνθρωπο!!!!
Maria Kosma
Maria Kosma
1. Φεβρουάριος, 2024.
Μετά από συντριπτικό κάταγμα κνήμης, περόνης Ο κύριος Ράπτης με χειρουργήσε με απόλυτη επιτυχία ήταν πάντα διαθέσιμος για οποιαδήποτε απορία για το τραυματισμό μου είναι ένα εξαιρετικός επιστήμονας και προπαντός παρά πολύ καλός άνθρωπος.
stavros stamatopoulos
stavros stamatopoulos
25. Iανουάριος, 2024.
Ο κύριος Ράπτης με χειρουργούσε στο 251Γνα μου έκανε ολική αθροπλαστικη ισχύου. Είναι άριστος γιατρός και άνω από όλα Άνθρωπος
Mark Kostelos (Laptop Parts)
Mark Kostelos (Laptop Parts)
11. Δεκέμβριος, 2023.
Καί Εγώ Με τη σειρά μου θα σας διηγηθώ την δική μου ιστορία, Πρόβλημα στο ισχίο 15 έτη είχε φαγωθεί τελείως μετά από έρευνα βρήκα τον γιατρό τον κύριο Κωσταντίνο Ράπτη ο οποίος έκανε εξαιρετική δουλειά , Θεωρώ πως είναι Είναι ότι καλύτερο υπάρχει για αυτές τις περιπτώσεις γιατρέ μου σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ που μπορώ και περπατάω και δεν έχω πόνο Στο ισχίο μου και έτσι δεν μπορούσα να κοιμηθώ τρία χρόνια περίπου να κάνω ύπνο καλό, Η σημερινή μου κατάσταση είναι άψογη με την βοήθεια Της γυμναστικής. Παρακαλώ πολύ διαδώστε το γιατί εκεί έξω είναι πολύς κόσμος που έχει πρόβλημα στο ισχίο και πονάει και δεν μπορεί να περπατήσει καλά είναι κρίμα ένα μεγάλο μεγάλο ευχαριστώ γιατρέ μου στην ομάδα σου σε ευχαριστώ για όλα MARK.
Πασιφλορα Λουπους
Πασιφλορα Λουπους
10. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός επιστήμων,με ανθρωπιά, ευγένεια,και ύψιλον ιατρικό φρόνημα.Σας ευχαριστούμε πολύ για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που μας προσφέρετε και ευχόμαστε κάθε τι καλό σε εσάς και την οικογένειά σας .Επί ευκαιρία των ημερών ευχομεθα Χρόνια Πολλά και καλά Χριστούγεννα! Με εκτίμηση Ευαγγελία Μπεκιάρη
Μπάμπης Σαμαρτζής
Μπάμπης Σαμαρτζής
8. Δεκέμβριος, 2023.
Είναι από τις περιπτώσεις γιατρου που λες δεν τον αλλάζω με τίποτα!!! Φοβερός γνώστης, φοβερός γιατρός και φοβερός άνθρωπος Τον θεωρώ πρότυπο γιατρου
Evangelos Maratsolas
Evangelos Maratsolas
8. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός ιατρός και πάνω από όλα Άνθρωπος