Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η ρήξη προσθίου χιαστού;

Ένας από το συχνότερους και πιο σοβαρούς τραυματισμούς στο γόνατο, ιδίως σε αθλητές είναι η ρήξη του προσθίου χιαστού. Ο πρόσθιος χιαστός αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους συνδέσμους του γόνατος ο οποίος εμποδίζει την μετατόπιση της κνήμης προς τα εμπρός συμβάλλοντας καθοριστικά στη σταθερότητα της άρθρωσης. Αποτελεί μια σοβαρή κάκωση του γόνατος που συμβαίνει κυρίως σε αθλητικές δραστηριότητες.

Τι είναι η μερική ρήξη του προσθίου χιαστού;

Κατά τη διάρκεια του τραυματισμού και ανάλογα με τη φορά της δύναμης που θα ασκηθεί μπορεί να κοπούν “μερικές ίνες” του συνδέσμου. Παλαιότερα, αυτό αποτελούσε ακτινολογικό εύρημα στη μαγνητική τομογραφία, ωστόσο με την εξέλιξη των αρθροσκοπικών τεχνικών έχουμε τη δυνατότητα να εκτιμήσουμε διεγχειρητικά τη σταθερότητα του συνδέσμου και κατά περίπτωση να αποφασίσουμε το είδος της θεραπείας.

Ποια τα αίτια ρήξης του προσθίου χιαστού;

Ο τραυματισμός του συνδέσμου συμβαίνει ως επί το πλείστον σε νέους ασθενείς συχνότερα κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων όπως στο τένις, το σκί ή το μπάσκετ. Οι συχνότεροι μηχανισμοί που ευθύνονται είναι:
- Κατά την απότομη αλλαγή κατεύθυνσης με το γόνατο λυγισμένο (π.χ. στο σκί)
- Όταν ο αθλητής σταματήσει ή επιβραδύνει απότομα (π.χ. στο τένις)
- Κατά την ανώμαλη προσγείωση μετά από ένα άλμα (π.χ. στο μπάσκετ)
- Σπανιότερα συνέπεια άμεσης πλήξης κατά τη σύγκρουση με άλλο αθλητή (π.χ. στο ποδόσφαιρο).

Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες;

Μελέτες έχουν αποδείξει πως η ρήξη του προσθίου χιαστού είναι 5 φορές συχνότερη στις γυναίκες σε σχέση με τον ανδρικό πληθυσμό. Οι κυριότεροι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι ανατομικές διαφορές στο γόνατο, παραλλαγές στη μυική ισχύ ή το νευρομυικό έλεγχο καθώς και αυξημένη συνδεσμική χαλαρότητα λόγω της δράσης των οιστρογόνων.

Ποια είναι τα συμπτώματα σε ρήξη του προσθίου χιαστού;

Στην οξεία φάση του τραυματισμού ο ασθενής νιώθει οξύ πόνο που τον ακινητοποιεί και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων νιώθει ένα “κρακ”, δηλαδή έχει την αίσθηση ότι κόβεται ο σύνδεσμος. Μέσα στο πρώτο 24ωρο το γόνατο πρήζεται μιας και η άρθρωση γεμίζει με αίμα (αίμαρθρο).
Μετά από μερικές εβδομάδες ο ασθενής ανακουφίζεται και το οίδημα στο γόνατο προοδευτικά υποχωρεί. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, ιδίως σε όσους ασχολούνται συστηματικά με σπόρ το εύρος κίνησης της άρθρωσης είναι μειωμένο, συνοδεύεται από ατροφία των μυών του γόνατος και ο ασθενής νιώθει έντονη αστάθεια ακόμη και σε απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως όταν κατεβαίνει σκαλοπάτια, όταν γονατίζει ή σε παρατεταμένη ορθοστασία.

Τι εξετάσεις απαιτούνται για την έγκαιρη διάγνωση;

Η διάγνωση της ρήξης του προσθίου χιαστού συνήθως βασίζεται στη λήψη ιστορικού της κάκωσης και λεπτομερούς κλινικής εξέτασης με ειδικά κλινικά test. Επιπλέον, ο ασθενής υποβάλλεται σε απλή ακτινογραφία και σε μαγνητική τομογραφία γόνατος για την επιβεβαίωση της διάγνωσης αλλά και για τον εντοπισμό πιθανών σε άλλα στοιχεία του γόνατος όπως είναι οι μηνίσκοι, οι πλάγιοι σύνδεσμοι και ο αρθρικός χόνδρος.

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία στην οξεία φάση; Υπάρχει οριστική αντιμετώπιση για αποκατάσταση;

Στα αρχικά στάδια του τραυματισμού απαιτείται ακινητοποίηση και αποφόρτιση του γόνατος με πατερίτσες, παγοθεραπεία και αντιφλεγμονώδης φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του πόνου και του οιδήματος. Επιπλέον, σημαντική είναι η συμβολή πρωτοκόλλου φυσικοθεραπείας για μυική ενδυνάμωση και ταχύτερη ανάρρωση του τραυματισμένου μέλους.

Σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική θεραπεία;

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η ρήξη του προσθίου χιαστού αφορά νέους δραστήριους ασθενείς οι οποίοι έχουν απόλυτη ένδειξη ανακατασκευής του συνδέσμου. Σε λίγες περιπτώσεις ασθενών πάνω από τα 40 έτη, χωρίς αθλητική δραστηριότητα που δεν νιώθουν έντονο αίσθημα αστάθειας μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά. Επιπλέον, στις περιπτώσεις που η ρήξη του προσθίου χιαστού συνδυάζεται και με άλλες βλα΄βες (π.χ. στους μηνίσκους) δίδεται η δυνατότητα αποκατάστασής τους στον ίδιο χρόνο.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι αν δεν χειρουργηθώ;

Στις περιπτώσεις έντονης αστάθειας που ο ασθενής δεν θα χειρουργηθεί τότε υπάρχει ο κίνδυνος πτώσεων χωρίς προειδοποίηση γεγονός που μπορεί να προκαλέσει νέους σοβαρότερους τραυματισμούς. Επίσης, οι ασθενείς με ενοχλήματα έχουν σημαντικούς περιορισμούς κατά την εκτέλεση χειρωνακτικών εργασιών ή αθλητικών δραστηριοτήτων, ενώ η εμμένουσα αστάθεια σε βάθος χρόνου προκαλεί φθορά στους μηνίσκους και τον αρθρικό χόνδρο.

Πώς γίνεται η χειρουργική επέμβαση; Ποια η διαδικασία;

Η χειρουργική αντιμετώπιση δηλαδή η “Συνδεσμοπλαστική του Προσθίου Χιαστού” γίνεται αρθροσκοπικά, χωρίς δηλαδή τομή του γόνατος μέσω 2 μικρών οπών 0,5 cm στην πρόσθια επιφάνειά του από όπου εισάγονται το αρθροσκόπιο και τα ειδικά εργαλεία. Τα μοσχεύματα που χρησιμοποιούνται είναι συχνότερα οι τένοντες των οπισθίων μηριαίων (hamstrings), καθώς και ο επιγονατιδικός τένοντας ή σπανιότερα ο τετρακέφαλος. Σε ελάχιστες περιπτώσεις σύνθετων βλαβών ή σε περιπτώσεις επανεγχειρήσεων μπορεί να χρησιμοποιηθούν συνθετικά μοσχέυματα. Την παραμονή του χειρουργείου ο ασθενής υποβάλλεται σε έναν απλό προεγχειρητικό έλεγχο, κάνει εισαγωγή στην κλινική 2 ώρες πρίν το χειρουργείο, ενώ μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης μπορεί να λάβει εξιτήριο την ίδια ημέρα.

Τι περιλαβάνει η αποκατάσταση μετά το χειρουργείο;

Στην άμεσα μετεγχειρητική περίοδο ο ασθενής βαδίζει με πατερίτσες, λαμβάνει ήπια παυσίπονη και αντιπηκτική αγωγή για μερικές ημέρες. Μετά τον 1ο μήνα ακολουθεί εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για μυική ενδυνάμωση, αποκατάσταση πλήρους εύρους κίνησης, ενώ προοδευτικά δίδεται η δυνατότητα για σταδιακή επάνοδο σε πλήρη αθλητική δραστηριότητα. Είναι σημαντικό να ενημερώνεται ο αθλητής πως η πλήρη ενσωμάτωση του μοσχεύματος είναι μια διαδικασία που διαρκεί έως και έξι μήνες πριν την επιστροφή σε έντονες αθλητικές δραστηριότητες.

Τι πρέπει να γνωρίζω για το χειρουργείο; Υπάρχουν επιπλοκές;

Η χειρουργική αντιμετώπιση δηλαδή η “Συνδεσμοπλαστική του Προσθίου Χιαστού” γίνεται αρθροσκοπικά, χωρίς δηλαδή τομή του γόνατος μέσω 2 μικρών οπών 0,5 cm στην πρόσθια επιφάνειά του από όπου εισάγονται το αρθροσκόπιο και τα ειδικά εργαλεία. Τα μοσχεύματα που χρησιμοποιούνται είναι συχνότερα οι τένοντες των οπισθίων μηριαίων (hamstrings), καθώς και ο επιγονατιδικός τένοντας ή σπανιότερα ο τετρακέφαλος. Την παραμονή του χειρουργείου ο ασθενής υποβάλλεται σε έναν απλό προεγχειρητικό έλεγχο, κάνει εισαγωγή στην κλινική 2 ώρες πρίν το χειρουργείο, ενώ μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης μπορεί να λάβει εξιτήριο την ίδια ημέρα.
Η αρθροσκοπική αποκατάσταση του προσθίου χιαστού είναι μια ασφαλής και αναίμακτη επέμβαση με άριστα λειτουργικά αποτελέσματα. Το ποσοστό των επιπλοκών που μπορεί να εμφανιστούν είναι εξαιρετικά χαμηλό και αντιμετωπίζονται πλήρως από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό.

Χρειάζεται φυσικοθεραπεία μετά το χειρουργείο; Πότε θα περπατήσω φυσιολογικά;

Ο ασθενής μετά την επέμβαση αποκατάστασης προσθίου χιαστού χρησιμοποιεί πατερίτσες με προοδευτική φόρτιση του ποδιού, ώστε μετά τον 1ο μήνα να περπατά χωρίς υποβοήθηση. Σε όλους τους ασθενείς καθορίζεται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας από την 1η ημέρα μετά το χειρουργείο έτσι ώστε μέσα από τη σωστή συνεργασία με το φυσικοθεραπευτή της ομάδος μας να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό λειτουργικό αποτέλεσμα.

Ποιες οι συμβουλές για γρήγορη αποκατάσταση μετά το χειρουργείο;

Η αποκατάσταση μετά το χειρουργείο αρθροσκοπικής αποκατάστασης του προσθίου χιαστού είναι χρονοβόρα και απαιτεί συμμόρφωση του ασθενούς στις οδηγίες του ορθοπαιδικού. Κατά συνέπεια ο συνδυασμός σωστής χειρουργικής τεχνικής από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Αθλίατρο καθώς και ενός εξατομικευμένου πρωτοκόλλου από τον φυσικοθεραπευτή της ομάδας δημιουργεί τις προυποθέσεις για άριστο κλινικό μετεγχειρητικό αποτέλεσμα.

Πόσο κοστίζει η επέμβαση; Είναι προσιτές οι τιμές;

Το κόστος του χειρουργείου είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από την τεχνική που θα επιλεγεί ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς και το είδος των εμφυτευμάτων που θα χρησιμοποιηθούν. Στους ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτεται ανάλογα με το ασφαλιστήριο τους.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Επικοινωνία Εδώ!