Αρθρίτιδα της ακρωμιοκλειδικής

Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η Αρθρίτιδα της ακρωμιοκλειδικής;

Η αρθρίτιδα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες πόνου στον ώμο σε ηλικίες μεγαλύτερες από 50 έτη. Είναι είτε απόρροια ενός τραυματισμού που προκαλεί αστάθεια λόγω ρήξης των συνδέσμων, είτε αποτέλεσμα χρόνιας καταπόνησης και εκφύλισης των αρθρικών επιφανειών. Η πάθηση αυτή είναι συχνή σε αθλητές όπως της άρσης βαρών ή σε ακοντιστές που απαιτείται να σηκώνουν βάρη πάνω από το επίπεδο της κεφαλής.

Ποια είναι τα πιο συνήθη συμπτώματα;

Η αρθρίτιδα της ακρωμιοκλειδικής εκδηλώνεται με πόνο στην άνω πλευρά του ώμου ιδίως σε κινήσεις ανύψωσης του άνω άκρου. Στην ψηλάφηση η περιοχή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις συνυπάρχει διόγκωση της περιοχής.

Ποια είναι η θεραπεία για αντιμετώπιση;

Στα αρχικά στάδια συστήνεται ανάρτηση του άκρου, αντιφλεγμονώδης παυσίπονη αγωγή και φυσικοθεραπεία. Ωστόσο, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα συμπτώματα δεν υποχωρούν και απαιτείται η χειρουργική αντιμετώπιση. Ειδικότερα, η επέμβαση πλέον γίνεται μόνο αρθροσκοπικά και αφαιρείται ένα μικρό τμήμα της κλείδας χωρίς να διαταράσσεται η σταθερότητα της περιοχής. Η αρθροσκοπική εκτομή του άκρου της κλείδας είναι μια επέμβαση σύντομη, ασφαλής που δεν απαιτεί νοσηλεία στο νοσοκομείο, ενώ ο ασθενής επιστρέφει στις δραστηριότητές του σε διάστημα 10-15 ημερών.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Επικοινωνία Εδώ!