Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι ο παγωμένος ώμος - frozen shoulder;

O όρος παγωμένος ώμος ή συμφυτική θυλακίτιδα του ώμου περιγράφει μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από οξύ πόνο και απώλεια της παθητικής και ενεργητικής κίνησης του ώμου χωρίς να προσδιορίζεται κάποια εμφανής αιτία. Ειδικότερα στην άρθρωση του ώμου συμπεριλαμβάνεται ο θύλακος, μια ελαστική και ευλύγιστη κάψουλα που εξασφαλίζει τόσο την ελαστικότητα όσο και τη σταθερότητα της άρθρωσης. Έτσι, στον “ παγωμένο ώμο” μεταβάλλεται η σύσταση του θύλακος ο οποίος γίνεται οιδηματώδης με αποτέλεσμα να χάνεται η ελαστικότητά του.

Σε ποιους ασθενείς εκδηλώνεται; - Ποια είναι τα βασικά αίτια;

Η αιτιολογία της νόσου παραμένει έως σήμερα άγνωστη. Ηλικίες πάνω από τα 40 έτη καθώς και το θήλυ φύλο εμφανίζουν πολύ συχνότερα ποσοστά συμφυτικής θυλακίτιδας ώμου. Επίσης, αίτια που σχετίζονται με μακροχρόνιο περιορισμό της κινητικότητας του ώμου όπως είναι σε ρήξεις των τενόντων ή κατάγματα και τραυματισμούς στην περιοχή του ώμου και του τραχήλου, σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή σε φάση ανάρρωσης μετά από χειρουργική επέμβαση πυροδοτούν την έκλυση του φαινομένου. Τέλος, φαίνεται ότι συσχετίζεται με συστηματικές παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι διαταραχές του θυρεοειδούς, η νόσος Parkinson, η καρδιαγγειακή νόσος, η φυματίωση και η αυχενική μυελοπάθεια στις οποίες καταγράφονται στους ασθενείς πολύ υψηλά ποσοστά «παγωμένου ώμου».

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα;

Η συμφυτική θυλακίτιδα του ώμου έχει 3 στάδια εκδήλωσης. Συγκεκριμένα, στο 1ο στάδιο υπάρχει οξύς πόνος σε όλες τις ενεργητικές και παθητικές κινήσεις του ώμου για χρονικό διάστημα 1-3 μηνών. Στη συνέχεια ακολουθεί η 2η φάση όπου παράλληλα με τον πόνο εκδηλώνεται προοδευτική δυσκαμψία, δηλαδή σημαντικός περιορισμός στις κινήσεις του ώμου εξ΄αιτίας του αναπτυσόμενου ουλώδους ιστού στον αρθρικό θύλακο και κυμαίνεται χρονικά από τον 4ο – 9ο μήνα. Σε αυτό το στάδιο σε πολλούς ασθενείς υπάρχει σημαντικού βαθμού δυσκαμψία ώστε δυσκολεύονται να κάνουν απλές κινήσεις της καθημερινότητάς του (ατομική υγιεινή, οδήγηση κτλ.). Τέλος, το 3ο στάδιο είναι αυτό της υποχώρησης των συμπτωμάτων όπου ο ώμος γίνεται πιο χαλαρός και αυξάνει προοδευτικά το εύρος κίνησης της άρθρωσης.

Πώς μπορώ να θεραπευτώ γρήγορα; Ποια η κατάλληλη θεραπεία για άμεση αντιμετώπιση;

Σε πρώτη φάση η αντιμετώπιση του παγωμένου ώμου είναι συντηρητική. Κυρίαρχο ρόλο παίζει η φυσικοθεραπεία με στόχο τη μείωση του πόνου και τη βελτίωση του εύρους κίνησης. Παράλληλα, χορηγούνται παυσίπονα φαρμακευτικά σκευάσματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται ενδαρθρικά έγχυση κορτικοστεροειδούς (κορτιζόνη). Είναι σημαντικό πως χρειάζεται προσπάθεια και υπομονή από την πλευρά του ασθενή, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη του από τον ορθοπαιδικό, μιας και η μακρόχρονη εξέλιξη της πάθησης μπορεί να επιβαρύνει ψυχικά πολλούς από τους παθόντες. Σε περιπτώσεις που καθυστερεί η εξέλιξη της νόσου και συνυπάρχει σημαντική δυσκαμψία μπορεί να επιχειρηθεί προσπάθεια κινητοποίησης της άρθρωσης υπό αναισθησία. Ωστόσο, μόνιμη λύση μπορεί να δώσει μόνο η χειρουργική παρέμβαση με αρθροσκόπηση όπου επιχειρείται αρθρόλυση, αφαίρεση των συμφύσεων και σημαντική αύξηση του εύρους κίνησης του πάσχοντος ώμου. Η αρθροσκοπική αποκατάσταση αποτελεί μια χειρουργική επέμβαση σύντομης διάρκειας, ασφαλή, που δεν απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο και εξασφαλίζεται ταχεία επάνοδος του ασθενή στις δραστηριότητές του.

Τι πρέπει να γνωρίζω για τις ενέσεις κορτιζόνης; Είναι απαραίτητες;

Σε εμμένουσες περιπτώσεις που οι ασθενείς ταλαιπωρούνται λόγω της σοβαρής δυσκαμψίας κρίνεται χρήσιμη η ενδαρθρική έγχυση κορτικοστεροειδούς για την υποχώρηση της φλεγμονής και την ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Είναι απαραίτητη η φυσικοθεραπεία;

Ο ρόλος ενός έμπειρου φυσικοθεραπευτή είναι καθοριστικής σημασίας στη διαδικασία της θεραπευτικού πρωτοκόλλου. Ειδικότερα, μετά τη διενέργεια αρθροσκόπησης και λύσης των συμφύσεων απαιτείται ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο κινησιοθεραπείας για να διατηρηθεί το εύρος κίνησης και να επιτευχθεί η προοδευτική ενδυνάμωση των μυικών ομάδων του ώμου.

Ποιες είναι οι κατάλληλες ασκήσεις μετά τη θεραπεία – Πρέπει να κάνω διατάσεις;

Η άμεση έναρξη και συστηματική εκτέλεση ενός εξειδικευμένου και εξατομικευμένου πρωτοκόλλου ασκήσεων από τον ασθενή σε καθημερινή βάση επιταχύνει σημαντικά το χρόνο αποκατάστασης της άρθρωσης. Ειδικότερα, οι πιο συνήθεις ασκήσεις είναι:

  • Εκκρεμοειδείς και κυκλικές κινήσεις του ώμου για 30-40 δευτερόλεπτα επαναλαμβάνοντας 3-4 σετ έως 2 φορές την ημέρα. Ειδικότερα αφήνουμε το πάσχον χέρι να κρέμεται προς τα κάτω και εν συνεχεία κάνουμε κίνηση εκκρεμούς μπρός πίσω ή κύκλους δεξιόστροφα και αριστερόστροφα.
  • Κινητοποίηση της ωμοπλάτης χρησιμοποιώντας μια ελαστική ταινία ή μια πετσέτα και κρατώντας τη πίσω από την πλάτη την τεντώνουμε έως το όριο του πόνου. Πραγματοποιούμε 3 σετ των 10-12 επαναλήψεων 2 φορές ημερησίως.
  • Κινητοποίηση των ώμων μέσω ενεργής ανασκόπησης του μοτίβου κίνησης των ώμων, ανασήκωσης των ώμων και προς τα έξω κίνησης του βραχιονίου. Οι ασκήσεις αυτές μπορούν να επαναληφθούν αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.
  • Διατάσεις θωρακικών μυών. Ανασηκώνουμε τα χέρια μας μπροστά από ένα σταθερό σημείο και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τον κορμό προς τα εμπρός μέχρι να αισθανθούμε τέντωμα στο μπροστινό τμήμα του θώρακα. Κρατάμε τη διάταση των μυών για 30-30 δευτερόλεπτα και το επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές.
  • Διατάσεις δικεφάλου βραχιονίου μυός. Τοποθετούμε το χέρι μας σε ένα σταθερό σημείο και εν συνεχεία στρέφουμε το άνω τμήμα του κορμού προς την αντίθετη πλευρά για 20 -30 δευτερόλεπτα μέχρι 3-4 σετ.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Sofia Eu
Sofia Eu
5. Μάρτιος, 2024.
Εξαιρετικός γιατρός.Φιλικος και αξιόπιστος με μεγάλη εμπειρία. Ο καλύτερος γιατρός για δύσκολες περιπτώσεις και δύσκολους ασθενείς. Σ ευχαριστώ γιατρέ.
Marianna S
Marianna S
20. Φεβρουάριος, 2024.
Ο κ.Ράπτης χειρούργησε τη μητέρα μου πριν 3 εβδομάδες! Από την πρώτη στιγμή που τον γνωρίσαμε μας ενέπνευσε εμπιστοσύνη! Είναι πολύ γλυκός και προσιτός. Πήρε ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, πράγμα το οποίο συναντώ πρώτη φορά σε ορθοπεδικό και μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε ολική αρθροπλαστική ισχύου. Όλα έχουν πάει εξαιρετικά και ο γιατρός ακόμα και που λείπει σε συνέδριο στο εξωτερικό είναι πάντα προσιτός για τυχόν απορίες μας! Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!! Εξαιρετικός άνθρωπος και γιατρός!!
Arios13 ghjkkyf
Arios13 ghjkkyf
14. Φεβρουάριος, 2024.
Ο Κώστας είναι εξαιρετικός από κάθε άποψη. Σαν γιατρό τον κρίνω ως προς την αποτελεσματικότητά του καθώς τον περασμένο Οκτώβριο μου αποκατέστησε με χειρουργική επέμβαση ρήξη στον υπακρωμιακό τένοντα και ήδη κοντευω να αναρρώσω πολύ συντομότερα του αναμενόμενου.
Έλενα Χριστοδουλάκη
Έλενα Χριστοδουλάκη
8. Φεβρουάριος, 2024.
Από την πρώτη στιγμή που γνώρισα τον κύριο Ράπτη (είχα ήδη επισκεφθεί για το πρόβλημά μου άλλους τέσσερις ορθοπεδικούς) κέρδισε την εμπιστοσύνη μου. Ήρεμος, ξεκάθαρος και κατατοπιστικός, μου εξήγησε το πρόβλημα που έχω και τι πρέπει να κάνει για να διορθώσει το ισχίο μου, το οποίο πονούσε ήδη χρόνια. Ότι μου είπε, έτσι κι έγινε. Από την πρώτη στιγμή που έφτασα στο νοσοκομείο, με κατατόπισε με ακρίβεια. Με χειρούργησε με απόλυτη επιτυχία, κάνοντάς μου ολική αρθροπλαστική αριστερού ισχίου. Μάλιστα όταν νεαρός συνάδελφός του, μου έκανε την αλλαγή στο τραύμα, νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτής που την ίδια στιγμή βρίσκονταν στο δωμάτιο με ρώτησαν ποιος με χειρούργησε, στην ερώτησή μου "γιατί", μου απάντησαν με θαυμασμό, ότι ο κύριος Ράπτης " ζωγράφισε". Η αποθεραπεία μου πηγαίνει πάρα πολύ καλά, βρίσκομαι στο στάδιο της φυσικοθεραπείας και ότι χρειάζομαι είναι πάντα δίπλα μου. Θέλω λοιπόν και δημόσια να τον ευχαριστήσω. Γιατρέ μου σας οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ από καρδιάς!!! Τιμή μου να γνωρίσω έναν εξαιρετικό επιστήμονα και υπέροχο άνθρωπο!!!!
Maria Kosma
Maria Kosma
1. Φεβρουάριος, 2024.
Μετά από συντριπτικό κάταγμα κνήμης, περόνης Ο κύριος Ράπτης με χειρουργήσε με απόλυτη επιτυχία ήταν πάντα διαθέσιμος για οποιαδήποτε απορία για το τραυματισμό μου είναι ένα εξαιρετικός επιστήμονας και προπαντός παρά πολύ καλός άνθρωπος.
stavros stamatopoulos
stavros stamatopoulos
25. Iανουάριος, 2024.
Ο κύριος Ράπτης με χειρουργούσε στο 251Γνα μου έκανε ολική αθροπλαστικη ισχύου. Είναι άριστος γιατρός και άνω από όλα Άνθρωπος
Mark Kostelos (Laptop Parts)
Mark Kostelos (Laptop Parts)
11. Δεκέμβριος, 2023.
Καί Εγώ Με τη σειρά μου θα σας διηγηθώ την δική μου ιστορία, Πρόβλημα στο ισχίο 15 έτη είχε φαγωθεί τελείως μετά από έρευνα βρήκα τον γιατρό τον κύριο Κωσταντίνο Ράπτη ο οποίος έκανε εξαιρετική δουλειά , Θεωρώ πως είναι Είναι ότι καλύτερο υπάρχει για αυτές τις περιπτώσεις γιατρέ μου σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ που μπορώ και περπατάω και δεν έχω πόνο Στο ισχίο μου και έτσι δεν μπορούσα να κοιμηθώ τρία χρόνια περίπου να κάνω ύπνο καλό, Η σημερινή μου κατάσταση είναι άψογη με την βοήθεια Της γυμναστικής. Παρακαλώ πολύ διαδώστε το γιατί εκεί έξω είναι πολύς κόσμος που έχει πρόβλημα στο ισχίο και πονάει και δεν μπορεί να περπατήσει καλά είναι κρίμα ένα μεγάλο μεγάλο ευχαριστώ γιατρέ μου στην ομάδα σου σε ευχαριστώ για όλα MARK.
Πασιφλορα Λουπους
Πασιφλορα Λουπους
10. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός επιστήμων,με ανθρωπιά, ευγένεια,και ύψιλον ιατρικό φρόνημα.Σας ευχαριστούμε πολύ για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που μας προσφέρετε και ευχόμαστε κάθε τι καλό σε εσάς και την οικογένειά σας .Επί ευκαιρία των ημερών ευχομεθα Χρόνια Πολλά και καλά Χριστούγεννα! Με εκτίμηση Ευαγγελία Μπεκιάρη
Μπάμπης Σαμαρτζής
Μπάμπης Σαμαρτζής
8. Δεκέμβριος, 2023.
Είναι από τις περιπτώσεις γιατρου που λες δεν τον αλλάζω με τίποτα!!! Φοβερός γνώστης, φοβερός γιατρός και φοβερός άνθρωπος Τον θεωρώ πρότυπο γιατρου
Evangelos Maratsolas
Evangelos Maratsolas
8. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός ιατρός και πάνω από όλα Άνθρωπος