Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι ο παγωμένος ώμος - frozen shoulder;

O όρος παγωμένος ώμος ή συμφυτική θυλακίτιδα του ώμου περιγράφει μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από οξύ πόνο και απώλεια της παθητικής και ενεργητικής κίνησης του ώμου χωρίς να προσδιορίζεται κάποια εμφανής αιτία. Ειδικότερα στην άρθρωση του ώμου συμπεριλαμβάνεται ο θύλακος, μια ελαστική και ευλύγιστη κάψουλα που εξασφαλίζει τόσο την ελαστικότητα όσο και τη σταθερότητα της άρθρωσης. Έτσι, στον “ παγωμένο ώμο” μεταβάλλεται η σύσταση του θύλακος ο οποίος γίνεται οιδηματώδης με αποτέλεσμα να χάνεται η ελαστικότητά του.

Σε ποιους ασθενείς εκδηλώνεται; - Ποια είναι τα βασικά αίτια;

Η αιτιολογία της νόσου παραμένει έως σήμερα άγνωστη. Ηλικίες πάνω από τα 40 έτη καθώς και το θήλυ φύλο εμφανίζουν πολύ συχνότερα ποσοστά συμφυτικής θυλακίτιδας ώμου. Επίσης, αίτια που σχετίζονται με μακροχρόνιο περιορισμό της κινητικότητας του ώμου όπως είναι σε ρήξεις των τενόντων ή κατάγματα και τραυματισμούς στην περιοχή του ώμου και του τραχήλου, σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή σε φάση ανάρρωσης μετά από χειρουργική επέμβαση πυροδοτούν την έκλυση του φαινομένου. Τέλος, φαίνεται ότι συσχετίζεται με συστηματικές παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι διαταραχές του θυρεοειδούς, η νόσος Parkinson, η καρδιαγγειακή νόσος, η φυματίωση και η αυχενική μυελοπάθεια στις οποίες καταγράφονται στους ασθενείς πολύ υψηλά ποσοστά «παγωμένου ώμου».

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα;

Η συμφυτική θυλακίτιδα του ώμου έχει 3 στάδια εκδήλωσης. Συγκεκριμένα, στο 1ο στάδιο υπάρχει οξύς πόνος σε όλες τις ενεργητικές και παθητικές κινήσεις του ώμου για χρονικό διάστημα 1-3 μηνών. Στη συνέχεια ακολουθεί η 2η φάση όπου παράλληλα με τον πόνο εκδηλώνεται προοδευτική δυσκαμψία, δηλαδή σημαντικός περιορισμός στις κινήσεις του ώμου εξ΄αιτίας του αναπτυσόμενου ουλώδους ιστού στον αρθρικό θύλακο και κυμαίνεται χρονικά από τον 4ο – 9ο μήνα. Σε αυτό το στάδιο σε πολλούς ασθενείς υπάρχει σημαντικού βαθμού δυσκαμψία ώστε δυσκολεύονται να κάνουν απλές κινήσεις της καθημερινότητάς του (ατομική υγιεινή, οδήγηση κτλ.). Τέλος, το 3ο στάδιο είναι αυτό της υποχώρησης των συμπτωμάτων όπου ο ώμος γίνεται πιο χαλαρός και αυξάνει προοδευτικά το εύρος κίνησης της άρθρωσης.

Πώς μπορώ να θεραπευτώ γρήγορα; Ποια η κατάλληλη θεραπεία για άμεση αντιμετώπιση;

Σε πρώτη φάση η αντιμετώπιση του παγωμένου ώμου είναι συντηρητική. Κυρίαρχο ρόλο παίζει η φυσικοθεραπεία με στόχο τη μείωση του πόνου και τη βελτίωση του εύρους κίνησης. Παράλληλα, χορηγούνται παυσίπονα φαρμακευτικά σκευάσματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται ενδαρθρικά έγχυση κορτικοστεροειδούς (κορτιζόνη). Είναι σημαντικό πως χρειάζεται προσπάθεια και υπομονή από την πλευρά του ασθενή, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη του από τον ορθοπαιδικό, μιας και η μακρόχρονη εξέλιξη της πάθησης μπορεί να επιβαρύνει ψυχικά πολλούς από τους παθόντες. Σε περιπτώσεις που καθυστερεί η εξέλιξη της νόσου και συνυπάρχει σημαντική δυσκαμψία μπορεί να επιχειρηθεί προσπάθεια κινητοποίησης της άρθρωσης υπό αναισθησία. Ωστόσο, μόνιμη λύση μπορεί να δώσει μόνο η χειρουργική παρέμβαση με αρθροσκόπηση όπου επιχειρείται αρθρόλυση, αφαίρεση των συμφύσεων και σημαντική αύξηση του εύρους κίνησης του πάσχοντος ώμου. Η αρθροσκοπική αποκατάσταση αποτελεί μια χειρουργική επέμβαση σύντομης διάρκειας, ασφαλή, που δεν απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο και εξασφαλίζεται ταχεία επάνοδος του ασθενή στις δραστηριότητές του.

Τι πρέπει να γνωρίζω για τις ενέσεις κορτιζόνης; Είναι απαραίτητες;

Σε εμμένουσες περιπτώσεις που οι ασθενείς ταλαιπωρούνται λόγω της σοβαρής δυσκαμψίας κρίνεται χρήσιμη η ενδαρθρική έγχυση κορτικοστεροειδούς για την υποχώρηση της φλεγμονής και την ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Είναι απαραίτητη η φυσικοθεραπεία;

Ο ρόλος ενός έμπειρου φυσικοθεραπευτή είναι καθοριστικής σημασίας στη διαδικασία της θεραπευτικού πρωτοκόλλου. Ειδικότερα, μετά τη διενέργεια αρθροσκόπησης και λύσης των συμφύσεων απαιτείται ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο κινησιοθεραπείας για να διατηρηθεί το εύρος κίνησης και να επιτευχθεί η προοδευτική ενδυνάμωση των μυικών ομάδων του ώμου.

Ποιες είναι οι κατάλληλες ασκήσεις μετά τη θεραπεία – Πρέπει να κάνω διατάσεις;

Η άμεση έναρξη και συστηματική εκτέλεση ενός εξειδικευμένου και εξατομικευμένου πρωτοκόλλου ασκήσεων από τον ασθενή σε καθημερινή βάση επιταχύνει σημαντικά το χρόνο αποκατάστασης της άρθρωσης. Ειδικότερα, οι πιο συνήθεις ασκήσεις είναι:

  • Εκκρεμοειδείς και κυκλικές κινήσεις του ώμου για 30-40 δευτερόλεπτα επαναλαμβάνοντας 3-4 σετ έως 2 φορές την ημέρα. Ειδικότερα αφήνουμε το πάσχον χέρι να κρέμεται προς τα κάτω και εν συνεχεία κάνουμε κίνηση εκκρεμούς μπρός πίσω ή κύκλους δεξιόστροφα και αριστερόστροφα.
  • Κινητοποίηση της ωμοπλάτης χρησιμοποιώντας μια ελαστική ταινία ή μια πετσέτα και κρατώντας τη πίσω από την πλάτη την τεντώνουμε έως το όριο του πόνου. Πραγματοποιούμε 3 σετ των 10-12 επαναλήψεων 2 φορές ημερησίως.
  • Κινητοποίηση των ώμων μέσω ενεργής ανασκόπησης του μοτίβου κίνησης των ώμων, ανασήκωσης των ώμων και προς τα έξω κίνησης του βραχιονίου. Οι ασκήσεις αυτές μπορούν να επαναληφθούν αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.
  • Διατάσεις θωρακικών μυών. Ανασηκώνουμε τα χέρια μας μπροστά από ένα σταθερό σημείο και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τον κορμό προς τα εμπρός μέχρι να αισθανθούμε τέντωμα στο μπροστινό τμήμα του θώρακα. Κρατάμε τη διάταση των μυών για 30-30 δευτερόλεπτα και το επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές.
  • Διατάσεις δικεφάλου βραχιονίου μυός. Τοποθετούμε το χέρι μας σε ένα σταθερό σημείο και εν συνεχεία στρέφουμε το άνω τμήμα του κορμού προς την αντίθετη πλευρά για 20 -30 δευτερόλεπτα μέχρι 3-4 σετ.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Mark Kostelos (Laptop Parts)
Mark Kostelos (Laptop Parts)
11. Δεκέμβριος, 2023.
Καί Εγώ Με τη σειρά μου θα σας διηγηθώ την δική μου ιστορία, Πρόβλημα στο ισχίο 15 έτη είχε φαγωθεί τελείως μετά από έρευνα βρήκα τον γιατρό τον κύριο Κωσταντίνο Ράπτη ο οποίος έκανε εξαιρετική δουλειά , Θεωρώ πως είναι Είναι ότι καλύτερο υπάρχει για αυτές τις περιπτώσεις γιατρέ μου σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ που μπορώ και περπατάω και δεν έχω πόνο Στο ισχίο μου και έτσι δεν μπορούσα να κοιμηθώ τρία χρόνια περίπου να κάνω ύπνο καλό, Η σημερινή μου κατάσταση είναι άψογη με την βοήθεια Της γυμναστικής. Παρακαλώ πολύ διαδώστε το γιατί εκεί έξω είναι πολύς κόσμος που έχει πρόβλημα στο ισχίο και πονάει και δεν μπορεί να περπατήσει καλά είναι κρίμα ένα μεγάλο μεγάλο ευχαριστώ γιατρέ μου στην ομάδα σου σε ευχαριστώ για όλα MARK.
Πασιφλορα Λουπους
Πασιφλορα Λουπους
10. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός επιστήμων,με ανθρωπιά, ευγένεια,και ύψιλον ιατρικό φρόνημα.Σας ευχαριστούμε πολύ για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που μας προσφέρετε και ευχόμαστε κάθε τι καλό σε εσάς και την οικογένειά σας .Επί ευκαιρία των ημερών ευχομεθα Χρόνια Πολλά και καλά Χριστούγεννα! Με εκτίμηση Ευαγγελία Μπεκιάρη
Μπάμπης Σαμαρτζής
Μπάμπης Σαμαρτζής
8. Δεκέμβριος, 2023.
Είναι από τις περιπτώσεις γιατρου που λες δεν τον αλλάζω με τίποτα!!! Φοβερός γνώστης, φοβερός γιατρός και φοβερός άνθρωπος Τον θεωρώ πρότυπο γιατρου
Evangelos Maratsolas
Evangelos Maratsolas
8. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός ιατρός και πάνω από όλα Άνθρωπος
Antonis R
Antonis R
8. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός στη δουλειά του και στη συμπεριφορά του!! Πάντα διαθέσιμος να απαντήσει στις απορίες σου και να σου εξηγήσει τα πάντα. Να πω επίσης ότι βγηκα μετά από χειρουργειο χιαστών κ μηνίσκου και δεν ένιωθα πόνο. Επιπλέον η αποκατάσταση είναι πάρα πολύ καλή. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα !!!
Pantelis Giannopoulos
Pantelis Giannopoulos
6. Δεκέμβριος, 2023.
Οτι και να πω θα ειναι λιγο.τον επισκεφτηκα με ρηξη τενοντα δεξιου δικεφαλου εκανε γρηγορη και σωστη οπτικη διαγνωση κσι αφου ειδε και την μαγνητικη με εβαλε να με χειρουργησει αμεσα για να μην εχω αργοτερα προβληματα.τακτικη επικοινωνια οπτικη και τηλεφωνικη για την αποκατασταση μου μετα το χειρουργειο.δεν τον γνωριζα πριν το ατυχημα μου ουτε και ειχα αποψη αλλα πλεον τωρα γνωριζω εναν απο τους καλυτερους χειρουργους.ευχαριστω πολυ κυριε Ραπτη!!!!!!!
ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΑΣΙΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΑΣΙΑΣ
13. Νοέμβριος, 2023.
Απόλυτα ενημερωμένος επαγγελματίας με ενδιαφέρον για τον ασθενή και με θέληση να λύσει προβλήματα και απορίες .Από τους κορυφαίους ορθοπαιδικούς αυτή την στιγμή στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Γιωργος Δικαιος
Γιωργος Δικαιος
7. Νοέμβριος, 2023.
Όλοι μέσα στο ΓΝΑ μιλούν για το επίπεδο και την ποιότητα της δουλειάς του,το οποίο επισκεφθηκαμε λόγω προβλήματος στο ισχιο της μητέρας μου κι από την στιγμή που την εξέτασε ήταν κατατοπιστικος, ξεκάθαρος,αναλυτικός και έδειχνε ότι γνωρίζει το αντικείμενο του ολοκληρωτικά. Έκανε ο ίδιος την επέμβαση στην μητέρα μου η οποία τελικά είχε σοβαρότερο πρόβλημα από ότι υπολογιζαμε. Οτι μας είπε έγινε, οτι μας είπε ότι θα λάβει χώρα από την στιγμή που βγήκε από το χειρουργείο έγινε επακριβώς! Απο την πρώτη στιγμή εως και την τελευταία που πήραμε το εξιτήριο ήταν δίπλα μας σε οτι χρειάστηκε. Με λίγα λόγια:σε 40 μερες η μητέρα μου έχει πετάξει το "Π" και πηγαίνει κανονικά στην έργασια της και νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα! Σαν άνθρωπος και προσωπικότητα είναι ακομη καλύτερος!! Υγ:2 φορές που χρειάστηκε να μου στείλει κάποιο έγγραφο το είχα άμεσα και βοήθησε και τον πατέρα μου σε θέματα με την μέση του(δυσκοκοιλες). Εύχομαι συνάδελφοι του να παίρνουν παράδειγμα!! Κωνσταντίνε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ.
Thanasis Panagiotou
Thanasis Panagiotou
7. Νοέμβριος, 2023.
Ο κύριος Ράπτης είναι εξαιρετικός γιατρός. Προσωπικά με έχει βοηθήσει και συντηρητικά αλλά και επεμβατικά (αρθροσκόπηση ώμου). Είναι τεχνικά άριστος αλλά δίνει και ιδιαίτερη έμφαση στην ψυχολογία και την ανθρώπινη αντιμετώπιση του ασθενούς σε όλη την διαδικασία προετοιμασία-επέμβαση-αποκατάσταση.
Nikolas Andrikopoulos
Nikolas Andrikopoulos
7. Νοέμβριος, 2023.
Ο κύριος Κωνσταντίνος Ράπτης είναι ένας Εξαιρετικός Ορθοπεδικός Χειρουργός, μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από όλα τα στάδια θεραπείας μου. Από την γνωμάτευση, στην επέμβαση, έως και την αποθεραπεία μου. Επίσης είναι ένα "πρόσωπο καθαρό" που εμπνέει εμπιστοσύνη και είναι πάνω απ' όλα ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Έμεινα εξαιρετικά ικανοποιημένος.