Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η ρήξη του ωλένιου πλάγιου συνδέσμου του αντίχειρα;

Ο ωλένιος πλάγιος σύνδεσμος του αντίχειρα συμβάλλει στη σταθερότητα του αντίχειρα καθώς επιτρέπει την ομαλή κίνησή του για να επιτύχει τις βασικές κινήσεις του δραγμού και της σύλληψης του χεριού στις καθημερινές δραστηριότητες. Κατά τη διαδικασία ρήξης του συνδέσμου διαταράσεται η ομαλή συνέχειά του η οποία μπορεί να ποικίλει από την απλή χαλάρωση έως και την πλήρη διακοπή των ινών του.

Ποια είναι τα συχνότερα αίτια ρήξης του ωλένιου πλάγιου συνδέσμου του αντίχειρα;

Η ρήξη του συνδέσμου προκαλείται συνήθως σε έδαφος τραυματικής κάκωσης, ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί και λόγω παθολογικών αιτίων χαλάρωσης των συνδέσμων και τενόντων του οργανισμού. Μάλιστα, αυτά διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με την ηλικία, τα παθολογικά προβλήματα ή το επίπεδο αθλητικών δραστηριοτήτων του κάθε ανθρώπου.

Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά τα πιο συχνά αίτια ρήξης του ωλένιου πλάγιου συνδέσμου αντίχειρα:

Αθλητικοί τραυματισμοί

Οι κακώσεις σε αθλητικές δραστηριότητες ανήκουν στην πιο συχνή κατηγορία αιτιών διαταραχής του συνδέσμου. Μάλιστα, σε αθλήματα επαφής με μπάλα όπως είναι το ποδόσφαιρο ή το βόλει εντάσεται ο πιο συνήθης μηχανισμός κάκωσης του αντίχειρα για αυτό αλλώστε και συχνά στη βιβλιογραφία αναφέρεται ως “ δάκτυλο του τερματοφύλακα”(gamekeeper’s thumb). Επιπλέον, ο τραυματισμός αυτός προκαλείαι κατά τη διάρκια πτώσης στο σκί και προσπάθειας στήριξης του αθλητή (skier’s thumb).

Ποικίλοι τραυματισμοί

Μια άλλη αιτία αίτιο που ενοχοποιείται είναι διάφοροι τραυματισμοί υψηλής ενέργειας σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα συχνότερα σε τροχαία ατυχήματα και προσπάθεια στήριξης του οδηγού στο ταμπλό του αυτοκινήτου. Παράλληλα εργατικά ατυχήματα ή πτώσεις από μεγάλο ύψος μπορούν να οδηγήσουν σε διακοπή της συνέχεια του συνδέσμου.

Παθολογικά νοσήματα

Σπανιότερα παθολογικά προβλήματα όπως για παράδειγμα μεταβολικά  νοσήματα υπερελαστικότητας (π.χ. σύνδρομο Elhers Danlos) ή ρευματικές παθήσεις (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα) δημιουργούν συνθήκες υμενίτιδας και φλεγμονής στην περιοχή του αντίχειρα γεγονός που καθιστά το σύνδεσμο ευάλωτο σε κακώσεις και μπορεί να επιφέρει σοβαρό τραυματισμό του.

Ποια είναι τα πιο συνήθη συμπτώματα κατά την εμφάνιση ρήξης του ωλένιου πλάγιου συνδέσμου του αντίχειρα;

Όταν συμβεί ρήξη του συνδέσμου εκδηλώνονται συμπτωματα όπως πόνος, οίδημα στην περιοχή και αστάθεια στη χρήση του χεριού στις καθημερινές δραστηριότητες. Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι:

Πόνος

O πόνος στη βάση του αντίχειρα είναι το πιο συχνό σύμπτωμα που παρατηρεί ο ασθενής τόσο κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης του τραυματισμού, όσο και μεταγενέστερα κατά τη διάρκεια των κινήσεων στις καθημερινές δραστηριότητες αυτοεξυπηρέτησης.

Οίδημα

Επιπλέον, στην τραυματισμένη περιοχή καταγράφεται οίδημα, δηλαδή “πρήξιμο” το οποίο μπορεί να επεκτείνεται έως τον καρπό και επιδεινώνεται κατά τη φάση των κινήσεων χρήσης του χεριού ή σε χειρωνακτικές εργασίες.

Αστάθεια του αντίχειρα

Ο ασθενής με ρήξη του ωλένιου πλάγιου συνδέσμου του αντίχειρα, ειδικά σε περιπτώσεις πλήρης ρήξης αισθάνεται έντονη αστάθεια κατά τη διαδικασία του δραγμού, δηλαδή της συγκράτησης και χρήσης ενός αντικειμένου ακόμη και μικρού βάρους όπως για παράδειγμα η κούπα του καφέ ή το στυλό για να γράψει. Φυσικά το αίσθημα αστάθειας επιτείνει και η εμφάνιση του πόνου κατά τη διάρκεια έναρξης κάθε δραστηριότητας.

Συνέπεια όλων των ανωτέρω συμπτωμάτων είναι ο ασθενής να αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινότητά του, τόσο στις δραστηριότητες αυτοεξυπηρέτησης (π.χ, ατομική υγιεινή), όσο και στην εργασία ή στα αγαπημένα του σπόρ.

Τι εξετάσεις απαιτούνται για την έγκαιρη διάγνωση ρήξης του ωλένιου πλάγιου συνδέσμου του αντίχειρα;

Η διάγνωση του τραυματιμσού συνήθως βασίζεται στη λήψη πλήρους ιστορικού του μηχανισμού της κάκωσης καθώς και στη λεπτομερή κλινική εξέταση με ειδικά κλινικά test από εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό. Επιπλέον, ο ασθενής υποβάλλεται σε απλή ακτινογραφία χειρός για να αποκλειστεί η πιθανότητα κατάγματος και σε μαγνητική τομογραφία ή  υπέρηχο μυοσκελετικού για την επιβεβαίωση και σταδιοποίηση της βαρύτητας της κάκωσης, καθώς επίσης και για τη διερεύνηση συνοδών τραυματισμών του χεριού. Ανάλογα με τα ευρήματα των εξετάσεων ο ορθοπαιδικός χειρουργός θα καθορίσει τη σοβαρότητα της ρήξης και θα προτείνει στον ασθενή την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως η αναγνώριση αυτών των βλαβών καθώς και η αποτελεσματική αντιμετώπσή τους απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία από τον Ορθοπαιδικό χειρουργό στο αντικείμενο της Μικροχειρουργικής άκρας χειρός.

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία; Υπάρχει οριστική αντιμετώπιση για αποκατάσταση της ρήξης για την ρήξη του ωλένιου πλάγιου συνδέσμου του αντίχειρα;

Η θεραπεία της ρήξης του ωλένιου  πλάγιου συνδέσμου του αντίχειρα εξαρτάται από παράγοντες όπως είναι ο βαθμός ρήξης του συνδέσμου, η γενική κατάσταση του ασθενούς, η ηλικία, καθώς και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές μέθοδοι;

Συντηρητική αντιμετώπιση

Σε περιπτώσεις όπου ο βαθμός ρήξης του συνδέσμου βάση της μαγνητικής τομογραφίας είναι μικρός εφαρμόζεται συντηρητική αντιμετώπιση. Αυτή περιλαμβάνει την τοποθέτηση ειδικού κηδεμόνα στην πέριοχή του χεριού που αποτρέπει την κίνηση του αντίχειρα, χορήγηση αντιφλεγμονώδους φαρμακευτικής αγωγής, συστηματική παγοθεραπεία και έναρξη εξατομικευμένου πρωτοκόλλου φυσικοθεραπείας.

Χειρουργική επέμβαση

Στις περιπτώσεις όπου η ρήξη είναι πλήρης, σε πολύ δραστήριους ασθενείς (π.χ. επαγγελματίες αθλητές) ή σε εμμένουσα αστάθεια παρά τη συντηρητική αγωγή, ο ορθοπαιδικός χειρουργός συστήνει χειρουργική θεραπεία. Ειδικότερα, κατά τη χειρουργική επέμβαση ο ορθοπαιδικός χειρουργός επανασυρράπτει τον σύνδεσμο έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ανατομική συνέχεια και η λειτουργικότητά του.

Πώς γίνεται η χειρουργική επέμβαση; Ποια η διαδικασία;

Η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης της ρήξης του ωλένιου πλαγίου συνδέσμου πραγματοποιείται με περιοχή ή γενική αναισθησία ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς. Κατά την έναρξη της επέμβασης και υπό την χρήση μικροσκοπίου διενεγείται μια μικρή τομή στην εσωτερική πλευρά της βάσης του αντίχειρα, αναγνωρίζεται η περιοχή της ρήξης και εν συνεχεία γίνεται αποκατάστασή του με χρήση διοστικών ραμμάτων και εαφμογής μικροχειρουργικής τεχνικής. Κατά το τέλος της επέμβασης γίνεται συρρφαή του τραύματος και τοποθέτηση ειδικού κηδεμόνα για τις πρώτες εβδομάδες μετεγχειρητικά.

Πονάει η επέμβαση αποκατάστασης της ρήξης του ωλένιου πλάγιου συνδέσμου του αντίχειρα;

Στις περιπτώσεις πλήρους ρήξης του ωλένιου πλάγιου συνδέσμου του αντίχειρα η οριστική θεραπευτική λύση είναι η χειρουργική αντιμετώπιση. Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς καθορίζεται και η χειρουργική τεχνική που θα απαιτηθεί, ωστόσο σε κάθε περίπτωση είναι ελάχιστα τα επίπεδα πόνου και δυσφορίας του ασθενούς .

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης ο ασθενής υποβάλλεται σε γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία, ενώ συχνά συνδυάζεται και με περιοχική αναισθησία που εξασφαλίζει ικανοποιητική ανακούφιση του πόνου τις πρώτες ημέρες μετεγχειρητικά.

Με το πέρας του εξιτηρίου χορηγούνται ήπια αναλγητικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τις πρώτες ημέρες και συστήνεται πογοθεραπεία για την υποχώρηση του οιδήματος. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς αναφέρουν ελάχιστα επίπεδα ενόχλησης που δεν τους επηρεάζουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες

Πόσος είναι ο χρόνος αποθεραπείας και αποκατάστασης μετά από επέμβαση για ρήξη του ωλένιου πλάγιου συνδέσμου του αντίχειρα;

Ο χρόνος αποθεραπείας και αποκατάστασης μετά από επέμβαση για ρήξη ωλένιου πλάγιου συνδεσμου του αντίχειρα διαφέρει ανάλογα το είδος της χειρουργικής τεχνικής, την ηλικία και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς. Ο χρόνος επιστροφής στις απλές καθημερινές δραστηριότητες, την οδήγηση και την εργασία του είναι σύντομος, ωστόσο η επάνοδος σε αθλητικές δραστηριότητες και βαριές χειρωνακτικές εργασίες καθυστερεί σύμφωνα με τις οδηγίες του Ορθοπαδικού Χειρουργού.

Τι περιλαμβάνει η αποθεραπεία μετά το χειρουργείο ρήξης του πλάγιου συνδέσμου του αντίχειρα;

Η αποθεραπεία μετά από τη χειρουργική επέμβαση για τη ρήξη του πλάγιου συνδέσμου του αντίχειρα περιλαμβάνει εφ΄ενός ένα χρονικό διάστημα περίπου 4 εβδομάδων ακινητοποίησης και μη χρήσης του αντίχειρα, καθώς επίσης εν συνεχεία έναρξη  πρωτοκόλλου φυσικοθεραπείας. Συγκεκριμένα, στον ασθενή συστήνεται ένα εξατομικευμένο πρωτοκολλο αποκατάστασης του εύρους κίνησης της άρθρωσης, της μυικής ισχύος , καθώς και της ικανότητας εκτέλεσης τόσο σύλληψης αντικειμένων, όσο λεπτών επιδέξιων κινήσεων.

Ποιο είναι το κόστος της επέμβασης ρήξης του ωλένιου πλάγιου συνδέσμου του αντίχειρα; Είναι προσιτές οι τιμές;

Το κόστος του χειρουργείου είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από την χειρουργική τεχνική που θα επιλεγεί, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς και το είδος των ορθοπαιδικών εμφυτευμάτων που θα χρησιμοποιηθούν. Στους ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτεται ανάλογα με το ασφαλιστήριο τους.

Αν ενδιαφέρεστε να ενημερωθείτε σχετικά με το κόστος της επέμβασης μπορείτε να μας στείλετε  μήνυμα ή να τηλεφωνήσετε στο τηλέφωνο επικοινωνίας που μπορείτε να βρείτε εδώ. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση χρειάζεστε.

Συμπερασματικά

Η ρήξη του ωλένιου πλάγιου συνδέσμου του αντίχειρα είναι ένας σοβαρός τραυματισμός που συνοδεύεται από πόνο, αστάθεια του δακτύλου και σημαντική έκπτωση της λειτουργικότητας του χεριού. Τα  πιο συνήθη αίτια είναι αθλητικοί ή ποικίλλοι τραυματισμοί του χεριού, ενώ σε σπανιότερες περιπτώσεις εμπλέκονται παθολογικά νοσήματα. Η λεπτομερής εξέταση του ασθενούς από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό και η κάταλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες επιτυχούς θεραπείας και πλήρους αποκατάστασης της λειτουργικότητας του αντίχειρα.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Sofia Eu
Sofia Eu
5. Μάρτιος, 2024.
Εξαιρετικός γιατρός.Φιλικος και αξιόπιστος με μεγάλη εμπειρία. Ο καλύτερος γιατρός για δύσκολες περιπτώσεις και δύσκολους ασθενείς. Σ ευχαριστώ γιατρέ.
Marianna S
Marianna S
20. Φεβρουάριος, 2024.
Ο κ.Ράπτης χειρούργησε τη μητέρα μου πριν 3 εβδομάδες! Από την πρώτη στιγμή που τον γνωρίσαμε μας ενέπνευσε εμπιστοσύνη! Είναι πολύ γλυκός και προσιτός. Πήρε ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, πράγμα το οποίο συναντώ πρώτη φορά σε ορθοπεδικό και μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε ολική αρθροπλαστική ισχύου. Όλα έχουν πάει εξαιρετικά και ο γιατρός ακόμα και που λείπει σε συνέδριο στο εξωτερικό είναι πάντα προσιτός για τυχόν απορίες μας! Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!! Εξαιρετικός άνθρωπος και γιατρός!!
Arios13 ghjkkyf
Arios13 ghjkkyf
14. Φεβρουάριος, 2024.
Ο Κώστας είναι εξαιρετικός από κάθε άποψη. Σαν γιατρό τον κρίνω ως προς την αποτελεσματικότητά του καθώς τον περασμένο Οκτώβριο μου αποκατέστησε με χειρουργική επέμβαση ρήξη στον υπακρωμιακό τένοντα και ήδη κοντευω να αναρρώσω πολύ συντομότερα του αναμενόμενου.
Έλενα Χριστοδουλάκη
Έλενα Χριστοδουλάκη
8. Φεβρουάριος, 2024.
Από την πρώτη στιγμή που γνώρισα τον κύριο Ράπτη (είχα ήδη επισκεφθεί για το πρόβλημά μου άλλους τέσσερις ορθοπεδικούς) κέρδισε την εμπιστοσύνη μου. Ήρεμος, ξεκάθαρος και κατατοπιστικός, μου εξήγησε το πρόβλημα που έχω και τι πρέπει να κάνει για να διορθώσει το ισχίο μου, το οποίο πονούσε ήδη χρόνια. Ότι μου είπε, έτσι κι έγινε. Από την πρώτη στιγμή που έφτασα στο νοσοκομείο, με κατατόπισε με ακρίβεια. Με χειρούργησε με απόλυτη επιτυχία, κάνοντάς μου ολική αρθροπλαστική αριστερού ισχίου. Μάλιστα όταν νεαρός συνάδελφός του, μου έκανε την αλλαγή στο τραύμα, νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτής που την ίδια στιγμή βρίσκονταν στο δωμάτιο με ρώτησαν ποιος με χειρούργησε, στην ερώτησή μου "γιατί", μου απάντησαν με θαυμασμό, ότι ο κύριος Ράπτης " ζωγράφισε". Η αποθεραπεία μου πηγαίνει πάρα πολύ καλά, βρίσκομαι στο στάδιο της φυσικοθεραπείας και ότι χρειάζομαι είναι πάντα δίπλα μου. Θέλω λοιπόν και δημόσια να τον ευχαριστήσω. Γιατρέ μου σας οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ από καρδιάς!!! Τιμή μου να γνωρίσω έναν εξαιρετικό επιστήμονα και υπέροχο άνθρωπο!!!!
Maria Kosma
Maria Kosma
1. Φεβρουάριος, 2024.
Μετά από συντριπτικό κάταγμα κνήμης, περόνης Ο κύριος Ράπτης με χειρουργήσε με απόλυτη επιτυχία ήταν πάντα διαθέσιμος για οποιαδήποτε απορία για το τραυματισμό μου είναι ένα εξαιρετικός επιστήμονας και προπαντός παρά πολύ καλός άνθρωπος.
stavros stamatopoulos
stavros stamatopoulos
25. Iανουάριος, 2024.
Ο κύριος Ράπτης με χειρουργούσε στο 251Γνα μου έκανε ολική αθροπλαστικη ισχύου. Είναι άριστος γιατρός και άνω από όλα Άνθρωπος
Mark Kostelos (Laptop Parts)
Mark Kostelos (Laptop Parts)
11. Δεκέμβριος, 2023.
Καί Εγώ Με τη σειρά μου θα σας διηγηθώ την δική μου ιστορία, Πρόβλημα στο ισχίο 15 έτη είχε φαγωθεί τελείως μετά από έρευνα βρήκα τον γιατρό τον κύριο Κωσταντίνο Ράπτη ο οποίος έκανε εξαιρετική δουλειά , Θεωρώ πως είναι Είναι ότι καλύτερο υπάρχει για αυτές τις περιπτώσεις γιατρέ μου σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ που μπορώ και περπατάω και δεν έχω πόνο Στο ισχίο μου και έτσι δεν μπορούσα να κοιμηθώ τρία χρόνια περίπου να κάνω ύπνο καλό, Η σημερινή μου κατάσταση είναι άψογη με την βοήθεια Της γυμναστικής. Παρακαλώ πολύ διαδώστε το γιατί εκεί έξω είναι πολύς κόσμος που έχει πρόβλημα στο ισχίο και πονάει και δεν μπορεί να περπατήσει καλά είναι κρίμα ένα μεγάλο μεγάλο ευχαριστώ γιατρέ μου στην ομάδα σου σε ευχαριστώ για όλα MARK.
Πασιφλορα Λουπους
Πασιφλορα Λουπους
10. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός επιστήμων,με ανθρωπιά, ευγένεια,και ύψιλον ιατρικό φρόνημα.Σας ευχαριστούμε πολύ για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που μας προσφέρετε και ευχόμαστε κάθε τι καλό σε εσάς και την οικογένειά σας .Επί ευκαιρία των ημερών ευχομεθα Χρόνια Πολλά και καλά Χριστούγεννα! Με εκτίμηση Ευαγγελία Μπεκιάρη
Μπάμπης Σαμαρτζής
Μπάμπης Σαμαρτζής
8. Δεκέμβριος, 2023.
Είναι από τις περιπτώσεις γιατρου που λες δεν τον αλλάζω με τίποτα!!! Φοβερός γνώστης, φοβερός γιατρός και φοβερός άνθρωπος Τον θεωρώ πρότυπο γιατρου
Evangelos Maratsolas
Evangelos Maratsolas
8. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός ιατρός και πάνω από όλα Άνθρωπος