Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η αρθρίτιδα του ώμου;

Η αρθρίτιδα του ώμου αποτελεί μια εκφυλιστική πάθηση που χαρακτηρίζεται από καταστροφή του αρθρικού χόνδρου της ωμογλήνης και της κεφαλής του βραχιονίου οστού. Είναι συχνότερη σε γυναίκες και ασθενείς πάνω από τα 60 έτη.

Τι είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα του ώμου;

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα συστηματικό αυτοάνοσο νόσημα που εκδηλώνεται ως συμμετρική πολυαρθρίτιδα, δηλαδή προσβάλλει και τους 2 ώμους. Κύριο γνώρισμά της είναι η φλεγμονή του αρθρικού υμένα γεγονός που προκαλεί προοδευτική καταστροφή της άρθρωσης με πόνο και δυσκαμψία.

Ποια τα βασικά αίτια στην αρθρίτιδα ώμου;

Υπάρχουν 2 τύποι αρθροπάθειας του ώμου:


Α. Ά παθής οστεοαρθρίτιδα όπου η ακριβής αιτιολογία παραμένει άγνωστη, ωστόσο η κληρονομική προδιάθεση και η χρόνια καταπόνηση σε βαριές εργασίες παίζουν καθοριστικό ρόλο.
Β. ΄Β παθής οστεοαρθρίτιδα ως το αποτέλεσμα διαφόρων αιτιολογικών παραγόντων με συχνότερους:
 • Ρήξη τενόντων του ώμου (κυρίως του υπερακανθίου)
 • Μετατραυματική σε κατάγματα ή εξαρθρήματα του ώμου
 • Οστεονέκρωση της κεφαλής του βραχιονίου (συνήθως σε λήψη κορτιζόνης, κατάχρησης αλκοολ ή συστηματικών παθήσεων)
 • Φλεγμονώδη νοσήματα (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα)
 • Σηπτική αρθρίτιδα ώμου (σπάνιες περιπτώσεις)

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα;


Τα κύρια συμπτώματα στην αρθρίτιδα του ώμου είναι τα εξής:
 • Οξύς – διάχυτος πόνος στον ώμο
 • Δυσκαμψία – προοδευτική αγκύλωση
 • Πόνος κατά την προσπάθεια ανύψωσης του σκέλους πάνω από το επίπεδο της κεφαλής
 • Κριγμός κατά την διάρκειαα κίνησης του ώμου
 • Επώδυνος περιορισμός των καθημερινών δραστηριοτήτων
 • Εξάρσεις – Υφέσεις των συμπτωμάτων

Ποιες εξετάσεις απαιτούνται για τη διάγνωση της αρθρίτιδας;

Η διάγνωση της αρθρίτιδας του ώμου γίνεται με την απλή ακτινογραφία ώμου. Επιπρόθετα, ο ασθενής υποβάλλεται σε αξονική ή μαγνητική τομογραφία για μια πιο λεπτομερή εκτίμηση, ειδικά στις περιπτώσεις που θα χειρουργηθούν.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές; Ποια η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση;

Στα αρχικά στάδια όπου τα συμπτώματα δεν είναι ιδιαίτερα έντονα η τροποποίηση των δραστηριοτήτων, η αντιφλεγμονώδης φαρμακευτική αγωγή και η έγχυση υαλουρονικού οξέος μπορούν να ανακουφίσουν σημαντικά τον ασθενή. Εδώ αξίζει να αναφερθεί η συμβολή του PRP, δηλαδή πλάσματος από τον ίδιο τον ασθενή πλούσιο σε αιμοπετάλια το οποίο σε πρωίμα στάδια, ιδίως σε νέους ασθενείς προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο για σημαντικό χρονικό διάστημα.
Αντιθέτως, στις περιπτώσεις που ο πόνος και η δυσκαμψία είναι έντονα και επηρεάζουν καθοριστικά την ποιότητα ζωής του ασθενή η μοναδική λύση είναι η αρθροπλαστική ώμου. Η ολική αρθροπλαστική αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ορθοπαιδικής και συνισταται στην αντικατάσταση των φθαρμένων τμημάτων του ώμου από εμφυτεύματα προσφέροντας σημαντική ανακούφιση τόσο στον πόνο όσο και στη κίνηση της άρθρωσης.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Julia Vasil
Julia Vasil
17. Iούνιος, 2022.
Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα. Εξαιρετικός επιστημων, με βαθειά γνώση του αντικειμένου του και εμπειρία. Υποστηρικτικός, εξηγεί με λεπτομέρεια και με τρόπο κατανοητό στον ασθενή, εύστοχη διάγνωση και θεραπεία
Ευτυχία Φίλιου
Ευτυχία Φίλιου
7. Iούνιος, 2022.
Καταπληκτικός γιατρός που είναι δίπλα στον ασθενή, πολύ συνεπής, καταρτισμενος και υποστηρικτικος.
Mario Bego
Mario Bego
11. Aρίλιος, 2022.
Doktor ΡΑΠΤΗΣ Është një nga specialistët më të mirë, një problem që pata me këmbën mbi 2 muaj vajta në shumë Doktor dhe nuk u shërova ,derisa gjeta Doktor Raptis e falënderoj shumë për shërbimet e tij,,,,,,
vivi magra
vivi magra
6. Aρίλιος, 2022.
Ικανότατος ,ευγενικός ,άρτια καταρτισμένος και μπορείς να τον εμπιστευτείς απόλυτα σε οποιοδήποτε ορθοπεδικό πρόβλημα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΕΣΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΕΣΟΣ
21. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός και ως γιατρός και ως άνθρωπος. Διεξοδικός στην εξέταση και στην επεξήγηση του προβλήματος με αναλυτική προσέγγιση για κάθε πάθηση. Με κατανόηση και υπομονή με βοήθησε σε χρόνιο πρόβλημα, στοχεύοντας στην αιτία και όχι απλώς με αναλγητικά φάρμακα προσφεύγοντας στην εύκολη λύση του χειρουργείου. Ευχαριστώ πολύ!!!
Yiannis Saltas
Yiannis Saltas
19. Μάρτιος, 2022.
Όσον αφορά τον κύριο Ράπτη έχω να πω ότι, για τους παρακάτω λόγους αποφάσισα να χειρουργηθώ στον δεξιό ώμο και δεξιό καρπό, με απόλυτη επιτυχία. Εξαιρετικός επιστήμονας με μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας, εξαντλώντας πρώτα όλες τις εκδοχές βελτίωσης και αποκατάστασης του προβλήματος μου. Ζεστός άνθρωπος με καλή διάθεση, επικοινωνία και ενδιαφέρον για τον ασθενή του μέχρι την επαναφορά στην κανονικότητα του. Ευχαριστώ πολύ γιατρέ για όλα! Τον προτείνω ανεπιφύλακτα!
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΟΥΒΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΟΥΒΑΣ
18. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός ιατρος. Αριστη επιστημονική καταρτιση και συγχρόνως κατατοπιστικος και φιλικός. Μου ενεπευσε απόλυτη εμπιστοσύνη. Πραγματικά τον θεωρώ κορυφαιο στον τομέα του. Τον συστηνω ανεπιφυλακτα
Ηλίας Καραστατήρας
Ηλίας Καραστατήρας
15. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός επιστήμονας με μεγάλη γνώση και εμπειρία στο αντικείμενό του και πάνω από όλα εξαίρετος άνθρωπος. Κύριε Ράπτη σας ευχαριστώ πολύ για την άψογη συνεργασία μας....!!!