Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Μέθοδος PRP (Platelet – Rich – Plasma)

Την τελευταία δεκαετία στην παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα βρίσκει όλο και περισσότερο εφαρμογή η ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP), μιας και αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πρωτοποριακή μέθοδο επιτάχυνσης επούλωσης των τραυματισμών τενόντων και μυών αλλά και της οστεοαρθρίτιδας.

Τι είναι το PRP;

Το PRP είναι εμπλουτισμένο πλάσμα του ίδιου του ασθενούς σε κύτταρα όπως βλαστοκύτταρα, ενεργοποιημένα αιμοπετάλια καθώς και σε αυξητικούς παράγοντες που μέσω της τοπικής έγχυσής τους στην πάσχουσα περιοχή συμβάλλουν στην ταχύτερη αποκατάσταση της βλάβης μέσω της υψηλής αναγεννητικής δράσης τους. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η ελάττωση του πόνου, η αποφυγή μακροχρόνιας φαρμακευτικής αγωγής και η συντομότερη επάνοδος στις αθλητικές και καθημερινές δραστηριότητες.

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται η θεραπεία;

Τα τελευταία χρόνια η χρήση έγχυσης του PRP εφαρμόζεται ευρέως από τον ορθοπαιδικό χειρουργό μιας και αποτελεί βιολογική θεραπεία και αφορά τόσο τις νέες ηλικίες σε τραυματισμούς μυών και τενόντων στις αθλητικές κακώσεις, όσο και σε μεγαλύτερους ασθενείς για χρόνιες εκφυλιστικές παθήσεις του αρθρικού χόνδρου. Ειδικότερα, αποτελεί επανάσταση στον τομέα της αθλητικής ιατρικής σε επαγγελματιες ασθενείς που έχουν ανάγκη για άμεση επούλωση των οξέων τραυματισμών, σε όσο το δυνατόν πιο σύντομο χρόνο και πλήρη επάνοδο σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο.

Οι κυριότερες ενδείξεις του PRP είναι:

- Βλάβες τενόντων (π.χ. τενοντοπάθεια ώμου, επικονδυλίτιδα αγκώνος, τενοντίτιδα τετρακεφάλου και επιγονατιδικού τένοντα)
- Τραυματισμοί μυικών ομάδων (θλάσεις)
- Τραυματισμοί – ρήξεις συνδέσμων (π.χ. διάστρεμμα αστραγάλου)
- Παθήσεις αρθρικού χόνδρου (χόνδρινες βλάβες, χονδροπάθεια επιγονατίδας, αρχικά στάδια οστεοαρθρίτιδας)

Πόσο πολύπλοκη είναι η διαδικασία έγχυσης του PRP;

Η διαδικασία της προετοιμασίας και έγχυσης του PRP είναι απόλυτα ασφαλής. Συγκεκριμένα, υπό άσηπτες συνθήκες γίνεται ληψη μικρής ποσότητας αίματος από περιφερική φλέβα του ασθενούς και φυγοκέντρηση του δείγματος με σκοπό να απομονώσουμε τα αιμοπετάλια και υψηλή συγκέντρωση αυξητικών παραγόντων. Στη συνέχεια γίνεται έγχυση του PRP στην πάσχουσα περιοχή, είτε ενδαρθρικά αν η παθολογία αφορά την άρθρωση του γόνατος, είτε εντοπισμένα στην πάσχουσα περιοχή ιδανικά υπό υπερηχοτομογραφική καθοδήγηση. Ο ασθενής δεν έχει κανένα περιορισμό και μετά από λίγα λεπτά μπορεί να αποχωρήσει από το ιατρείο και να επιστρέψει πλήρως στις δραστηριότητές του.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της θεραπείας;

Η έγχυση πλάσματος συμπυκνωμένου σε αιμοπετάλια αποτελεί μια ασφαλή, ανώδυνη, μη φαρμακευτική και μη χειρουργική μέθοδο, χωρίς τον κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργικής ή άλλης αντίδρασης. Μπορεί να γίνει στο χώρο του εξωτερικού ιατρείου, πραγματοποιείται σε σύντομο χρόνο (περίπου 20 λεπτά) και δεν απαιτεί νοσηλεία του ασθενούς. Χρησιμοποιείται ευρέως σε μεγάλα κέντρα αθλητιατρικής μιας και προσφέρει δυνατότητες για ταχεία αποκατάσταση μυικών και τενόντιων τραυματισμών και επάνοδο των αθλητών σε υψηλό ρυθμό αγωνιστικών υποχρεώσεων χωρίς να επιβαρύνονται από φαρμακευτικές θεραπείες.

Μίλησαν για τον Γιατρό

ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΑΣΙΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΑΣΙΑΣ
13. Νοέμβριος, 2023.
Απόλυτα ενημερωμένος επαγγελματίας με ενδιαφέρον για τον ασθενή και με θέληση να λύσει προβλήματα και απορίες .Από τους κορυφαίους ορθοπαιδικούς αυτή την στιγμή στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Γιωργος Δικαιος
Γιωργος Δικαιος
7. Νοέμβριος, 2023.
Όλοι μέσα στο ΓΝΑ μιλούν για το επίπεδο και την ποιότητα της δουλειάς του,το οποίο επισκεφθηκαμε λόγω προβλήματος στο ισχιο της μητέρας μου κι από την στιγμή που την εξέτασε ήταν κατατοπιστικος, ξεκάθαρος,αναλυτικός και έδειχνε ότι γνωρίζει το αντικείμενο του ολοκληρωτικά. Έκανε ο ίδιος την επέμβαση στην μητέρα μου η οποία τελικά είχε σοβαρότερο πρόβλημα από ότι υπολογιζαμε. Οτι μας είπε έγινε, οτι μας είπε ότι θα λάβει χώρα από την στιγμή που βγήκε από το χειρουργείο έγινε επακριβώς! Απο την πρώτη στιγμή εως και την τελευταία που πήραμε το εξιτήριο ήταν δίπλα μας σε οτι χρειάστηκε. Με λίγα λόγια:σε 40 μερες η μητέρα μου έχει πετάξει το "Π" και πηγαίνει κανονικά στην έργασια της και νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα! Σαν άνθρωπος και προσωπικότητα είναι ακομη καλύτερος!! Υγ:2 φορές που χρειάστηκε να μου στείλει κάποιο έγγραφο το είχα άμεσα και βοήθησε και τον πατέρα μου σε θέματα με την μέση του(δυσκοκοιλες). Εύχομαι συνάδελφοι του να παίρνουν παράδειγμα!! Κωνσταντίνε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ.
Thanasis Panagiotou
Thanasis Panagiotou
7. Νοέμβριος, 2023.
Ο κύριος Ράπτης είναι εξαιρετικός γιατρός. Προσωπικά με έχει βοηθήσει και συντηρητικά αλλά και επεμβατικά (αρθροσκόπηση ώμου). Είναι τεχνικά άριστος αλλά δίνει και ιδιαίτερη έμφαση στην ψυχολογία και την ανθρώπινη αντιμετώπιση του ασθενούς σε όλη την διαδικασία προετοιμασία-επέμβαση-αποκατάσταση.
Nikolas Andrikopoulos
Nikolas Andrikopoulos
7. Νοέμβριος, 2023.
Ο κύριος Κωνσταντίνος Ράπτης είναι ένας Εξαιρετικός Ορθοπεδικός Χειρουργός, μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από όλα τα στάδια θεραπείας μου. Από την γνωμάτευση, στην επέμβαση, έως και την αποθεραπεία μου. Επίσης είναι ένα "πρόσωπο καθαρό" που εμπνέει εμπιστοσύνη και είναι πάνω απ' όλα ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Έμεινα εξαιρετικά ικανοποιημένος.
Kostas Geroulis
Kostas Geroulis
25. Oκτώβριος, 2023.
Εξαιρετικός,μεθοδικός,επαγγελματιας.Κερδισε εξαρχής την εμπιστοσύνη μου.Με ανελαβε υστερα απο ατυχημα με ιδιαίτερα απαιτητικό χειρουργειο.Σαφης και προσηνης μετεγχειρητικα με τη καθοδηγηση του όλα πήγαν κατευχην.Συστηνεται ανεπιφύλακτα.
tsouanatos
tsouanatos
26. Σεπτέμβριος, 2023.
Εξαίρετος, μοντέρνος ορθοπαιδικός. Χειρουργήθηκα στον δεξιό αντίχειρα με πολύ καλά αποτελέσματα και γρήγορη αποκατάσταση. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε το ενδιαφέρον του μετά το εξιτήριο, όταν μου τηλεφώνησε να ενημερωθεί για την πορεία αποκατάστασης. Ενα μεγάλο ευχαριστώ!
ALEXANDRA PLAKA
ALEXANDRA PLAKA
21. Σεπτέμβριος, 2023.
Επισκέφθηκα τον κύριο Ράπτη μετά από ένα σοβαρο τροχαίο ατύχημα που ακολουθήθηκε από επίμονο πόνο στον αριστερό αντίχειρα. Την ίδια στιγμή που όλοι οι άλλοι μου έλεγαν ότι είναι φυσιολογικό και δεν προέρχεται από παθολογικά αίτια, ο κος Ράπτης προέβη αμέσως σε ορθή διάγνωση και εν συνεχεία σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση. Επιπλέον η αποκατάσταση είχε καλύτερα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα. Εν κατακλείδι πρόκειται για έναν εξαιρετικό επαγγελματία, έναν καταρτισμενο ιατρό που δίνει όλη του την προσοχή στον εκάστοτε ασθενή, με διάθεση να λύσει κάθε τυχόν απορία, με σεβασμό στον ασθενή και στο λειτούργημα του. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!
Stathis Zavitsanos
Stathis Zavitsanos
11. Σεπτέμβριος, 2023.
Μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό στο αριστερό μου χέρι (συντριπτικό κάταγμα βραχιονίου) ο κύριος Ράπτης ανέλαβε να με χειρουργήσει.Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος,η επέμβαση όπως και η αποθεραπεία πήγαν τέλεια.Πολύ προσιτός,λεπτομερής και κατανοητός.Εξαιρετική επικοινωνία από την αρχή.Αξιόλογος!