Ένας ύπουλος εχθρός των αθλητών
Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι το γόνατο του Δρομέα;

Το “ γόνατο του δρομέα” ή αλλιώς “πρόσθιος πόνος στο γόνατο”  αφορά μια ευρεία ομάδα παθολογικών καταστάσεων που απαντάται κυρίως σε εφήβους, σε παχύσαρκους αλλά και σε άτομα που αθλούνται εντατικά (π.χ. δρομείς, σκιέρ, άλτες). Στην ιατρική κοινότητα περιγράφεται ως “σύνδρομο του επιγονατιδομηριαίου πόνου”.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου;

Το “γόνατο του δρομέα” εκδηλώνεται στις περισσότερες περιπτώσεις με ήπιες ενοχλήσεις, όπως αμβλύ πόνο ή ελαφρύ πρήξιμο στην περιοχή του γόνατος κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων. Οι ασθενείς αισθάνονται δυσφορία κυρίως όταν το γόνατο είναι λυγισμένο και η επιγονατίδα πιέζει το μηριαίο οστό, όπως τις βαθιές κάμψεις του γονάτου, το κατέβασμα της σκάλας ή το σήκωμα μετά από πολλή ώρα σε καθιστή θέση. Η διάγνωση του προβλήματος είναι κλινική και σπάνια απαιτούνται ακτινογραφίες ή περαιτέρω απεικονιστικός έλεγχος.

Ποια είναι τα βασικά αίτια;

  1. Υπερκόπωση – Υπέρχρηση σε αθλήματα όπως το τρέξιμο, ποδήλατο, ορειβασία ή άλματα
  2. Τραυματισμοί του γόνατος (άμεση πλήξη π.χ. λάκτισμα) 
  3. Μυική ατροφία (π.χ. Τετρακεφάλου) 
  4. Χονδρομαλάκυνση της επιγονατίδας
  5. Ανατομικές παραλλαγές του άξονα φόρτισης του γόνατος με συνέπεια μη σωστή κατανομή των φορτίσεων     
  6. Προβλήματα άκρου ποδός – πέλματος (πλατυποδία – υπερπρηνισμός)
  7. Αυξημένο σωματικό βάρος


Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για άμεση αντιμετώπιση;

Σε ήπιες περιπτώσεις  εφαρμόζονται απλά μέσα όπως η παγοθεραπεία, η αποφόρτιση με πατερίτσες, η φυσικοθεραπεία και χρήση αντιφλεγμονώδους φαρμακευτικής αγωγής. Καθοριστικό ρόλο παίζουν η ρύθμιση του σωματικού βάρους και διατατικές ασκήσεις (τετρακεφάλου – οπίσθιων μηριαίων και αχιλλείου) πριν την έναρξη αθλητικής δραστηριότητας.  Όσον αφορά περιπτώσεις ανατομικών προβλημάτων του άκρου ποδός συνίσταται η χρήση ορθωτικών πελμάτων.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Julia Vasil
Julia Vasil
17. Iούνιος, 2022.
Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα. Εξαιρετικός επιστημων, με βαθειά γνώση του αντικειμένου του και εμπειρία. Υποστηρικτικός, εξηγεί με λεπτομέρεια και με τρόπο κατανοητό στον ασθενή, εύστοχη διάγνωση και θεραπεία
Ευτυχία Φίλιου
Ευτυχία Φίλιου
7. Iούνιος, 2022.
Καταπληκτικός γιατρός που είναι δίπλα στον ασθενή, πολύ συνεπής, καταρτισμενος και υποστηρικτικος.
Mario Bego
Mario Bego
11. Aρίλιος, 2022.
Doktor ΡΑΠΤΗΣ Është një nga specialistët më të mirë, një problem që pata me këmbën mbi 2 muaj vajta në shumë Doktor dhe nuk u shërova ,derisa gjeta Doktor Raptis e falënderoj shumë për shërbimet e tij,,,,,,
vivi magra
vivi magra
6. Aρίλιος, 2022.
Ικανότατος ,ευγενικός ,άρτια καταρτισμένος και μπορείς να τον εμπιστευτείς απόλυτα σε οποιοδήποτε ορθοπεδικό πρόβλημα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΕΣΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΕΣΟΣ
21. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός και ως γιατρός και ως άνθρωπος. Διεξοδικός στην εξέταση και στην επεξήγηση του προβλήματος με αναλυτική προσέγγιση για κάθε πάθηση. Με κατανόηση και υπομονή με βοήθησε σε χρόνιο πρόβλημα, στοχεύοντας στην αιτία και όχι απλώς με αναλγητικά φάρμακα προσφεύγοντας στην εύκολη λύση του χειρουργείου. Ευχαριστώ πολύ!!!
Yiannis Saltas
Yiannis Saltas
19. Μάρτιος, 2022.
Όσον αφορά τον κύριο Ράπτη έχω να πω ότι, για τους παρακάτω λόγους αποφάσισα να χειρουργηθώ στον δεξιό ώμο και δεξιό καρπό, με απόλυτη επιτυχία. Εξαιρετικός επιστήμονας με μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας, εξαντλώντας πρώτα όλες τις εκδοχές βελτίωσης και αποκατάστασης του προβλήματος μου. Ζεστός άνθρωπος με καλή διάθεση, επικοινωνία και ενδιαφέρον για τον ασθενή του μέχρι την επαναφορά στην κανονικότητα του. Ευχαριστώ πολύ γιατρέ για όλα! Τον προτείνω ανεπιφύλακτα!
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΟΥΒΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΟΥΒΑΣ
18. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός ιατρος. Αριστη επιστημονική καταρτιση και συγχρόνως κατατοπιστικος και φιλικός. Μου ενεπευσε απόλυτη εμπιστοσύνη. Πραγματικά τον θεωρώ κορυφαιο στον τομέα του. Τον συστηνω ανεπιφυλακτα
Ηλίας Καραστατήρας
Ηλίας Καραστατήρας
15. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός επιστήμονας με μεγάλη γνώση και εμπειρία στο αντικείμενό του και πάνω από όλα εξαίρετος άνθρωπος. Κύριε Ράπτη σας ευχαριστώ πολύ για την άψογη συνεργασία μας....!!!