Ένας ύπουλος εχθρός των αθλητών
Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι το γόνατο του Δρομέα;

Το “ γόνατο του δρομέα” ή αλλιώς “πρόσθιος πόνος στο γόνατο”  αφορά μια ευρεία ομάδα παθολογικών καταστάσεων που απαντάται κυρίως σε εφήβους, σε παχύσαρκους αλλά και σε άτομα που αθλούνται εντατικά (π.χ. δρομείς, σκιέρ, άλτες). Στην ιατρική κοινότητα περιγράφεται ως “σύνδρομο του επιγονατιδομηριαίου πόνου”.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου;

Το “γόνατο του δρομέα” εκδηλώνεται στις περισσότερες περιπτώσεις με ήπιες ενοχλήσεις, όπως αμβλύ πόνο ή ελαφρύ πρήξιμο στην περιοχή του γόνατος κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων. Οι ασθενείς αισθάνονται δυσφορία κυρίως όταν το γόνατο είναι λυγισμένο και η επιγονατίδα πιέζει το μηριαίο οστό, όπως τις βαθιές κάμψεις του γονάτου, το κατέβασμα της σκάλας ή το σήκωμα μετά από πολλή ώρα σε καθιστή θέση. Η διάγνωση του προβλήματος είναι κλινική και σπάνια απαιτούνται ακτινογραφίες ή περαιτέρω απεικονιστικός έλεγχος.

Ποια είναι τα βασικά αίτια;

  1. Υπερκόπωση – Υπέρχρηση σε αθλήματα όπως το τρέξιμο, ποδήλατο, ορειβασία ή άλματα
  2. Τραυματισμοί του γόνατος (άμεση πλήξη π.χ. λάκτισμα) 
  3. Μυική ατροφία (π.χ. Τετρακεφάλου) 
  4. Χονδρομαλάκυνση της επιγονατίδας
  5. Ανατομικές παραλλαγές του άξονα φόρτισης του γόνατος με συνέπεια μη σωστή κατανομή των φορτίσεων     
  6. Προβλήματα άκρου ποδός – πέλματος (πλατυποδία – υπερπρηνισμός)
  7. Αυξημένο σωματικό βάρος


Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για άμεση αντιμετώπιση;

Σε ήπιες περιπτώσεις  εφαρμόζονται απλά μέσα όπως η παγοθεραπεία, η αποφόρτιση με πατερίτσες, η φυσικοθεραπεία και χρήση αντιφλεγμονώδους φαρμακευτικής αγωγής. Καθοριστικό ρόλο παίζουν η ρύθμιση του σωματικού βάρους και διατατικές ασκήσεις (τετρακεφάλου – οπίσθιων μηριαίων και αχιλλείου) πριν την έναρξη αθλητικής δραστηριότητας.  Όσον αφορά περιπτώσεις ανατομικών προβλημάτων του άκρου ποδός συνίσταται η χρήση ορθωτικών πελμάτων.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Επικοινωνία Εδώ!