Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι το Υαλουρονικό οξύ;

Σε περιπτώσεις ασθενών με οστεοαρθρίτιδα ή χόνδρινες βλάβες προσφέρει σημαντική ανακούφιση η ενδαρθρική έγχυση υαλουρονικού οξέος. Ειδικότερα, το υαλουρονικό οξύ είναι μια ουσία που βρίσκεται φυσιολογικά στο αρθρικό υγρό και συμβάλλει στην απόσβεση των κραδασμών και την ομαλή κύλιση των αρθρικών επιφανειών. Στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα έχει αποδειχτεί ότι το υαλουρονικό οξύ είναι μειωμένο στην άρθρωση. Έτσι, στόχος της θεραπείας είναι η έγχυση υαλουρονικού οξέος να μειώσει τον πόνο και να βοηθήσει στην καλύτερη κίνηση της άρθρωσης.

Πόσο πολύπλοκη είναι η διαδικασία έγχυσης του υαλουρονικού οξέος;

Η ενδαρθρική έγχυση του φαρμάκου είναι μια διαδικασία απλή, γρήγορη, ανώδυνη και ασφαλής που μπορεί να γίνει στο χώρο του ιατρείου. Αρχικά, γίνεται αντισηψία του δέρματος και εν συνεχεία μέσω μιας μικρής βελόνας εισάγεται στην άρθρωση το υαλουρονικό οξύ.

Υπάρχουν περιορισμοί στην καθημερινότητα μετά την έγχυση του υαλουρονικού οξέος;

Η διαδικασία έγχυσης του φαρμάκου δεν έχει κανένα περιορισμό στις δραστηριότητες του ασθενούς. Ο ασθενής μπορεί να βαδίσει ελεύθερα, να οδηγήσει και να επιστρέψει στην εργασία του, ωστόσο για 2-3 ημέρες προληπτικά συστήνεται η αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας και έντονης σωματικής κόπωσηςΥπάρχουν παρενέργειες μετά την έγχυση του φαρμάκου;

Η έγχυση του υαλουρονικού οξέος μπορεί να εμφανίσει παρενέργειες σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, τις επόμενες 2-3 ημέρες μπορεί να εκδηλωθεί ήπια αλλεργική αντίδραση με τοπικό ερεθισμό της περιοχής η οποία προοδευτικά υποχωρεί. Επίσης, όταν δεν ακολουθούνται επαρκείς συνθήκες αντισηψίας είναι δυνατόν να γίνει μόλυνση της άρθρωσης.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Επικοινωνία Εδώ!