Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα Ώμου

Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η ασβεστοποιός τενοντίτιδα υπερακανθίου;

Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα του ώμου είναι μία παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση και συσσώρευση ασβεστίου (κρυστάλλων υδροξυαπατίτη) στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου.

Ποιοι ασθενείς είναι σε κίνδυνο;

Προσβάλλει περισσότερο το γυναικείο πληθυσμό και εκδηλώνεται συχνότερα μεταξύ των ηλικιών 30 - 60 ετών. Ο υπερακάνθιος τένοντας εμπλέκεται με μεγαλύτερη συχνότητα , ενώ οι κυριότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και ο υποθυρεοειδισμός. Η ακριβής αιτία της δημιουργίας των κρυστάλλων είναι άγνωστη, ωστόσο φαίνεται πως μηχανικά αίτια (π.χ. σύνδρομο πρόσκρουσης) αποτελεί τον πιο καθοριστικό παράγοντα.

Τι εξετάσεις απαιτούνται για τη διάγνωση;

Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα του ώμου μπορεί εύκολα να διαγνωστεί με απλή προσθιοπίσθια ακτινογραφία της περιοχής όπου απεικονίζεται η ακριβής θέση των ασβεστωμάτων. Ειδικότερες εξετάσεις χρησιμεύουν στον έλεγχο των υπόλοιπων δομών της άρθρωσης όπως για παράδειγμα πιθανή ρήξη του τένοντα στον οποίο βρίσκονται οι κρύσταλλοι.

Ποια είναι τα αίτια στην τενοντίτιδα ώμου;

Η ακριβής αιτία της δημιουργίας των κρυστάλλων είναι άγνωστη. Προσβάλλει περισσότερο το γυναικείο πληθυσμό και εκδηλώνεται συχνότερα μεταξύ των ηλικιών 30 - 60 ετών. Οι ανατομικές ιδιαιτερότητες του ώμου (π.χ. σχήμα ακρωμίου), η αρθρίτιδα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης και η υπερδραστηριότητα του ώμου με κινήσεις πάνω από το επίπεδο της κεφαλής αποτελούν τους πιο καθοριστικούς παράγοντες. Τέλος, ο σακχαρώδης διαβήτης και ο υποθυρεοειδισμός προδιαθέτουν στην εμφάνιση του συνδρόμου.

Ποια είναι τα συνηθισμένα συμπτώματα;

Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα του υπερακανθίου είναι επώδυνη κατάσταση. Στα αρχικά στάδια εκδηλώνεται με πόνο στην περιοχή του ώμου που μπορεί να αντανακλά ως τον αγκώνα, κατά τη μηχανική απαγωγή του άκρου. Σε εμμένουσας περιπτώσεις ο ασθενής ταλαιπωρείται από βασανιστικό πόνο κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου.

Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή στην ασβεστοποιό τενοντίτιδα;

Η απόθεση αλάτων ασβεστίου στον τένοντα έχει αποδειχτεί ότι δε συσχετίζεται με συγκεκριμένους διατροφικούς παράγοντες ή λήψη αλκοόλ.

Υπάρχει οριστική θεραπεία για άμεση αντιμετώπιση;

Η πλειοψηφία των ασθενών αντιμετωπίζεται συντηρητικά. Στην οξεία φάση του πόνου γίνεται ανάρτηση του άνω άκρου, χορηγούνται αντιφλεγμονώδη παυσίπονα και συστήνεται έναρξη φυσικοθεραπείας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται έγχυση στην περιοχή της επασβέστωσης κορτικοστεροιδούς (κορτιζόνη) σε συνδυασμό με αναισθηστικό για την ανακούφιση του ασθενούς.
Σε ασθενείς με υποτροπιάζοντα συμπτώματα που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική θεραπεία έχει απόλυτη ένδειξη η χειρουργική αντιμετώπιση των επασβεστώσεων. Η επέμβαση διενεργείται αρθροσκοπικά όπου υπό άμεση όραση αναγνωρίζονται και αφαιρούνται οι επασβεστώσεις, ελέγχεται η ποιότητα του τένοντος και σε περίπτωση ρήξης γίνεται συρραφή και διενεργείται υπακρωμιακή αποσυμπίεση για οριστική ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Επικοινωνία Εδώ!