Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου;

Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου είναι μία παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση και συσσώρευση ασβεστίου (κρυστάλλων υδροξυαπατίτη) στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου.

Ειδικότερα, ο τένοντας του υπερακανθίου αποτελεί τη συχνότερη θέση εναπόθεσης αλάτων ασβεστίου λόγω της ανατομικής κατασκευής του, μιας και διέρχεται μέσω ενός στενού διαύλου μεταξύ του ακρωμίου και της κεφαλής του βραχίονα γεγονός που τον καθιστά ευάλωτο σε μακροχρόνια φθορά και φλεγμονή.

Ποιοι ασθενείς είναι σε κίνδυνο;

Προσβάλλει περισσότερο το γυναικείο πληθυσμό και εκδηλώνεται συχνότερα μεταξύ των ηλικιών 30 - 60 ετών. Ο υπερακάνθιος τένοντας εμπλέκεται με μεγαλύτερη συχνότητα , ενώ οι κυριότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και ο υποθυρεοειδισμός. Η ακριβής αιτία της δημιουργίας των κρυστάλλων είναι άγνωστη, ωστόσο φαίνεται πως μηχανικά αίτια (π.χ. σύνδρομο πρόσκρουσης) αποτελεί τον πιο καθοριστικό παράγοντα.

Τι εξετάσεις απαιτούνται για τη διάγνωση;

Η διάγνωση της ασβεστοποιού τενοντίτιδας ώμου πραγματοποιείται εύκολα με απλή προσθιοπίσθια ακτινογραφία της περιοχής όπου απεικονίζεται η ακριβής θέση των ασβεστωμάτων. Ειδικότερες εξετάσεις χρησιμεύουν στον έλεγχο των υπόλοιπων δομών της άρθρωσης όπως για παράδειγμα πιθανή ρήξη του τένοντα στον οποίο βρίσκονται οι κρύσταλλοι.

Ποια είναι τα αίτια στην τενοντίτιδα ώμου;

Η ακριβής αιτία της τενοντίτιδας ώμου, δηλαδή της δημιουργίας των κρυστάλλων είναι άγνωστη. Προσβάλλει περισσότερο το γυναικείο πληθυσμό, εκδηλώνεται συχνότερα μεταξύ των ηλικιών 30 - 60 ετών, ενώ ο δεξιός ώμος πάσχει δύο φορές συχνότερα από τον αριστερό. Ως παθογενετικοί μηχανισμοί θεωρούνται η τοπική βλάβη του τένοντα λόγω τραυματισμού ή η πρόσκρουση στην περιοχή κατάφυσής του όπου η αιμάτωση είναι πτωχή.

Οι ανατομικές ιδιαιτερότητες του ώμου (π.χ. σχήμα ακρωμίου), η αρθρίτιδα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης και η υπερδραστηριότητα του ώμου με κινήσεις πάνω από το επίπεδο της κεφαλής αποτελούν τους πιο καθοριστικούς παράγοντες. Συχνές είναι οι εκδηλώσεις φλεγμονώδους ασβεστοποιού τενοντίτιδας σε αθλητές ρίψεων, άρσης βαρών, ενόργανης γυμναστικής, πόλο και κολύμβησης που είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις πάνω από το επίπεδο του ώμου. Τέλος, χρόνια νοσήματα όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και ο υποθυρεοειδισμός προδιαθέτουν στην εμφάνιση του συνδρόμου.

Ποια είναι τα συνηθισμένα συμπτώματα;

Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου είναι επώδυνη κατάσταση και μπορεί να είναι οξεία, υποξεία με μέτριας έντασης συμπτώματα ή χρόνια με ελάχιστα συμπτώματα. Στην οξεία μορφή στα αρχικά στάδια εκδηλώνεται με βασανιστικό πόνο στην περιοχή του ώμου που μπορεί να αντανακλά ως τον αγκώνα, κατά τη μηχανική απαγωγή του άκρου και συνήθως εκδηλώνονται μετά από υπερβολική χρήση του μέλους.

Επιπλέον, πολλοί ασθενείς ταλαιπωρούνται από συνεχή πόνο κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου σε βαθμό που να μη βρίσκουν πουθενά θέση ανάπαυσης του ώμου. Κατά την κλινική εξέταση υπάρχει μεγάλη ευαισθησία κατά την ψηλάφηση της περιοχής, συχνά παρουσιάζεται οίδημα (πρήξιμο) γύρω από τον ώμο, ενώ προκαλείται οξύς πόνος κατά την προσπάθεια ενεργητικής απαγωγής του ώμου σε ένα τόξο κίνησης μεταξύ 60 και 120 μοιρών (σύνδρομο επώδυνου τόξου).
Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα Ώμου

Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή στην ασβεστοποιό τενοντίτιδα ώμου;

Η απόθεση αλάτων ασβεστίου στον τένοντα έχει αποδειχτεί ότι δε συσχετίζεται με συγκεκριμένους διατροφικούς παράγοντες ή λήψη αλκοόλ.

Υπάρχει οριστική θεραπεία της τενοντίτιδας του ώμου;

Η πλειοψηφία των ασθενών αντιμετωπίζεται συντηρητικά. Στην οξεία φάση του πόνου γίνεται ανάρτηση και ακινητοποίηση του άνω άκρου, χορηγούνται ισχυρά αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη παυσίπονα και σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται έγχυση στην περιοχή της επασβέστωσης μείγματος κορτικοστεροειδούς (κορτιζόνη) σε συνδυασμό με αναισθητικό για την ανακούφιση του ασθενούς. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις που ο ασθενής προσέρχεται στην αρχή της κρίσης είναι δυνατό να γίνει προσπάθεια αναρρόφησης των αλάτων ασβεστίου. Τέλος, μετά την υποχώρηση των φλεγμονωδών αντιδράσεων οι ασθενείς αρχίζουν πρωτόκολλο φυσικοθεραπείας για αποκατάσταση της κινητικότητας και μυική ενδυνάμωση του ώμου.

Σε ασθενείς με υποτροπιάζοντα συμπτώματα που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική θεραπεία ή και συνύπαρξης ρήξης του τένοντα έχει απόλυτη ένδειξη η χειρουργική αντιμετώπιση των επασβεστώσεων. Η επέμβαση διενεργείται αρθροσκοπικά μέσω 2 πολύ μικρών οπών του δέρματος όπου υπό άμεση όραση αναγνωρίζονται και αφαιρούνται οι επασβεστώσεις, ελέγχεται η ποιότητα του τένοντος και σε περίπτωση ρήξης γίνεται συρραφή. Παράλληλα, διενεργείται υπακρωμιακή αποσυμπίεση με εκτομή του οστεοφύτου από το ακρώμιο για να δημιουργηθεί επαρκής χώρος κίνησης στον τένοντα του υπερακανθίου και να επιτευχθεί οριστική ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Sofia Eu
Sofia Eu
5. Μάρτιος, 2024.
Εξαιρετικός γιατρός.Φιλικος και αξιόπιστος με μεγάλη εμπειρία. Ο καλύτερος γιατρός για δύσκολες περιπτώσεις και δύσκολους ασθενείς. Σ ευχαριστώ γιατρέ.
Marianna S
Marianna S
20. Φεβρουάριος, 2024.
Ο κ.Ράπτης χειρούργησε τη μητέρα μου πριν 3 εβδομάδες! Από την πρώτη στιγμή που τον γνωρίσαμε μας ενέπνευσε εμπιστοσύνη! Είναι πολύ γλυκός και προσιτός. Πήρε ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, πράγμα το οποίο συναντώ πρώτη φορά σε ορθοπεδικό και μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε ολική αρθροπλαστική ισχύου. Όλα έχουν πάει εξαιρετικά και ο γιατρός ακόμα και που λείπει σε συνέδριο στο εξωτερικό είναι πάντα προσιτός για τυχόν απορίες μας! Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!! Εξαιρετικός άνθρωπος και γιατρός!!
Arios13 ghjkkyf
Arios13 ghjkkyf
14. Φεβρουάριος, 2024.
Ο Κώστας είναι εξαιρετικός από κάθε άποψη. Σαν γιατρό τον κρίνω ως προς την αποτελεσματικότητά του καθώς τον περασμένο Οκτώβριο μου αποκατέστησε με χειρουργική επέμβαση ρήξη στον υπακρωμιακό τένοντα και ήδη κοντευω να αναρρώσω πολύ συντομότερα του αναμενόμενου.
Έλενα Χριστοδουλάκη
Έλενα Χριστοδουλάκη
8. Φεβρουάριος, 2024.
Από την πρώτη στιγμή που γνώρισα τον κύριο Ράπτη (είχα ήδη επισκεφθεί για το πρόβλημά μου άλλους τέσσερις ορθοπεδικούς) κέρδισε την εμπιστοσύνη μου. Ήρεμος, ξεκάθαρος και κατατοπιστικός, μου εξήγησε το πρόβλημα που έχω και τι πρέπει να κάνει για να διορθώσει το ισχίο μου, το οποίο πονούσε ήδη χρόνια. Ότι μου είπε, έτσι κι έγινε. Από την πρώτη στιγμή που έφτασα στο νοσοκομείο, με κατατόπισε με ακρίβεια. Με χειρούργησε με απόλυτη επιτυχία, κάνοντάς μου ολική αρθροπλαστική αριστερού ισχίου. Μάλιστα όταν νεαρός συνάδελφός του, μου έκανε την αλλαγή στο τραύμα, νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτής που την ίδια στιγμή βρίσκονταν στο δωμάτιο με ρώτησαν ποιος με χειρούργησε, στην ερώτησή μου "γιατί", μου απάντησαν με θαυμασμό, ότι ο κύριος Ράπτης " ζωγράφισε". Η αποθεραπεία μου πηγαίνει πάρα πολύ καλά, βρίσκομαι στο στάδιο της φυσικοθεραπείας και ότι χρειάζομαι είναι πάντα δίπλα μου. Θέλω λοιπόν και δημόσια να τον ευχαριστήσω. Γιατρέ μου σας οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ από καρδιάς!!! Τιμή μου να γνωρίσω έναν εξαιρετικό επιστήμονα και υπέροχο άνθρωπο!!!!
Maria Kosma
Maria Kosma
1. Φεβρουάριος, 2024.
Μετά από συντριπτικό κάταγμα κνήμης, περόνης Ο κύριος Ράπτης με χειρουργήσε με απόλυτη επιτυχία ήταν πάντα διαθέσιμος για οποιαδήποτε απορία για το τραυματισμό μου είναι ένα εξαιρετικός επιστήμονας και προπαντός παρά πολύ καλός άνθρωπος.
stavros stamatopoulos
stavros stamatopoulos
25. Iανουάριος, 2024.
Ο κύριος Ράπτης με χειρουργούσε στο 251Γνα μου έκανε ολική αθροπλαστικη ισχύου. Είναι άριστος γιατρός και άνω από όλα Άνθρωπος
Mark Kostelos (Laptop Parts)
Mark Kostelos (Laptop Parts)
11. Δεκέμβριος, 2023.
Καί Εγώ Με τη σειρά μου θα σας διηγηθώ την δική μου ιστορία, Πρόβλημα στο ισχίο 15 έτη είχε φαγωθεί τελείως μετά από έρευνα βρήκα τον γιατρό τον κύριο Κωσταντίνο Ράπτη ο οποίος έκανε εξαιρετική δουλειά , Θεωρώ πως είναι Είναι ότι καλύτερο υπάρχει για αυτές τις περιπτώσεις γιατρέ μου σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ που μπορώ και περπατάω και δεν έχω πόνο Στο ισχίο μου και έτσι δεν μπορούσα να κοιμηθώ τρία χρόνια περίπου να κάνω ύπνο καλό, Η σημερινή μου κατάσταση είναι άψογη με την βοήθεια Της γυμναστικής. Παρακαλώ πολύ διαδώστε το γιατί εκεί έξω είναι πολύς κόσμος που έχει πρόβλημα στο ισχίο και πονάει και δεν μπορεί να περπατήσει καλά είναι κρίμα ένα μεγάλο μεγάλο ευχαριστώ γιατρέ μου στην ομάδα σου σε ευχαριστώ για όλα MARK.
Πασιφλορα Λουπους
Πασιφλορα Λουπους
10. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός επιστήμων,με ανθρωπιά, ευγένεια,και ύψιλον ιατρικό φρόνημα.Σας ευχαριστούμε πολύ για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που μας προσφέρετε και ευχόμαστε κάθε τι καλό σε εσάς και την οικογένειά σας .Επί ευκαιρία των ημερών ευχομεθα Χρόνια Πολλά και καλά Χριστούγεννα! Με εκτίμηση Ευαγγελία Μπεκιάρη
Μπάμπης Σαμαρτζής
Μπάμπης Σαμαρτζής
8. Δεκέμβριος, 2023.
Είναι από τις περιπτώσεις γιατρου που λες δεν τον αλλάζω με τίποτα!!! Φοβερός γνώστης, φοβερός γιατρός και φοβερός άνθρωπος Τον θεωρώ πρότυπο γιατρου
Evangelos Maratsolas
Evangelos Maratsolas
8. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός ιατρός και πάνω από όλα Άνθρωπος