Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η Τενοντίτιδα μακράς κεφαλής δικεφάλου βραχιονίου;

Ο δικέφαλος βραχιόνιος είναι ένας ισχυρός μύς που εκφύεται από την περιοχή του ώμου και όταν συσπάται έχει ως στόχο την κάμψη του αγκώνα και τον υπτιασμό του αντιβραχίου. Καθώς ο αγκώνας κάμπτεται ο τένοντας του δικεφάλου ολισθαίνει στην “αύλακα του δικεφάλου” στην πρόσθια επιφάνεια του ώμου με αποτέλεσμα σε επαναλαμβανόμενες συνεχείς κινήσεις στην εργασία (χειρωνάκτες) ή σε αθλητικές δραστηριότητες να φθείρεται.

Όταν ο τραυματισμός είναι αποτέλεσμα υπέρχρησης και επαναλαμβανόμενων κινήσεων τότε λέγεται τενοντίτιδα του δικεφάλου, ενώ σε παραμελημένες περιπτώσεις η φθορά μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ρήξη αυτού.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πάθησης;

Στους ασθενείς με τενοντίτιδα δικεφάλου στον ώμο εκδηλώνεται οξύς πόνος στην πρόσθια επιφάνεια του ώμου που επιδεινώνεται με τις κινήσεις κάμψης του αγκώνα. Επιπλέον, η περιοχή που ο τένοντας ολισθαίνει στην αύλακα είναι ευαίσθητη στην ψηλάφηση. Στις περιπτώσεις που ο ασθενής υφίσταται κεντρική ρήξη του τένοντα τότε είναι διακριτό ένα μόρφωμα στη μάζα του μυός (“pop eye sign”).

Πώς γίνεται η διάγνωση της τενοντίτιδας του δικεφάλου;

Η διάγνωση της παθολογίας είναι κλινική και βασίζεται στη λεπτομερή κλινική εξέταση του ασθενούς. Επιπρόσθετα, σημαντικός είναι ο ρόλος της μαγνητικής τομογραφίας όπου δίνει λεπτομερείς πληροφορίες για το βαθμό φθοράς του τένοντος. Εναλλακτικά, η χρήση υπερήχου προσφέρει σημαντική βοήθεια στον έλεγχο του πάσχοντος.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεα για αντιμετώπιση;

Η διάγνωση της πάθησης γίνεται κλινικά με λεπτομερή εξέταση του ασθενούς καθώς επίσης και με τη χρήση απλής ακτινογραφίας ώμου όπου αναγνωρίζεται η ελάττωση του διαστήματος μεταξύ ακρωμίου και κεφαλής βραχιονίου. Η χρήση της μαγνητικής τομογραφίας ώμου είναι συμπληρωματική για να εκτιμηθούν τα υπόλοιπα στοιχεία της άρθρωσης όπως για παράδειγμα η κατάσταση των τενόντων.

Στα αρχικά στάδια της νόσου συστήνεται αντιφλεγμονώδης φαρμακευτική αγωγή, ασκήσεις ενδυνάμωσης και σε κάποιες περιπτώσεις έγχυση κορτικοστεροειδούς (κορτιζόνης) σε συνδυασμό με αναισθηστικό πέριξ της αύλακας.

Σε υποτροπιάζουσες εμμένουσες περιπτώσεις για οριστική θεραπεία έχει ένδειξη η χειρουργική αντιμετώπιση.

Ειδικότερα, προτιμάται η αρθροσκοπική τεχνική όπου γίνεται καθαρισμός του παθολογικού ιστού και στη συνέχεια μπορεί να γίνει τενοντοτομή (διατομή του τένοντος) ή τενοντόδεση (επανακαθήλωση του τένοντα στο βραχιόνιο οστό). Η αρθροσκόπική αποκατάσταση αποτελεί μια επέμβαση σύντομη, χωρίς μετεγχειρητικό πόνο με σύντομη περίοδο αποκατάστασης και πλήρη απαλλαγή από τα ενοχλήματα του ασθενούς.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Sofia Eu
Sofia Eu
5. Μάρτιος, 2024.
Εξαιρετικός γιατρός.Φιλικος και αξιόπιστος με μεγάλη εμπειρία. Ο καλύτερος γιατρός για δύσκολες περιπτώσεις και δύσκολους ασθενείς. Σ ευχαριστώ γιατρέ.
Marianna S
Marianna S
20. Φεβρουάριος, 2024.
Ο κ.Ράπτης χειρούργησε τη μητέρα μου πριν 3 εβδομάδες! Από την πρώτη στιγμή που τον γνωρίσαμε μας ενέπνευσε εμπιστοσύνη! Είναι πολύ γλυκός και προσιτός. Πήρε ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, πράγμα το οποίο συναντώ πρώτη φορά σε ορθοπεδικό και μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε ολική αρθροπλαστική ισχύου. Όλα έχουν πάει εξαιρετικά και ο γιατρός ακόμα και που λείπει σε συνέδριο στο εξωτερικό είναι πάντα προσιτός για τυχόν απορίες μας! Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!! Εξαιρετικός άνθρωπος και γιατρός!!
Arios13 ghjkkyf
Arios13 ghjkkyf
14. Φεβρουάριος, 2024.
Ο Κώστας είναι εξαιρετικός από κάθε άποψη. Σαν γιατρό τον κρίνω ως προς την αποτελεσματικότητά του καθώς τον περασμένο Οκτώβριο μου αποκατέστησε με χειρουργική επέμβαση ρήξη στον υπακρωμιακό τένοντα και ήδη κοντευω να αναρρώσω πολύ συντομότερα του αναμενόμενου.
Έλενα Χριστοδουλάκη
Έλενα Χριστοδουλάκη
8. Φεβρουάριος, 2024.
Από την πρώτη στιγμή που γνώρισα τον κύριο Ράπτη (είχα ήδη επισκεφθεί για το πρόβλημά μου άλλους τέσσερις ορθοπεδικούς) κέρδισε την εμπιστοσύνη μου. Ήρεμος, ξεκάθαρος και κατατοπιστικός, μου εξήγησε το πρόβλημα που έχω και τι πρέπει να κάνει για να διορθώσει το ισχίο μου, το οποίο πονούσε ήδη χρόνια. Ότι μου είπε, έτσι κι έγινε. Από την πρώτη στιγμή που έφτασα στο νοσοκομείο, με κατατόπισε με ακρίβεια. Με χειρούργησε με απόλυτη επιτυχία, κάνοντάς μου ολική αρθροπλαστική αριστερού ισχίου. Μάλιστα όταν νεαρός συνάδελφός του, μου έκανε την αλλαγή στο τραύμα, νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτής που την ίδια στιγμή βρίσκονταν στο δωμάτιο με ρώτησαν ποιος με χειρούργησε, στην ερώτησή μου "γιατί", μου απάντησαν με θαυμασμό, ότι ο κύριος Ράπτης " ζωγράφισε". Η αποθεραπεία μου πηγαίνει πάρα πολύ καλά, βρίσκομαι στο στάδιο της φυσικοθεραπείας και ότι χρειάζομαι είναι πάντα δίπλα μου. Θέλω λοιπόν και δημόσια να τον ευχαριστήσω. Γιατρέ μου σας οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ από καρδιάς!!! Τιμή μου να γνωρίσω έναν εξαιρετικό επιστήμονα και υπέροχο άνθρωπο!!!!
Maria Kosma
Maria Kosma
1. Φεβρουάριος, 2024.
Μετά από συντριπτικό κάταγμα κνήμης, περόνης Ο κύριος Ράπτης με χειρουργήσε με απόλυτη επιτυχία ήταν πάντα διαθέσιμος για οποιαδήποτε απορία για το τραυματισμό μου είναι ένα εξαιρετικός επιστήμονας και προπαντός παρά πολύ καλός άνθρωπος.
stavros stamatopoulos
stavros stamatopoulos
25. Iανουάριος, 2024.
Ο κύριος Ράπτης με χειρουργούσε στο 251Γνα μου έκανε ολική αθροπλαστικη ισχύου. Είναι άριστος γιατρός και άνω από όλα Άνθρωπος
Mark Kostelos (Laptop Parts)
Mark Kostelos (Laptop Parts)
11. Δεκέμβριος, 2023.
Καί Εγώ Με τη σειρά μου θα σας διηγηθώ την δική μου ιστορία, Πρόβλημα στο ισχίο 15 έτη είχε φαγωθεί τελείως μετά από έρευνα βρήκα τον γιατρό τον κύριο Κωσταντίνο Ράπτη ο οποίος έκανε εξαιρετική δουλειά , Θεωρώ πως είναι Είναι ότι καλύτερο υπάρχει για αυτές τις περιπτώσεις γιατρέ μου σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ που μπορώ και περπατάω και δεν έχω πόνο Στο ισχίο μου και έτσι δεν μπορούσα να κοιμηθώ τρία χρόνια περίπου να κάνω ύπνο καλό, Η σημερινή μου κατάσταση είναι άψογη με την βοήθεια Της γυμναστικής. Παρακαλώ πολύ διαδώστε το γιατί εκεί έξω είναι πολύς κόσμος που έχει πρόβλημα στο ισχίο και πονάει και δεν μπορεί να περπατήσει καλά είναι κρίμα ένα μεγάλο μεγάλο ευχαριστώ γιατρέ μου στην ομάδα σου σε ευχαριστώ για όλα MARK.
Πασιφλορα Λουπους
Πασιφλορα Λουπους
10. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός επιστήμων,με ανθρωπιά, ευγένεια,και ύψιλον ιατρικό φρόνημα.Σας ευχαριστούμε πολύ για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που μας προσφέρετε και ευχόμαστε κάθε τι καλό σε εσάς και την οικογένειά σας .Επί ευκαιρία των ημερών ευχομεθα Χρόνια Πολλά και καλά Χριστούγεννα! Με εκτίμηση Ευαγγελία Μπεκιάρη
Μπάμπης Σαμαρτζής
Μπάμπης Σαμαρτζής
8. Δεκέμβριος, 2023.
Είναι από τις περιπτώσεις γιατρου που λες δεν τον αλλάζω με τίποτα!!! Φοβερός γνώστης, φοβερός γιατρός και φοβερός άνθρωπος Τον θεωρώ πρότυπο γιατρου
Evangelos Maratsolas
Evangelos Maratsolas
8. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός ιατρός και πάνω από όλα Άνθρωπος