Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η Τενοντίτιδα μακράς κεφαλής δικεφάλου βραχιονίου;

Ο δικέφαλος βραχιόνιος είναι ένας ισχυρός μύς που εκφύεται από την περιοχή του ώμου και όταν συσπάται έχει ως στόχο την κάμψη του αγκώνα και τον υπτιασμό του αντιβραχίου. Καθώς ο αγκώνας κάμπτεται ο τένοντας του δικεφάλου ολισθαίνει στην “αύλακα του δικεφάλου” στην πρόσθια επιφάνεια του ώμου με αποτέλεσμα σε επαναλαμβανόμενες συνεχείς κινήσεις στην εργασία (χειρωνάκτες) ή σε αθλητικές δραστηριότητες να φθείρεται.

Όταν ο τραυματισμός είναι αποτέλεσμα υπέρχρησης και επαναλαμβανόμενων κινήσεων τότε λέγεται τενοντίτιδα του δικεφάλου, ενώ σε παραμελημένες περιπτώσεις η φθορά μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ρήξη αυτού.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πάθησης;

Στους ασθενείς με τενοντίτιδα δικεφάλου στον ώμο εκδηλώνεται οξύς πόνος στην πρόσθια επιφάνεια του ώμου που επιδεινώνεται με τις κινήσεις κάμψης του αγκώνα. Επιπλέον, η περιοχή που ο τένοντας ολισθαίνει στην αύλακα είναι ευαίσθητη στην ψηλάφηση. Στις περιπτώσεις που ο ασθενής υφίσταται κεντρική ρήξη του τένοντα τότε είναι διακριτό ένα μόρφωμα στη μάζα του μυός (“pop eye sign”).

Πώς γίνεται η διάγνωση της τενοντίτιδας του δικεφάλου;

Η διάγνωση της παθολογίας είναι κλινική και βασίζεται στη λεπτομερή κλινική εξέταση του ασθενούς. Επιπρόσθετα, σημαντικός είναι ο ρόλος της μαγνητικής τομογραφίας όπου δίνει λεπτομερείς πληροφορίες για το βαθμό φθοράς του τένοντος. Εναλλακτικά, η χρήση υπερήχου προσφέρει σημαντική βοήθεια στον έλεγχο του πάσχοντος.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεα για αντιμετώπιση;

Η διάγνωση της πάθησης γίνεται κλινικά με λεπτομερή εξέταση του ασθενούς καθώς επίσης και με τη χρήση απλής ακτινογραφίας ώμου όπου αναγνωρίζεται η ελάττωση του διαστήματος μεταξύ ακρωμίου και κεφαλής βραχιονίου. Η χρήση της μαγνητικής τομογραφίας ώμου είναι συμπληρωματική για να εκτιμηθούν τα υπόλοιπα στοιχεία της άρθρωσης όπως για παράδειγμα η κατάσταση των τενόντων.

Στα αρχικά στάδια της νόσου συστήνεται αντιφλεγμονώδης φαρμακευτική αγωγή, ασκήσεις ενδυνάμωσης και σε κάποιες περιπτώσεις έγχυση κορτικοστεροειδούς (κορτιζόνης) σε συνδυασμό με αναισθηστικό πέριξ της αύλακας.

Σε υποτροπιάζουσες εμμένουσες περιπτώσεις για οριστική θεραπεία έχει ένδειξη η χειρουργική αντιμετώπιση.

Ειδικότερα, προτιμάται η αρθροσκοπική τεχνική όπου γίνεται καθαρισμός του παθολογικού ιστού και στη συνέχεια μπορεί να γίνει τενοντοτομή (διατομή του τένοντος) ή τενοντόδεση (επανακαθήλωση του τένοντα στο βραχιόνιο οστό). Η αρθροσκόπική αποκατάσταση αποτελεί μια επέμβαση σύντομη, χωρίς μετεγχειρητικό πόνο με σύντομη περίοδο αποκατάστασης και πλήρη απαλλαγή από τα ενοχλήματα του ασθενούς.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Julia Vasil
Julia Vasil
17. Iούνιος, 2022.
Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα. Εξαιρετικός επιστημων, με βαθειά γνώση του αντικειμένου του και εμπειρία. Υποστηρικτικός, εξηγεί με λεπτομέρεια και με τρόπο κατανοητό στον ασθενή, εύστοχη διάγνωση και θεραπεία
Ευτυχία Φίλιου
Ευτυχία Φίλιου
7. Iούνιος, 2022.
Καταπληκτικός γιατρός που είναι δίπλα στον ασθενή, πολύ συνεπής, καταρτισμενος και υποστηρικτικος.
Mario Bego
Mario Bego
11. Aρίλιος, 2022.
Doktor ΡΑΠΤΗΣ Është një nga specialistët më të mirë, një problem që pata me këmbën mbi 2 muaj vajta në shumë Doktor dhe nuk u shërova ,derisa gjeta Doktor Raptis e falënderoj shumë për shërbimet e tij,,,,,,
vivi magra
vivi magra
6. Aρίλιος, 2022.
Ικανότατος ,ευγενικός ,άρτια καταρτισμένος και μπορείς να τον εμπιστευτείς απόλυτα σε οποιοδήποτε ορθοπεδικό πρόβλημα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΕΣΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΕΣΟΣ
21. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός και ως γιατρός και ως άνθρωπος. Διεξοδικός στην εξέταση και στην επεξήγηση του προβλήματος με αναλυτική προσέγγιση για κάθε πάθηση. Με κατανόηση και υπομονή με βοήθησε σε χρόνιο πρόβλημα, στοχεύοντας στην αιτία και όχι απλώς με αναλγητικά φάρμακα προσφεύγοντας στην εύκολη λύση του χειρουργείου. Ευχαριστώ πολύ!!!
Yiannis Saltas
Yiannis Saltas
19. Μάρτιος, 2022.
Όσον αφορά τον κύριο Ράπτη έχω να πω ότι, για τους παρακάτω λόγους αποφάσισα να χειρουργηθώ στον δεξιό ώμο και δεξιό καρπό, με απόλυτη επιτυχία. Εξαιρετικός επιστήμονας με μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας, εξαντλώντας πρώτα όλες τις εκδοχές βελτίωσης και αποκατάστασης του προβλήματος μου. Ζεστός άνθρωπος με καλή διάθεση, επικοινωνία και ενδιαφέρον για τον ασθενή του μέχρι την επαναφορά στην κανονικότητα του. Ευχαριστώ πολύ γιατρέ για όλα! Τον προτείνω ανεπιφύλακτα!
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΟΥΒΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΟΥΒΑΣ
18. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός ιατρος. Αριστη επιστημονική καταρτιση και συγχρόνως κατατοπιστικος και φιλικός. Μου ενεπευσε απόλυτη εμπιστοσύνη. Πραγματικά τον θεωρώ κορυφαιο στον τομέα του. Τον συστηνω ανεπιφυλακτα
Ηλίας Καραστατήρας
Ηλίας Καραστατήρας
15. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός επιστήμονας με μεγάλη γνώση και εμπειρία στο αντικείμενό του και πάνω από όλα εξαίρετος άνθρωπος. Κύριε Ράπτη σας ευχαριστώ πολύ για την άψογη συνεργασία μας....!!!