Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η Νόσος Dupuytren;

Η Νόσος Dupuytren ή ρίκνωση της παλαμιαίας απονεύρωσης αποτελεί μία πάθηση κατά την οποία προοδευτική ίνωση του υποδόριου ιστού της παλάμης οδηγεί σε σύγκαμψη των μαλακών μορίων των αρθρώσεων της άκρας χείρας.

Πού οφείλεται η παθολογία; Ποια τα αίτια;

Η αιτιολογία της νόσου είναι άγνωστη, ωστόσο υπάρχει αυξημένη συχνότητα εμφάνισης σε πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, αλκοολικούς, καπνιστές και σε υπερχοληστεριναιμία. Προσβάλλονται οι άνδρες σε διπλάσια συχνότητα, συχνότερα εκδηλώνεται μεταξύ 5ης – 7ης δεκαετίας ζωής, ενώ είναι πολύ συνήθης σε Καυκάσιους και λαούς της Βόρειας Ευρώπης.

Πώς εκδηλώνεται και ποια είναι τα συμπτώματα;

Η νόσος Dupuytern σε πρώιμα στάδια εμφανίζεται με δερματικές μόνο εκδηλώσεις με πάχυνση και εισολκές του δέρματος της παλάμης, αργότερα σχηματίζονται επώδυνοι όζοι και οι χορδές, ενώ στα όψιμα στάδια παρατηρείται σύγκαμψη των δακτυλικών αρθρώσεων που είναι και το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί και έξω από το χέρι με πιο συχνή εντόπιση το πέλμα (Νόσος Ledderhose) ή τη βάλανο του πέους (Νόσος Peyronie).

Μπορεί να προσβάλει όλα τα δάκτυλα;

Η Νόσος Dupuytern μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα δάκτυλα του χεριού με πιο συχνότερες εντοπίσεις το μικρό και τον παράμεσο δάκτυλο.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για άμεση αντιμετώπιση της νόσου;

Σε πρώιμα στάδια της νόσου μπορούν να ανακουφίσουν τον ασθενή η συστηματική κινησιοθεραπεία της άκρας χείρας και η έγχυση ενζύμων κολλαγενάσης. Ωστόσο, σε ασθενείς με σύγκαμψη της ΜΚΦ άρθρωσης >30º και σε οποιαδήποτε σύγκαμψη των ΦΦ αρθρώσεων η αντιμετώπιση της νόσου Dupuytern είναι χειρουργική και συνίσταται σε μερική ή ολική εκτομή της παλαμιαίας απονεύρωσης σε συνδυασμό με πλάστική αποκατάσταση του δέρματος. Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης τίθεται ελαστική επίδεση του χεριού και ο ασθενής μπορεί να λάβει εξιτήριο μετά από λίγες ώρες. Αποτελεί μία επέμβαση με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, που προσφέρει πλήρη ανακούφιση στον ασθενή και επάνοδο στις δραστηριότητές του σε διάστημα 2-3 εβδομάδων.

Υπάρχουν επιπλοκές κατά το χειρουργείο;

Η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσος Dupuytren είναι μία ασφαλής επέμβαση με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας και αποκατάστασης της λειτουργικότητας του χεριού. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστεί αιμάτωμα, τραυματισμός των νευραγγειακών δομών ή νέκρωση του δέρματος της παλάμης.

Μίλησαν για τον Γιατρό

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΑΝΩΛΕΛΛΗΣ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΑΝΩΛΕΛΛΗΣ
13. Oκτώβριος, 2022.
Ο Κύριος Ράπτης ειναι εξαίρετος επιστήμονας αλλά και φιλικός με τούς ασθενείς.Σ Ευχαριστώ πολύ Γιατρέ.
nick kardasis
nick kardasis
13. Oκτώβριος, 2022.
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΕΓΧΕΙΡΗΣΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΑΠΤΗΣ ΕΙΧΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΠΡΙΝ. Ο ΚΥΡΙΟΣ ΡΑΠΤΗΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΣΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ.
Artemis K.
Artemis K.
11. Oκτώβριος, 2022.
Εξαιρετικός γιατρός & επιστήμονας, ακούει με προσοχή τον ασθενή και αντιλαμβάνεται αμέσως περί τίνος πρόκειται!! Εξαιρετικός πραγματικά!
Stolia Mingo
Stolia Mingo
5. Oκτώβριος, 2022.
Ο κύριος Ράπτης είναι ένας εξαιρετικός γιατρός που σου τα εξηγεί τα πάντα με λεπτομέρειες, Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη και το συστήνω ανεπιφύλακτα.
kostas fotis
kostas fotis
20. Σεπτέμβριος, 2022.
Ρήξη καταφυτικού τένοντα αριστερού δικεφάλου...Απόλυτη επιτυχία και αποκατάσταση!!Αυτό που έχω να πω είναι δύσκολο να έχεις τόση εμπειρία και ταυτόχρονα τόση αποτελεσματικότητα σα γιατρός από μικρή ηλικία. Πλέον είναι προσωπικός και οικογενειακός γιατρός εδώ και χρόνια..Ευχαριστώ πολύ!!
Stavroula Chiliarchoy
Stavroula Chiliarchoy
12. Σεπτέμβριος, 2022.
Επαγγελματίας και πολύ φιλικός με τον ασθενή πριν αλλα και μετεγχειρητικά!!!.Είναι αναλυτικός και εξηγεί τα πάντα απλά, εμπνέει εμπιστοσύνη. Τιμά και υπηρετεί ευσυνείδητα το ιατρικό λειτούργημα!
Helene Neamonitou
Helene Neamonitou
12. Σεπτέμβριος, 2022.
Monsieur Raptis est un excellent docteur et professionnel avec beucoup de notions et experience.Aimable,social,collaboratif et toujours a l'écoute du patient.je le propose inconditionnellement!!!
dimitris Manolias
dimitris Manolias
6. Σεπτέμβριος, 2022.
O Κύριος Ράπτης εκτός από εξαιρετικός επιστήμονας είναι και ένας ακέραιος άνθρωπος, με τρομερή προσήλωση στον ασθενή του, υποστηρικτικός, γεμάτος καλοσύνη. Έκανε ολική αρθροπλαστικη αριστερού ισχίου στην σύζυγο μου μια αρκετά δύσκολη περίπτωση με αποτέλεσμα την πλήρη αποκατάσταση της κινητικότητας της. Γιατρέ σας ευχαριστούμε και σας τον συστήνουμε ανεπιφύλακτα.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
27. Αύγουστος, 2022.
Μόνο θετικά μπορώ να πω για τον κύριο Ράπτη. Αξιόλογος γιατρός και πάνω από όλα αξιόλογος άνθρωπος. Από τη πρώτη στιγμή σε κάνει να νιώσεις φιλικά μαζί του. Μου έκανε επέμβαση στο δεξιό ώμο(κομμένοι τένοντες), με μια νέα σχετικά μέθοδο, με απίστευτα αποτελέσματα ανάρρωσης και λειτουργικότητας του χεριού. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.