Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η Νόσος Dupuytren;

Η Νόσος Dupuytren ή ρίκνωση της παλαμιαίας απονεύρωσης αποτελεί μία πάθηση κατά την οποία προοδευτική ίνωση του υποδόριου ιστού της παλάμης οδηγεί σε σύγκαμψη των μαλακών μορίων των αρθρώσεων της άκρας χείρας.

Πού οφείλεται η παθολογία; Ποια τα αίτια;

Η αιτιολογία της νόσου είναι άγνωστη, ωστόσο υπάρχει αυξημένη συχνότητα εμφάνισης σε πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, αλκοολικούς, καπνιστές και σε υπερχοληστεριναιμία. Προσβάλλονται οι άνδρες σε διπλάσια συχνότητα, συχνότερα εκδηλώνεται μεταξύ 5ης – 7ης δεκαετίας ζωής, ενώ είναι πολύ συνήθης σε Καυκάσιους και λαούς της Βόρειας Ευρώπης.

Πώς εκδηλώνεται και ποια είναι τα συμπτώματα;

Η νόσος Dupuytern σε πρώιμα στάδια εμφανίζεται με δερματικές μόνο εκδηλώσεις με πάχυνση και εισολκές του δέρματος της παλάμης, αργότερα σχηματίζονται επώδυνοι όζοι και οι χορδές, ενώ στα όψιμα στάδια παρατηρείται σύγκαμψη των δακτυλικών αρθρώσεων που είναι και το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί και έξω από το χέρι με πιο συχνή εντόπιση το πέλμα (Νόσος Ledderhose) ή τη βάλανο του πέους (Νόσος Peyronie).

Μπορεί να προσβάλει όλα τα δάκτυλα;

Η Νόσος Dupuytern μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα δάκτυλα του χεριού με πιο συχνότερες εντοπίσεις το μικρό και τον παράμεσο δάκτυλο.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για άμεση αντιμετώπιση της νόσου;

Σε πρώιμα στάδια της νόσου μπορούν να ανακουφίσουν τον ασθενή η συστηματική κινησιοθεραπεία της άκρας χείρας και η έγχυση ενζύμων κολλαγενάσης. Ωστόσο, σε ασθενείς με σύγκαμψη της ΜΚΦ άρθρωσης >30º και σε οποιαδήποτε σύγκαμψη των ΦΦ αρθρώσεων η αντιμετώπιση της νόσου Dupuytern είναι χειρουργική και συνίσταται σε μερική ή ολική εκτομή της παλαμιαίας απονεύρωσης σε συνδυασμό με πλάστική αποκατάσταση του δέρματος. Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης τίθεται ελαστική επίδεση του χεριού και ο ασθενής μπορεί να λάβει εξιτήριο μετά από λίγες ώρες. Αποτελεί μία επέμβαση με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, που προσφέρει πλήρη ανακούφιση στον ασθενή και επάνοδο στις δραστηριότητές του σε διάστημα 2-3 εβδομάδων.

Υπάρχουν επιπλοκές κατά το χειρουργείο;

Η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσος Dupuytren είναι μία ασφαλής επέμβαση με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας και αποκατάστασης της λειτουργικότητας του χεριού. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστεί αιμάτωμα, τραυματισμός των νευραγγειακών δομών ή νέκρωση του δέρματος της παλάμης.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Επικοινωνία Εδώ!