Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι η Αρθροπλαστική ισχίου;

Η αρθρίτιδα του ισχίου, είναι µία χρόνια εκφυλιστική νόσος λόγω της φθοράς αρθρικού χόνδρου που συνοδεύεται από περιορισμό στην κινητικότητα και λειτουργικότητα της άρθρωσης, σε κάποιες περιπτώσεις έως και σε βαθμό αναπηρίας. Αποτέλεσμα αυτών είναι η εκδήλωση πόνου και προοδευτικά δυσκαμψίας, αστάθειας και σημαντικής δυσκολίας στη βάδιση. Σε περιπτώσεις προχωρημένης αρθρίτιδας θεραπεία εκλογής είναι η αρθροπλαστική του ισχίου, δηλαδή η αντικατάσταση των φθαρμένων τμημάτων της άρθρωσης από εμφυτεύματα.

Τι είναι η ρομποτική τεχνολογία MAKO;

H ρομποτική τεχνολογία συμβάλλει αξιοσημείωτα στην ακρίβεια των επεμβάσεων και στον περιορισμό των χειρουργικών λαθών. Η προηγμένη ψηφιακή απεικόνιση, ο τρισδιάστατος σχεδιασμός και η απόλυτα ακριβής εκτέλεση της επέμβασης οδηγούν στο άριστο χειρουργικό αποτέλεσμα. Οι ρομποτικοί βραχίονες του συστήματος MAKO προσφέρουν εξαιρετική ακρίβεια και κινούνται εντός της προσχεδιασμένης περιοχής και στις 3 διαστάσεις για την τοποθέτηση του μοσχεύματος και τη διαμόρφωση της νέας άρθρωσης με τις ιδιανικές συνθήκες. Το αποτέλεσμα είναι μια απόλυτα λειτουργική άρθρωση με συνδεσμική σταθερότητα που κερδίζει έτσι τα μακροβιότητά της.

Ποιοι ασθενείς είναι υποψήφιοι για αρθροπλαστική ισχίου;

Η χειρουργική επέμβαση συνίσταται όταν:
- Υπάρχει οξύς πόνος και δυσκαμψία που εμποδίζουν την ορθοστάτιση και τη βάδιση
- Εκδηλώνεται μέτριου – σημαντικού βαθμού πόνος κατά την ανάπαυση, ιδίως τη νύχτα
- Υπάρχει σημαντικός περιορισμός στις ενεργητικές κινήσεις (κυρίως κάμψη και στροφές).
- Αποτυγχάνουν οι συντηρητικές μέθοδοι να ανακουφίσουν τον ασθενή

Ποια είναι η διαδικασία της χειρουργικής επέμβασης ισχίου;

Η διαδικασία ξεκινάει με τη μελέτη του μοναδικού τρισδιάστατου μοντέλου στον υπολογιστή πάνω στο οποίο ο χειρουργός επεξεργάζεται και εξατομικεύει την αρθροπλαστική στις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή. Ο ασθενής υποβάλλεται σε γενική ή περιοχική αναισθησία. Γίνεται τομή δέρματος 6-8 cm στην πλάγια επιφάνεια του ισχίου, ανασπάται ένα μικρό τμήμα των απαγωγών τενόντων και ο χειρουργός αποκτά πρόσβαση στην άρθρωση. Κατά την εξέλιξη της επέμβασης αφαιρούνται όλα τα φθαρμένα τμήματα του οστού της κοτύλης και της κεφαλής του μηρού και ο ρομποτικός βραχίονας ΜΑΚΟ με την καθοδήγηση του χειρουργού και ακολουθώντας το προεγχειρητικό πλάνο προετοιμάζει και βοηθάει στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με εξαιρετική ακρίβεια και με ελαχιστοποίηση του χειρουργικού τραύματος. Αυτό συμβάλει στην ακριβή τοποθέτηση και ευθυγράμμιση των υλικών, κάτι που είναι δύσκολο να επιτευχθεί με τις παραδοσιακές χειρουργικές τεχνικές. Η διάρκεια της επέμβαση κυμαίνεται από 1-2 ώρες ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ασθενούς.

Τι είναι η τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας;

Είναι γενική παραδοχή πως τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει σύγχυση στους ασθενείς όσον αφορά τις διαφορετικές τεχνικές “ελάχιστης επεμβατικότητας” και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτών. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως ο ασθενής πρέπει να κατανοήσει πώς η επέμβαση είναι η ίδια αλλά αλλάζει μόνο η προσπέλαση, δηλαδή ο τρόπος που γίνεται η είσοδος στην άρθρωση. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα νεότερα πρωτόκολλα ταχείας αποκατάστασης συμβάλλουν σε ταχύτερη ανάρρωση και γρηγορότερη έξοδο από την κλινική. H χειρουργική μας ομάδα εφαρμόζει με επιτυχία την τεχνική ALMIS (Antero – Lateral Minimally Invasive Surgery) με τομή δέρματος πολύ μικρότερη και ελάχιστη επέμβαση στους μύες σε σχέση με τις κλασικές προσπελάσεις που εφαρμόζονται συνήθως.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χειρουργικής ισχίου με το σύστημα MAKO;

- Εξαιρετικής ποιότητας απόλυτα εξατομικευμένος προεγχειρητικός σχεδιασμός
- Εξαιρετικής ακρίβειας τοποθέτηση μοσχευμάτων
- Μικρότερες χειρουργικές τομές – ελάχιστη απώλεια αίματος
- Περιορισμός επιπλοκών – Μείωση ανάγκης επανεπέμβασης
- Ταχύτερη κινητοποίηση και αποκατάσταση.

Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία της αρθροπλαστικής ισχίου;

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροπλαστική ισχίου από την 1η μετεγχειρητική ημέρα ορθοστατούν και αρχίζουν να βαδίζουν με τη βοήθεια βακτηρίας (μπαστούνι), ενώ γίνεται έναρξη πρωτοκόλλου φυσικοθεραπείας με μυική ενδυνάμωση και ασκήσεις ισορροπίας. Την 1η εβδομάδα χορηγείται παυσίπονη αγωγή η οποία προοδευτικά μειώνεται, ενώ στον ασθενή συστήνεται προληπτική αντιθρομβωτική αγωγή για 3 εβδομάδες. Το προσδοκόμενο αποτέλεσμα με πλήρη αυτονομία και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες υπολογίζεται σε διάστημα 1-2 μηνών ανάλογα βέβαια με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς.

Πόσο κοστίζει η επέμβαση; Είναι προσιτές οι τιμές;

Το κόστος του χειρουργείου είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από την τεχνική που θα επιλεγεί ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς και το είδος των εμφυτευμάτων που θα χρησιμοποιηθούν. Στους ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτεται ανάλογα με το ασφαλιστήριο τους.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Επικοινωνία Εδώ!