Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αποτελεί μια παγίδευση του μέσου νεύρου στον καρπιαίο σωλήνα στο επίπεδο της παλάμης του χεριού. Στο 70% των περιπτώσεων προσβάλλει τις γυναίκες και οι συχνότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, οι διαταραχές του θυρεοειδούς, οι φλεγμονώδεις αρθροπάθειες, η παχυσαρκία και η εγκυμοσύνη.

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα;

Οι ασθενείς με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα παρατηρούν μούδιασμα στα 31/2 δάκτυλα του χεριού και συχνά έχουν νυχτερινές ενοχλήσεις που τους αναγκάζει να “τινάζουν” το χέρι τους ώστε να ανακουφιστούν. Σε πιο προχωρημένα στάδια εμφανίζεται μείωση της δύναμης του χεριού με πτώση αντικειμένων όπως π.χ το ποτήρι τους. Συνήθεις δραστηριότητες που απαιτούν κάμψη του καρπού όπως η οδήγηση, η χρήση του τηλεφώνου ή του σεσουάρ μαλλιών επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

Ποια τα αίτια στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Τα συχνότερα αίτια είναι τα εξής:


• Υπέρχρηση των χεριών σε χειρωνακτικές εργασίες
• Επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάμψης του καρπού
• Αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα)
• Ενδοκρινικές διαταραχές (π.χ.σακχαρώδης διαβήτης, διαταραχές του θυρεοειδούς)
• Παχυσαρκία
• Εγκυμοσύνη
• Εμμηνόπαυση

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα;

Η διάγνωση της πάθησης είναι κυρίως κλινική. Ειδικότερα, βασίζεται σε κλινικά τεστ όπως το σημείο Tinel ή το σημείο Phalen τα οποία αναπαράγουν τα συμπτώματα. Παράλληλα σε παραμελημένες περιπτώσεις είναι εμφανής η ατροφία των μυών του αντίχειρα (θέναρος) που νευρώνονται από το μέσο νεύρο. Συμπληρωματικά, οι ασθενείς υποβάλλονται σε νευροφυσιολογικό έλεγχο, δηλαδή ηλεκτομυογράφημα του άνω άκρου ώστε να εκτιμηθεί ο βαθμός επιβράδυνσης αγωγής του ερεθίσματος από το μέσο νεύρο.

Τι πρέπει να γνωρίζω για την θεραπεία και την αντιμετώπιση;

Οι συντηρητικές μέθοδοι αντιμετώπισης του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα περιλαμβάνουν τη χρήση ναρθήκων, χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και έγχυση κορικοστεροειδούς. Ωστόσο, όταν τα μέσα αυτά αποτύχουν, σε ασθενείς με παθολογικό ηλεκτρομυογράφημα και σε περιπτώσεις με μυική ατροφία έχει απόλυτη ένδειξη η χειρουργική αντιμετώπιση.
Η χειρουργική απελευθέρωση του μέσου νεύρου στον καρπιαίο σωλήνα γίνεται με τοπική αναισθησία μέσω μιας μικρής τομής στην παλάμη 3-4 cm. Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται ευρέως η ενδοσκοπική τεχνική όπου με τη χρήση του ενδοσκοπίου Agee επιτυγχάνεται η διατομή του εγκάρσιου συνδέσμου του καρπού χωρίς την παρουσία της κλασικής ουλής, με λιγότερες μετεγχειρητικές ενοχλήσεις και άμεση επάνοδο του ασθενούς στις δραστηριότητές του.

Υπάρχει θεραπεία με λέιζερ;

Η οριστική λύση στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι χειρουργική μέσω μιας πολύ μικρής οπής του δέρματος, δεν περιγράφεται στη σύγχρονη Ορθοπαιδική χρήση λέιζερ.

Τι πρέπει να προσέξω πριν και μετά το χειρουργείο;

Πρίν το χειρουργείο δεν απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία του ασθενούς. Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες στους ασθενείς για ήπια αναλγητικά, ανάρτηση του χεριού για 1 εβδομάδα και πλήρη επάνοδο σε χειρωνακτικές εργασίες μετά από 3 εβδομάδες.

Η ανακούφιση είναι άμεση; Πρέπει αν κάνω συγκεκριμένες ασκήσεις για άμεση αποκατάσταση;

Ο ασθενής από την 1η ημέρα του χειρουργείου νιώθει ανακούφιση από τα συμπτώματα μουδιάσματος των δακτύλων. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες ασκήσεις κατά την μετεγχειρητική περίοδο.

Μετεγχειρητικά μπορώ να σηκώνω βάρη;

Τις πρώτες 3 εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση συνίσταται ξεκούραση του χεριού και άρση ελαφριών βαρών σε καθημερινές δραστηριότητες.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Julia Vasil
Julia Vasil
17. Iούνιος, 2022.
Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα. Εξαιρετικός επιστημων, με βαθειά γνώση του αντικειμένου του και εμπειρία. Υποστηρικτικός, εξηγεί με λεπτομέρεια και με τρόπο κατανοητό στον ασθενή, εύστοχη διάγνωση και θεραπεία
Ευτυχία Φίλιου
Ευτυχία Φίλιου
7. Iούνιος, 2022.
Καταπληκτικός γιατρός που είναι δίπλα στον ασθενή, πολύ συνεπής, καταρτισμενος και υποστηρικτικος.
Mario Bego
Mario Bego
11. Aρίλιος, 2022.
Doktor ΡΑΠΤΗΣ Është një nga specialistët më të mirë, një problem që pata me këmbën mbi 2 muaj vajta në shumë Doktor dhe nuk u shërova ,derisa gjeta Doktor Raptis e falënderoj shumë për shërbimet e tij,,,,,,
vivi magra
vivi magra
6. Aρίλιος, 2022.
Ικανότατος ,ευγενικός ,άρτια καταρτισμένος και μπορείς να τον εμπιστευτείς απόλυτα σε οποιοδήποτε ορθοπεδικό πρόβλημα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΕΣΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΕΣΟΣ
21. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός και ως γιατρός και ως άνθρωπος. Διεξοδικός στην εξέταση και στην επεξήγηση του προβλήματος με αναλυτική προσέγγιση για κάθε πάθηση. Με κατανόηση και υπομονή με βοήθησε σε χρόνιο πρόβλημα, στοχεύοντας στην αιτία και όχι απλώς με αναλγητικά φάρμακα προσφεύγοντας στην εύκολη λύση του χειρουργείου. Ευχαριστώ πολύ!!!
Yiannis Saltas
Yiannis Saltas
19. Μάρτιος, 2022.
Όσον αφορά τον κύριο Ράπτη έχω να πω ότι, για τους παρακάτω λόγους αποφάσισα να χειρουργηθώ στον δεξιό ώμο και δεξιό καρπό, με απόλυτη επιτυχία. Εξαιρετικός επιστήμονας με μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας, εξαντλώντας πρώτα όλες τις εκδοχές βελτίωσης και αποκατάστασης του προβλήματος μου. Ζεστός άνθρωπος με καλή διάθεση, επικοινωνία και ενδιαφέρον για τον ασθενή του μέχρι την επαναφορά στην κανονικότητα του. Ευχαριστώ πολύ γιατρέ για όλα! Τον προτείνω ανεπιφύλακτα!
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΟΥΒΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΟΥΒΑΣ
18. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός ιατρος. Αριστη επιστημονική καταρτιση και συγχρόνως κατατοπιστικος και φιλικός. Μου ενεπευσε απόλυτη εμπιστοσύνη. Πραγματικά τον θεωρώ κορυφαιο στον τομέα του. Τον συστηνω ανεπιφυλακτα
Ηλίας Καραστατήρας
Ηλίας Καραστατήρας
15. Μάρτιος, 2022.
Εξαιρετικός επιστήμονας με μεγάλη γνώση και εμπειρία στο αντικείμενό του και πάνω από όλα εξαίρετος άνθρωπος. Κύριε Ράπτη σας ευχαριστώ πολύ για την άψογη συνεργασία μας....!!!