Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αποτελεί μια παγίδευση του μέσου νεύρου στον καρπιαίο σωλήνα στο επίπεδο της παλάμης του χεριού. Στο 70% των περιπτώσεων προσβάλλει τις γυναίκες και οι συχνότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, οι διαταραχές του θυρεοειδούς, οι φλεγμονώδεις αρθροπάθειες, η παχυσαρκία και η εγκυμοσύνη.

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα;

Οι ασθενείς με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα παρατηρούν μούδιασμα στα 31/2 δάκτυλα του χεριού και συχνά έχουν νυχτερινές ενοχλήσεις που τους αναγκάζει να “τινάζουν” το χέρι τους ώστε να ανακουφιστούν. Σε πιο προχωρημένα στάδια εμφανίζεται μείωση της δύναμης του χεριού με πτώση αντικειμένων όπως π.χ το ποτήρι τους. Συνήθεις δραστηριότητες που απαιτούν κάμψη του καρπού όπως η οδήγηση, η χρήση του τηλεφώνου ή του σεσουάρ μαλλιών επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

Ποια τα αίτια στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Τα συχνότερα αίτια είναι τα εξής:


• Υπέρχρηση των χεριών σε χειρωνακτικές εργασίες
• Επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάμψης του καρπού
• Αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα)
• Ενδοκρινικές διαταραχές (π.χ.σακχαρώδης διαβήτης, διαταραχές του θυρεοειδούς)
• Παχυσαρκία
• Εγκυμοσύνη
• Εμμηνόπαυση

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα;

Η διάγνωση της πάθησης είναι κυρίως κλινική. Ειδικότερα, βασίζεται σε κλινικά τεστ όπως το σημείο Tinel ή το σημείο Phalen τα οποία αναπαράγουν τα συμπτώματα. Παράλληλα σε παραμελημένες περιπτώσεις είναι εμφανής η ατροφία των μυών του αντίχειρα (θέναρος) που νευρώνονται από το μέσο νεύρο. Συμπληρωματικά, οι ασθενείς υποβάλλονται σε νευροφυσιολογικό έλεγχο, δηλαδή ηλεκτομυογράφημα του άνω άκρου ώστε να εκτιμηθεί ο βαθμός επιβράδυνσης αγωγής του ερεθίσματος από το μέσο νεύρο.

Τι πρέπει να γνωρίζω για την θεραπεία και την αντιμετώπιση;

Οι συντηρητικές μέθοδοι αντιμετώπισης του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα περιλαμβάνουν τη χρήση ναρθήκων, χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και έγχυση κορικοστεροειδούς. Ωστόσο, όταν τα μέσα αυτά αποτύχουν, σε ασθενείς με παθολογικό ηλεκτρομυογράφημα και σε περιπτώσεις με μυική ατροφία έχει απόλυτη ένδειξη η χειρουργική αντιμετώπιση.
Η χειρουργική απελευθέρωση του μέσου νεύρου στον καρπιαίο σωλήνα γίνεται με τοπική αναισθησία μέσω μιας μικρής τομής στην παλάμη 3-4 cm. Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται ευρέως η ενδοσκοπική τεχνική όπου με τη χρήση του ενδοσκοπίου Agee επιτυγχάνεται η διατομή του εγκάρσιου συνδέσμου του καρπού χωρίς την παρουσία της κλασικής ουλής, με λιγότερες μετεγχειρητικές ενοχλήσεις και άμεση επάνοδο του ασθενούς στις δραστηριότητές του.

Υπάρχει θεραπεία με λέιζερ;

Η οριστική λύση στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι χειρουργική μέσω μιας πολύ μικρής οπής του δέρματος, δεν περιγράφεται στη σύγχρονη Ορθοπαιδική χρήση λέιζερ.

Τι πρέπει να προσέξω πριν και μετά το χειρουργείο;

Πρίν το χειρουργείο δεν απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία του ασθενούς. Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες στους ασθενείς για ήπια αναλγητικά, ανάρτηση του χεριού για 1 εβδομάδα και πλήρη επάνοδο σε χειρωνακτικές εργασίες μετά από 3 εβδομάδες.

Η ανακούφιση είναι άμεση; Πρέπει αν κάνω συγκεκριμένες ασκήσεις για άμεση αποκατάσταση;

Ο ασθενής από την 1η ημέρα του χειρουργείου νιώθει ανακούφιση από τα συμπτώματα μουδιάσματος των δακτύλων. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες ασκήσεις κατά την μετεγχειρητική περίοδο.

Μετεγχειρητικά μπορώ να σηκώνω βάρη;

Τις πρώτες 3 εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση συνίσταται ξεκούραση του χεριού και άρση ελαφριών βαρών σε καθημερινές δραστηριότητες.

Μίλησαν για τον Γιατρό

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΑΝΩΛΕΛΛΗΣ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΑΝΩΛΕΛΛΗΣ
13. Oκτώβριος, 2022.
Ο Κύριος Ράπτης ειναι εξαίρετος επιστήμονας αλλά και φιλικός με τούς ασθενείς.Σ Ευχαριστώ πολύ Γιατρέ.
nick kardasis
nick kardasis
13. Oκτώβριος, 2022.
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΕΓΧΕΙΡΗΣΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΑΠΤΗΣ ΕΙΧΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΠΡΙΝ. Ο ΚΥΡΙΟΣ ΡΑΠΤΗΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΣΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ.
Artemis K.
Artemis K.
11. Oκτώβριος, 2022.
Εξαιρετικός γιατρός & επιστήμονας, ακούει με προσοχή τον ασθενή και αντιλαμβάνεται αμέσως περί τίνος πρόκειται!! Εξαιρετικός πραγματικά!
Stolia Mingo
Stolia Mingo
5. Oκτώβριος, 2022.
Ο κύριος Ράπτης είναι ένας εξαιρετικός γιατρός που σου τα εξηγεί τα πάντα με λεπτομέρειες, Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη και το συστήνω ανεπιφύλακτα.
kostas fotis
kostas fotis
20. Σεπτέμβριος, 2022.
Ρήξη καταφυτικού τένοντα αριστερού δικεφάλου...Απόλυτη επιτυχία και αποκατάσταση!!Αυτό που έχω να πω είναι δύσκολο να έχεις τόση εμπειρία και ταυτόχρονα τόση αποτελεσματικότητα σα γιατρός από μικρή ηλικία. Πλέον είναι προσωπικός και οικογενειακός γιατρός εδώ και χρόνια..Ευχαριστώ πολύ!!
Stavroula Chiliarchoy
Stavroula Chiliarchoy
12. Σεπτέμβριος, 2022.
Επαγγελματίας και πολύ φιλικός με τον ασθενή πριν αλλα και μετεγχειρητικά!!!.Είναι αναλυτικός και εξηγεί τα πάντα απλά, εμπνέει εμπιστοσύνη. Τιμά και υπηρετεί ευσυνείδητα το ιατρικό λειτούργημα!
Helene Neamonitou
Helene Neamonitou
12. Σεπτέμβριος, 2022.
Monsieur Raptis est un excellent docteur et professionnel avec beucoup de notions et experience.Aimable,social,collaboratif et toujours a l'écoute du patient.je le propose inconditionnellement!!!
dimitris Manolias
dimitris Manolias
6. Σεπτέμβριος, 2022.
O Κύριος Ράπτης εκτός από εξαιρετικός επιστήμονας είναι και ένας ακέραιος άνθρωπος, με τρομερή προσήλωση στον ασθενή του, υποστηρικτικός, γεμάτος καλοσύνη. Έκανε ολική αρθροπλαστικη αριστερού ισχίου στην σύζυγο μου μια αρκετά δύσκολη περίπτωση με αποτέλεσμα την πλήρη αποκατάσταση της κινητικότητας της. Γιατρέ σας ευχαριστούμε και σας τον συστήνουμε ανεπιφύλακτα.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
27. Αύγουστος, 2022.
Μόνο θετικά μπορώ να πω για τον κύριο Ράπτη. Αξιόλογος γιατρός και πάνω από όλα αξιόλογος άνθρωπος. Από τη πρώτη στιγμή σε κάνει να νιώσεις φιλικά μαζί του. Μου έκανε επέμβαση στο δεξιό ώμο(κομμένοι τένοντες), με μια νέα σχετικά μέθοδο, με απίστευτα αποτελέσματα ανάρρωσης και λειτουργικότητας του χεριού. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.