Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αποτελεί μια παγίδευση του μέσου νεύρου στον καρπιαίο σωλήνα στο επίπεδο της παλάμης του χεριού.

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι το ένα εκ των δύο οστών του καρπού και το μέσο νεύρο είναι μέρος του καρπιαίου σωλήνα.

Στο 70% των περιπτώσεων το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα προσβάλλει τις γυναίκες και οι συχνότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, οι διαταραχές του θυρεοειδούς, οι φλεγμονώδεις αρθροπάθειες, η παχυσαρκία και η εγκυμοσύνη.

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα;

Tα συχνότερα συμπτώματα είναι μούδιασμα στα δάκτυλα του χεριού και συχνά νυχτερινές ενοχλήσεις που αναγκάζουν τους ασθενείς να “τινάζουν” το χέρι τους ώστε να ανακουφιστούν. Σε πιο προχωρημένα στάδια εμφανίζεται μυϊκή αδυναμία - μείωση της δύναμης του χεριού με πτώση αντικειμένων μέσα από τα χέρια όπως π.χ το ποτήρι. Συνήθεις δραστηριότητες που απαιτούν κάμψη του καρπού όπως η οδήγηση, η χρήση του τηλεφώνου ή του σεσουάρ μαλλιών επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

 

Ποια τα αίτια στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Τα αίτια εμφάνισης του συνδρόμου μπορεί να είναι τα εξής:

  • Υπέρχρηση των χεριών σε χειρωνακτικές εργασίες
  • Επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάμψης του καρπού
  • Αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα)
  • Ενδοκρινικές διαταραχές (π.χ.σακχαρώδης διαβήτης, διαταραχές του θυρεοειδούς)
  • Παχυσαρκία
  • Εγκυμοσύνη
  • Εμμηνόπαυση

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα;

Η διάγνωση της πάθησης είναι κυρίως κλινική. Ειδικότερα, βασίζεται σε κλινικά τεστ όπως το σημείο Tinel ή το σημείο Phalen τα οποία αναπαράγουν τα συμπτώματα. Παράλληλα σε παραμελημένες περιπτώσεις είναι εμφανής η ατροφία των μυών του αντίχειρα (θέναρος) που νευρώνονται από το μέσο νεύρο. Συμπληρωματικά, οι ασθενείς υποβάλλονται σε νευροφυσιολογικό έλεγχο, δηλαδή ηλεκτομυογράφημα του άνω άκρου ώστε να εκτιμηθεί ο βαθμός επιβράδυνσης αγωγής του ερεθίσματος από το μέσο νεύρο.

Τι πρέπει να γνωρίζω για την θεραπεία και την αντιμετώπιση;

Οι συντηρητικές μέθοδοι αντιμετώπισης του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα περιλαμβάνουν τη χρήση ναρθήκων, χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και έγχυση κορικοστεροειδούς. Ωστόσο, όταν τα μέσα αυτά αποτύχουν, σε ασθενείς με παθολογικό ηλεκτρομυογράφημα και σε περιπτώσεις με μυική ατροφία έχει απόλυτη ένδειξη η χειρουργική αντιμετώπιση.
Η χειρουργική απελευθέρωση του μέσου νεύρου στον καρπιαίο σωλήνα γίνεται με τοπική αναισθησία μέσω μιας μικρής τομής στην παλάμη 3-4 cm. Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται ευρέως η ενδοσκοπική τεχνική όπου με τη χρήση του ενδοσκοπίου Agee επιτυγχάνεται η διατομή του εγκάρσιου συνδέσμου του καρπού χωρίς την παρουσία της κλασικής ουλής, με λιγότερες μετεγχειρητικές ενοχλήσεις και άμεση επάνοδο του ασθενούς στις δραστηριότητές του.

Υπάρχει θεραπεία με λέιζερ;

Η οριστική λύση στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι χειρουργική μέσω μιας πολύ μικρής οπής του δέρματος, δεν περιγράφεται στη σύγχρονη Ορθοπαιδική χρήση λέιζερ.

Τι πρέπει να προσέξω πριν και μετά το χειρουργείο;

Πρίν το χειρουργείο δεν απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία του ασθενούς. Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες στους ασθενείς για ήπια αναλγητικά, ανάρτηση του χεριού για 1 εβδομάδα και πλήρη επάνοδο σε χειρωνακτικές εργασίες μετά από 3 εβδομάδες.

Η ανακούφιση είναι άμεση; Πρέπει αν κάνω συγκεκριμένες ασκήσεις για άμεση αποκατάσταση;

Ο ασθενής από την 1η ημέρα του χειρουργείου νιώθει ανακούφιση από τα συμπτώματα μουδιάσματος των δακτύλων. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες ασκήσεις κατά την μετεγχειρητική περίοδο.

Μετεγχειρητικά μπορώ να σηκώνω βάρη;

Τις πρώτες 3 εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση συνίσταται ξεκούραση του χεριού και άρση ελαφριών βαρών σε καθημερινές δραστηριότητες.

Μίλησαν για τον Γιατρό

Sofia Eu
Sofia Eu
5. Μάρτιος, 2024.
Εξαιρετικός γιατρός.Φιλικος και αξιόπιστος με μεγάλη εμπειρία. Ο καλύτερος γιατρός για δύσκολες περιπτώσεις και δύσκολους ασθενείς. Σ ευχαριστώ γιατρέ.
Marianna S
Marianna S
20. Φεβρουάριος, 2024.
Ο κ.Ράπτης χειρούργησε τη μητέρα μου πριν 3 εβδομάδες! Από την πρώτη στιγμή που τον γνωρίσαμε μας ενέπνευσε εμπιστοσύνη! Είναι πολύ γλυκός και προσιτός. Πήρε ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, πράγμα το οποίο συναντώ πρώτη φορά σε ορθοπεδικό και μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε ολική αρθροπλαστική ισχύου. Όλα έχουν πάει εξαιρετικά και ο γιατρός ακόμα και που λείπει σε συνέδριο στο εξωτερικό είναι πάντα προσιτός για τυχόν απορίες μας! Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!! Εξαιρετικός άνθρωπος και γιατρός!!
Arios13 ghjkkyf
Arios13 ghjkkyf
14. Φεβρουάριος, 2024.
Ο Κώστας είναι εξαιρετικός από κάθε άποψη. Σαν γιατρό τον κρίνω ως προς την αποτελεσματικότητά του καθώς τον περασμένο Οκτώβριο μου αποκατέστησε με χειρουργική επέμβαση ρήξη στον υπακρωμιακό τένοντα και ήδη κοντευω να αναρρώσω πολύ συντομότερα του αναμενόμενου.
Έλενα Χριστοδουλάκη
Έλενα Χριστοδουλάκη
8. Φεβρουάριος, 2024.
Από την πρώτη στιγμή που γνώρισα τον κύριο Ράπτη (είχα ήδη επισκεφθεί για το πρόβλημά μου άλλους τέσσερις ορθοπεδικούς) κέρδισε την εμπιστοσύνη μου. Ήρεμος, ξεκάθαρος και κατατοπιστικός, μου εξήγησε το πρόβλημα που έχω και τι πρέπει να κάνει για να διορθώσει το ισχίο μου, το οποίο πονούσε ήδη χρόνια. Ότι μου είπε, έτσι κι έγινε. Από την πρώτη στιγμή που έφτασα στο νοσοκομείο, με κατατόπισε με ακρίβεια. Με χειρούργησε με απόλυτη επιτυχία, κάνοντάς μου ολική αρθροπλαστική αριστερού ισχίου. Μάλιστα όταν νεαρός συνάδελφός του, μου έκανε την αλλαγή στο τραύμα, νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτής που την ίδια στιγμή βρίσκονταν στο δωμάτιο με ρώτησαν ποιος με χειρούργησε, στην ερώτησή μου "γιατί", μου απάντησαν με θαυμασμό, ότι ο κύριος Ράπτης " ζωγράφισε". Η αποθεραπεία μου πηγαίνει πάρα πολύ καλά, βρίσκομαι στο στάδιο της φυσικοθεραπείας και ότι χρειάζομαι είναι πάντα δίπλα μου. Θέλω λοιπόν και δημόσια να τον ευχαριστήσω. Γιατρέ μου σας οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ από καρδιάς!!! Τιμή μου να γνωρίσω έναν εξαιρετικό επιστήμονα και υπέροχο άνθρωπο!!!!
Maria Kosma
Maria Kosma
1. Φεβρουάριος, 2024.
Μετά από συντριπτικό κάταγμα κνήμης, περόνης Ο κύριος Ράπτης με χειρουργήσε με απόλυτη επιτυχία ήταν πάντα διαθέσιμος για οποιαδήποτε απορία για το τραυματισμό μου είναι ένα εξαιρετικός επιστήμονας και προπαντός παρά πολύ καλός άνθρωπος.
stavros stamatopoulos
stavros stamatopoulos
25. Iανουάριος, 2024.
Ο κύριος Ράπτης με χειρουργούσε στο 251Γνα μου έκανε ολική αθροπλαστικη ισχύου. Είναι άριστος γιατρός και άνω από όλα Άνθρωπος
Mark Kostelos (Laptop Parts)
Mark Kostelos (Laptop Parts)
11. Δεκέμβριος, 2023.
Καί Εγώ Με τη σειρά μου θα σας διηγηθώ την δική μου ιστορία, Πρόβλημα στο ισχίο 15 έτη είχε φαγωθεί τελείως μετά από έρευνα βρήκα τον γιατρό τον κύριο Κωσταντίνο Ράπτη ο οποίος έκανε εξαιρετική δουλειά , Θεωρώ πως είναι Είναι ότι καλύτερο υπάρχει για αυτές τις περιπτώσεις γιατρέ μου σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ που μπορώ και περπατάω και δεν έχω πόνο Στο ισχίο μου και έτσι δεν μπορούσα να κοιμηθώ τρία χρόνια περίπου να κάνω ύπνο καλό, Η σημερινή μου κατάσταση είναι άψογη με την βοήθεια Της γυμναστικής. Παρακαλώ πολύ διαδώστε το γιατί εκεί έξω είναι πολύς κόσμος που έχει πρόβλημα στο ισχίο και πονάει και δεν μπορεί να περπατήσει καλά είναι κρίμα ένα μεγάλο μεγάλο ευχαριστώ γιατρέ μου στην ομάδα σου σε ευχαριστώ για όλα MARK.
Πασιφλορα Λουπους
Πασιφλορα Λουπους
10. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός επιστήμων,με ανθρωπιά, ευγένεια,και ύψιλον ιατρικό φρόνημα.Σας ευχαριστούμε πολύ για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που μας προσφέρετε και ευχόμαστε κάθε τι καλό σε εσάς και την οικογένειά σας .Επί ευκαιρία των ημερών ευχομεθα Χρόνια Πολλά και καλά Χριστούγεννα! Με εκτίμηση Ευαγγελία Μπεκιάρη
Μπάμπης Σαμαρτζής
Μπάμπης Σαμαρτζής
8. Δεκέμβριος, 2023.
Είναι από τις περιπτώσεις γιατρου που λες δεν τον αλλάζω με τίποτα!!! Φοβερός γνώστης, φοβερός γιατρός και φοβερός άνθρωπος Τον θεωρώ πρότυπο γιατρου
Evangelos Maratsolas
Evangelos Maratsolas
8. Δεκέμβριος, 2023.
Εξαιρετικός ιατρός και πάνω από όλα Άνθρωπος