Ράπτης χειρουργός ορθοπεδικός αθήνα

Γράφει ο

Δρ. Κωνσταντίνος Ράπτης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΣΑΣ).
Βιογραφικό Ιατρού

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αποτελεί μια παγίδευση του μέσου νεύρου στον καρπιαίο σωλήνα στο επίπεδο της παλάμης του χεριού.

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι το ένα εκ των δύο οστών του καρπού και το μέσο νεύρο είναι μέρος του καρπιαίου σωλήνα.

Στο 70% των περιπτώσεων το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα προσβάλλει τις γυναίκες και οι συχνότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, οι διαταραχές του θυρεοειδούς, οι φλεγμονώδεις αρθροπάθειες, η παχυσαρκία και η εγκυμοσύνη.

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα;

Tα συχνότερα συμπτώματα είναι μούδιασμα στα δάκτυλα του χεριού και συχνά νυχτερινές ενοχλήσεις που αναγκάζουν τους ασθενείς να “τινάζουν” το χέρι τους ώστε να ανακουφιστούν. Σε πιο προχωρημένα στάδια εμφανίζεται μυϊκή αδυναμία - μείωση της δύναμης του χεριού με πτώση αντικειμένων μέσα από τα χέρια όπως π.χ το ποτήρι. Συνήθεις δραστηριότητες που απαιτούν κάμψη του καρπού όπως η οδήγηση, η χρήση του τηλεφώνου ή του σεσουάρ μαλλιών επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

 

Ποια τα αίτια στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Τα αίτια εμφάνισης του συνδρόμου μπορεί να είναι τα εξής:

  • Υπέρχρηση των χεριών σε χειρωνακτικές εργασίες
  • Επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάμψης του καρπού
  • Αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα)
  • Ενδοκρινικές διαταραχές (π.χ.σακχαρώδης διαβήτης, διαταραχές του θυρεοειδούς)
  • Παχυσαρκία
  • Εγκυμοσύνη
  • Εμμηνόπαυση

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα;

Η διάγνωση της πάθησης είναι κυρίως κλινική. Ειδικότερα, βασίζεται σε κλινικά τεστ όπως το σημείο Tinel ή το σημείο Phalen τα οποία αναπαράγουν τα συμπτώματα. Παράλληλα σε παραμελημένες περιπτώσεις είναι εμφανής η ατροφία των μυών του αντίχειρα (θέναρος) που νευρώνονται από το μέσο νεύρο. Συμπληρωματικά, οι ασθενείς υποβάλλονται σε νευροφυσιολογικό έλεγχο, δηλαδή ηλεκτομυογράφημα του άνω άκρου ώστε να εκτιμηθεί ο βαθμός επιβράδυνσης αγωγής του ερεθίσματος από το μέσο νεύρο.

Τι πρέπει να γνωρίζω για την θεραπεία και την αντιμετώπιση;

Οι συντηρητικές μέθοδοι αντιμετώπισης του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα περιλαμβάνουν τη χρήση ναρθήκων, χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και έγχυση κορικοστεροειδούς. Ωστόσο, όταν τα μέσα αυτά αποτύχουν, σε ασθενείς με παθολογικό ηλεκτρομυογράφημα και σε περιπτώσεις με μυική ατροφία έχει απόλυτη ένδειξη η χειρουργική αντιμετώπιση.
Η χειρουργική απελευθέρωση του μέσου νεύρου στον καρπιαίο σωλήνα γίνεται με τοπική αναισθησία μέσω μιας μικρής τομής στην παλάμη 3-4 cm. Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται ευρέως η ενδοσκοπική τεχνική όπου με τη χρήση του ενδοσκοπίου Agee επιτυγχάνεται η διατομή του εγκάρσιου συνδέσμου του καρπού χωρίς την παρουσία της κλασικής ουλής, με λιγότερες μετεγχειρητικές ενοχλήσεις και άμεση επάνοδο του ασθενούς στις δραστηριότητές του.

Υπάρχει θεραπεία με λέιζερ;

Η οριστική λύση στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι χειρουργική μέσω μιας πολύ μικρής οπής του δέρματος, δεν περιγράφεται στη σύγχρονη Ορθοπαιδική χρήση λέιζερ.

Τι πρέπει να προσέξω πριν και μετά το χειρουργείο;

Πρίν το χειρουργείο δεν απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία του ασθενούς. Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες στους ασθενείς για ήπια αναλγητικά, ανάρτηση του χεριού για 1 εβδομάδα και πλήρη επάνοδο σε χειρωνακτικές εργασίες μετά από 3 εβδομάδες.

Η ανακούφιση είναι άμεση; Πρέπει αν κάνω συγκεκριμένες ασκήσεις για άμεση αποκατάσταση;

Ο ασθενής από την 1η ημέρα του χειρουργείου νιώθει ανακούφιση από τα συμπτώματα μουδιάσματος των δακτύλων. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες ασκήσεις κατά την μετεγχειρητική περίοδο.

Μετεγχειρητικά μπορώ να σηκώνω βάρη;

Τις πρώτες 3 εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση συνίσταται ξεκούραση του χεριού και άρση ελαφριών βαρών σε καθημερινές δραστηριότητες.

Μίλησαν για τον Γιατρό

ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΑΣΙΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΑΣΙΑΣ
13. Νοέμβριος, 2023.
Απόλυτα ενημερωμένος επαγγελματίας με ενδιαφέρον για τον ασθενή και με θέληση να λύσει προβλήματα και απορίες .Από τους κορυφαίους ορθοπαιδικούς αυτή την στιγμή στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Γιωργος Δικαιος
Γιωργος Δικαιος
7. Νοέμβριος, 2023.
Όλοι μέσα στο ΓΝΑ μιλούν για το επίπεδο και την ποιότητα της δουλειάς του,το οποίο επισκεφθηκαμε λόγω προβλήματος στο ισχιο της μητέρας μου κι από την στιγμή που την εξέτασε ήταν κατατοπιστικος, ξεκάθαρος,αναλυτικός και έδειχνε ότι γνωρίζει το αντικείμενο του ολοκληρωτικά. Έκανε ο ίδιος την επέμβαση στην μητέρα μου η οποία τελικά είχε σοβαρότερο πρόβλημα από ότι υπολογιζαμε. Οτι μας είπε έγινε, οτι μας είπε ότι θα λάβει χώρα από την στιγμή που βγήκε από το χειρουργείο έγινε επακριβώς! Απο την πρώτη στιγμή εως και την τελευταία που πήραμε το εξιτήριο ήταν δίπλα μας σε οτι χρειάστηκε. Με λίγα λόγια:σε 40 μερες η μητέρα μου έχει πετάξει το "Π" και πηγαίνει κανονικά στην έργασια της και νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα! Σαν άνθρωπος και προσωπικότητα είναι ακομη καλύτερος!! Υγ:2 φορές που χρειάστηκε να μου στείλει κάποιο έγγραφο το είχα άμεσα και βοήθησε και τον πατέρα μου σε θέματα με την μέση του(δυσκοκοιλες). Εύχομαι συνάδελφοι του να παίρνουν παράδειγμα!! Κωνσταντίνε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ.
Thanasis Panagiotou
Thanasis Panagiotou
7. Νοέμβριος, 2023.
Ο κύριος Ράπτης είναι εξαιρετικός γιατρός. Προσωπικά με έχει βοηθήσει και συντηρητικά αλλά και επεμβατικά (αρθροσκόπηση ώμου). Είναι τεχνικά άριστος αλλά δίνει και ιδιαίτερη έμφαση στην ψυχολογία και την ανθρώπινη αντιμετώπιση του ασθενούς σε όλη την διαδικασία προετοιμασία-επέμβαση-αποκατάσταση.
Nikolas Andrikopoulos
Nikolas Andrikopoulos
7. Νοέμβριος, 2023.
Ο κύριος Κωνσταντίνος Ράπτης είναι ένας Εξαιρετικός Ορθοπεδικός Χειρουργός, μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από όλα τα στάδια θεραπείας μου. Από την γνωμάτευση, στην επέμβαση, έως και την αποθεραπεία μου. Επίσης είναι ένα "πρόσωπο καθαρό" που εμπνέει εμπιστοσύνη και είναι πάνω απ' όλα ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Έμεινα εξαιρετικά ικανοποιημένος.
Kostas Geroulis
Kostas Geroulis
25. Oκτώβριος, 2023.
Εξαιρετικός,μεθοδικός,επαγγελματιας.Κερδισε εξαρχής την εμπιστοσύνη μου.Με ανελαβε υστερα απο ατυχημα με ιδιαίτερα απαιτητικό χειρουργειο.Σαφης και προσηνης μετεγχειρητικα με τη καθοδηγηση του όλα πήγαν κατευχην.Συστηνεται ανεπιφύλακτα.
tsouanatos
tsouanatos
26. Σεπτέμβριος, 2023.
Εξαίρετος, μοντέρνος ορθοπαιδικός. Χειρουργήθηκα στον δεξιό αντίχειρα με πολύ καλά αποτελέσματα και γρήγορη αποκατάσταση. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε το ενδιαφέρον του μετά το εξιτήριο, όταν μου τηλεφώνησε να ενημερωθεί για την πορεία αποκατάστασης. Ενα μεγάλο ευχαριστώ!
ALEXANDRA PLAKA
ALEXANDRA PLAKA
21. Σεπτέμβριος, 2023.
Επισκέφθηκα τον κύριο Ράπτη μετά από ένα σοβαρο τροχαίο ατύχημα που ακολουθήθηκε από επίμονο πόνο στον αριστερό αντίχειρα. Την ίδια στιγμή που όλοι οι άλλοι μου έλεγαν ότι είναι φυσιολογικό και δεν προέρχεται από παθολογικά αίτια, ο κος Ράπτης προέβη αμέσως σε ορθή διάγνωση και εν συνεχεία σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση. Επιπλέον η αποκατάσταση είχε καλύτερα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα. Εν κατακλείδι πρόκειται για έναν εξαιρετικό επαγγελματία, έναν καταρτισμενο ιατρό που δίνει όλη του την προσοχή στον εκάστοτε ασθενή, με διάθεση να λύσει κάθε τυχόν απορία, με σεβασμό στον ασθενή και στο λειτούργημα του. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!
Stathis Zavitsanos
Stathis Zavitsanos
11. Σεπτέμβριος, 2023.
Μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό στο αριστερό μου χέρι (συντριπτικό κάταγμα βραχιονίου) ο κύριος Ράπτης ανέλαβε να με χειρουργήσει.Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος,η επέμβαση όπως και η αποθεραπεία πήγαν τέλεια.Πολύ προσιτός,λεπτομερής και κατανοητός.Εξαιρετική επικοινωνία από την αρχή.Αξιόλογος!