Οι ρακέτες στην παραλία αποτελούν ένα πολύ δημοφιλές άθλημα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι παίζουν συστηματικά κάθε χρόνο, ενώ πολλοί περισσότεροι το επιλέγουν περιστασιακά ως άσκηση ή διασκέδαση.
Τραυματισμός μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε θέση στο μυοσκελετικό σύστημα, μάλιστα προσβάλλονται όλες οι περιοχές του κορμού και των άκρων ανάλογα με την τεχνική, την ένταση ή τη σωματική διάπλαση του αθλητή.
Ποιες είναι οι συχνότερες κακώσεις;
Τα μυοσκελετικά προβλήματα που εμφανίζονται σε όσους παίζουν ρακέτες στην παραλία μπορεί να είναι οξείς τραυματισμοί ή χρόνιες κακώσεις. Συγκεκριμένα μελέτη από τη Γαλλία αναφέρει το 44% όσων επιλέγουν αυτό το σπόρ εμφανίζει μυοσκελετικούς πόνους, ενώ το το 43% αυτών είναι οξείς τραυματισμοί σε αντίθεση με το 57% που αφορά χρόνιες καταπονήσεις τενόντων.
Από τους οξείς τραυματισμούς συχνότεροι είναι οι μυικές θλάσεις και τα διαστρέμματα (κυρίως της ποδοκνημικής), ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις εμφανίζονται κατάγματα ή εξαρθρήματα. Στις χρόνιες καταπονήσεις η πλειοψηφία των ασθενών ταλαιπωρούνται από τενοντοπάθειες στην περιοχή του ώμου ή του αγκώνα (π.χ. επικονδυλίτιδα).
Πώς μπορώ να προστατευθώ;
Οι ειδικοί συστήνουν απλά μέτρα πρόληψης των τραυματισμών στην παραλία όταν παίζουμε το αγαπημένο μας σπόρ.
Συγκεκριμένα:
- Επιλέγω τις κατάλληλες εργονομικά ρακέτες ανάλογα με το σωματότυπο μου
- Ακολουθώ τη σωστή τεχνική
- Δεν ξεχνώ την απαραίτητη προθέρμανση και τις διατάσεις πριν την έναρξη
- Τέλος απαιτείται διαλειμματική άσκηση χωρίς να παίζουμε πολλές ώρες συνεχόμενες